Moze li mi neko preporuciti kakvu "BiH Mac User Group"

od neki dan sa intenzivnije poceo koristiti frisko kupljeni polovni iBook G4. jest’ da je star ali mi se ne adju pare na nesto novije dok ne upoznam OS X. Plus, generalno koristim Ubuntu.
posto sam nov i posto cesto imam pitanje - postoji li kakav BiH Mac User Group ili nesto slicno? znam da ovdje ima nekoliko Mac korisnika, ali da ne OfTopic-am tako cesto…
:wink:

ima, ovaj forum pdrzava i unix (stim da je mac unix) :slight_smile:
Mada ti to kod Mac OS ne treba on se nauci u 30 min

Probaj pitati ovdje. OSX doduse nije open source ali Darwin jeste. Uostalom i Vedran je malo omekso u poslednje vrjeme pa vjerovatno neces biti reziljen :wink: :smiley:

Edit: Inace kao sto die7 kaze - sve se mozes nauciti za 30 minuta, a ako jos govoris engleski nema toga sto memozes googlovat.

http://www.youtube.com/watch?v=t3h6kOLYGtI&feature=player_embedded

Slobodno pitaj ovdje, ako znamo, nije problem.
Mada, kao sto je die7 rekao, Mac OS je prilicno jednostavan za koristiti.

ok. sami ste trazili :smiley:

1. kupio sam ibook G4 (12", 1.2 GHz PowerPC, 1.2 GB RAM-a)) za sitne pare, da probam OS X. Instalirao sam aplikacije koje uglavnom koristim za rad i radi ok.
    Medjutim nema iLife. Kupio sam iLife 05 i instalirao ali iDVD ne radi.Dobijam poruku "You cannot use this version of the application iDVDV with this version of Mac OS X"
    Na Google-u sam nasao da treba da napravim update. I to sam uradio ali iDVD i dalje ne radi.
    Interesuje me sta bi moglo biti?

2. YouTube radi jako lose, isprekidan, ne moze se gledati?

3. Svaki 3. ili 4. DVD (original, rentiran) prihvati. Ostale jednostavno izbaci?

4. Zamislite da imam otvoren Firefox, Thunderbird, Zend,… Sa command+tab (analogno ctrl+tab na Linuxu i Winu) presaltavam aplikacije/prozore. medjutim, ako npr. minimiziram Firefox (ili bilo koju drugu aplikaciju) - ne mogu je ponovo dobiti nazad na ekran sa command+tab nego je moram prvo “maximizirati” klikanjem na odgovarajucu ikonu na Docku pa tek onda… ??? Jel’ ima neka zaka?
    Takodje, ako imam 3 firefox prozora (ne jedan prozor sa 3 tab-a nego bas 3 prozora) ne mogu se presaltavati izmedju prozora jedne aplikacije pomocu command+tab - na sto sam navikao kod ubuntua ili wina? Kako ovo?

nek’ ovo bude za pocetak :slight_smile:

Pozdrav,

Nisi rekao koji Mac OS X imas, pretpostavljam Mac OS X 10.4 Tiger.

1. http://support.apple.com/kb/TA24911?viewlocale=en_US isto tako probaj reinstalirati Mac OS X

2. Uglavnom zbog starosti/sporosti hardware-a i kao i pod 1. reinstalacija i novija verzija flash plugina. HD sadrzaj preko flasha zapinje vjerovatno…

3. Poznata stvar na vecini prethodne generacija iMac-a i MacBook-a, PowerBook-a, cak i nekih MacBookPro modela, CD/DVD pogoni jako lose kvalitete :frowning: (MATSHITA CD-RW CW-8124 npr.)

4. http://homepage.mac.com/frakes/MOSXPT/content/keyboard.html

[quote=sapphire]Pozdrav,

Nisi rekao koji Mac OS X imas, pretpostavljam Mac OS X 10.4 Tiger.[/quote]
Ups! 10.5.8 Leopard

[quote=sapphire]4. http://homepage.mac.com/frakes/MOSXPT/content/keyboard.html

hvala :slight_smile:

Toplo preporucujem downgrade na OS 10.4.x Tiger.
Imas ga na originalnim restore diskovima koji dolaze u PowerBook/tvoj laptop.
Razlozi: mnogo bolje performanse na PowerPC racunarima u odnosu na Leopard, …
Nema na cemu i drugi put.

Update: Zbog 10.5 Leoparda ti najvjerovatnije ni ne radi iLife 05 (nije kompatibilan s 10.5.x)! Pozdrav!

[quote=sapphire]Toplo preporucujem downgrade na OS 10.4.x Tiger.

Imas ga na originalnim restore diskovima koji dolaze u PowerBook/tvoj laptop.
Razlozi: mnogo bolje performanse na PowerPC racunarima u odnosu na Leopard, …[/quote]
Cuj? Nemam nikakvih CD/DVD-ova jer je polovnjak. Moram se nekako snaci…
Nije da ja tebi ne vjerujem, ali - jes’ ti siguran u downgrade? Nekako se osjecam “nazadno” :slight_smile:

Hahahaha, nazadno :slight_smile:
Prilicno sam siguran! :slight_smile:
Probaj onda naci neki torrent :smiley:

[quote=sapphire]Hahahaha, nazadno :slight_smile:
Prilicno sam siguran! :slight_smile:
Probaj onda naci neki torrent :D[/quote]
odoh kopati…
hvala safire!
:slight_smile:

opet ja…
potrazio sam na eBay-u kopiju Tigra ali su “bezobrazno” skupi. Pogotovo linux korisniku koji je navikao na besplatne stvari :slight_smile:
plati ibook, plati iLife 05, plati Tigar… haman pa bih mogao kupiti nov za te pare. a, i inace kupovina “starih” verzija programa mi nekako ne sjeda kao pametna rabota.

ako nadjem nesto “jeftino” preko torenta - da li cu ga moci instalirati? licenca i te stvari?

p.s. ako povilenim i odlucim da se ne bakcem vise sa iBook-om, pretpostavljam da nece biti problem nabaciti Ubuntu na iBook? posto, cini mi se, da od 7.04 PowerPC vise ije podrzavan ili tako nesto? Ne mislim da nabacim Ubuntu virtualno na iBook, nego da obrisem totalno MAC OS X i instairam Ubuntu?

Mac OS X 10.4 je licenciran već uz taj iBook, a inače nema nikakvih serijskih niti sličnih gluposti pri instalaciji.

Super ideja, samo instaliraj Debian, pošto Ubuntu i ne podržava Linux PowerPC port u zadnjim izdanjima :slight_smile:
Ostale distribucije koje podržavaju su: Fedora 12, Gentoo i OpenSuSE, ali OpenSuSE samo kao factory distribucija, dakle peglanje.
Mogu pomoci tu, nije problem. Samo da znaš da ti flash plugin neće raditi da se ne zamaraš na linux ppc.
Za youtube ti preostaje youtube browser u Totem Media Player-u koji radi sa youtube.

cuuuuj neceg? vala imam ($)100 razloga zasto da zatorentam… :wink:

[quote=sapphire]Super ideja, samo instaliraj Debian, pošto Ubuntu i ne podržava Linux PowerPC port u zadnjim izdanjima :slight_smile:
Ostale distribucije koje podržavaju su: Fedora 12, Gentoo i OpenSuSE, ali OpenSuSE samo kao factory distribucija, dakle peglanje.
Mogu pomoci tu, nije problem. Samo da znaš da ti flash plugin neće raditi da se ne zamaraš na linux ppc.
Za youtube ti preostaje youtube browser u Totem Media Player-u koji radi sa youtube.[/quote]
ovo ti je dobra napomena. samo, necu se jos predavati.

nego, sad malo prije procitah da jedan (od vise) razloga zasto na G4 leopard ne radi tako dobro kao tigar je HDD - originalni, stariji HDD nije bas dobro podrzan od strane leoparda…

znas, poslije sve ove frke i upoznavnja ibook-a mogu reci da mac os x ne radi nista bolje neg’ windows a tolk’o se hvale. jos ako uporedimo da win podrzava puno siru arhitekturu procesora (celeron, pentium, AMD), HD-a, CD/DVD ROM, video kartica, ekrana/monitora,…

naravno: Linux zakon!
:smiley:

pa ako win vezemo uz proprietary software, apple vezemo uz proprietary harware. zato je malo i zastupljen. apple uvijek napravi mali tweak sa hardwareom, znaci “apple approved”. mislim da ce raditi verzija sa torrenta bez ikakvih problema. starije ne znaci losije, pogledaj debian :slight_smile:

[quote=afan]znas, poslije sve ove frke i upoznavnja ibook-a mogu reci da mac os x ne radi nista bolje neg’ windows a tolk’o se hvale. jos ako uporedimo da win podrzava puno siru arhitekturu procesora (celeron, pentium, AMD), HD-a, CD/DVD ROM, video kartica, ekrana/monitora,…

naravno: Linux zakon!
:D[/quote]
To je već pretjerivanje. Pazi šta pričaš, jer ja dobrovoljno pomažem ovdje. :mrgreen:

Još nešto što radi na Tigeru, a ne radi na Leopardu:

• Classic mode (OS 9 i aplikacije za OS 9)
  • Microsoft Virtual PC 7 (na Leopardu radi, ali uglavnom bez podrške za CD/DVD uređaje), PPC-Intel emulator, omogućava virtualnu instalaciju Windows 2000/XP i Linux sistema na Mac OS X.

šala mala… :smiley:

[quote=sapphire]Još nešto što radi na Tigeru, a ne radi na Leopardu:

• Classic mode (OS 9 i aplikacije za OS 9)
  • Microsoft Virtual PC 7 (na Leopardu radi, ali uglavnom bez podrške za CD/DVD uređaje), PPC-Intel emulator, omogućava virtualnu instalaciju Windows 2000/XP i Linux sistema na Mac OS X.[/quote]
    hadžija, ibook se jedva boči sam sa sobom a kamoli još da mu nabacim virtualnu mašinu. ko da gledam da bi ispis’o na ekranu “ti nisi normalan” - i izdaho.
    :smiley:

[quote=afan]hadžija, ibook se jedva boči sam sa sobom a kamoli još da mu nabacim virtualnu mašinu. ko da gledam da bi ispis’o na ekranu “ti nisi normalan” - i izdaho.
:D[/quote]
:mrgreen:
Zamijeni mu hard drive za novi i biće bolje. PowerPC 1.2 GHz G4 je dobar za Virtual PC. Koliko RAM-a imaš? 1 GB bi bilo preporučeno.