Instalirao sam nove NVIDINije drajvere i nista,isto kao prije.Fakat ne znam do cega je.
Ako je kompjuter ugasen otprilike 2 sata i onda poslije startam linux sve je uredu do nekih pet minuta a onda slika postaje mutna i pojavljuju se nekakve linije.Instalirao sam najnovije drajvere(Geforce4mx440) ali je opet isto.Mozda nesto nije u redu sa XF86 konfiguracijom?
Jedine linije koje su meni poznate nastaju kod tkz. moire efekta. Ako je do toga onda moraš to podesiti direktno na monitoru. Vecinom su to mutne crne “zebra” linice koje idu, poput snopa, horizontalno ili vertikalno po monitoru, i najbolje se primjete kad imaš svijetlu pozadinu na monitoru. :rolleyes:
Pokusao sam namjestiti moire ali se ne mjenja,slika je opet ista.Stvarno je cudno,ne znam kako bi opisao.Poslije cu poslat sliku i xf86log na forum.
Ovo meni izgleda sumnjivo u tvojoj XF86Config datoteci:
Section "Module"
Load "dbe"
Load "extmod"
Load "fbdevhw"
Load "glx"
Load "record"
Load "freetype"
Load "type1"
Load "dri" <-----
EndSection
Drajveri za nvidia grafičke kartice se nalaze u glx modulu, dok je dri modul predviđen za ATI-jeve kartice (pogledaj http://dri.sourceforge.net/).
Moduli dri i glx NE SMIJU biti istovremeno učitani! (pogledaj malo dokumentaciju uz NVIDIA drajvere)
Također, sudeći po XF86Config:
Section "Device"
Identifier "Videocard0"
Driver "nv" <-----
VendorName "Videocard vendor"
BoardName "NVIDIA GeForce 4 MX (generic)"
EndSection
nemaš podešenu 3D akceleraciju. Ako si instalirao NVIDIA drajvere trebaš još promijeniti ime drajvera iz “nv” u “nvidia”.
A jesi li ti siguran da ti je sav hardver OK ? (:
Ne bi me cudilo kad nesto nebi bilo fizicki zdravo…
Usput, (posto nisam pratio bas cijeli post) jesi li probao sa nekim drugim OSom - da li se tu desava isto (da kompjuter radi ok 5 minuta pa onda nista)?
Kad radim sa windowsima sve je uredu ali jednom mi se dogodilo kad sam particirao disk(dakle izvan windowsa)ista stvar(da napomenem da se kompjuter ne blokira nego se pojave linije).
P.S kako da promjenim drajvere u nvidia iz tekstualnog moda i kako da zaustavim ucitavanje dri modula?
Ne mogu sada da otvorim te linkove koje si postavio, dobijem neku poruku od Geocitiesa.
Vertikalne linije, pogotovo u gornjem dijelu prozora pored ikona i menija, javljaju se kada koristiš grafičku karticu sa shared memorijom. Na Intelovoj stranici tvrde da se taj problem ne može riješiti na XFree-ju (riječ je bila o i810 i kompatibilnim). Prvo što mi pada na pamet je da ti imaš integrisanu + dodatnu karticu, pa si monitor skopčao u integrisanu umjesto u onu drugu, ali u tom slučaju ti ne bi radili oni drajveri??
Da ne komplikujemo:
- otvori VI editor (ovdje imaš uputstva za korištenje VI editora
http://howto.lugbih.org/howto/vi.htm
trebaće ti :))
dakle komanda
Ako postoji XF86Config-4 onda edituj njega a ne ono gore!
Dalje, nađi liniju Driver “nv” i prepravi u Driver "nvidia"
Nađi liniju Load “dri” i ispred nje stavi znak #.
Onda probaj opet i javi nam rezultate!
Vedrane nemoj komplikovati jos sa VI …reci covjeku da koristi nano, pico
joe ili neke lakse editore… [-X :lol:
i zaboravio si reci da treba da i vidi da li je module nvidia load-van
sa lsmod ( kao root ) i ako nije da modprobe nvidia
Da ali onda uvodiš komplikaciju sa rpmom jer nijedna od vodećih distribucija po defaultu ne instalira nijedan editor osim vija, sa čim se ja ne slažem ali eto… (nano rulez). Mogu li se onim redhatovim “setup” programom instalirati paketi? koliko se sjećam, ne.
BTW instalirao sam NVidia drajvere na nekoliko računara u zadnje vrijeme i na svakom su moduli bili ispravno insertovani ali nije promijenjen XF86Config-4.
Hvala Vedrane,Adise i hvala svima sa foruma na pomoci.Napokon je sve u redu.Vise nema linija i slika nije mutna,sve je normala.
thanx
Kako da se konektiram na internet?Isao sam u Internet Configuration Wizard i na modem connection ali mi ne prepoznaje modem i stavi ga pod Generic modem i kad ocu da aktiviram conf. onda se nista ne dogadja.Imam i problema sa prozorima.Kad otvorim neki program sa vecim prozorom ne vidim donji dio programa(tamo su dugmad kao close itd.)od panela.
- Koji modem posjeduješ? (probaj nam dati što više podataka!)
- Povećaj rezoluciju. Mislim da i KDE i Gnome imaju neke dijaloge za koje je minimalna rezolucija 1024x768
Ne znam puno o modemu zato sto mi je naknadno ugradjen,evo info iz kompa:HCF 56K PCI Modem (COM3)
Modem koji imaš je WinModem. Više o tome šta su winmodemi:
http://www.idir.net/~gromitkc/winmodem.html
Drajver se može naći na:
http://www.linuxant.com/
HCF bla bla modemi imaju Rockwell.ov chipset i kako je vec neko naveo - tkz. WinModemi ( bljah ruznog li naziva )… provjeri Rockwell HowTo na netu… koliko ja znam, vec se naslo nacina da se i njima stane u kraj…
Pozdrav
ICE
Instalirao sam drajvere ali ne znam sta dalje.Kako se konektirat?
Koji alat za dial-up koristi RedHat?
Ja ne znam.Ima taj internet configuration wizard ali ne kontam za sta je.I ima kppp ali kad se s njim pokusam konektirat stalno pise busy.
pise da je server busy ili da je linija busy… ako kaze za liniju, onda pogledaj ( sigurno ima opcija ) jeli “wait for dialtone” opcija iskljucena…
Pozdrav
ICE