Monitor

u rh6.2 i 7.1 je bio rhppp koji je vrlo ruzan front-end za wvdial

Ukino sam opciju wait for dialtone ali opet isto.Cuje se kao pocinje birati broj a onda odjednom prestane.

RTFM, što se tiče pomjeranja prozora, jesi li pokušavao vući prozore dok imaš pritisnutu ALT, WIN ili sl. tipku, mislim da bi to trebalo raditi (bar na WindowMakeru radi, 8))

Što se tiče modema, ako je dobro instaliran drajver (a budući da čuješ modem kad bira broj - vjerovatno jeste) da nije možda problem kakav sam imao i ja, pogledaj ovaj thread:
http://forum.lugbih.org/viewtopic.php?t=689&highlight=

Evo ne mogu sad da prekinem vezu da pogledam, jedva sam je uspostavio, ali u KPPP imaš nešto kao Modem Options ili tako nešto tu treba kao Modem Init String ukucati ATX3. Ako to ne proradi, probaj ATX2.

Ne moze,al nema veze.Mislim kupiti novi modem jer da bi ovi drajveri radili(na 56K)moram platiti 30 maraka.Bolje onda da kupim novi modem,isto mi dodje.Pa mozete li preporuciti neki(naravno koji podrzava linux i windows a da se moze naci kod nas)?

Preporučujem modem baziran na Intel chipsetu. Čuj plaća se drajver? nisam to znao. :frowning: ovo bi gore moralo raditi, nešto ne radiš kako treba…

kao sto vedran kaze - ovo gore bi ti trebalo fercerati… a ako ces moj savjet, kupi US Roboticsov modem, jer su oni najjaci na nasim telefonskim linijama … drugim rijecima, oni postizu “velike” brzine u odnosu na druge noname modeme… ne znam dali USR modemi imaju problema pod Linuxom, ali pretpostavljam da nemaju… toliko od mene…

Pozd. ICE

[quote]kao sto vedran kaze - ovo gore bi ti trebalo fercerati… a ako ces moj savjet, kupi US Roboticsov modem, jer su oni najjaci na nasim telefonskim linijama … drugim rijecima, oni postizu “velike” brzine u odnosu na druge noname modeme… ne znam dali USR modemi imaju problema pod Linuxom, ali pretpostavljam da nemaju… toliko od mene…

Pozd. ICE[/quote]

USR radi odlično!

Mali je broj int. modema koji rade sa Linuxom. Probaj kao što Vedran kaže sa nekim od modema sa Intel ch.

Ne znam gdje je to sad ali nekad je bila lista modema koji rade sa Linuxom koje su članovi ULKa testirali. Bila je to lijepa lista.

Radi odlično eksterni. Interni ima popriličnih problema pod Linuxom, osim toga ljudi nisu oduševljeni performansama, ukratko ništa bolje od tamo nekog Rockwella.

Lista kao i sve drugo traži vremena.

Da i mislio sam na externi…

[quote]
Lista kao i sve drugo traži vremena.[/quote]

Standardno…

Znaci bilo koji eksterni uzmem radice sa linuxom?

ne bi ja rekao da je to bas tako. 56k = 56k , brzina = 1/N + 1/t pri cemu je N broj korisnika kod provajdera a t vrijeme kada se konektujes u internet. Interna gradja neigra ulogu sa brzinom. 8)

Uzmi bilo koji HARDVERSKI modem i radice s linuxom …
moze i inerni, ali da je hardverski …

S druge strane, eksterni USB modemi su najčešće softverski!

ne bi ja rekao da je to bas tako. 56k = 56k , brzina = 1/N + 1/t pri cemu je N broj korisnika kod provajdera a t vrijeme kada se konektujes u internet. Interna gradja neigra ulogu sa brzinom. 8)[/quote]

hm… vidis nisam bas matematicki gledao, nego sam mu htio objasniti da mu je bolje kad kupi kutiju ( hardware.ski modem ) nego karticu ( koja se sluzi windowsima da nes napravi ) jer se brzina na takvim modemima drasticno razlikuje… ako imas love, kupi onu crnu ( mozda imaju i bijelih ) kutija sa natpisom USR(ah) i hrpom LEDioda i be happy…

Pozdrav

ICE

Ne mora biti kutija sa diodama da bi bio hardverski modem! Obicno kad odes negdje u prodavnicu i dadnu ti interne modeme … hardverski su skuplji od softverskih :slight_smile: I to dosta skuplji, oko 2 puta skuplji :slight_smile:

znam da “kutija” nije uvjet za hardware.ske modeme, ali nisam jos cuo da je USR zapakovao software.ski modem u kutiju i prodao ga… istina da svi ( ama bas SVI - od juge do njemacke ) ti ubace interni software.ski modem, koji je tipa Conexant ( ??? ) i to su tipicni HCF - SFT modemi koje nas linuxase uvijek da izvinete zaj**u, jer njihov chipset ( Rockwell ako se ne varam ) nije od koristi pod Linuxom… barem koliko sam se ja namucio, meni nije htio da radi onako kako treba i uvijek se samo kacio na 31.2kbps i nikad iznad… a kutija ( USRova ) nikad nije ni pomislila da se spoji na nesto ispod 46kpbs…

ja sad ne znam o kakvom se freaku radi :slight_smile: ali nekad se i dupla cijena vise isplati od hiljadu muka podesavanja modema i slicno…

Pozdrav

ICE

Pakovanje u kutiju nema nikakve veze.

1. Eksterni modemi mogu biti i hardverski i softverski.

2. Eksterni koji se konektuju preko serijskog porta (RS-232) su svi hardverski zato sto je RS-232 prespor za softverski modem.

3. Ali zato USB eksterni modemi su uglavnom softverski.

4. Interni modemi (kartice) mogu biti i hardverski i softverski.

5. ISA modemi su uglavnom hardverski, a ima i softverskih. Za vise informacija pogledati http://www.idir.net/~gromitkc/winmodem.html.

6. PCI modemi su uglavnom softverski. Evo lista hardverskih PCI modema.

Prema tome: pitajte prodavače da li je modem hardverski ili softverski! Natjerajte ih da i oni razmisle o tome! Nagovorite ih da nabavljaju i prodaju hardverske modeme!

Samo još da se nadovežem na Vedrana,

Intelovi PCI modemi (536ep chipset) su nešto između softverskog i hardverskog modema, tzv “controlerless” ili HAM (Host Accelerated Modem). Osnovna prednost u odnosu na klasične softverske modeme je što se na samom 536ep chipsetu nalazi i DSP čip, tako da se značajno olakšava posao glavnom procesoru računara (tj. glavni dio posla, digitalizacija signala, obavlja se na samom DSP čipu). Vjerovatno i ostali proizvođači prave slične PCI modeme, ali ne bih razglabao o nečemu sa čim nisam u potpunosti upoznat.

Eh da ispravim link
http://flash.to/modem/
Ovo je stvarno cool stranica gdje se može saznati sve o tome zašto “winmodemi nisu modemi”.