Pa dokle vise tako

Evo nakon ljetnih praznika vratio sam se fakultetu i dosao u Split.
Izmedju ostaloga kupio sam jedan casopis u kojem sam nasao prilog o konacnoj i isravnoj verziji SP2 za Win XP sistem.
Dakle kao taj SP2 rjesava sigurnosne probleme a posebno sto se tice Internet Explorer-a,barem tako pise na pocetku teksta tog clanka kojeg sam citao.
Ali kad sto sam dalje citao sve vise i vise sam se zivcirao.
Dakle rijec je o tome da isti taj famozni SP2 rusi citav niz aplikacija pa i cak VisualStudio.NET nemoze raditi pravilno kad se instalira SP2.Naravno opet je tu potrebna zakrpa ili takvo neko sranje.
Dakle zakrpa na zakrpu pa dokle vise tako.
Dalje u istom caopisu pise da je prosjecno vrijeme prezivljavanja Win-a na mrezi 20 minuta.Naravno bez zakrpa.
Ipak mislim da lazu jer sam se par puta pokusavao spojiti sa frisko instaliranog Wina na mrezu bez zakrpa i nikad nije trebalo vise od 1-2 minute da se zarazim.

Dakle ukratko sranje na sranje.
Samo zelim reci iako sam usao tek u svijet Linux-a i jos nisam savladao sve tehnike i bilo je i tu zivciranja,ali kad ipak skontam malo bolje to je u samom pocetku a kasnije je lakse i nema zivciranja.

Dakle zelio bih jos jednom Bill-u zahvaliti na njegovim glupostima jer me je natjerao da predjem na Linux.

Dakle odluka je pala.Zivio LINUX jos jednom.

cuj… internet i Windows… hehehe… u mojoj firmi situacija izgleda ovako:

PC od sekretarice ( Windows )
I
I
Gateway + Firewall - last line ( LINUX )
I
I
Router + First Line Firewall ( LINUX )
I
I
INTERNET

fakat jedino sigurno rjesenje za koristenje Windowsa na Netu ! A sto se tice SP2… ja mislim da je MS sebi upravo ispucao metak u nogu. Ne samo da svi ( ama bas svi - pocevsi od banaka pa na dalje ) NE preporucuju instaliranje SP2 nego i MS aplikacije nisu vise u stanju da rade !

pih… nek je gradska uprava Beca odlucila preci na Linux ( u suradnji sa IT sektorom Minhenske uprave )…

Pozdrav

ICE

Sve je to u redu, samo windows ima neke ogromne prednosti u office radu. I ja mislim da windows na bilo kakvom serveru nema apsolutno sta traziti, niti bi ga ja tamo ikad i stavio ali sto se tice office rada, e tu ga je malo teze poraziti.
Prvenstveno mislim na kombinaciju MS Office/Visual Basic kojoj bas i ne postoji relevantna alternativa. Naravno sad smo mi svi “pravi” programeri i ne smatramo Basic uopste jezikom (Dijkstra je cak jednom izjavio da su ljudi koji znaju Basic unisteni za informatiku) ali tesko je poricati nesto tako brzo i efikasno. Naravno tu prvenstveno mislim na kreiranje nekakvih bezveznih formi koje rade razmjenu i obradu podataka napravljenih u svim aplikacijama Officea, sposobne su se kaciti na kakve god hoces baze podataka i sve to 15 minuta lako citljivog i laiku razumljivog koda. Danas sam to vidio u primjeni i cisto sam postao depresivan. :frowning:

http://hbasic.sourceforge.net
http://gambas.sourceforge.net

A kao alternative za Access:
http://www.koffice.org/kexi/ (dostupan i za Windows!)
http://www.rekallrevealed.org/ (takodje)

Kad je linux prešao u potpunosti na korištenje Linux-a - mislim da imamo dobre šanse da prođe i u vladu :wink: 8)

Evo na zalost javljam se sa Win-a jer sam prisiljen.Ali jos malo.
Nego da prvo pozdravim prijatelja gomez-a,i da mu kazem da sam malo napredovao koliko vrijeme dopusta sto se tice Linux-a.Stvari su mi sve logicnije i naravno ljepse.
Bas sam neki dan razmisljao kako je rijec driver u stvari malo glupa rijec.Logicnije je reci modul.
Dakle kernel OS-a je tu da nam osigura vezu izmedju harvera i softvera.Pa sad ako kernel ne podrzava neki uredjaj mislim logicno mu je dodati modul da bi radio sa tim nekim uredjajima.
Pa sam tako zakljucio da je logicnije reci modul nego driver.
I ima tu jos citav niz nekih stvari koje mi se sve vise pocinju svidjati.

Dalje ono sto je neko gore naveo je koristenje Win-a i VB-a na nasim prostorima je stvarno neizbjezno.
Evo ja pokusavam napraviti neku aplikaciju koja ce raditi sa DB za kafice.
Tu ja nemogu nista,moram odabrati Win i Access mada sam otisao korak dalje i radim to u C# jer i po meni VB zaista nije jezik.

E to mi je zao,jer nemozes ti nekome objasniti neke stvari pogotovo kod nas,kad im je Win zakon.
Mozda je rjesenje ono vrijeme kad zakon dodje na red pa svi budu morali placati Win,mozda tada Linux udje u siroku upotrebu i kod nas.

Dakle ja se nadam da ce biti to dobro i jos neko vrijeme raditi komercijalne aplikacije na Win-u a poslije poslasla uzivati u Linux-u.

Da, ali ta tvoja aplikacija za kafice ima skriveni trosak od 650 KM za Office licencu. Zar je toliki problem napraviti installer koji podesi i pokrene mysql i onda pisati program u cemu god hoces? Ili koji instalira Kexi koji je 100% kopija Accessa?

hm… istina da windows ima prednost sto se tice uredskih alata… ali jednom ( jos davno ) sam procitao da osobe koje koriste M$ office, ne koriste 80% njegovih funkcija i mogucnosti… prema tome - to je bezvezno iskoristavanje resursa ( diska u ovom slucaju )…

neovisno da li postoji neka kopija accessa za linux ili ne, smatram da vecina malih i srednjih kompanija ( kako u Bosni, tako u svijetu ) ce radi smanjenja troskova pokrenuti outsourcing na AS providere i na rjesenja dizajnirana za njihove potrebe.

access i vb su za mene polako proslost ( iako jos uvijek ne mogu nagovoriti sefa na mu napravimo dobru aplikaciju baziranu na SQLu i nekom modernom frontendu :slight_smile: )… kao sto vec neko rece - mysql se da lako instalirati a pored toga postoji hrpa kojekakvih alata koje olaksavaju rad sa rel. db.

Windows XP je vjerovatno zadnja verzija koju ce mnogi koristiti… prije nego sto sam sad navratio na forum, procitao sam tekst koji navodi da ce longhorn imati dosta featuresa vezanih za ilegalne kopije cd.ova itd itd… drugim rijecima - moci cete raditi sa cd.om ono sto vam kompanija ponudi ( tj. racunar omoguci ) ili necete nikako… ovaj korak M$a je dovoljan da samo sjednemo i polako pocnemo gledati kako se linux zajednica povecava i postaje superiorna :wink:

Pozdrav

ICE

mozda vezano za temu (ili ne - odlucite sami):

Gore navedena internet firma ima usluge gdje se (ako si nezaposlen) mogu ispuniti podatci od adrese do skolovanja i poslova koje si radio/la …

Fazon je samo da moras imati “Explorer jer je to jedini preglednik koji podrzavaju” …

Zamislite sad ovaj scenario:

Hocu da se prijavim preko interneta u njihovu data-bazu i pocnem ispunjavati te podatke koje traze (ima cini mi se nekih 7 - 8 stranica za ispuniti)…
Koristim dakl PC iz firme (Windows 2000) i Firefox preglednik…

Vec kod druge strnice kada sve ispunim i hocu dalje dobijem poruku trebas imati omogucene cookies (pogledam u da li je to podeseno - DA po default-u)…
HMM…

Javim se mailom njihovom timu za podrsku i kazem kakvu poruku dobijam i da je to u redu - ali dobijem odgovor naravno - “trebas da imas omogucene kolacice u plregledniku!” (Kontam ja papka - pa vec sam mu rekao da je to podeseno)…
Ponovo posaljem mail i dodam sliku na kojoj se vidi da su podeseni kolacici (tj izrezem samo taj dio iz sreens-a)…
Dobijem odgovor:
Aaa vidim da koristis Mac - nazalost ne podrzavamo Mac niti druge preglednike… (i ovdje mi dakle ocita da ne podrzavaju druge preglednike nego samo explorer - i sto je jos smjesnije- zakljucio je da sam na Mac-u samo zato sto je njemu slika izgledala nepoznata)…
Napravim novi screenshot cijelog desktop-a i kazem mu da ja koristim PC samo sto koristim drugi preglednik i da bi oni trebali da imaju podrsku za sve preglednike sto postoje…
Dobijam pomalo ljutit odgovor njihovog support-a da oni NE MORJU i nece da podrzavaju nista osim toga sto vec podrzavaju…
Ja haman bleno ko … ??? :slight_smile:
Posaljem mail i zahvalim se covjeku na dzaba potrosenom mom i njihovom vremenu i kazem mu da onda na njihovoj stranici nemam sta da trazim… i da je ovo do sada najlosiji support (mislio sam i kao internet i licni)… Usput stavim i P.S. da im necu vise smetati…
Covjek odgovori da nema na cemu, te da je pitanje da li cu ja uopste naci to sto trazim sa takvom atitudom…

Interesantno izgleda je covjek i psiholog… :slight_smile:

Dakle cisti primjer da te hoce natjerati da imas explorer posto kreteni neznaju bolje…
Fazon je takodje da ako sam ja bez posla i nemam para - kako cu sebi onda priustiti Windows dabih se mogao prijaviti u bazu za posao?

U zdravlje ! :wink:

//Nihad

Nihade bojim se da nisi jedini koji je naletio na takve firme… takvih je na stotine… support nije support nego jedina osoba u firmi koja je eto napravila tu neku “web aplikaciju” i jedina nesto kuzi oko toga i sada glumi podrsku…

PS: prije ces ti naci posao sa svojim attitude nego oni klijente sa svojim idiotizmom :wink:

Pozdrav

ICE

PPS: neka njemacka hackerska grupa je navodno objavila da “firewall” u winxp sp2 ima bug… momci - dugo vam je trebalo :slight_smile:

Ah sad mi je jasno zašto mi je cijela mreža pala onog trenutka kada sam instalirao SP2. Jednostavno se izbrisale sve mrežne postavke. Razlog više da ostanem na Linuxu. :smiley:

Sta je tebi stari.Koja licenca.Ovo je Bosna.

Ehh, pa jednog dana ce se i u ovoj Bosni morati placati licence… po kucama tesko da ce moci hvatati raju, ali firme ce morati…

E jarane ja zivim za daj day.Jer mislim da ce upravo bas tada Linux doci do velikog izrazaja jer nasi ljudi nisu spremni nista platiti.
Gazda zakida konobara za sto maraka osiguranja a da plati licencu za Win.Mislim nema sanse.

Eh ako ta firma piratuje Office, zasto ne bi piratovali taj tvoj program? Pogotovo ako ti sam kao autor odobravas piratstvo.

Odakle ti da ja podrzavam piratstvo.
Shema sa tim programima je u tome sto ja dodjem i instaliram program koji moze da radi samo na jednom racunalu jer cita broj diska i procesora.
A ti sto ilegalno koriste Office i Win nisu ni svjesni toga jer su kupili racunalo na kojem im je prodavac instalirao ilegalan softver.

Onda su poprilicno glupi, jer po zakonu nece odgovarati prodavac nego korisnik.

Tako je,ali “otom potom” ,jer to u praksi nije jos zazivilo.

Šta želim reći: ako npr. konkurencija želi uništiti neku firmu, mogu npr. potkupiti nekoga u inspekciji da ode i istraži legalnost softvera. Znam da većina piratizuje, ali zakon je zakon, a kako se kod nas zakoni provode selektivno (prema nekima prestrogo, a prema nekima nikako) ja bih radije bio siguran i koristio isključivo legalan softver, da sam na mjestu te ili bilo koje druge firme :slight_smile:

Nije još zaživilo, ali recimo nama u firmi donator izričito tražio da do kraja godine imamo isključivo legalan software. Kada smo pitali čemu žurba, čovjek se samo nasmijao i rekao da u budžetu nisu planirane kazne za korištenje nelegalnog softwarea.
Postojimo već pet godina i do sada je donator čak i podržavao piratski software ali u zadnja recimo dva mjeseca insistira na legalizaciji.