Pa dokle vise tako

[quote]Ovako da se izjasnim i odmah opredjelim.
Ja sam za legalan softver i to treba postivati.Kako bi samo meni bilo recimo da za neki projekt utrosim 3 mjeseca i onda nedobijem ni kinte jer je to sve iskopirano.[/quote]
Kao prvo svaki poslovni projekat - pa samim time i softver - ima rizik i ne može se očekivati da svaki uspije.
Uostalom to je problem distribucije i ako neko nije sposoban da softver distribuiše kako treba neka se ne žali već neka nauči kako se to radi.
Osim toga molim te za konkretan primjer o projektu koji bi trajao tri mjeseca?

[quote]Neko je se zalio kako je MS skup.Gledaj to nije tvoj problem.Tvoj problem je da odlucis oces li dati novac za to ili ne.

Dakle nema se tu sta prigovarati sto je mozda MS proizvod skup.
Ako ti neodgovara ti kupi drugi,niko te ne prisiljava da koristis MS proizvode.[/quote]
Nije tačno male se firme pretežno od strane velikih (ili države) prisiljavaju da koriste MS jer je to kao standard, tj. ako želiš raditi sa njima možeš očekivati da ti traže kakve certifikate.
Osim toga opće nije u pitanju cijena, neka svako traži onoliko koliko želi.
Problem je u tome što neće dobiti jer ništa kada traži 10-100 puta više nego što prizvod realno vrijedi.

hm… mi ovdje raspravljamo o cijeni MS proizvoda. Obicna sekretarica koja otkuca 3 izvjestaja dnevno, to isto moze uraditi i u obicnome WordPadu ( tako se zove nabildani editor pod windowsima ). Zar je njoj vazno da li koristi Office ili WordPad ili StarOffice? sve je do sminke i psiholoskog ucinka tipa “ima i moj prijatelj pa moram i ja imat jer fino izgleda”…

Cijena proizvoda - hallooo… pa ne pravi MS cijene svojih proizvoda za dzepove sitne raje? ili ste jos uvijek ubijedjeni da se to tako igra… neko je spomenuo projekt od 3 mjeseca - hm… taj software iz takvog projekta sigurno nije ni na najnizoj klasi… nekad recimo samo sam razvoj baze podataka traje 2-3 mjeseca. Nevazno - jak software je samo onaj koji prihvate veliki igraci i velike kompanije - tu je izvor novca… boli mene briga sto moj komsija ima ilegalnu verziju software.a koji sam ja napravio. On za njega nema ni para, a nema sigurno ni para za kaznu ako ga optuzim. Da ga tuzim - nema smisla, jer on dize popularnost software.u ( + nekad moze posluziti kao tester :wink: )… nadam se da je poenta jasna…

Ma koliko god mi ubijali jedne drugom pricom da je to neciji trud, znoj i intelektualni posjed, to kod nas ne pije vodu. Jedino da natjerate tu neku osobu ( neznalca ) da sagleda koliko je truda ulozeno, i da mu date neku cijenu prilagodjenu za vas proizvod - mozda uspijete prodati licence.

Pozdrav

ICE

[quote][quote]usput, primjer sa muzikom se ne moze mjeriti sa softverom !
TO NIJE ISTO !

Da ti sviras i sastavljas tu muziku ne bi ni ti volio da ti neko krade tvoj trud i novac ! :wink:

//Nihad[/quote]
Koji trud?
Trud muzičara je kada skače (ili stoji :slight_smile: ) bo bini i za to sam spreman platiti.
Nemoj mi molim te reći da gro zarade od prodaje CD-ova ide njima. Pa nebi SONY i Bertelsmann bili ovoliki kada bi to bilo tako.

Evo primjer: Izdao Edo CD i svi mi poletimo da slušamo 50.000 ljudi izvrši download i plati po 1 KM autorima. Fino i fer, zar ne?

Ali šipak nedaju državni lopovi već hajde u grad i kupi za 20 KM snimljeni CD. Što, je li mu to bilo malo 50.000 KM?[/quote]

sto si ti izmjeso stvari…
ponavljam i dalje muzika i softver nisu ista stvar…

kao sto neko rece - niko te ne tjera da kupis taj cd ili ides gledat Edu kako skace po bini …
ako je cijena cd-a preskupa je nesto drugo, ali nije fer krasti muziku samo zato sto ne zelis da je platis ili smatras da ja preskupa (usput da su cd-ovi i u pola cijene jeftiniji opet bi se kopiralo i svercovalo s tim …)
//Nihad

[quote]

P.S. Kada misliš da je cijena MS offica realna, objasni der nam molim te kako do da SUN svoj proizvod može nuditi po daleko nižoj cijeni (download besplatan), a da pritom njihov office u testovima redovno podere MS.[/quote]

Ne podere, a poenta je u tome da je bespredmetno raspravljati i cijeni MS Officea jer te apsolutno niko ne tjera da to koristiš, ali ako si već odabrao da to koristiš, i pogotovo ako zarađuješ novac na tome, onda ga i plati. Ili traži alternativu. Kloni se pijace.

[quote]
sto si ti izmjeso stvari…
ponavljam i dalje muzika i softver nisu ista stvar…[/quote]
Sa stanovišta autorskih prava jesu, pri čemu tome još trebaš dodati pisanu riječ da zaokružiš trio.
Jer u čemu je razlika, da li neko radi 6 mjeseci na novom albumu ili 6 mjeseci piše neki softver.

[quote]kao sto neko rece - niko te ne tjera da kupis taj cd ili ides gledat Edu kako skace po bini …
ako je cijena cd-a preskupa je nesto drugo, ali nije fer krasti muziku samo zato sto ne zelis da je platis ili smatras da ja preskupa (usput da su cd-ovi i u pola cijene jeftiniji opet bi se kopiralo i svercovalo s tim …)
//Nihad[/quote]
Niko te ne tjera - čisti šupljak - koji na kraju nije ni bitan. Radi se o tome da li ja kao kupac imam pravo sa kupljenom robom raditi šta želim ili ne. Odakle prodavaču pravo da meni naređuje šta ću ja raditi sa nečim što mi je prodao. Pravo postoji tek od kada su monopolisali u sprezi sa državnom mafijom (tj. zakonski :slight_smile: ).
Kakva krađa, jah šta učini okolina kada te čitav vijek ubijeđuje da je laž istina.

[quote](usput da su cd-ovi i u pola cijene jeftiniji opet bi se kopiralo i svercovalo s tim …)
//Nihad[/quote]
Čista izmišljotinja, a očiti su primjer aukcije na ebay. Kada se film (ili igrica) dovoljno izvrti, tj. ima dovoljno kopija u opticaju i knjihova cijena spadne na realnu cijenu, recimo < 5EUR, samo debil kopira jer mu uloženi trud ne stoji u relaciji sa time da kupi original.

Traži alternativu, zbog čega? Zbog toga što je zapad svijetu nametnuo COPYRIGHT i prodaje maglu tipa: “Treba zaštiti intelektualni rad.” Čisti šupljak kojim želi cementirati svoj primat nad znanjem.

[quote]Ma koliko god mi ubijali jedne drugom pricom da je to neciji trud, znoj i intelektualni posjed, to kod nas ne pije vodu. Jedino da natjerate tu neku osobu ( neznalca ) da sagleda koliko je truda ulozeno, i da mu date neku cijenu prilagodjenu za vas proizvod - mozda uspijete prodati licence.

Pozdrav[/quote]
Nije problem u tome da se naplati itelektualni rad, ukoliko se naplaćuje realna cijena tog truda, a ne želje autora.

Hm niste me dobro svatili u vezi onoga sto sam ja naveo u vezi 3 mjeseca.Pa ste se poceli tu raspravljati kao koji projekt traje 3 mjeseca itd.
To uopste nije bitno nego sam samo naveo neki period itd…

Ma slobodno reci na čemu radiš, nećemo ukrasti ideju. :slight_smile:

Sada trenutno na nicemu jer moram poloziti jos jedan ispit na faksu pa nemam vremena.

Pošto je ovaj thread totalno u helać otišao :slight_smile: da i ja kažem koju.

Slažem se sa linux-om (eki) da treba poštovati licencu koju odredi autor jer on na to ima moralno i zakonsko pravo.

Da li je to fer - to je već drugo pitanje. Mislim da je fer da autori npr. jednog MS Office naplate svoj rad. Ali, da li je fer da nakon što naplate onoliko koliko su realno posla uradili, nastave prodavati taj svoj proizvod po istoj cijeni? Da li je fer da nakon par godina izdaju novu verziju, neznatno izmijenjenu, koju vlasnici prethodne verzije moraju kupiti da bi bili kompatibilni sa svijetom?

Normalna stvar u svim industrijama (automobila, televizora, kompjutera…) je: kada se pojavi neka nova tehnologija, ona je prilično skupa, čime se otplaćuje R&D i slično; ali vremenom cijena proizvoda teži jednoj nižoj cijeni koja je ustvari cijena fizičke reprodukcije, dakle cijena repromaterijala, ljudske snage (plate), električne energije itd. Cijena fizičke reprodukcije (kopiranja) računarskih programa je nula, i zato je sasvim prirodno da cijena bilo kakvog softvera vremenom teži nuli.
Tu Microsoft ili bilo ko drugi ne može ništa učiniti. Trenutni operativni sistemi i uredski paketi su sasvim dovoljni za 99.9% korisnika, oni mogu još neko vrijeme uvoditi neka vještačka unaprjeđenja da bi motivisali ljude da kupuju njihove proizvode, ali slobodne varijante će vremenom dostizati magičnu tačku koja se zove “dovoljno dobro” i tu nastupa raspad sistema. Ukratko, budućnost im je tmurna :slight_smile:

A što se tiče muzike, ne znam kome pade na pamet da je to slično sa softverom. Pravno jeste, ekonomski postoji razlika u tome što muzika ima tržišnu vrijednost samo dok je aktuelna - kolekcionari će kupovati i 10 godina stare albume, ali oni su vrlo sitna manjina. Time muzika stalno mora otplaćivati troškove “razvoja” tako da je cijena albuma donekle realna. Sasvim druga stvar je što je osnovnu ideju distribucije muzike pregazilo vrijeme, svako danas ima kući opremu za pravljenje savršenih digitalnih kopija. Ne možete nekome zabraniti da kopira muziku ništa lakše nego da ljudima odredite da naprave tačno 4 duboka uzdaha u minuti. Dakle, muzička industrija će takođe propasti ali iz sasvim drugih razloga nego Microsoft.
Osim toga, muzičari sasvim dobro mogu živjeti od nastupa, a tu se album može posmatrati kao neka reklama za nastup ili koncertnu turneju.

Mislim da neće propasti. nego će se morati prilagoditi momentalnoj situaciji.
Ja sam spomenuo način na koji se replikati prodaju kod nas “otvoreno” na ulici. Nije važno dali se radi o muziki, M$ ili Leviskama. Fakt je da se zakon nesprovodi dovoljno jer nikad nisam vidio policiju da zaplijeni npr. robu na pijacama. Muzika i software su dvije različite stvari ali se švercaju na isti nacin. :stuck_out_tongue:

[quote]Mislim da neće propasti. nego će se morati prilagoditi momentalnoj situaciji.
Ja sam spomenuo način na koji se replikati prodaju kod nas “otvoreno” na ulici.[/quote]
Tako i treba, neka bar u nečemu prednjačimo nad zapadom.

Molim te navedi mi primjer po čemu se te muzika i softver ecencijelno razlikuju jendi od drugih?

• Kod obadva proizvoda imaš autora ili grupu autora koja koja radi na proizvodu.
  • Obadva proizvoda bivaju u većini distriburani na isti način.
  • Kod obadva proizvoda stoji tvoja logika kupi ili koristi tj. slušaj šta drugo. :slight_smile:

Mislim da smo se predaleko udaljili od diskusije. Glavni argument zagovornika COPYRIGHT-a je to da bi autori navodno bez toga bili lišeni plodova svog intelektualnog rada. Molim da oni koji misle tako iznesu jasne primjere u protivnom ostaje jasno da je dotična izjava šupljak i da COPYRIGHT ima samo funkciju štićenja nerealnih cijena autora tj. njihovih izdavača.

svasta i ovaj covjek prica i brka…
sve to ni blizu ne spada ovome forumu, i zasto svaki put novajlije Linuxa pokusavaju povezati nelegalnost sa Linuxom (tj. brkaju te stvari)??
ovo stvarno nema smisla nastavljati…
Poz od mene !
//Nihad

[quote]svasta i ovaj covjek prica i brka…
sve to ni blizu ne spada ovome forumu, i zasto svaki put novajlije Linuxa pokusavaju povezati nelegalnost sa Linuxom (tj. brkaju te stvari)??
Poz od mene !
//Nihad[/quote]
Ukoliko se gore navedeno odnosi na mene molim za navod gdje sam to i na koji način povezao navodnu nelegalnost (cementiranu zakonom, a zakoni su tu da se mijenjaju) za LINUX-om.

Pitanje COPYRIGHT-a je ipak malo starije i malo šire od Linuxa.
Za one koji a priori odbijaju uvidjeti da su po tom pitanju muzika, softver, knjige itd. jedno te isto preporučujem kraću studiju aktuelnih zakona zaštite autorskih prava. Svi se svode na jednu te istu osnovu, tj. svoje uporište imaju u bajci da bi se dozvolom kopiranja ugrozila egzistencija autora.

P.S. Molim administraciju da radi preglednosti podijeli temu od početka ove diskusije.

[quote=“Nihad”]svasta i ovaj covjek prica i brka…
Poz od mene !
//Nihad[/quote]

Ili se to odnosi na mene.
Ako se odnosi na mene,onda izvini stari ja sam poceo jednu pricu i nisam ni skretao pricu sa glavnog kolosijeka.Niti sam ja spominjao linux i nelegalnost.