Plaža

[quote=bono]U Ž A S.
Mogu li zamoliti da prestane prepucavanje na temu religije?[/quote]
Samo brisati i zaključavati ubuduće. Nema druge :frowning:

Ma ja, tako je najlakše, kad ne mogu (ne znam) diskutovati, onda zaključamo temu, ili još bolje, pobrišemo postove koje nekoga mogu navesti na razmišljanje, i svi sretni i zadovoljni.

Nažalost, tako je :(.
Kako kaže stara bosanska: “Il’ govorio, il’ prdio, isto ti je!”.
Nego, vratimo se mi radu i gornjim TODO stavkama :).

slazem se sa safirom…

da bi postavio ovaj skin za galeriju treba uploadat je preko ftp.a!

evo Vedran se potrudio za ovo linkanje slike…

samo jos ova sminka i da predjemo na stvaku dva :wink:

[quote=Amar]Uhhh.

Svega ovdje, odem par dana i belaj.

'vako, Avdija, super je slika, baš sam se lijepo nasmijao. Ako imaš broj telefona il neki kontakt, stavi ovdje :).

Sloboda govora ljudi podrazumjeva dosta toga. Abs, vrati sig! Imaš pravo da kažeš da bog ne postoji isto toliko koliko neko ima pravo da kaže da bog postoji. Kao igramo se demokratije i slobode govora, samo nemoj ništa protiv boga jer je ta kategorija off limits za diskusiju. E pa sorry, možemo to gledati iz više uglova. Ne razumijem zašto neke vjernike vrijeđa moj (ili bilo čiji) ateizam, isto bih mogao da mene (ili moj zdrav razum) vrijeđa njihov teizam.

Kao ono, ja volim vi a neko emacs pa sada beskrajno raspravljamo šta je bolje. Ista stvar je i kod boga. Kad meni neko uvrijedi vi, ja ne dođem ovdje na forum i žalim se oko toga. Ne vidim zašto je kategorija boga veća od kategorije vi-a (meni je vi važniji puno, koristim ga svaki dan).

Zato, ne treba zaključavati temu, na off topicu je, samo treba malo practice dialogue, nije teško, braniš svoje mišljenje riječima.[/quote]
daj ba Amare, pa mislio sam da smo apsolvirali ovaj “potpis”…

ps:
bil se ti “nervirao” da vidiš kod nekoga recimo ovakav potpis (koji se ne mora ticati vjere - može se ticati i bliže rodbine - ako me kontaš):

“no. ž.ca srebrenica”
“ubi. za.olji da srb.n ne postoji”
#ovo ne mislim ozbiljno
".bem mate. svim lin.xašima na ovom forumu" i sl. gluposti?

kao što rekoh nedavno “raja” zloupotrebljavaju “slobodu” ., dal svjesno, dal nesvjesno…

eto haj onda nek neko kaže jesu li ovakvi “hitlerovski” potpisi pravo na slobodu “kenjanja” ili govora?
prije bih rekao slobodu bezobrazluka

pps:
a ovo… koga briga jel neko ateista ili nije, niti iko ima pravo nekoga na silu utjerivati u nešto, ali paša kao što rekoh: ne radi drugom što nebi volio da drugi radi tebi - u svakom pogledu

i ovo nije bilo pitanje jel bolje “sarajevo ili željo” pa sad mi lafo raspravljamo i niko nikoga da ubijedi, već je bilo u “stilu”: “.ebalo ti tvoje željo/saraj’vo ma.er” kontaš? bar sam ga ja tako skonto…

ppps:
kada bi se “izveo limes” po ovoj zloupotrebljenoj slobodi govora/postupaka", a da “sloboda” teži u beskonačno, možda bi onda i ubice tražile “pravo” da ubijaju koga i kad god hoće ( ali bez odgovornosti - naravno), i ratni huškači, da lažu i pričaju šta im je volja itd. itd. sloboda govora je širok pojam nekima ne stane u glavu pa verglaju sa onim što je upalo

ma fakat, preljeva mi čaša… izvinite nisam htio ovol’ko, ovo sam htio zadati kao “završnu riječ”

Izgleda da ovo ne ide u pravom smijeru…
Od jako vulgarne slike koja stvarno nije za ovaj forum došli smo do vjerskih/religijskih prepucavanja te sve to zaobišli TODO listom…
Eh, polako:
@amar: Ovolika diskusija oko religija stvarno nije potrebna, to je stvarno sasvim lični izbor, ali psovanje neke takve svetinje, bilo da vjeruješ u boga ili ne, sigurno ne smeta tebi (ako si ateist) ali smeta drugim vjernicima (ni na koji način nisam mislio da te uvrijedim ovim, ako jesam). Slika je stvarno nepotrebna i nepoželjna na ovom forumu, pa čak ne spada ni u offtopic.
@Avdija: šta da kažem…mogao si barem cenzurisati sliku malo, barem malo…
@bono: dobro je da se radi, mada je ova lista jako duga i stvarno ide u nedogled…Više bi volio da se ova diskusija digla oko neke druge teme (barem nešto pametnije), a ne da se sada svi prepiremo zbog slike…I ostalih stvari.
@vedran:to za start wiki…, bosanska wikipedija ima dosta bolje formatirane članke od našeg wikija, a naš wiki je pomalo oskudan opcijama (neki tagovi, npr , jako bitan, nisu dostupni). Znam da bi se taj wiki trebao ubrzo ažurirati jer novije verzije definitvno to podržavaju. Ja ću ubuduće počistiti svoje članke, da ne bude problema i gluposti tipa Linux ovo Linux ono, OK?

Moram priznati, iako u zadnje vrijeme imamo toliko novih članova foruma, dosta njih se samo bezveze registruje i onda ništa ne priča…A većina novih korisnika nerado napušta ovaj forum, iako su došli da traže rješenje određenih problema jednostavno vide oko kakvih gluposti se mi prepiremo i onda odlaze. Zar je potrebno 60+ odgovora na jednu temu koja je možda i neprimjerena i za offtopic, kada imamo toliko tema koje nemaju skoro ni 2-3 (dobra) odgovora (rješenja). Trebali bi napraviti neki pravilnik za offtopic jer se u zadnje vrijeme toliko novih tema ovdje pravi i oko njih se diže tolika buka…

@emx bravo majstore!, tako mlad dječko a tako inteligentan, ne zezam te ozbiljan sam, slažem se…

dobro, ne misliš ti možda nikoga uvrijediti ali…, nije mislio ni medo kada je htio da napravi uslugu gazdi pa ga “zalijepio” po glavi nebil ubio muhu, tzv medvjeđa usluga

btw. kada bi išli ovom tvojom logikom onda bi, evo banalan primjer, možda malo nekulturan, kada ideš glavnom ulicom i “pripiša” ti se, ti bi jelde po tvojoj analogiji na sred ulice, baš te briga smeta li ostalima… šta ćeš, imaš “pravo” na malu nuždu - možda je bolje to obaviti gdje nikome ne smeta pa tako svi sretni… to je poenta “slobode ovog&onog” kako sam je ja skonto - širok je to pojam

fakat neću više, pa kud puklo da puklo!

Change, pošalji na mail (imaš u profilu). Način na koji je server podešen čini otvaranje ftp accounta malo kompliciranim.

Jedan komentar: svako može isključiti prikazivanje potpisa vrlo jednostavno u profilu.

Sta uciniste od onakog lijepog Avdijinog posta… Uglavnom, vecim dijelom smo apsolvirali sta treba ici ovdje a sta ne, no…

Od jako vulgarne slike koja stvarno nije za ovaj forum

decko, nuto ti jedna iza usiju! Kako imas pravo da dodijelis atribut vulgarnosti onoj slici ? :stuck_out_tongue: Kao prvo (sa pravnicko-papiroloske strane) slika se ne otvara direktno, tako da svaki posjetitelj moze izabrati da li da je pogleda ili ne. A kao drugo (s prakticne strane) post ima neku poentu (ja ih vidim vise :D). Sem toga, ti zazmiri na odredjene slike ili eventualno zmireci zamuti odredjene dijelove slike pa ih gledaj :P.

Trebali bi napraviti neki pravilnik za offtopic

Evo ti jos jedna iza usiju.

Moj komentar: slike su u svakom pogledu… jako kvalitetne.

PS.
Mislim da je ona knjiga montaza.

Zasto?

[quote=Sanel]> Od jako vulgarne slike koja stvarno nije za ovaj forum

decko, nuto ti jedna iza usiju! Kako imas pravo da dodijelis atribut vulgarnosti onoj slici ? :stuck_out_tongue: Kao prvo (sa pravnicko-papiroloske strane) slika se ne otvara direktno, tako da svaki posjetitelj moze izabrati da li da je pogleda ili ne.[/quote]
eh, ako ništa bar bi još trebalo neko “upozorenje”; da slika sadrži to i to… da bi bilo “pravno”…

Paznja. Klikom na sljedeci link vidjet cete sliku tetu bez grudnjaka koja se bezbrizno sunca i cita knjigu o unixu. Posljedice vase akcije su nereverzibilne. Svijet vise nikad nece biti isti. Da li ste sigurni da zelite nastaviti? :slight_smile:

Mozda je do mene, ali stvarno ne kontam sta je tu toliko vulgarno i uvrjedljivo. Upalis TV ili pogledas novine na trafici i vidis 3 put “eksplicitnije” stvari. Ili se mozda vi stvarno kupate zatvorenih ociju, da ne bi slucajno vidjeli “izvor zla” koji se nalazi ispod pojasa :stuck_out_tongue:
Jednostavno, ne vidim nista sto nije u skladu sa obicnim drustvenim standardima morala. Ako forum treba da funkcionise po nekim drugim pravilima (sto nije nista lose samo po sebi), onda se to treba naglasiti pravilnikom. Isto vazi i za (zlo)upotrebljavanje slobode govora.

A što se miješaju kruške i jabuke.

[quote=aldin]“no. ž.ca srebrenica”
“ubi. za.olji da srb.n ne postoji”
#ovo ne mislim ozbiljno
“.bem mate. svim lin.xašima na ovom forumu” i sl. gluposti?[/quote]
Pozivanje na linč i ubijanje je i zakonom zabranjeno. Biti ateista i govoriti protiv boga nije. Ovaj drugi dio je psovanje, lična uvreda, dok stav protiv boga nije.

I ovo je zabranjeno zakonom.

Upravo to i pokušavam. Nemoj mi silom nametati tvoj sistem vrijednosti samo zato što misliš da si u pravu (ne odnosi se na nekoga, čisto generalno). Niti ja hoću nekome da nametnem moj sistem vrijednosti. Samo hoću pravo da kažem ono što mislim.

Upravo je to bilo pitanje, mislim da nisi baš najbolje skontao. Čovjek je stavio sig koji nema ništa uvredljivo u sebi: Skidaju se šamije, puštaju se kose, obrnuti krstovi u džamiju se nose! Ja ne vidim ovdje nikakvu psovku, nikome ništa lično upućeno. Jednostavno jedno mišljenje sa kojim se neki ne slažu. To je ok, ali nije ok reći: eh vidiš ne slažem se s tobom pa ti molim te nemoj više misliti tako. (ili u prevodu, taj tvoj sig mi se ne sviđa, hajd ga molim te izbriši).

Ovo ovdje nigdje veze. Očigledno nisi dovoljno čitao o slobodi govora. Ubice ne mogu tražiti “pravo” da ubijaju jer je to protuzakonito, ratni huškači ne mogu tražiti pravo da pokreću ratove jer je to protuzakonito.
Ponavljam, govoriti protiv boga nije protuzakonito. Osnovna razlika i osnovna greška u tvojoj analogiji.

Mislim da ni jedna diskusija nije nepotrebna, dobro je imati diskusiju, odraz je to zrelosti. I u pravu si ovdje, religija jeste lični izbor, zato mi nije jasno zašto nekome smeta:

Skidaju se šamije, puštaju se kose, obrnuti krstovi u džamiju se nose!

Gdje ti ovdje vidiš “psovanje neke svetinje”?

I naravno da me nisi uvrijedio.

Opet nisi dobro skontao, urinirati na javnom mjestu je protuzakonito u većini društava. Tamo gdje to nije, slobodno možeš prakticirati. Poenta slobode ovog&onog je biti u mogućnosti da kažeš šta želiš a pri tom da ostaneš u okvirima zakona. Jednom su pravili anketu u Britaniji sa pitanjem šta je to demokratija. Najbolji odgovor je dao jedan petogodišnji klinac: Demokratija je kada ja mogu da raširim ruke koliko hoću a da ne dodirnem nikoga.

Eto nadam se da su neke stvari sada malo jasnije, ako nisu, imam dosta literature o demokratiji, dijalogu, ljudskim pravima, slobodi govora, sretan ću biti da zainteresiranim posudim nešto na čitanje.

Kako stavljas absovu izjavu u ovaj kontekst ? :slight_smile: Da nije nikoga dodirnuo u rasirivanju ruku ne bi ni bilo komentara :slight_smile:

… and all that gay stuff ;)) (citat iz south parka)

Mislim smijesno je idealizirati demokratiju i ljudska prava kad se to tumaci kako se kome cefne :slight_smile: Uostalom kao sto rekoh … takav stav bi vodio haosu jer bi onda i moj uvredljivi potpis bio sasvim dobar jer nije protuzakonit, i kad to onda pustis da “tezi u beskonacno” svako bi svakoga vrijedjao a to i nije mjesto na kojem bi iko normalan pozelio biti …

A mene vise pogadja onakva uvreda od neke licne uvrede …

U toj istoj velikoj britaniji gdje je radjena gore navedena anketa su osudili Kena Livingstona, gradonacelnika londona jer je navodno uvrijedio nekog novinara Zidova zato sto je rekao da se danas Zidovi u Izraelu ponasaju kao cuvari nacistickih kampova … dakle samo je iznio svoje misljenje :slight_smile:

Izjava je stih jedne pjesme grupe Bogamber iz Tuzle. Ta grupa ni ta pjesma nisu zabranjeni zakonima BiH. Ergo, ne vidim koga je abs “dodirnuo” svojom izjavom.

Ja zaista ne idealiziram demokratiju i ljudska prava ali isto tako mislim da je to najbolji način očuvanja zdravog društvenog života. I nije tačno da se to tumači kako se kome ćefne. Upravo ljepota demokratije je u tome što sam sebi odrediš granice u kojima možeš djelovati. I što te granice nisu nešto apsolutno i nepromjenjivo nego nešto što se kontantno mijenja i dograđuje. Ja zaista ne vidim haos u zapadnim demokratijama (bar ne u onima koje sam posjetio, ima ih dosta) već vidim društva koja svakodnevno napreduju.

A to za Livingstona, u Velikoj Britaniji je zabranjen nacizam, nacistička obilježja i nacističke izjave pa tako i njegova izjava je naišla na pravičnu osudu demokratkske javnosti.

A ne vidim zasto je nacizam kritikovati Jevreje ? Samo zato sto ih je Hitler potamanio ne smijes ih kritikovati kad rade nesto lose ? Eto to je taj problem tumacenja kako se kome cefne :slight_smile: On uopste nije negirao da su nacisti ubijali jevreje niti je ista slicno rekao … I nije ga javnost osudila nego sud :slight_smile:

Taj “moralni relativizam” kojem se divis je najgora stvar koju je covjek ikad izmislio. A ako ne vidis moralno propadanje zapadne civilizacije kao i njihovu nedoslijednost u provodjenju principa koje sami zagovaraju onda si - blago receno, slijep … ili samo ne razmisljas … :slight_smile:

Kako smo zakljucili da su vjera i religija vrlo licne stvari, stav protiv Boga moze itekako biti licna uvreda. Nije sve stvar prava i zakona, treba imati i malo obzira i ljudskosti. Ako je strah od zatvora jedino sto nas sprjecava da se ne lincujemo na sve strane, da Bog da nas Borgovi asimilirali sad odmah. :smiley:
Meni se cini da demokratija nije tako idealna, a ni tako precizno izdefinirana. Ovakvo relativiziranje dovodi do ekstremizma sa suprotnim predznakom.

S druge strane, moram dodati da Ja i dalje ne vidim anti-vjersku poruku u Absovom sigu.

I jos, sta je vulgarno na golim grudima? Sigurna sam da su svi clanovi foruma, ako nigdje, onda barem na internetu, vidjeli sisu. Fakat ne vidim u cemu je problem :smiley:

Kritikovati Jevreje je jedna stvar, porediti ih sa nacistima je nešto sasvim drugo. I opet ponavljam, protuzakonito. Ako se nekome ne sviđa taj zakon, ima procedura po kojoj se može isti može promjeniti ali dok je zakon na snazi, mora se poštovati.

A što se “moralnog propadanja zapadne civilizacije” tiče, o njoj obično pričaju ljudi iz progresivnih, demokratskih i razvijenih država: S. Koreje, Iraka, Irana, Afganistana, BiH i sl.

Nisam rekao da je situacija na zapadu savršena, ali iz iskustva mogu reći da u zapadnim demokratijama imaš šansu da sve nedostatke popraviš. Što se baš i ne bi moglo reći za gore spomenuto velike demokratije.

Pa zavisno od definicije “morala” … neke od ti zemalja su bolje od Zapada … uostalom o moralnoj propasti pricaju i ljudi sa Zapada

Eh da … i Hitler je bio demokratski izabran … a i Bush …

I druga je stvar “moralno” a druga “legalno” - u nacistickoj Njemackoj legalno je bilo ubijati Jevreje … u sistemu vrijednosti koji ja prihvatam to uopste nije moralno(dobro) …

Uostalom nije Livingston optuzen za uvredu jevreja nego zato sto je uvrijedio tog jevrejskog novinara licno. Mozemo mi sad biti politicki korektni itd … ali je tu ocigledno neko jednakiji … (tj. jevreji su jednakiji u odnosu na druge :wink: )

Ja uopste pojma nemam kako ljudi koji ne vjeruju da postoji apsolutno dobro i apsolutno lose mogu ista zamjerati nacistima po pitanju moralnosti njihovih akcija … u sustini ne samo nacistima nego zamjerati ikome na bilo kojoj odluci koju napravi.

Takav stav u sustini opravdava i nepostivanje bilo kojeg zakona. Jer ako ja postujem neki zakon samo zato sto me strah da ce me organizacija koja sprovodi taj zakon uhvatiti - onda ako je rizik od hvatanja mali ili je odnos izmedju dobiti i kazne velik u korist dobiti onda se isplati krsiti zakon.
Vjerovatno slicno razmisljaju i korumpirani politicari po BiH …

Demokratija sa sobom nosi i određene rizike. A i sama demokratija je živa stvar, u razvoju. Dobar ti je primjer sa Hitlerom, njemački narod ga je izabrao, kleo se u njega, poštovao ga a znamo šta se desilo. Ali taj isti njemački narod je doživio političku katarzu i danas je jedan od stubova zapadne Evrope, kako politički, tako i ekonomski. Po meni, to je primjer demokratije na djelu, kako jedna zemlja i jedan narod iz nečega užasnog, iz društvenog beznađa se mogu transofrmisati u korisne članove zajednice.

Zato su taj sistem, ta ideologija i to društveno uređenje danas zabranjeno. Opet, demokratija na djelu. Niko se nije rodio sa totalnim znanjem, pa tako ni demokratija nije nastala savršena. Vremenom se mijenja i usavršava.

Prema istraživanjima (imam ih negdje), upravo je to razlog što ljudi poštuju zakone. Moralnost je romatičarska i davno prevaziđena stvar.

Zavisi kako to gledaš. Evo ti primjer, recimo ja slušam metal a ti slušaš country. I sada ti kažeš nešto protiv metala. Da li bih se ja trebao naći uvrijeđenim? Naravno da ne. Problem je što se ljudi nalaze uvriđenim jer misle da ako oni slušaju metal, logično je da je to jedino ispravno i tačno i logično je da svi ostali slušaju metal. Pa i ako ima nekih koji ne slušaju metal, logično je da ništa loše ne govore o njemu jer je on društvena konstanta.

Eh sad ovo primjeni na boga i druge filozifije pa ćeš vidjeti analogiju. Teizam i ateizam jednako su dozvoljena razmišljanja u sekularnim društvima. I jednako su podložni diskusiji, kritici, opovrgavanju, dokazivanju i sl.