Moze li mi neko preporuciti kakvu "BiH Mac User Group"

[quote=sapphire]http://cdimage.debian.org/cdimage/weekly-builds/powerpc/iso-cd/debian-testing-powerpc-CD-1.iso
boot: Linux debian-installer/framebuffer=false
Ili ako nije Linux kao image, na boot: promptu stisni TAB da ti prikaze naziv kernel image-a.[/quote]
nisam skont’o da i debijanko ima LiveCD? sa’ce tajo da ga nabaci…
:slight_smile:

[quote=sapphire]http://cdimage.debian.org/cdimage/weekly-builds/powerpc/iso-cd/debian-testing-powerpc-CD-1.iso
boot: Linux debian-installer/framebuffer=false
Ili ako nije Linux kao image, na boot: promptu stisni TAB da ti prikaze naziv kernel image-a.[/quote]
uradio samkako si mi preporucio i nakon boot: Linux debian-installer/framebuffer=false dobijem

nakon Tab-a dobijem sljedece:
install
expert
rescue
auto
install64
expert64
rescue64
suto64

posto mi ni jedan bas ne lici na TEST DRIVE (liveCD) nisam znao sta da odaberem?

Nisam nasao recentni Debian Live image za ppc. Instalacija ide sa install ili expert nakon cega ide gornji parametar o iskljucivanju framebuffera.

jedno dodatno pitanje: cemu sluzi “enter” tipka, desno od desne apple (command) tipke?!?

To je za sve one korisnike koji su na poruku “Press any key to continue” pitali gdje je tipka Any, pa je poruka promijenjena u “Press Enter key to continue” :slight_smile:

To je za sve one korisnike koji su na poruku “Press any key to continue” pitali gdje je tipka Any, pa je poruka promijenjena u “Press Enter key to continue” :)[/quote]
ti to mene malo…!!!
:slight_smile:

kontam svrhu Enter tipke pored dijela sa brijojevima na obicnoj tastaturi. ali mi ovdje nekako totalno visak?

desno od desno dodje ti ljevo :slight_smile:

Koja tastatura Aluminijum ili plasticna (ja nakon 100 godina kucam sa 4,5 prstiju na tastaturi svaka dodatna tipka znaci gimanstika tako da te mogu dobro razumjeti)

desno od desno dodje ti ljevo :slight_smile:

Koja tastatura Aluminijum ili plasticna (ja nakon 100 godina kucam sa 4,5 prstiju na tastaturi svaka dodatna tipka znaci gimanstika tako da te mogu dobro razumjeti)[/quote]
uh, ovo davno ne provjerih… :slight_smile:

tastatura je plasticna, ali nisam siguran da to ima neke veze? mislim da apple koristi isti raspored tastature an svim svojim laptop-ima?

sinoc na sastanku LUG-a (ovaj put u mjetu gdje zivim) uspio sam nabaciti ubuntu live cd na ibook. izgleda zanimljivo. samo je jaaaako sporo. komentar je bio da je bilo i za ocekivati da je spor jer “radi sa CD-a”. ali da bi se brzina u mnogome popravila kada bi se instalirao.
takodje, vecina se slozila sa safirovom idejom da bi debijan bila bolja kombinacija neg’ ubuntu - kao dual boot.

ok. ima’li kakvih prijedloga/cakica/tips&tricks odakle krenuti sa instalacijom, na sta obratiti paznju i sl.
ja cu svakako zagooglati za ovo ali me interesuje i misljenje ove cijenjene i nadasve stovane grupe!
:smiley:

Toplo preporucujem downgrade na OS 10.4.x Tiger.
Imas ga na originalnim restore diskovima koji dolaze u PowerBook/tvoj laptop.
Razlozi: mnogo bolje performanse na PowerPC racunarima u odnosu na Leopard, …
Nema na cemu i drugi put.

Update: Zbog 10.5 Leoparda ti najvjerovatnije ni ne radi iLife 05 (nije kompatibilan s 10.5.x)! Pozdrav![/quote]
izvrsio sam downgrade na Tiger prije mjesec-dva. ispocetka je bio primjetno brzi. medjutim, vec heftu-dvije mi je jako usporio??? on izvrsi sve naredbe koe mu se zadaju ali sa poprlicnim zakasnjenjem. k’o da radi nesto drugo i onda “dok dodjem na red”… uglavnom npr. prelazak sa prozora na prozor, sa thunderbird na firefox, treba mu milimeter sekunde. ali nekad bogami i 2-3 sekunde. k’o da recimo radi “teski” backup u pozadini koji zdere procesor a ja se igram photoshop-om :smiley:

imal’ kakva ideja sta da uradim? ibook/OS X mi se svidja i ako ne radim nista konkretno, uglavnom ga koristim. medjutim, sve cesce me nervira cekanje po sekundu-dvije da izvrski skrolovanje prozora i sl.

heto bih da kupim sebi komp. onako za net brz, lagan, malen, razmisljao sam o macbook?? hteo bih vas savjet. hvala

prvo, otvori novu temu, ova je namjenjena za nesto drugo.

drugo, moras biti malo kokretniji za sta ti treba.

• samo za surfanje internetom, programianje, igranje,…?
  • hoces da kupis kompjuter ali navodis macbook - laptop. to znaci da te interesuju laptopi ili i desktop dolazi u obzir?
  • ovo je linux user grupa - znaci da bi instalirao linux na svoj kompjuter?
  • i, mozda najvaznije, sa koliko novaca raspolazes?

@moderator!
mozes li ovo prebaciti pod novu temu?

Ne mogu, punbb ne podržava sjeckanje tema, a adis smatra da to nije korisna opcija.

nastavljamo sa temom “muke po mac-u”…

moj vec navedeni ibook se ponasa sasvim ok. ima neke stvarcice koje bas najbolje ne razumijem pa bih molio mac-ovce da mi pomognu.

u jednom trenutku ne osjecam nikakve probleme sa brzinom a povezan sam preko VPN-a sa firmom, imam otvoreno i safari i firefox, zend studio, mysqll query browser, i terminal… i sve radi bez problema.

a onda, s druge strane, ne mogu pogledati youtube? ili npr. web stranica se otvori normalno ali skrolanje gore-dole je jako usporeno i “trza”?

daklem, u cemu je stvar?

stvar je u tome sto je to “mac” :wink: nenznam zasto toliko mac forsiras , :wink:
ps.
ja ga nisam nikad upalio a nadam se da i necu , bez windblowsa sam godinama

toliko o jednostavnosti mac-a

[quote=pingvin]stvar je u tome sto je to “mac” :wink: nenznam zasto toliko mac forsiras , :wink:
ps.
ja ga nisam nikad upalio a nadam se da i necu , bez windblowsa sam godinama[/quote]
ima nekoliko razloga. prvi i vjerovatno najveci je taj sto je zbog velicine (12") i dobre baterije mi ga najlakse nosati okolo. plus, kad ga zaklopim haman pa se prestane trositi baterija i kada ga otvorim nako nekoliko sati ne treba mu ni par sekundi da se “probudi”.

drugi razlog je taj sto identican ibook moja hanuma dobije od skole na koristenje i naravno da joj ja moram pomoci oko njega.

razmisljo sam nabaciti ubuntu na njega ali, prema nekim podacima, ubunutu i powerPC nisu bas u najboljoj relaciji. sta vise, nekoliko ljudi mi je predlozilo, ako se vec odlucim na taj korak, da instaliram debijan umjesto ubuntu-a. probao sam cini mi se 9.04 za PPC - LiveCD i dobro radi samo, sto je i za ocekivati, je jako spor.

zato jer ubuntu 32-bit, ja sam barem primjetio, zdere ram koliko i 64-bit fedora.

jednom mi “wise man” rece da downgrade moj iBook sa Leopard na Tigar. tako i bi. i ne pokajah se. :slight_smile:
e, sad zovem tog istog “wise man”: da li je Tigar bolji od Leoparda i na Dual 1.8GHz PowerPC G5 (Power Mac)?
na google sam nasao oprecna misljenja ali preovladavaju misljenja da je Tigar bolji od Leoparda.

da cujem, o “wise man”!

dodatna informacija: 3GB RAM-a, 2 HD-a (250GB & 70GB)