Najbolja distribucija za programere?

Pocetnik sam sa linuksom,
nisam se jos odlucio koju distribuciju da koristim.

Moze mala preporuka, koja je po vama najbolja distribucija za korisnika koji se namjerava baviti programiranjem i posjeduje odredjen nivo znanja u njemu(programiranju)? (cpp,java);

svaka je odlicna za programiranje… installiras development alate , kompajlere i to je to … znaci ako se ne mozes odlucit, installiraj par njih i vidi kako ti koja “sjedne” i onda lijepo to koristi.
npr. mandriva nije losa, opensuse, khekhkhmmmUbuntu … naravno i one malo zajebanije (da prostite na izrazu) distribucije poput debian-a i slackware-a su odlicne , samo na njih se moras naviknut konfigurisuci ih pa tek onda sve ostalo :smiley:

[quote=cheguevara_23]Pocetnik sam sa linuksom,

Moze mala preporuka, koja je po vama najbolja distribucija za korisnika koji se namjerava baviti programiranjem i posjeduje odredjen nivo znanja u njemu(programiranju)? (cpp,java);[/quote]
kad sam ja postavio ovakvo pitanje dobio sam, mislim, najbolji odgovor: onu distribucije koju ima tvoj prijatelj/poznanik koji ti hoce/moze pomoci.
:smiley:

Jao lika, ajde nadji neki drugi nick pa cu ti reci koja je distro najbolja o_O

[quote=cheguevara_23]Pocetnik sam sa linuksom,

Moze mala preporuka, koja je po vama najbolja distribucija za korisnika koji se namjerava baviti programiranjem i posjeduje odredjen nivo znanja u njemu(programiranju)? (cpp,java);[/quote]
Slackware … always :slight_smile:

Ozbiljno. Bez puno *ranja.

A najbolji ti je i ako hoces da brzo naucis ponesto o linuxu.

Tj najbolji je za sve, ali poslije debiana, suse-a, ubuntu-a, fedore, molfix-a, pampers-a i svih drugih ostalih distribucija :slight_smile:

Za programera - nesto lagano, gdje ce taj slack…

Nisam imo namjeru da ovo odma ode u distro war. Slackware je moje licno misljenje, a evo ima i drugih koje dijele isto. Ako oce da mu je sve “visual” nek ide za Visual Studio i to je to. Ko neki od nas … :smiley:

Ma u biti svejedno je za programera - jer iste alate za programiranje ces koristiti na svim distribucijama - samo je pitanje koliko ce ti sistem u tome smetati. Zato ja predlazem mandrivu - do sad najbolje iskustvo sa njom imam u “out of the box” radu i konfiguraciji. Ubuntu je takodje ok mada malo tezi za konfigurisati, mozes lako javu instalirati, mada znaju se nekad praviti pametni (pa ne spakuju ruby kako treba :wink: sto im je velika zamjerka :wink: ).
Slackware - ako se zelis baviti razvojem linux distribucija onda moze slackware :)))

[quote=AbsintheSyringe][quote=cheguevara_23]Pocetnik sam sa linuksom,

Slackware … always :slight_smile:

Ozbiljno. Bez puno *ranja.[/quote]
Covjek pita koja od linux distribucija ima najbolju podrsku, najvise alata drugim rjecima, za programiranje. Ako te to neko pita onda lako mozes izracunati da cevjek nezna puno o Linuxu. Kako mu onda preporuciti Slack?

Inace slazem se u potpunosti sa maher_. Uzmi neku od onih koje su jednostavne za koristiti. Kasnije ako osjetis potrebu mozes se ti oprobati i na Slacku i Gentoo pa i Debianu (specialno ako te zanimaju integrisani sistemi)

@DadoV, pa ja na to sam i mislio. Slackware jest jednostavan, i dodje sa tonu alata. Dok npr Suse koji je na glasu za pocetnike nema ni gcc. E o tome ja pricam. A i cojka smo otjerali sa ovakvom ruznom pricom.

Ma jednostavan je malo sutra … 2 dana ti treba da dobijes nesto sto sa mandrivom dobijes kad je tek instaliras … super je to da covjek nauci nesto o linuxu, medjutim kad covjek hoce da radi posao neki na linuxu onda nije. Sistemski softver nije napravljen sa ciljem da se u njemu zavrsava posao - nego da omogucava rad aplikativnom softveru koji opet pomaze pri nekom poslu. Ako covjek hoce da programira - a na konfiguraciju sistema mora ostaviti dosta vremena onda je to jako lose.
Znam ja da vi volite svoju distribuciju ali malo realnosti ne bi skodilo … :slight_smile:

po mom mišljenju… za programere SUSE (DVD edition), za sve ostalo tu je eurocard-mastercard, pardon, (k)ubuntu… ako ćemo realno…

Ako cemo realno ovaj forum je posto 5ranje.

Ja ne mislim tako. Sve u svemu hamo2 zna šta priča. Meni lično u tu grupu “out-of-the-box” “rame-uz-rame” stoje Ubuntu, Mandriva, Debian pa i SuSE - sortirano. Šta god da čovjek uzme biće mu super. Uglavnom samo ne znam šta će mu Slack? Ili gentoo? LFS? DSL? Jebiga, jednostavno, pola distribucija odgovara, pola ne :stuck_out_tongue: Nemam ništa (efikasno) protiv Slackware’a ali neću da se čovjeku odmah smuči linux zato jer je nabasao na nešto komplikovanije nego što mora biti.

IMHO, afan je dao najbolji/najpraktičniji odgovor.

A priče o tome kako je Slack “komplikovan”* ostavite za neku drugu priliku i za to odgovarajući podforum.

OMG, jedan iskreni LOL:
nepoznato != komplikovano
drugačije != komplikovano
old school != komplikovano

[quote=Adis]IMHO, afan je dao najbolji/najpraktičniji odgovor.

A priče o tome kako je Slack “komplikovan”* ostavite za neku drugu priliku i za to odgovarajući podforum.

OMG, jedan iskreni LOL:
old school != komplikovano[/quote]
:lol:

Kao Ubuntu korisnik priznajem: Slackware is too hard for me!

:slight_smile:

[quote=Adis]OMG, jedan iskreni LOL:
old school != komplikovano[/quote]
:slight_smile:
Ja radio davno na slackwareu … uopste mi nije nepoznat, cak sam ga instalirao na masinu koja je ispod navedenih minimalnih zahtjeva …
Samo ovdje je rijec o covjeku koji se prvi put susrece s linuxom, i koji zeli da uci programirati a ne podesavati slackware …
Jesi li zaboravio kad je bio flood na forumu ljudi koji su pocetnici a kojima je neko slackware dao
pa je bilo mnogo postova tipa “ne radi mi nista” … mislim ako ti je cilj da zafrkas covjeka onda bujrum - ali treba biti realan, opet ponavljam …

pa bih rekao
meni poznato != jednostavno
31337 != jednostavno

Slackware je po definiciji jedna od najjednostavnijih Linux distribucija. Možda se to tako ne čini početnicima, ljudima koji su prešli sa Windowsa, ali jeste tako. Ja nikada nisam ni rekao da čovjek treba početi sa Slackom, samo želim skrenuti pažnju ljudima da ima mjesta za svaku distro pod nebeskim svodom, te da se prestane sa generalizacijama ta i ta može, ova druga ne može, ona treća je skroz bezveze :-p

P.S.
Što se tiče mog potpisa. Iako ja ne mogu smisliti Debian/Ubuntu*, to ne znači da to nisu dvije vodeće/najkvalitetnije distribucije, gdje je Debian džin iz priče, a Ubuntu krunski dokaz da uz relativno malo napora možete učiniti velike stvari na kvaliteti doživljaja krajnjeg Linux korisnika.

*Samo dok se oni demokratski ne dogovore drugačije. A inače više volim projekte koji vode benevolentni diktatori :wink:

Evo sta sam ja rekao u svom prvom odgovoru:

Ali opet - ovdje je rijec o pocetniku tj. covjeku koji prelazi s windowsa na linux - ako dajes savjet covjeku nemoj da mu odmazes - nego neka to bude nesto sto ce mu pomoci.

I meni se cini da projekti sa diktatorima bolje funkcionisu.