Moze li mi neko preporuciti kakvu "BiH Mac User Group"

vjerujem. ali toliko ulaganje u staru mashinu je k’o ulaganje u kakvu auto krntiju - koliko god investiras nikad neces dobiti novo auto/PC platih za ibook, za iLife, mozda za Tiger. ako jos platim za HD onda mogu sam sebi opaliti samar “sto ne kupih odmah macbook intel core 2 duo za $500-$600 i onda rahat!” radije da jos malo “istrazujem” mac os x i ako stvarno je to ono sto me cini sretnim - onda mi nije zao ni kupiti novi.
ako naletim na nesto bagatelno onda ok. ali koliko vidim apple je, sto se tice cijena, od 1 do 10 negdje oko -4.

1.25GB - sto je i maximum. :frowning:
kako to mislis “dobar za Virtual PC”? mozel’ detaljnije da sam siguran na sta mislis?

hvala hadzija!

imam jedan sitan problem pa ako je rjesiv…

za razliku od linux-a (bar je tako na ubuuntu-u i opensuse-u) i windowsu, kod ibooka, kada sam na wireless i onda prikljucim kabl, volio bih da mi automatski prezalta na mrezu a iskljuci wireless. jel’ moguce to napraviti?
sada, kod kuce je u 99% slucajeva wireless. kad dodjem na posao i prikljucim ga na mrezu (moram se prikljuciti zbog sigurnosti, a i zbog ogromne brzine) prikljuci me na nasu wireless koju koristimo za testiranje a ne “wired network”. onda moram da iskljucim AirPort da bi me prebacio na mrezu.

idaja?

Tvoj procesor je okay za vrtiti Windows 2000 Pro na njemu ili neki Linux za Intel processore preko VPC7-

• Možeš i turn airport off ali i
  • To rješavaš pomoću Locations za sve interfejse unutar Network Preferences. Nakon Apply imaš u Apple meniju Locations podmeni i odabereš lokaciju u zavisnosti od toga gdje se nalaziš ili koristiš ovaj programčić koji nije besplatan :frowning:
  • http://www.macupdate.com/info.php/id/23213

Pozdrav!

[quote=sapphire]Hahahaha, nazadno :slight_smile:
Prilicno sam siguran! :slight_smile:
Probaj onda naci neki torrent :D[/quote]
kupio sam od jarana Tigar 10.4 DVD za sitnu paru. i njemu i meni dobro.
instalirao sam tigra i - mogu reci da je bilo stvarno jednostavno?

izgleda “ruznije” poslije leoparda, ali zato LETIIIIIIIIII… stvarno je doooobro primjetno brzi. youtube radi k’o mlijeko.

sad nabacujem opet one svoje programe i programcice.

• za iChat moram imati konto na .Mac ili AOL. nemam niti jedno niti drugo. za ovo prvo nisam nikad ni cuo?
    kako dodati Yahooo! IM?

• negdje sam cit’o da “ukidanje” Dashboard-a moze isto tako ubrzati kompjuter jer, navodno, iako nije vidljiv - on i dalje kupi non-stop informacije (vremenska prognoza, berza, i sl.)? i tako trosi na glupo CPU/RAM resorse? tacno?
    ja Dashboard ne koristim jer ne vidim ama bas nista korisno na njemu pa sam mislio da ga “ukinem”?

• interesuje me povezivanje mog mobilnog telefona sa ibook-om, sinhronizacija i sl. (iSync?) gdje i kako najbolje poceti sa sakupljanjem informacija?

hvala :wink:
afan

ima jos jedno pitanje: ako mi radi iTunes, sa kojim tipkama na tastaturi mogu kontrolisati pause/play/next/previous?
da li iTunes mora biti “on top” ili moze biti u pozadini?

• ibook mi se zagrijava i to kvalitetno? ne sjecam se da je to bio slucaj prije, ali ne mogu garantovati.
    odozdo gje je baterija ali i na mjestu gdje drzim lijevu ruku. nijes vrelo da se ne moze drzati ruka ali DOSADNO toplo/vruce… ideja?

Paša mogao bi ti poslati kakvu hediju za predstojeće praznike da nagradiš ovaj support moj :mrgreen:
Drago mi je da si uvidio da je downgrade dobro rješenje. Evo ja ti upravo tipkam ovaj post sa Debiana instaliranog na Apple iMac G5 mašini :slight_smile:
Postavio si dosta pitanja, pa da krenemo od početka.

1. iChat ti može najnormalnije raditi i sa bilo koji jabber ili google talk accountom (gmail).
    Yahoo Messenger imaš i za Mac, a i mislim da MSN Messenger 7 za Mac podržava Yahoo protocol.
  2. Dashboard ti ne troši nikakve resurse osim ako ga ne koristiš. Dakle, on se sam po sebi ne pokreće i ne radi u pozadini, osim ako mu ručno ne pristupiš. Postoji i program da se ukine korištenje Dashboard-a totalno, ali kažem ti, ako ga ne koristiš nemaš brige.
  3. iSync radi jako dobro pod uslovom da ti je telefon podržan po defaultu, a ako nije, ako je iole bolji poput većine novijih Nokia telefona, postoji iSync plugin koji se preuzima sa support stranica npr. Nokia-e za određeni model telefona. Ako je neki drugi, proguglaj malo tipa “model telefona + iSync” pa vidi šta će ti izaći.
  4. Kontrole preko tastature za iTunes su standardne: Space, Lijeva-Desna strelica i slično. Ako ti je priruci Front Row remote, onda još bolje. Probaj negdje nabaviti Apple Front Row remote, ali prvo provjeri da li tvoj model iBook-a podržava Front Row remote, ako je iBook G4 trebalo bi, ali pogledaj da li ima IR receiver pod System Info (Apple, About This Mac, System Info).
  5. Zagrijavanje, idi na Apple Software Update i update-uj Tiger na 10.4.11 i sve ostalo što se može update-ovati i ne bi trebalo biti problema. Apple Laptopi / Desktopi su inače poznati po natprosječnom zagrijavanju.

Mahanje :slight_smile:

Najbolja alternativa iChatu je Adium, toplo ga preporucujem. U osnovi je Adium Pidgin, ali sa grafickim dizajnom ala Mac. Podrzava haman sve protokole.

http://adium.im/

[quote=DadoV]Najbolja alternativa iChatu je Adium, toplo ga preporucujem. U osnovi je Adium Pidgin, ali sa grafickim dizajnom ala Mac. Podrzava haman sve protokole.

http://adium.im/[/quote]
ma, ja uglavnom za svoje potrebe koristim Pigeon, odnosno GTalk. ovo sa iChat-om pitam da vidim kako radi. jer cijela ovo hujdurma oko Mac-a je - da probam mac i OS X i sl. (i, iskren da budem, za sada sam zadovoljan kako mashinka dela!)
:slight_smile:

bajram pros’o. sad moras cekati do sljedeceg bajrama…
:smiley:

posalji “wish list” :wink:

znas da si me zaintrigir’o kako pici Debo na ovoj mashinki? ali mi jos uvijek zao se kurtalisati Tigra. mada imam sada instalacioni DVD - nema zime.
jel’ ima Debo kakav LiveCD da se testira?

[quote=sapphire]Postavio si dosta pitanja, pa da krenemo od početka.

1. iChat ti može najnormalnije raditi i sa bilo koji jabber ili google talk accountom (gmail).[/quote]
    kako? startam iChat i on mi daje samo .Mac i AIM opcije. ja imam google talk account ali kako da ga koristim sa iChat?

ovo sam nasao na jednom cini mi se blogu nekog tipa koji je, da bi “spacio” resource, ukon’o Dashboard i TimeMashine. kao, cak i u pozadini oni korisete nesto resorsa. a posto ih ne koristi iskljucio ih je.
no, kako tvoje sugestije su do sada bile uvijek 100% - poslusacu te. :wink:

jel’ ti mislis da povezem nokiju preko USB-ja ili nekog “kredla” ili sa bluetooth? kako (de)aktiviram bluetooth na iBook? nemerem ga naci?

nisam bio bas najprecizniji. moj lenovo ima na tipkama sa strelicama - uz koristenje fn tipke player komande. i one rade bez obzira koju aplikaciju koristim.
pretpostavljam da space i lijeva-desna strelica rade samo kada slusam iTunes. ne mogu npr. pauzirati pjesmu dok koristim Zend? tj. ne moram prvo prebaciti na iTunes i onda pauzirati?

kakav bolan remote. ne bacaj me u trosak. vec sada sam 50% “prebacio”…

vec sam na 10.4.11. i sve sam vec update-ovo.
poznati po zagrijavanju? cuj? ja mislio da AMD niko ne moze preteci? ja svoj desktop sa AMD-ijem koristim jedino zimi, k’o dopunsko grijanje…

plavi zub je kao i sve ostale osnovne stvari pod ‘system preferences’ koje ces naci u dock-u. Ja mobitele preko plavog zuba povezujem, ko na linuxu - usb je za windowsovce. :wink: :slight_smile:

stav je u tome sto ga ja ne mogu naci? mozda ga ja nemam na svom ibook-u?

izgleda da nemam

:frowning:

idemo dalje, idemo dalje…

htjedoh napraviti photo album pomocu iphoto, da vidim kako izgleda. ubuntu radi to super! :slight_smile:
otvorim iphoto, napravim album, ubacim slike i - nema alatke za pravljenje web albuma za web?!?
mogu “lako” prebaciti na picasu, na facebook, .mac ali nista drugo.
da bi mogao moram valjda upgrade ilife/iphoto sa 05 verzije (koju sam kupio neki dan) na friskiju verziju.

ok, hajd’ da vidim i taj .mac. skoknem da kreiram sebi konto. apple velikodusno nudi cak 60 dana test.

dragi moj linux. od kad ga koristim nisam platio niti sotware niti uslugu (donaciju ne racunam).

Za webpublikacije tipa wysiwyg imas iWeb, cini mi se da se mogu generisati fotoalbumi.

ma, mislio sam ma nesto k’o gThumb. odaberes fotke, smanjis ih na 1024x768 i onda napravis html foto album i onda ih ftp na server. to za sitne foto albumice,

no, velim… ok. what the heck. hajd da probam iWeb kako izgleda. mozda i imaju mogucnost pravljenja html foto albuma. medjutim ne mogu ga naci? mora da se i on placa? k’o i sve drugo kod apple-a.

ZIVIO LINUX!!!

p.s. jedva ga nadjoh. ne preko apple stranice nego preko google-a na apple stranici?!?!?

p.p.s nemere moj omere?!?!?
http://afan.net/bhw/iWeb_installation_screenshot.png

Na OS X imas jako dobar scripting interfejs koji se zove Automator (dolazi uz sistem, Applications/Utilities/Automator).
On ima te mogucnosti zasigurno.

debian/rules

[quote=sapphire]Na OS X imas jako dobar scripting interfejs koji se zove Automator (dolazi uz sistem, Applications/Utilities/Automator).

debian/rules[/quote]
hm. ovo bas i nisam najbolje skont’o? za sta mi treba automator?

[quote=afan][quote=sapphire]Na OS X imas jako dobar scripting interfejs koji se zove Automator (dolazi uz sistem, Applications/Utilities/Automator).

debian/rules[/quote]
hm. ovo bas i nisam najbolje skont’o? za sta mi treba automator?[/quote]
Izmedju ostalog za ovo gore sto si naveo. Dakle resize hrpe fotografija i exportovanje u bilo sta.
Google is your friend. :wink:
http://www.apple.com/downloads/macosx/automator/

ok. skin’o sam ubuntu 8.04 za PPC i zbrn’o na DVD.

ubacim u ibook i, prema onome sto sam nasao na google-u, drzao sam cijelo vrijeme tipku “C”.

nije startao OS X nego dva-tri “screena” koja su bila brza pa nisam skon’to sta je pisalo, ali je onda stalo na

i ceka da nesto ukucam.

dok sam cacko okolo sta ja to treba da ukucam, ono je nastavilo samo i poslije par redova - zacrnio mi se ekran i sad ne mrda. mor’o sam ga nasilou ukinuti (pritisnut power button na 5-6-7 sekundi)

imal’ neko (safirčićuuuuuuuuu??? :)) neku ideju?

http://cdimage.debian.org/cdimage/weekly-builds/powerpc/iso-cd/debian-testing-powerpc-CD-1.iso
boot: Linux debian-installer/framebuffer=false
Ili ako nije Linux kao image, na boot: promptu stisni TAB da ti prikaze naziv kernel image-a.