Ne mogu da "vidim" USB drive u VirtualBox?

Koristim VirtualBox na koji sam nabacio XP.
Sve radi kako treba.
Sad sam pokusao da prikljucim svoj TomTom GPS (TomTom HOME aplikacija radi samo na Win & Mac. Paradox: TomTom je razvijen na Linux-u :-)) ali ga ne mogu vidjeti. Onda pokusam sa najobicnijim USB memory card (stick) - ni to ne mogu da “vidim”?

Na google-u sam nasao tonu kojekakvih objasnjenja i “tutorijala” ali ne rade. Ili ja ne radim nesto kako treba?

Moze li mi neko objasniti kako da prikljucim USB na VirtualBox?

Afan

?!?!?!?

Koja verzija VirtualBoxa? Opensource varijanta nema podrsku za USB.

Koji Ubuntu koji Virtualbox, moras dowloadovati sa njihove stranice:
http://www.virtualbox.org/wiki/Downloads
imas tu za Ubuntu i taj podrzava USB

Ja sam imao tu problematiku sa NOKIA PC Suite, resenje koje sam pronasao je dodatni unos u fstab koji definise permisije za specific usb uredjaj.

Zaguglaj malo “linux virtualbox nokia pc suite”

@afan: Ja sam nedavno imao ovaj problem, rijesio sam ga tako sto dodam usbfs grupu, sebe u nju i nesto malo u fstab. Evo ti u koracima (# je root, % ili $ je obican user):

[code]# addgroup usbfs

gpasswd -a armin usbfs[/code]

Sad moras naci koji je ID grupe “usbfs”, nadji je pomocu cat /etc/group pa dodaj ovo u fstab:

# usbfs is the USB group none /proc/bus/usb usbfs devgid=1004,devmode=664 0 0
Eto javi ako prodje ok. Ako ne moze nikako bas, uvijek mozes staviti da je USB shared folder.

Mahanje.

To je ta caka :slight_smile:

Samo zaboravim win ukljucen na vbox i onda se pitam dje mi nestade usb :smiley:

Eh da, i to je catch - moras unmountat svaki USB u Linuxu koji planiras koristiti u Windowsu u VirtualBoxu.

I ako radi, stavi [RJESENJE] u naslov topica.

nisam bio pri kompjuteru posljednjih nekoliko dana tako da cu ovo pregledati/pokusati cim prije mognem p ajavim rezultat.

hvala svima.

[quote=medo]Koji Ubuntu koji Virtualbox, moras dowloadovati sa njihove stranice:
http://www.virtualbox.org/wiki/Downloads
imas tu za Ubuntu i taj podrzava USB[/quote]
Da, ja sam instalirao onaj sto mmi je ponudjen na Synaptic-u.
znaci, sa opensource varijantom nema nista od USB podrske. A non-opensource nije besplatna?
ok, odgovor je u pitanju - nije mi toliko neophodno da imam USB na VB da bih sada kupovao licencu. jer mi je sasvim lako prebaciti sve sto trebam sa USB-ja u direktorij koji dijelim izmedju “domacina” i “gosta”.

kao sto sam rekao, glavni razlog je da mogu da prikljucim TomTom GPS. Nema linux podrsku pa trebam Win. Nema veze , stimacu ga na starom kompjuteru.
:frowning:

[quote=adioe3]@afan: Ja sam nedavno imao ovaj problem, rijesio sam ga tako sto dodam usbfs grupu, sebe u nju i nesto malo u fstab. Evo ti u koracima (# je root, % ili $ je obican user):

[code]# addgroup usbfs

gpasswd -a armin usbfs[/code]

Sad moras naci koji je ID grupe “usbfs”, nadji je pomocu cat /etc/group pa dodaj ovo u fstab:

# usbfs is the USB group none /proc/bus/usb usbfs devgid=1004,devmode=664 0 0
Eto javi ako prodje ok. Ako ne moze nikako bas, uvijek mozes staviti da je USB shared folder.

Mahanje.[/quote]
pretpostavljam da i ovo vazi samo za non-opensource verziju?

Skini odavde: http://www.sun.com/software/products/virtualbox/get.jsp
Kad se registrujes dobices licence key i bujrum.

uletio u prazno. kad sam vidio ono “comercial version” ja odmah pomislio da se placa :smiley:

[quote=adioe3]Skini odavde: http://www.sun.com/software/products/virtualbox/get.jsp
Kad se registrujes dobices licence key i bujrum.[/quote]
skin’o (vec sam imao ovu verziju downloadiranu :)) i - corak

:cry:

prob’o sam da “upgrade”

pasalica@Ubuntu3325:~/Desktop/Upgrade VirtualBox 2009-07-07$ sudo apt-get upgrade virtualbox-3.0_3.0.0-49315_Ubuntu_hardy_i386.deb Reading package lists... Done Building dependency tree Reading state information... Done 0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded. pasalica@Ubuntu3325:~/Desktop/Upgrade VirtualBox 2009-07-07$
medjutim, kada startam VB - opet pokazuje staru verziju?

Zar nije tesko remove pa install novu verziju? I onako Windows Image ostaje u tvom home folderu to i onako ne brise.

nije tesko. samo sam mislio da to tako treba…
:slight_smile:

nije tesko. samo sam mislio da to tako treba…
:)[/quote]
vazda neka frka…

ok. skinem stari i instaliram novi. ka’e sve superiska.
medjutim, nemam vise ikone za startanje (Applications > System tools > ?!?!?!?)

Alt /F2 i probam virtualbox, vbox, vboxwebsrv (ovo iskocilo samo)… nista…

:cry:

terminal:
killall gnome-panel

[quote=medo]terminal:
killall gnome-panel[/quote]
hadzija, mozel’ malo detaljnije sta ja to radim?
ono “killall” mi se ne svidja ni najmanje :smiley: