Moj laptop/notebook

nešto kao “Moj Desktop”…

pošto sam “zelen” što se tiče laptop-a, samo da vidim ima li ko raspoložen da “trunimo” o ovoj temi (kupio nx6125 ML-34), a znam da ima dosta raje sa laptopima koja se vrti po forumu…

najviše me interesuje optimizacija kernela, ovo je turion (mobile tech.) a vidio sam po “xconfig-u” da ima nekih opcija, eh sad da ne lupam…

[quote=aldin]nešto kao “Moj Desktop”…

pošto sam “zelen” što se tiče laptop-a, samo da vidim ima li ko raspoložen da “trunimo” o ovoj temi (kupio nx6125 ML-34), a znam da ima dosta raje sa laptopima koja se vrti po forumu…

najviše me interesuje optimizacija kernela, ovo je turion (mobile tech.) a vidio sam po “xconfig-u” da ima nekih opcija, eh sad da ne lupam…[/quote]
jel ja ovo trebam staviti na slack pa de se javi crazy_m, maher_ ili abs? lol

dajte ba, treba mi da radi fino na slacku.

note1: sa default (bare.i --> 2.4) bootanjem nisam mogao formatirati swap niti root particiju stane i čeka đuture, stavim test26.s i sve ide smoothly…

note2: imam drugačije režime hlađenja na ubuntu i slacku, na ubuntu radi (poslije tweakanja) odlično nemore bolje, ali na slacku se više grije i manje ga hladi, različiti intervali?!

pitanje: štelujete li kernel ili ostavite defaultni, ako štelujete, šta štelujete pa da laptop sluša, hlađenje, mobile (centrino/turion) itd…

ps:
mislim da ću proviriti u ubuntu-ov .config lol

note1: na defaultnom kernelu ti najvjerovatnije nije ukljucen tvoj chipset za hdd , pa ti ne radi DMA

note2: na slacku u kernelu je podesen generic i386 cpu, trebas ga presaltat na turion/amd da bi ti hladjenje bilo kako treba

i pozabavi se acpi-om (http://apci.sf.net)

Vrijeme je da se organizuje još jedan Laptop party :slight_smile:

jel to maksuz za mene hehehe

Aha, jer meni napokon sve radi :smiley:

Aha, jer meni napokon sve radi :D[/quote]
Sta kako je rijesno sta pricaj.

@Aldine aldine, sad se bas o tome prica. Da se u Slackware 11 gurne acpi u bare.i kernel koji ce sad sigurno bit 2.6.x

A kad jos sejtan spomenu ACPI, ako volis tako default kernele riktat. Onda kad trebas instalirat ni bare.i ni test26.s vec bareacpi.i bez toga nemozes na laptopu. A ako se mene pita onaj test26.s kernel je najgori moguci kernel ikad stvoren. 2.6.13 ?

Dajte ba organizujte jos jedan Laptop Install party … Imam ja stosta podijeliti ali mrsko mi pisati :slight_smile:

Ja imam laptop Fujitsu Siemens Amilo L6825 (bono kaže da joj se sviđa ime :slight_smile: ) nešto više od dvije godine, Celeron inside (kodno ime Prestonia :slight_smile: ), 2.8 GhZ, 256 MB RAM, 30 GB disk. Inside: Ubuntu Dapper Drake.
Samo se grafika ne slaže sa svime ovim, integrisana Intel 845G, ali je podržana od strane XGL-a.

I ja bih party…

Toliko da već mislim da si ga kupim. Već imam razrađenu taktiku kako zamijeniti slovo o. :mrgreen:

Toliko da već mislim da si ga kupim. Već imam razrađenu taktiku kako zamijeniti slovo o. :mrgreen:[/quote]
Join the club !

@Emx: Sta ne valja sa i845 na tvom laptopu ?

PS
Amilo L1300 CelM 1.5GHz (Dothan), 512RAM, i855 VGA, …

Kakav ba install party. Install party cega?

I kakvi su to folovi 2.8GHz, nisam ni znao da celeron moze vise od 2.0 a da je mobile celeron …

Biće da nije Mobile :wink: i biće da nije Prestonia.
http://www.cpuplanet.com/features/article.php/1479361

Nisam ni rekao da je Mobile, ali stvarno jeste obični Celeron (2,8 GhZ), možda kodno ime nije tačno…
Anyway, sada taj laptop ima i XGL :slight_smile:

Dapper Drake sve rijesio (i Pedja) :slight_smile:

Zvuk proradio dodavanjem irqpoll=nocpi opcije, ne ledi uz noapcic nolapic.
Cak i przim dvdove na 8X, unatoc Matshiti kojoj u imenu stoji kakva je :smiley:

dzeni: MATSHITA su odlicni cd/dvd drive-ovi

Cak i przim dvdove na 8X, unatoc Matshiti kojoj u imenu stoji kakva je :D[/quote]
Svasta …

Cak i przim dvdove na 8X, unatoc Matshiti kojoj u imenu stoji kakva je :D[/quote]
i kod mene na dapperu poslije noapic noalapic radi ok, i grijanje/hlađenje i touchpad itd… moraću copy/paste na slack lol

[quote=AbsintheSyringe]@Aldine aldine, sad se bas o tome prica. Da se u Slackware 11 gurne acpi u bare.i kernel koji ce sad sigurno bit 2.6.x

A kad jos sejtan spomenu ACPI, ako volis tako default kernele riktat. Onda kad trebas instalirat ni bare.i ni test26.s vec bareacpi.i bez toga nemozes na laptopu. A ako se mene pita onaj test26.s kernel je najgori moguci kernel ikad stvoren. 2.6.13 ?[/quote]
paša moj, nije da (ne)volim default kernele… morao sam uzeti neki od ponuđenih kernel-a, pa tek kad dođem “kući” onda kompajliram 2.6.16.18, ovi bare*(2.4.*), nisu mogli - nemre ni bareacpi.i, što kaže maher_ možda nije buildovana podrška za chipset, tako da mi je ostao test26.s, ali to je bila samo “note”

ps:
i ja bi volio da po defaultu bude 2.6 --> sata dvb itd podrška… ali opet sam negdje čuo da će ostati na 2.4 jel to moguće imaš li 100% informaciju da će biti na 2.6 kernelu 11-ka

jesi li “pokupio” onaj laptop?