Monitor

imam problema kod instalacije redhat-a9.0,kada udjem u graficki mod slika mi je isprekidana i nista se nevidi,prepoznaje graficku ali ne moze prepoznat monitor(imam :Hansol-19incni).
thx

Koliko RAM-a imaš ? Koja kartica ?

Jesi li pokušao tekst instalaciju ?

Daj malo više infa oko tog problema !

Kartica je NvidiaGeforce4mx440(64 mb),sto se tice tekst instalacije moze ali ne znam kako ce sve ovo izgledat poslije instalacije pa nisam ni pokusavao dok ne ustanovim u cemu je problem(u manualu pise da neke videokarte ne podrzavaju linux instalacioni program,mozda je to).Uglavnom,kada mi udje u graficki mod slika je skroz sjebana ali se moze raditi(nije zamrznut).

Razloga moze biti na hiljade, a mala je vjerovatnoca da Hansol monitori nisu podrzani. Pokusaj ovako: kreni od male rezloucije tipa 640x480x16, i na internetu nadji koliki je refresh za tvoj model monitora (horizontalni i vertikalni). Ovo zadnje je najcesce problem, tako da MORAS unijeti tacne vrijednosti; ako prekoracis postoji mogucnost da sprzis monitor (mada u zadnje 3 godine svi monitori u slucaju prekoracenja se automatski ugase, ali opreza nikad dosta).
Sto se drajvera tice, kreni sa defaultnim, tj VGA pa kasnije eksperimentisi sa Nvidijinim.

samo kao stimulans da dodam da je na lugze serveru monitor Hansol, 15inchni, ali naravno, u pitanju je SuSE

Kod instalacionog programa se koristi framebuffering i nema veze sa
tvojim monitorom jer korištene vrijednosti su iste za sve montiore
tokom instalacije.

Ako govoriš o grafici poslije instalacije uradi kako ti je Sanel rekao.
Moj monitor je podržan ali ja uvijek manuleno naštimam svoj monitor i
nikad ne koristim prijedlog sa liste. Znači nađi hor i vert vrijednosti
za tvoj monitor i upiši ih gdje treba !

Znači, to što nije radilo tokom instalacije nema nikakve veze, završi ti tekstualnu instalaciju i podigni Linux u text modu, uvijek se može nešto čačkati dok ne proradi. BTW i monitor i grafička sigurno jesu podržani (evo imam ih na listi hardvera ovdje u Mandrakeu).

OK ,kada u tekst instalaciji dodjem do disk druida i upisem mount point za root particiju pojavi mi se upozorenje:
[color=red]Boot partition / may not meet booting constrains for your arhitecture.Creation of a boot disk is highly encouraged.[/color]
i pojave mi se opcije modify partition i add anyway.Sta to znaci?

Jesi li pogledao sta kaze +alkatraz+ Ubaci sa navodnim znacima: “Boot partition / may not” pa ces vidjet da nisi jedini sa tom porukom :wink:

To sam uradio i ne mogu reci da mi je nesto pojasnilo pa sam odlucio pitati vas,ako neko zna i zeli odgovoriti…

Predpostavljam da je u pitanju DUAL BOOT ? :lol:

Pa reci nam ako je !

[quote]OK ,kada u tekst instalaciji dodjem do disk druida i upisem mount point za root particiju pojavi mi se upozorenje:
[color=red]Boot partition / may not meet booting constrains for your arhitecture.Creation of a boot disk is highly encouraged.[/color]
i pojave mi se opcije modify partition i add anyway.Sta to znaci?[/quote]

Ocigledno imas vec instalirane Windows-e na prvoj primarnoj particiji. Napravio si jos jednu particiju ili sl. i na nju pokusavas instalirati Linux. Problem je u tome sto ti se ta particija nalazi iznad 1024 cilindra hard diska (dijelom ili citava)
Samo noviji BIOS moze podici operativni sistem sa takve particije. (Buduci da imas GeForce2 graficku pretpostavljam da se tvoja maticna ploca i BIOS mogu svrstati u “novije”. Vjerovatno se LILO/GRUB samo BEZVEZE bune. LILO podrzava boot sa particije iznad 1024 cilindra od verzije 21.6)

Ako kojim slucajem ne uspije instalacija zato sto je Linux boot particija iznad 1024 cilindra uvijek mozes instalirati boot loader (tj. LILO ili GRUB) na disketu i bootati Linux sa diskete.

P.S.

Malo BIOS matematike:

Imam imam 1,6 GB Western Digital disk. Njegova fizicka geometrija je
(3148 cilindara, 16 glava, 63 sektora po stazi, 512 bajta po sektoru)

Medjutim BIOS LBA ovo pretvara u:
( 787 cilindra, 64 glave, 63 sektora/stazi, 512 bajta/sektoru)

A velicina diska se racuna po formuli:

broj cilindara × broj glava × br. sektora × velicina sektora
787 x 64 x 63 x 512 = 1549,4 MB (tj. 1,6 GB jer proizvodjaci uvijek malo lazu - 1 MB = 10^6 bajta umjesto 2^20)

Iz gore navedene formule mozes izracunati i maksimalnu velicinu particije tako da citava stane u prva 1024 cilindra.

P.P.S.

Da li je u BIOS-u ukljucena opcija Logical Base Addressing (LBA)?

U nadi da nisam previse naporan :rolleyes:

A evo instalirao sam i nema problema sa bootanjem(bootam sa diskete),samo slika kad udjem u linux je katastrofa,isto kao ono sa instalacijom,sva je isprekidana i jedva se sta vidi.Vjerovatno je do graficke,probacu sa drajverima pa cu vidit sta ce bit.Hvala svima na pomoci.

Samo,sad sam skinuo nvidinije drajver za redhat9 ali posto sam ga skinuo na windowsima(NTFS) ne znam kako da ga prenesem na linux(EXT2),velicina je 6MB.

Mozes li ga snimiti na cd-rw ?

OK,probacu ako nema drugog izbora.

Kako se krece po direktorijima,jel sa komandom cd(kao u DOS-u).Kako naprimjer mogu otici pod E:(CD-ROM).

jeste , samo sto kod linuxa nemas device kao A: , C:, E:, nego je sve u jednoj strukturi direktorija koji pocinje kod / pa ide dalje na /root, /tmp, /home itd…
Znaci prvo se prijavi kao root komandom :
su
ubaci pass
zatim mountaj cd komandom:
mount /dev/cdrom /mnt ( kod RH je ja mislim /mnt tacka za mountovanje)
predji u direktorij:
cd /mnt
i pogledaj njegov sadrzaj:
ls -l
kopiraj datoteke:
cp /mnt/datoteka /mjesto/gdje/ti/hoces
i na kraju “otkaci” cdrom:
umount /dev/cdrom

Kada upisem mount komandu pojavi mi se:
[color=red]mount:cant find /dev/cdrom/mnt in etc/fstab or etc/mtab[/color]
Da napomenem da odvojeno imam DVD/CD citac i CD/RW uredjaj.

Nisi vidio slobodno polje imedju “/dev/cdrom” i “/mnt” .ta dva izraza su odvojena