Koristim VirtualBox na koji sam nabacio XP.
Sve radi kako treba.
Sad sam pokusao da prikljucim svoj TomTom GPS (TomTom HOME aplikacija radi samo na Win & Mac. Paradox: TomTom je razvijen na Linux-u :-)) ali ga ne mogu vidjeti. Onda pokusam sa najobicnijim USB memory card (stick) - ni to ne mogu da “vidim”?
Na google-u sam nasao tonu kojekakvih objasnjenja i “tutorijala” ali ne rade. Ili ja ne radim nesto kako treba?
Moze li mi neko objasniti kako da prikljucim USB na VirtualBox?
@afan: Ja sam nedavno imao ovaj problem, rijesio sam ga tako sto dodam usbfs grupu, sebe u nju i nesto malo u fstab. Evo ti u koracima (# je root, % ili $ je obican user):
[code]# addgroup usbfs
gpasswd -a armin usbfs[/code]
Sad moras naci koji je ID grupe “usbfs”, nadji je pomocu cat /etc/group pa dodaj ovo u fstab:
# usbfs is the USB group
none /proc/bus/usb usbfs devgid=1004,devmode=664 0 0
Eto javi ako prodje ok. Ako ne moze nikako bas, uvijek mozes staviti da je USB shared folder.
[quote=medo]Koji Ubuntu koji Virtualbox, moras dowloadovati sa njihove stranice: http://www.virtualbox.org/wiki/Downloads
imas tu za Ubuntu i taj podrzava USB[/quote]
Da, ja sam instalirao onaj sto mmi je ponudjen na Synaptic-u.
znaci, sa opensource varijantom nema nista od USB podrske. A non-opensource nije besplatna?
ok, odgovor je u pitanju - nije mi toliko neophodno da imam USB na VB da bih sada kupovao licencu. jer mi je sasvim lako prebaciti sve sto trebam sa USB-ja u direktorij koji dijelim izmedju “domacina” i “gosta”.
kao sto sam rekao, glavni razlog je da mogu da prikljucim TomTom GPS. Nema linux podrsku pa trebam Win. Nema veze , stimacu ga na starom kompjuteru.
[quote=adioe3]@afan: Ja sam nedavno imao ovaj problem, rijesio sam ga tako sto dodam usbfs grupu, sebe u nju i nesto malo u fstab. Evo ti u koracima (# je root, % ili $ je obican user):
[code]# addgroup usbfs
gpasswd -a armin usbfs[/code]
Sad moras naci koji je ID grupe “usbfs”, nadji je pomocu cat /etc/group pa dodaj ovo u fstab:
# usbfs is the USB group
none /proc/bus/usb usbfs devgid=1004,devmode=664 0 0
Eto javi ako prodje ok. Ako ne moze nikako bas, uvijek mozes staviti da je USB shared folder.
Mahanje.[/quote]
pretpostavljam da i ovo vazi samo za non-opensource verziju?
pasalica@Ubuntu3325:~/Desktop/Upgrade VirtualBox 2009-07-07$ sudo apt-get upgrade virtualbox-3.0_3.0.0-49315_Ubuntu_hardy_i386.deb
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
pasalica@Ubuntu3325:~/Desktop/Upgrade VirtualBox 2009-07-07$
medjutim, kada startam VB - opet pokazuje staru verziju?