E sad mi zbilja treba pomoč, što prije to bolje. Ne mogu ući u moj Linux.A evo potanko i polako šta se dešava. Sinoć instaliram Firefox, oprobam ga i funka pravo dobro.Pa onda pomislim eh što sam sredio sve da radi kako valja. Slušam muziku sa XMMS_om, instalirao i naš Open office, instalirao i RealPlayer, gledam filmove preko Mplayera i Xine_a, kupim stvari preko BitTorenta i tako dalje i tako bliže… Pa onda pomislim, sad mi Windows na ovom kompu ni ne treba. I tu me što bi naši stari rekli ? prebio taksirat ?, nisam rekao mašala a ni hvala Bogu. Pa odem u KDE i sredim malo grafički izgled i sve bude cakum-pakum.
Jutros kafica, pa da upalim komp, starta se Lilo da izaberem Linux ili Windows, naravno izaberem Linux, esc pritisnem da vidim procese koje pokreće, kad ono poruka nešto u smislu da sam ugasio sistem na neprikladan način, da pritisnem Y, ako hoču da mi se napravi recovery, pa onda konfiguracija, provjera i montiranje…sve pokazuje OK, ili ? prošao ?, a onda iznenadjenje : plavi ekran i poruka ? please wait, installing packages … please insert the medium named ? instalation CD1 on the device (/dev/hdc), press Enter when ready, ? hajde poslušam i ubacim CD broj 1 ( ne znam ja šta ON hoče time al nema veze !!! ), pa onda čujem CD kako se zavrti i nakon par secundi bude izbačen sa prikazom iste poruke…pokušam ponovno al isto, pokušam ubaciti CD2 al ništa…Pa mora čovjek biti stresan i nervozan na sabahu ?!. Kontam, ništa, ne preostaje mi drugo do pokrenuti Windows, sa Partition magicom izbrisati dio diska na kojemu je Mandra, napraviti poslije toga fixmbr i …zaboraviti na Linux. I ona rečenica na početku kako sam sredio pravo dobro Linux, haman da sam ga zbilja ? sredio ?..
/ svako dobro dobri ljudi
Hihihi.
Nemam pojma, probaj pritisnuti Ctrl+C
Ako to ne pomogne, pokreni opet instalaciju i izaberi “Update” ili “Repair” ili šta već.
E dobar ti smijeh :lol:
Uradio update, nešto mi se pobrkalo , haman da ja nisam u ovoj ligi …treba se vratit na Win 3.1 i ima da fura…
/
Nemoj djaba pokusavat…
ja sam sredio mandrake totalno sve mi “radi” jos samo DVB da nastimam i sve bi bilo super, uradio sam kompletan update i poskido sve RPMove sto postoje za MDK 3 CD-a.
i sve je super radilo do jutros ista situacija upalio i nece, ode sve u PM da izvinite samo zaledi komp. ne kontam al eto pokusat cu veceras opet mozda uspijem sta god zavrsit.
i milslim da je mandrake glup sto se tice update-a imao sam problema more sa updateom.
najbolje je nac kakvu drugu distribuciju.
Uspio vratit sistem, sada mi se dešava slijedeča stvar :
Start kompa i upad u textualni mod, pa onda CTRL,ALT i F7 Gnome grafički mod, radi ko zmaj.( jel mi se čini da brže radi od KDE_a ), ja i dalje tvrdim , za nas amatere Mandra je jedna od najboljih distribucija
/
Gnome radi brze ali je nekako ruzan
a sto se tice lagane distibucije mandrake mozda jest lagan ako ces ga koristit kao dsktop samo. ali je i suse lagan i slackware sve jee to isto
reci mi jesi li pokusavao instalirat bilo kakav program sa “urpmi”? uvjek mu fali 100 devela i 100 libova itd… a nemoze sam downloadat to sto mu treba , nego sve rucno i polako, debian je zakon sto tice update-a
Jarane, ja sam ti totalni početnik u svijetu Linuxa, više sam ga započeo što me interesovao no što mi za nešto zbilja treba. Imam kao što i napisah instalirano sve što treba imat normalan čovjek na normalnom kompu, ništa za nekakav " naučni " ili sličan rad. Uvjeren sam , a i sam to radim recimo na Windowsu, da velika večina nas samo pakuje i filuje kompjuter bez da mu - im nešto treba , evo kod mene :
- Instaliran MS Office a koristim samo Word i ponekad Excel
- Instaliran MS FrontPage i Dreamweaver i Adobe GoLive a koristim samo i samo Dreamweaver
- Instaliran Corel, PhotoShop i Gimp a koristim samo i jedino Adobe
i tako dalje i tako bliže.
Ista situacija i sa Linuxom, instalirana masa stvari ( samo da kužnem šta je i kako funka ) a u principu bi trebao samo :
01.Gnome ili KDE - Firefox ii Gaim i Evolution
- Open Office i to Writer
- Totem, XMMS,RealPlayer i MPlayer
- ono što se MORA imat, znači sistemske datoteke
- Gimp
- Mozila Composer
i vjerojatno ništa više…
Problem u slijedečem je da MORAM imat Windows :
hoču na banku , moram uči sa IE ( ništa Opera, ništa Firefox )
hoču instalirat software za mobilni , ni jedan CD ne dolazi sa podrškom u Linuxu
i mali milion stvari gdje je ( nažalost ) Windows jedno : MORANJE ???
/ svako dobro
slazem se sa tobom, ja kad hocu da radim pokrenem linux, kad hocu da se opustim podignem win to je jednostavno tako.
GNOME je brži i ljepši (Vedrane: )
Ja , Gomez, meni se čini da mi komp brže radi na Gnomu ali kako imat sve one dobre stvari iz KDE_a, u okružju Gnomea.?
Volio bih znati koliko nas koristi iGnome a koliko KDE čisto informativno…
Druga stvar koja mi sada duhnu na um je ( a možda već postoji ) prijevod makar onih važnijih opisa programa što ih korisnik hoče instalirat. Mislim na pojašnjenja koja se pojave sa desne strane instalacionog procesa " Instaliraj software "
I još nešto, za one koji to znaju lagahno pitanjce :
Hoču sve iz ponove , da polahko i u redu čitam šta instalirat , a imam par filmova na Linux particiji koji če biti izbrisani ako krenem isponove, htio bih to prenijeti na Win particiju, koju montiram, iz nje mogu bilo šta kopirat u Linux ali nikako obratno, nemam privilegija odnosno moram se ulogovati kao root.
/svako dobro
koji file sistem ima ta tvoja win particija?
Ako je NTFS neces moc prebacit to na tu particiju jer ti sa ntfs samo mozes citat podatke nemozes pisat. zato u buduce napravi zajdnicu particiju koja je FAT32 za linux i win.
Jarane,
potpuno sam predvidio da sam cijelo vrijeme pokusavao ukopirat filove na particiju koja je NTFS. Poslije tvoje uspjele opaske i pomoci , kopiranje je glat i bez ikakvih problema proslo.Hvala
/ I Vedrane, posto si ti moderator ovog topica, molio bih da izmijenis naslov " Izdao me Mandrak u NIKAD me nije izdao Mandrak ( uz malu pomoc mojih prijatelja …ima pjesma stara)
/svako dobro
Ja, bar tako izgleda ko da ja nemam preca posla nego visit na ovom forumu.Bio u setnji, pa onda mi dosla jedna ideja na pamet : testiram brzinu Win i Mandre. Joj, ljudi, meni se cini da mi na istoj masini Mandra radi sporije no Win, a vala ne bi trebalo biti.U samom startu brzi je Win. Mozda sam ja instalirao u Mandri previse stvari ?? Pa onda otvaranje neke , recimo ove web stranice, ide brze u IE no u Konqueror ili Mozili. Pa raspakivanje jedne datoteke ide brze u Winzipu no u Arku. Adobe je sporiji no Gimp. Jel to samo kod mene ili ista stvar kod vas ?A meni da je da je Mandra brzi. I cini mi se kako se koja verzija Mandraka, a to isto vazi i za Fedoru i za neke druge distroe Linuxa, pojavljuje, sve su zahtjevnije i sve glomaznije. Nije valjda u tome fazon, ja kontam da bi Linux, opcenito trebao i mogao da se vrti i na 486_i.Bojim se samo da ove velike distribucije ne krenu putem Windowsa. Plati za op.sistem, plati za razno razne dodatke odnosno programe…itd…a Torwald jednom ispisa : "…hocu imat sistem koji je besplatan, lagan i dostupan svima a ne da npr.:jedan student placa 200-300 km za MS Office ( znam da je Open ) sad za sad djabe.
/ i dosta od mene za ovu hevtu
Idem gledat CSI i Lost …serije koje mogu svima preporuciti
/svako dobro
Koristi SLACKWARE
“… Besplatan , lagan i dostupan …”
Uz sve to jos i brz. Znam jer sam probo Mandrake
GNOME koristi veoma malo ljudi kod nas. Razlog tome je Vedranova KDE-olika politika ( 8) ). Ne znam zašto, iskreno govoreći…
Što se tiče aplikacija koje imaš u KDE-u mislim da nebi bio nikakv problem da ih pozivaš. Naime, dovoljno je otkucati ALT+F2 i ime KDE aplikacije i ona ti je nadohvat ruke . Da, ali trebaš imati i KDE 8)
crazy_m ti napravi cijelu marketinšku kampanju za Slackware. Si pričao sa Patom za eventualno zaposljenje?
Mogu ja probat i Slack, nije neki velik problem , oprobao i Ubuntu i Fedoru , i SuSe i Knoppix al mi nekako najlakši Mandrak. Vjerovatno je problem što sam ja , kao što i prije napisah navaljao mali milion stvari koje ja ama baš nizašto ne trebam. Pronađoh na Slakovoj stranici :
Torrents for 10.1
Installation ISO disc 1
Installation ISO disc 2 (GNOME/KDE/KDEI, /testing)
ISO disc 3 (Sources part 1, /extra , Slackware book)
ISO disc 4 (Sources part 2, ZipSlack, /pasture)
i šta ja od ovog treba pokupit, valjda ovaj prvi ISO disc ili ???
Što se tiće KDE , bosanska stranica o KDE je malo postara ali ima more drugih web stranica koje pišu o KDE_u,.
GomeZ, hvala za pomoć, oprobo i funka.
Pokusat cu napraviti Vec sam narucio sebi par majica sa Slackware natpisom A pregovori s Patom su u toku
Za Kavaz:
Samo prva dva diska ti trebaju
Sto se tice Mandrake-a nemam nis protiv al samo kazem da sam probo i Mandrake i SuSE i RedHat i Fedoru i Ubuntu i sve ove distribucije koliko su jednostavne jos vise su komplikovane (ako kontate sta hocu reci) Slackware propagiram zato sto stvarno mislim da je dobar i da se na njemu moze stosta nauciti Nemam nis protiv drugih distribucija
- O ukusima ne vrijedi raspravljati *
Samo par komentara, pošto nisam visio na ovom forumu par dana…
Prethodno ga moraš iskonfigurisati:
http://easyurpmi.zarb.org/
Meni sam downloaduje sve što treba i nikad nije tražio ni libove ni devele - jednostavno radi I to IMHO puno bolje od apt-geta (npr. apt-get često ne zna prepoznati kad mu ukucam ime aplikacije a ne tačno ime paketa). Samo moraš paziti pri izboru mirrora jer neki rade dobro mjesecima a onda jednostavno crknu, pa urpmi prijavljuje svakakve greške.
[quote]hoču na banku , moram uči sa IE ( ništa Opera, ništa Firefox )
hoču instalirat software za mobilni , ni jedan CD ne dolazi sa podrškom u Linuxu
i mali milion stvari gdje je ( nažalost ) Windows jedno : MORANJE ???[/quote]
Pošalji mail nekome u sektoru prodaje te banke i reci im da ćeš promijeniti banku jer činjenica da nisu u stanju napraviti web stranicu sukladnu W3C standardima, tako da radi sa Firefoxom kojeg koristi više od 10% korisnika Interneta, ukazuje na to da su informatički nesposobni te da im je sajt pun drugih propusta koji bi mogli ugroziti sigurnost transakcija putem Interneta. Takođe reci da ćeš isto savjetovati svim svojim prijateljima i poznanicima.
Što se tiče softvera za mobilni, kako ti se ovo sviđa:
http://kandy.kde.org/
http://pim.kde.org/components/kandy.php
http://www.kde-apps.org/content/show.php?content=15259
Za ostatak tih milion stvari baci pogled na ovo: http://apps.linux.org.ba/ - ili samo pitaj ovdje
Da to je poznato… trenutno ih nije moguće prevesti, ali kad bi bilo to bi bio jedan ogroman posao! da li si ti zainteresovan da pomogneš pri prevođenju?
Ok rješeno Može mada to možeš i sam (kao autor teme) - samo edituješ prvu poruku
Za start sistema se slažem, ali tu se zaista ne može puno učiniti jer je priroda Linuxa takva (sastavljen iz stotina nezavisnih komponenti, od kojih se svaka mora zasebno startati, dok je Winblowz jedna velika guta koda). Ima fazon da ubrzaš stvar, a to je da koristiš tzv. “software suspend” ali sa tim zna biti problema npr. neće floppy da radi poslije i slično. Moraš imati veliki swap itd. Što se tiče brzine rada, i to je isto složeno pitanje dakle šta ti doživljavaš kao brzinu?? Startanje programa ima dojam sporosti radi načina iscrtavanja npr. primjetićeš da se KDE aplikacije iscrtavaju dio po dio dok se Win aplikacija samo prikaže odjednom, nekim ljudima se više sviđa ono prvo a nekim ovo drugo. Znači to je samo dojam, stvarno brzina je po mom mišljenju tu negdje. što se tiče brzine prikaza stranica, ovaj čovjek se ne slaže s tobom da je IE brži. Preporučujem ovaj članak za optimizovanje brzine KDE grafičke okoline:
http://wiki.kde.org/tiki-index.php?page=Performance+Tips
Inače postoje distribucije koje stavljaju brzinu na prvo mjesto npr. Slackware. Isprobao sam svašta, mislim da su KDE i GNOME jednostavno okoline koje pokušavaju zamijeniti XP u svakom pogledu pa i prestići, tako da je i brzina tu negdje. Ako tražiš nešto brže i lakše, npr. radio sam na jednom okruženju koje se zove EDE koje pokušava biti toliko brzo da radi i na 386ici a da je i dalje lagano za korištenje. U zadnje vrijeme je EDE postao relativno stabilan (neki dan je izašla verzija 1.0.2).
U vrijeme kad sam se počeo baviti KDEom GNOME je bio očajan… danas stvarno moram reći da su obje okoline izuzetno dobre i svejedno je koju preporučiti početniku. Ali ima druga stvar, a to je da mislim da mi ovo malo resursa što imamo u smislu prevođenja, podrške itd. trebamo fokusirati na jedno okruženje i jednu distribuciju, nije bitno koje/koju.
Jesi li zainteresovan da pomogneš / napišeš nešto materijala?
Slažem se
Pozdrav svim učesnicima ove diskusije! :twisted:
Ja imam slabiji kompjuter, i brzina mi predstavlja kljucni argument za izbor grafickog okruzenja. Mogu vam reci da GNOME od verzije 2.6 (nasuprot 3.2) se samo brze podize od KDE-a, ali zato aplikacije koje dolaze uz njega se uzasno sporo podizu. Ja sam inace prije koristio GNOME (jer je bio brzi, i ovaj avatar svjedoci o tome ), sad koristim KDE iz istog razloga. I jos nesto … svaku sljedecu verziju od ovih nekoliko koje sam isprobao brzina podizanja KDE-a je rasla, a brzina podizanja GNOME-a se smanjivala …
(ovo ne treba da bude flame … samo sam htio da napisem svoje iskustvo)
Evo ovako,
"Gmail Sign In
Gmail does not currently support your browser.
See browser requirements for Gmail
or sign in anyway. " mi se pojavi poruka kada koristim Konqueror. I ne samo, nazalost na ovoj stranici nego na puno vise njih. Ovim nisam htio " obezvrijediti " nista sto postoji u Linuxu no samo pokazati da problemi postoje.
U prevodu bilo cega sto mogu pomoci rado cu ucestvovati ali , sa engleskim sam potanak.Ako je u pitanju prijevod sa svedskog TU SAM.
Svi ovi linkovi koje si pobrojao, dobro ce doci svima nama.Ja ne koristim Linux tako dugo ali kao sto rekoh za svo ovo vrijeme svakim danom je sve bolji, i meni ne treba nista vise.Svakim danom meni je i zanimljiviji, imam vas koji mi pomognete vazda kada mi nesto zapne.
/ svako dobro