Pa dokle vise tako

Šta želim reći: ako npr. konkurencija želi uništiti neku firmu, mogu npr. potkupiti nekoga u inspekciji da ode i istraži legalnost softvera. Znam da većina piratizuje, ali zakon je zakon, a kako se kod nas zakoni provode selektivno (prema nekima prestrogo, a prema nekima nikako) ja bih radije bio siguran i koristio isključivo legalan softver, da sam na mjestu te ili bilo koje druge firme :)[/quote]

Mislim nije ni meni jasno kako se ljudi bas zezaju sa time,ali u praksi je to jos uvijek tako.
A ovo o cemu ja govorim radi se o kaficima,dakle ne bas velikim firmama koji raspolazu nekim strucnjacima koji bi vlasnika savjetovali da sta treba i koji softver da koriste.
Dakle stvar je u tome da su vlasnici kafica vecinom needucirani ljudi,a s obzirom kakva je kod nas situacija da se svaki klinac koji zna nesto u VB-u broji programerom i koji radi tako te aplikacije broji za strucnjaka,mislim i onaj ko zna upaliti racunar i zna nesto o Win-u i on je neki strucnjak,on ce jednostavno i ako bude trebalo ubijediti needuciranog vlasnika kafica da plati i taj Win,a naravno ovaj ce zbog needuciranosti to i uraditi i misliti ce jos da je pametno ulozio lovu.
I to je jos jedan od razloga kojeg se ja bojim da Linux nece zadugo zaziviti kako Desktop sistem,barem kod nas ili kod nas u ruralnim sredinama.

Eto jednom mi se desila situacija,kada sam preko nekog tipa narucivao knjigu JAVA2.On ti kao programira u VB i radi neke aplikaije za trgovine.
Tip ti mene ubjedjiva kao uvati se VB-a to ti je “Bog” jezik,on cak i radi web sajtove u njemu neznajuci uopste da koristi ASP i VBScript,te da je VB i VBScript inace slubeno mrtav jezik.
I kako da ja tom jadniku objasnim neke stvari?
Nikako,jer on fura posao jer kod nas jos puse VB aplikacije.Samo me zanima kada jednom Linux dodje do izrazaja i kada se ljudi osvijeste da nemoraju placati za neke stvari,kako ce ta njegova aplikacija raditi na Linux-u.Vjerovatno ce nagovoriti vlasnika da kupi Win ili ce koristiti Wine program.

Mislim,katastrofa je jos kod nas.

eh… opet tema legalnog software.a… evo jedne veoma interesantne price koja mi se jucer desila… zove me sef i moli da hitno dodjem do njega u sobu za razgovore ( ja sam inace administrator u jednom studentskom domu )… ja tamo kad on i jedan ucenik, i tri meni nepoznate osobe. INTERPOL !!! odjel za informaticke tehn. i internet prevare ili tako nekako… meni se noge presjekle kad sam cuo ( zasto? ilegalni software+mp3 - za 1 ilegalnu mp3 pjesmu se u Austriji placa pausalno nekih 1000 EUR, a ja samo na laptopu imam 200 albuma, od software.u da ne govorim ) … i zapricamo se ja i jedan policajac tako - ispostavi se da je tip hacker do bola… osim sto smo pricali o sigurnosti, pala je i tema legalnog software.a… njih zapravo ne interesuje koji software ucenici i studenti u domu koriste i share.iraju, njima je vazno da ga ne prodaju i da taj software ne ide dalje na internet.

Cak je sam priznao da bi mogli napraviti raciju u domu, ali da to nebi imalo efekta osim sto bi morali kazniti citav informaticki narastaj jednog grada. Njima su primarni cilj firme, samo sto ni njih ne napadaju tek tako nego ih nakon jednogodisnjeg nadzora jednostavno zatvore.

Poenta ove price je - u BiH se software nabavlja kako ko hoce… ja recimo u Bihacu nisam jos vidio firmu da ti proda racunar i uz to dadne licencu za windowse… eh - ovakve bih ja kaznio… jer se oni obogacuju na tudjim ledjima, i upravo ti isti nedopustaju linuxu da udje na trziste desktop racunara. 50% ljudi koji prvi put kupuju racunar ne zna za posljedice koristenja nelegalnog software-a i to je zalosno… jer ipak - na kraju oni u firmi stradaju. Neznanje nikad nije bilo razlog da se nekome nesto oprosti ( barem ne pali na sudu :wink: ). Mozda kad bi recimo svaka firma imala nekog informaticara ( ne samozvanog nego barem nekog sa visim teh. obrazovanjem ), mozda bi se savjest o legalnom softwareu probudila i ljudi bi vise razmisljali o alternativi… tj. LINUXU :wink:

hvala na slusanju…

Pozdrav

ICE

PS: ziva istina - na pitanje “kako firma xxx to sve postize sa manjim hardware.skim zahtjevima?”, tehnicar iz jedne hrvatske firme ( MS certified partner ) odgovara “lako, cujte oni koriste linux” …

Meni recimo nije jasno kako uopce uci u trag tome .
Jer mislim nemoguce je doci kod svakog user-a u kucu i udariti mu kaznu.
Ali mozemo krenuti od firmi koje prodaju racunare.Ali kako i njih kontrolirati kad se oni deklariraju da prodaju samo hardver,a neposredno prije prodaje instaliraju Win na racunalo.
To je kod na u BiH tako dok u HR je to vec drugacije,jer cak vidim i oglase firmih koja prodaju racunala,recimo jedno racunalo je toliko i toliko,a isto to racunalo ako je na njemu instaliran Win kosta vise.Dakle u HR je to koliko toliko zazivilo.

Kad ce kod nas to biti bog zna ?!

Upravo tako, smatram da je odgovornost informatičara da edukuju korisnike, pa čak i po cijenu da izgube poneki posao - nije o glavu, posla ima koliko hoćeš, pogotovo za ljude koji se razumiju u Linux :slight_smile: (ko ne vjeruje, neka se javi ULKu i možemo mu naći posao u par dana, pod uslovom da se zaista razumije u Linux i spreman je raditi 8h dnevno uz pristojnu platu).

Pa puno lakše nego korisnike, IMO! Kako god da se deklariraju ako na računaru ima Windows oni su prekršili zakon i plaćaju kaznu. Pogotovo jer nisu u pitanju stotine računara dnevno nego možda poneki. Mislim da inspekciji to uopšte ne bi bio nikakav problem.

Upravo tako, smatram da je odgovornost informatičara da edukuju korisnike, pa čak i po cijenu da izgube poneki posao - nije o glavu, posla ima koliko hoćeš, pogotovo za ljude koji se razumiju u Linux :slight_smile: (ko ne vjeruje, neka se javi ULKu i možemo mu naći posao u par dana, pod uslovom da se zaista razumije u Linux i spreman je raditi 8h dnevno uz pristojnu platu).

Pa puno lakše nego korisnike, IMO! Kako god da se deklariraju ako na računaru ima Windows oni su prekršili zakon i plaćaju kaznu. Pogotovo jer nisu u pitanju stotine računara dnevno nego možda poneki. Mislim da inspekciji to uopšte ne bi bio nikakav problem.[/quote]

Vedrane - kolika bi to plata bila ??? :wink:

Kako uci u trag i kazniti prodavace… fino brate… tipicni nacin u Bosni… kaznis kupca velikom svotom novca ( iako ovaj kumi i moli da on nije kriv nego onaj koji mu je prodao kompjuter ), a ovaj ce isti kasnije ici prodavacu j… sve po spisku ili ce kupiti drugi racunar i prijaviti ga kad ovaj mu opet nabaci nelegalni windows… :wink:

Pozdrav

ICE

E to ustvari ne znam, to je stvar dogovora sa poslodavcem, ali činjenica je da imamo kontakte sa nekoliko firmi koje traže ljude.

daj posalji mi uslove na PM ako ti nije problem… tj. koje su firme itd… bas me interesuje… unaprijed hvala

Pozdrav

ICE

A ne :smiley: nego osoba koja je stvarno istinski zainteresovana za posao treba da se javi na info at linux.org.ba sa punim imenom i prezimenom, adresom, brojem telefona, kvalifikacijama, prethodnim iskustvom. Onda ćemo raditi dalje. Ti ne dolaziš u obzir jer (ako se ne varam) nisi ovdje uopšte.

BINGO :wink: ali ko je rekao da sam ja u pitanju… imam par prijatelja - pa cu im reci da se jave ako su zainteresirani :wink: hvala na informaciji jos jednom…

Pozdrav

ICE

np, nadam se da ono nije grubo zvučalo

Mislim da firme uopšte nisu zabrinute činjenicom da na nove računare instaliraju nelegalni software. Primjer, prije par dana sam bio u jednoj ovdašnjoj informatičkoj firmi koja zaista ima dugu tradiciju i jaku klijentelu. Sasvim slučajno sam bio unutar njihovog servisa gdje je inače “strogo zabranjen ulaz nezaposlenim” (sad mi je jasno i zašto). Elem, sklapali su jedan računar za koji je izričito tražen original Win XP. Taj original Win XP su instalirali sa diska na kojim masnim crnim flomasterom piše Windows XP. Na kompjuter su zaljepili naljepnicu svoje firme kojom kao garantuju ispravnost hardwarea i softwarea.
Nije mi čudno što to rade, većina firmi ima istu ili sličnu praksu, ali mi nije jasno što su to otvoreno radili u mom prisustvu.
I kome bih se sada ja mogao obratiti i prijaviti ovakvo nešto?

Koliko ja znam sve firme rade na ovaj način i to uopće ne kriju.

I ja bih voljela znati… ali mislim da je odgovor: nikome. Što i jeste najveći problem.

ako u nasem zakonu postoji definicija odnosno razlika izmedju legalnog i ilegalnog software.a, onda bi se to jednostavno moglo prijaviti policiji. Ali ja mislim da bi covjek odustao objasnjavati policajcu tu razliku nakon 15 minuta. nesto kao BSA u BiH ne postoji ako se ne varam :frowning:

nis… sjedi i placi…

Pozdrav

ICE

PS: vedrane - no hard feelings :wink:

Ja se razočaram uvijek kada vidim kako šverceri prodaju na otvorenoj ulici kopirane CD-ove, a da nepričam o ilegalnom korištenju softwera u firmama i privatnim prostorima. Iza onih “uličnih prodavača” stoje organizovane bande koje treba zakonski kazniti. Originalni CD-ovi kod nas i nisu toliko skupi u odnosu na zapadne cijene tako da svakom preporučujem da izda par maraka više i svojom kupovinom ne podstiče piratstvo već legalno zaposlene ljude.

Da je u pitanju par maraka velika većina bi kupovala originale.
Uzmimo primjer muzike. Ko je kriv što su izdavači toliko bezobrazni pa ne žele da ponude recimo MP3 Full Dino Merlin za <10 KM, jok oni nude samo ušminkane albume po cijeni da zaboli glava. Sve dok budu podmirivali i taj sektor neka se ne žale što raja kupuje po pijaci.

Isto tako je i za softver. Kada pogledam po kojoj cijeni mogu kupiti razne pakete opensoftvera ne pada mi na pamet ni da vršim download jer je skuplji od CD-a, a kamoli da idem na pijacu. S druge strane ukoliko mi je potreban MS-Office, sve dok dotični budu toliko bezobrazni i tražili ovakve cijene, zna se gdje će se dotično nabavljati.

Sve u svemu KILL COPYRIGHT!!!

[quote]
Da je u pitanju par maraka velika većina bi kupovala originale.
Uzmimo primjer muzike. Ko je kriv što su izdavači toliko bezobrazni pa ne žele da ponude recimo MP3 Full Dino Merlin za <10 KM, jok oni nude samo ušminkane albume po cijeni da zaboli glava. Sve dok budu podmirivali i taj sektor neka se ne žale što raja kupuje po pijaci.

Isto tako je i za softver. Kada pogledam po kojoj cijeni mogu kupiti razne pakete opensoftvera ne pada mi na pamet ni da vršim download jer je skuplji od CD-a, a kamoli da idem na pijacu. S druge strane ukoliko mi je potreban MS-Office, sve dok dotični budu toliko bezobrazni i tražili ovakve cijene, zna se gdje će se dotično nabavljati.

Sve u svemu KILL COPYRIGHT!!![/quote]

E ne ide to tako, jer se intelektualno vlasništvo ne mjeri cijenom medija, nego vrijednošću proizvoda i vremenom utrošenim u izradu istog. Koliko bi tebi trebalo da napraviš nekakav program tipa worda? I da li bi onda tražio neku normalnu cijenu za taj rad ?
E vidiš tako to hoda, i cijena koju sa sobom nosi Ms Office je čak i mala za ono što dobiješ za tu cifru. Ali je caka u tome što u nas svaka šugava sekretarica hoće da ima Office na računaru da može dnevno 3 izvještaja otkucati u wordu. Činjenica da postoji milion alternativa, što jefitinijih, što besplatnih, što Open Source nije bitna, bitan je MS Office na računaru. Ali kad ljude natjeraš da to plate onoliko koliko to i vrijedi onda se tek počnu razmatrati alternative.

usput, primjer sa muzikom se ne moze mjeriti sa softverom !
TO NIJE ISTO !

Da ti sviras i sastavljas tu muziku ne bi ni ti volio da ti neko krade tvoj trud i novac ! :wink:

//Nihad

Naravno da se intelektualni rad treba naplatiti. Ali da vidimo šta je to normalna cijena jednog Worda.
Uzmimo da ga počinješ praviti od nule, što Monopolosoft i ostali sigurno više ne rade. Koliko ti je potrebno 10 Mil EUR ili 100 Mil EUR? Nije važno. Podijeli to sa nekih 100 Miliona lizenci koje Office Monopolosoft ima u svijetu, pa mi onda kaži na osnovu čega to dotični traži 500-700 EUR za jednu licencu.

Ili uzmimo da sada vlada Bosne i Hercegovine uputi molbu Monopolosoftu za Office na bosanskom. Koliko to košta takav prijevod? Recimo 500.000? Ista ta vlada potom može u birokratiji odmah proturiti 10.000 lizenzi u Bosni. Koliko to treba da bude cijena full offica 50 EUR, a koliko je sada?Ali sada na scenu stupa Monopolosoft i ostali copyrightčići i softver za koji su već izvršili naplatu rada žele prodati sitnoj raji po 500 EUR i to sve pod motom intelektualnog rada.

Mislim da primjer jasno pokazuje da krivica ne leži kod nekakve šugave sekretarice, već kod Monopolosofta koji koristi internacionalni pljačkaški sistem zvani COPYRIGHT i naplaćije svoje produkte 100 puta više u odnosu na njihovu realnu cijenu.

P.S. Kada misliš da je cijena MS offica realna, objasni der nam molim te kako do da SUN svoj proizvod može nuditi po daleko nižoj cijeni (download besplatan), a da pritom njihov office u testovima redovno podere MS.

[quote]usput, primjer sa muzikom se ne moze mjeriti sa softverom !
TO NIJE ISTO !

Da ti sviras i sastavljas tu muziku ne bi ni ti volio da ti neko krade tvoj trud i novac ! :wink:

//Nihad[/quote]
Koji trud?
Trud muzičara je kada skače (ili stoji :slight_smile: ) bo bini i za to sam spreman platiti.
Nemoj mi molim te reći da gro zarade od prodaje CD-ova ide njima. Pa nebi SONY i Bertelsmann bili ovoliki kada bi to bilo tako.

Evo primjer: Izdao Edo CD i svi mi poletimo da slušamo 50.000 ljudi izvrši download i plati po 1 KM autorima. Fino i fer, zar ne?

Ali šipak nedaju državni lopovi već hajde u grad i kupi za 20 KM snimljeni CD. Što, je li mu to bilo malo 50.000 KM?

Ovako da se izjasnim i odmah opredjelim.
Ja sam za legalan softver i to treba postivati.Kako bi samo meni bilo recimo da za neki projekt utrosim 3 mjeseca i onda nedobijem ni kinte jer je to sve iskopirano.
Dakle rad se treba naplatiti,samo su ljudi navikli da kad treba kucu zidati da onda moraju platiti majstora a kad je rijec o softveru onda nemoraju.

Neko je se zalio kako je MS skup.Gledaj to nije tvoj problem.Tvoj problem je da odlucis oces li dati novac za to ili ne.
Dakle opet kao kad kucu pravis imas pet majstora,naravno svaki ima svoju cijenu,na tebi je da izaberes onoga koji ti odgovara.
Dakle ko meni moze sada zabraniti recimo da ja prodajem kruh po 2 KM kad je on recimo 1 KM.Nemoze niko.A ni tebe nemoze niko natjerati da kupis moj kruh od 2 KM.Ako ti se nesvidja idi i kupi onaj od 1KM.

Dakle nema se tu sta prigovarati sto je mozda MS proizvod skup.
Ako ti neodgovara ti kupi drugi,niko te ne prisiljava da koristis MS proizvode.