Naime, nikad prije nisam koristio Linux a imam strasnu zelju da ga install-iram…Znaci trebaju mi sve upute za mrezu, da drajvere(jel to on sam prepozna kao XP ili…) Znaci pocetnik sam zesci a imam stasnu volju da to imam na svom kompicu…Svaka pomoc bi mi dobro dosla…
grrr… a jesi mozda razgledao ostatak ULKovog web sajta… tipa start.linux.org.ba itd… ili hoces da ti sad od nas sjedne i napise detaljno sta da instaliras i kako, a ako bolje pogledas, takvih pitanja ima na tone na ovom forumu…
… e hocu kucu… ajd sagradite mi je, a ja cu oprat prozore kasnije !!!
nemoj se uvrijediti, ali ima materijala na sajtu dovoljno i za pocetnike i za profesionalce… ako si lijen za potraziti, onda se ne hvataj ikakvog posla…
[quote=Suba_Utd]Naime, nikad prije nisam koristio Linux a imam strasnu zelju da ga install-iram…Znaci trebaju mi sve upute za mrezu, da drajvere(jel to on sam prepozna kao XP ili…) Znaci pocetnik sam zesci a imam stasnu volju da to imam na svom kompicu…Svaka pomoc bi mi dobro dosla…
iskreno ti preporucujem da prvo malo procitas o Linux-u na Start-noj stranici, prosvrljaj malo po rubrici Instalacija… Cisto informativno.
Moja preporuka:
nadji neku knjigu (printanu ili eBook ili pdf ili…)
skonataj imas li nekog jarana koji je vec u Linux vodama
SuSE, Mandriva, Fedora su trenutno distribucije (Linux verzije) najblize pocetnicima i “najlakse” (molim da se ovo ne svhati pogesno :))
odaberi neku od distribucija, zavisno od toga koju knjigu imas i sta ti jaran ima/koristi
downloadiraj distribuciju ili zbavi od jarana ili od ULK-a
a) Ako je ikako moguce, nadji neki stari komp i vjezbaj instaliranje na njega. Dual boot ne bih preporucio pocetnicima jer ce uvijek postojati (paranoican) strah da ce zafrknuti nesto na Winu.
b) Pokusaj instalirati sam: ako si nekad instalirao Win - ni ovo ti nece bit neki problem jer su informacije u knjigama poprilicno detaljne. No, obrati paznju na particionisanje hard drive-a - to je mozda najosjetljiviji dio.
Kad “odradis” ovih prvih 7 - javi se ponov sa konkretnim pitanjima.
heheheheh hvala lčjudi nemojte sto zamjeriti ev danas sam se tek uclanio na ovu stranicu, al mi je se toliko svidio linux da sam odmah poletio da vas priupitam, kako , sta… evo bash gledam sada ove ostale postove, i zaista se mogu naci odgovori na sva pitanja…
hvala jos jednom, vidi se da ste zaista strucan kadar…
[quote=IceBreaker]grrr… a jesi mozda razgledao ostatak ULKovog web sajta… tipa start.linux.org.ba itd… ili hoces da ti sad od nas sjedne i napise detaljno sta da instaliras i kako, a ako bolje pogledas, takvih pitanja ima na tone na ovom forumu…
… e hocu kucu… ajd sagradite mi je, a ja cu oprat prozore kasnije !!!
nemoj se uvrijediti, ali ima materijala na sajtu dovoljno i za pocetnike i za profesionalce… ako si lijen za potraziti, onda se ne hvataj ikakvog posla…
Pozdrav
Ice[/quote]
IceBreaker, don’t be a HeartBreaker… Give the kid a chance!
Znam, znam sta hoces da kazes… Ali, i ja sam bio takav na “pocetku karijere”, znam kako se osjeca.
Na prvom redu pozdravljam vas sviju ovdje u ovako velikom broju (nisam ni znao da vas ima ),
Naime do prije par dana Linux mi je bio uopste stran Operativni Sistem. Koristim Windows i nije mi za
odbaciti, jer sam navikao na njega.
Preturam par dana internet na mogucim odgovorima, ali sve vise i vise mi postaje strano umjesto da dodjem do zvanicno onoga sto trazim?!
Da nebi bilo zabune cak sam pretrazio i start.linux.org.ba…
E pitanje pa ko zeli neka mi konkretno odgovori, Ili ono How to sto ima na netu, a kao da govore nasi politicari pa sve mi ne razumljivo.
Skinuo sam live CD Ubatu sa neta radi testiranja, na prvi pogled ne izgleda mi nimalo lose zato mi je ne razumljivo da mi koji koristimo windowsove OS malo skepticno gledamo na Linux, na OS se moze naviknuti sa malo vjezbe.
E sada sam se odlucio da ga i instaliram i da vjezbam na njemu
Skinuo sam sa net-a Fedoru DVD i Suse 10.0 una 5 CD_ova.
Ne zelim da se tek tako rijesim ni Windows_a XP ako vec pocnu stvari kretati se u nepoznato u Linux-u.
Posjedujem Komp. sa pentium-om 4 i 160 Go HD.
Imam drugi HD sa 80 Go koji je davno bio XP pro ali rikno mi Komp. tako da mi je to sve sto ostalo od njega.
Na ovom novom ne posjedujem Orginalni CD windows-a vec mi je samo dosla preinstalacijska verzija, to vam je ono poznato na servis prilikom problema sa HD-om. Jos jedna stvar zasto zelim na Linux.
E sada bih To sve da ujedinim u dva Operativna Sistema na jednom Komp.
Znaci na drugom Hd od 80 Go zelim taj Linux jedan od ovih gore nemam pojma koji da izaberem?
Slijedeci problem koji sam citao da mi je opet potreban Org. Cd od Windowsa ako zelim takvu neku stvar?
Znaci windows necu da izgubim a Linux hocu da Instaliram na ovakav nacin sa dva HD.
Izvodljivo ili ne.
Dolazio sam na ideju da iscupam trenutni HD da postavom Drugi instaliram formatiram vec sa Linuxom ( ako podrzava NTFS a vidim da podrzava) pa da opet vratim ovaj prvi. Te da iz Biosa izabiram koji OS hocu da koristim?
Ali sada konkretno dali sa ovim Lilo ili Grub mogu ista uciniti na takvoj konfiguraciji?
Ako da sta bi mi savjetovali ?( ne trebam ono izbaci windows potpuno to ti netreba!)
Znaci da ostane Win. netaknut a da mogu koristiti i Linux?
Pogotovo sto me je iznerviralo u toj stvari How To je nekakav GRUB kojeg nisam uopste kapirao sa ciframa 1024 itd pazi se ovog onog itd…
Jednostavo zelim da neko ko ima iskustva to objasni najbolje na seljacki nacin, jer u Win. 98 samo u DOS-u znao sam napisati exit i to je to. Ostale komande nisu me nikada ni interesovale…
Obican sam korisnik PC-a za surfanje po Web_u za, tapkanje tekstova, obrade slika itd.
Nisam profesinalac u tim stvarima da bih mogao sam problemima da izadjem na kraj, a zelio bih da malo i Linuxom da vidim svijet…
Hvala na svim konkretnim odgovorima vezanim za ovu vrstu materije.
(iako opet mozda ima negdje na forumu, ali nemam toliko slobodnog vremena da citam dio po dio foruma trebalo bi par mjeseci za to )
Ima li ovdje iko da malo to objasni? Ili ako ima link do nekog drugog foruma npr. linux za pocetnike itd…
Kad se govori o Windows-u svi skripe zubima a ako se zeli pomoci da neko predje na Linux onda ???- ima li pomoci?
listen, nemamo ni mi vremena da sad cekamo ko ce naić pa da kucamo, radije bi nekome uživo pomogao, nego ovako svaku komandu tumačio, trošio impulse (nemoj se ljutit ovdje je ugalvnom rjesavanje brzopotezno a ne sad da ti citav kurs neko objasni )
ako si u SA (kuda idu tramvaji), mogao bih ti možda pomoći i uživo
ako imaš nekoga, baš da se bavi linuxom zovni ga kući i odradite stvar za 1 sahatak
evo ovo bih ti ja predložio za sada (ako ne ispunjavaš ove prve dvije tačke)
priprema
koji su ti diskovi ATA ili SATA?
ona tvoja varijanta: s obzirom da nebi htio da rizikuješ sa windowsom, nju i odradi, izvadi HDD sa Windowsom , da nebi bilo ode mi windows pa linux kriv (moguce je da se prilikom resize dogode nepredviđene stvari)
stavi taj od 80GB (ako nemas nista vazno na njemu, ako imas backupuj), upali komp, ubaci CD/DVD suse, reboot i samo viči yes nemoreš fuliti
ovaj problem je moguće rijesiti na vise nacina, ali s obzirom da neznas ni sta je npr /dev/hdax&sdax, idemo na sigurno (bez pisanja po MBR od HDD 160GB)
ako ovo uradis kako treba, dodacemo taj win hdd (/etc/fstab i /boot/grub/menu.lst) i moci ces i njega koristiti uporedo sa linuxom bez rizika
Ok Aldin hvala ti na odgovoru.
Znaci veceras cu to odraditi sa drugim diskom instalirati Suse valjda ce mi biti od pomoci ta distribucija.
Prilikom instaliranja moram vikati YES inace necu nista napraviti
Zeznut malo Linux al nek bude tako vikacu YES :mrgreen
Ovaj Disk sto je ugradjen on je Sata a drugi je Ata neznam koji su problemi ali poslije cemo o tome.
Sto se tice Sarajeva inace ne zivim niti blizu Bosne nekih 1600 km tako da mi je pomoc preko ovog Foruma jedina nada da to odradim
Kod mene ovdje svi kompjuteri su preinstalirani sa windowsom jedina mogucnost kupovine jeste putem Interneta da dobijes Disk prazan na masini pa da ti radis ono sta zelis od njega, tako da nemam nikakve pomoci sa strane od prijatelja da bi mi mogao pomoci. Oni koji sami naknadno donakupuju nekakvih stvari da bi masinu drzali koliko toliko sa vremenom, prije instaliraju stari Win 98 nego da pokusaju upotrebiti jednu od distribucije Linux-a.
Znaci ovo kad odradim bicu vam vjecno zahvalan.
A sada da se vrati na temu, na jednom forumu sam to i procitao o vadjenju jednog pa stavljanja drugog Diska tako da sam i dosao na tu ideju.
Poslije tamo objasnjava kao treba ubaci prvi CD od Suse i stavi automatski pa koriguje greske?!
Ova cetiri dana naucio sam nesto “/dev/hdax&sdax” kao hdax po mom misljenju Hard Disk 2
a hd0 Hard Disk 1 valjda a ovo sda za SATA prilikom cega je x participacija na Disku :roll
Ovaj /dev nemam pojma sta bi moglo biti
Ovaj /etc/fstab i /boot/grub/menu.lst je da pozovem valjda Grub al nemam pojma gdje to uopste tipkati. (kazu ESC ali mislim da to ide iz Linux-a)
I naravno koliko mi je poznato da to mora biti na Disku od Linux_a a ne od Windows_a i uopste ne na MBR od njega.
Sada samo me korigujte u cemu grijesim i to je to valjda ili ima drugi dio za koji jos ne znam.
I Aldin hvala ti sto si prosvjetlio malo da je ipak moguce to odraditi.
Pozz
pa javite ako mozete nesto na ovo da budem siguran u tome svemu dok nisam poceo vikati
ovo nemoj shvatiti bukvalno, ali uglavnom se složi sa onim šta ti “suse” predloži; što se tiče particija, odabira softwera itd.
izaberi zemlju, keyboard i te standardne stvari za to ti ne treba instruktor
npr. ako ti ne bude monitora na onom spisku koji suse ima, ostavi ono što je on predložio, podesi rezoluciju na onu koja ti je na windows-u (npr. 1024x768)
ako/kada ovo uradiš javi se obavezno…
ps:
ovo je za drugi dio, poslije tvog javljanja
s obzirom na tvoju situaciju
SATA (win)
master ATA (linux) → MBR → GRUB
pošto nisam probavao ovu kombinaciju - nemam SATA disk, prilikom bootanja moguće su situacije:
da sistem zapne
da profura direktno na windows
ili da, daj Bože profura na linux - ako prođe na linux onda se može podesiti izbor boot-anja linux or windows i pristup windowsu iz linuxa…
ako se ne desi ovo pod 3., moraće se pisati po MBR od ovog SATA diska da bi imao normalan dual boot (tj da ne moraš iskopčavati jedan od diskova da bi bootao drugi…
Ti ovo nadugo i naširoko moj ti je savjet da kod pitanja na forumu ideš konkretno u dvije-tri rečenice, jer malo ko će ti čitati ovako dug post.
[quote=medo]NE sada bih To sve da ujedinim u dva Operativna Sistema na jednom Komp.
Znaci na drugom Hd od 80 Go zelim taj Linux jedan od ovih gore nemam pojma koji da izaberem?[/quote]
Ma samo ti ubaci taj HD i stavi CD Linuxa i instaliraj, sve će ti se samo to podesiti kako treba.
Treba ti samo ako hoćeš da ukineš bootloader (izbor operativnog sistema prilikom starta) tj. ako hoćeš da ukloniš svaki trag Linuxa.
Podržava ali ne možeš instalirati Linux na NTFS particiju.
Još jedna stvar: moraš biti spreman da učiš i to dosta. Konzola (komandna linija Linuxa) nije ni nalik DOSu i nije uopšte teška, samo trebaš malo više čitati.
medo, ako imaš jedan SATA i jedan ATA disk, MBR će ti biti na ATA disku. Dakle, i prilikom instalacije Windowsa, ako su ti oba diska bila u računaru, MBR će se instalirati na ATA disk, bez obzira što si ti izabrao da Windows instaliraš na SATA. Ako ti je windows instaliran na SATA disk, a imaš prazan ATA, onda nema potrebe da vadiš diskove pa vraćaš. Stavi oba diska odjednom i instaliraj Linux na ATA disk. Ako je jedna od “mainstream” distribucija, ATA disk će ti prepoznati kao hdx a SATA kao sdx, tako da se ne moraš brinuti da ti se windows ne izbriše, samo izaberi hdx prilikom instalacije i što kaže aldin, viči yey yes do kraja.
GRUB (ili lilo) ti je neophodan i instalira se u MBR. Prilikom instalacije, sam će u svoju listu ubaciti i windows.
Eh da, prije nego što bilo šta uradiš, Google dosta.
Ok ljudi, Hvala na odgovoru trenutno se zazam sa LIVE CD od KNOPPIX a jos googlam pa cu polako vikati yes samo dok sve povezem konce sa svim ovim.
Ubantu Live CD npr. mogu na WEB, a sa Knoppix ne mogu mislim da je problem kod USB-a a mogao sam na Firewire mozda tu grijesim, znaci nije lako al jos vjezbam i sto mi se svidja kod KNOPPIX-a jeste da imam mogucnost doci do podataka sa HD ako mi padne sistem a toliko puta mi je to trebalo …
Hvala vam svima javim se kad to odradim.
ako je ovo ovo 100% provjereno - isprobano “na sebi” , ako jeste onda nema brige…
pošto nisam baš upoznat sa ovim SATA diskovima kakav je prioritet ako se imaju dva SATA ili ATA+SATA diska odakle se počinje, kod ATA ima slave i master i zna se 1.primary master, 2.secundary master…
mislim da nisu nešto je govorio da su mu snimili pre install - medo, javi za ovo… (kada izvadiš ATA disk radi li ti windows?)
lahko bi se snašli nas dvojica (pri odabiru diska na koji treba snimiti linux + MBR)… ali čovjek reče da je početnik.
pošto čovjek živi u “legalnoj zemlji”, a pri tome nema winCD da uradi recovery MBR-a, pokušavamo da bez pisanja po SATA MBR-u skontamo da radi windows i u slučaju kada se izvadi ATA disk odnosno ako obriše linux
ovo yeees preporučujem samo ako budeš radi sa ATA diskom na računaru, pošto suse ne pita gdje i kako će snimiti MBR, AUTOMATIZACIJA, pitanje je gdje će ga staviti, u hda ili sda, osim ako sam ne odeš u bootoptions i podesiš tu opciju ručno, sad do izražaja dolazi iskustvo da li će čovjek potrefiti ili ne, da zna potrefio bi…
najbolja varijanta bi bila ova da ima:
ATA1 → win – >mbr -->slave (ako kad šta krene po zlu uvijek ga može stavit na primariymaster i boot-ati windows sa njega
ATA2 —> lin → MBR -->master
sa ovom opcijom se može raditi šta hoćeš dodavati windows ondosno ATA1 disk u /etc/fstab i /boot/grub/menu.lst
ali pošto je kod njega ova opcija:
čovjek ima već instaliran windows na SATA disku (vjerovatno MBR na SATA, sačekaćemo da nam javi), neće ni u kom slučaju da dovede windows u “pitanje” (nema winCD da ponovo snimi sistem, ili da recoveruje MBR)
ima prazan disk ATA na koji hoće da snimi linux
ako ikako može da koristi dual boot (bez vađenja diskova i pisanja po MBR SATA-e)
medo, kao što sam rekao uradi ono što si prvi put naumio izvadi SATA, stavi samo ATA i instaliraj linux (da nebi bilo nagoviriše me lol) kasnije stavi oba i javi šta bude (ili će proći win, lin, ili će stuck), ako stuck (zapne), izvadi jedan od diskova i probaj bootati ponovo trebalo/moralo bi da može, pa ćemo videjti šta dalje
ps:
dobar si (uporan), viđao sam dosta ljudi koji su nakon nekoliko postova prestali da se javljaju ako ne “kontaju fol”
Fazon je što će mu u slučaju da posebno instalira linux pa stavi oba diska u računar, MBR biti na ATA disku, dakle moći će pokrenuti samo linux jer u menu.lst neće biti ubačen windows. Dakle, moraće ručno da edituje menu.lst i doda chainloader i sve ostale informacije o windows mbr-u.
U kancelariji imam na računaru jedan ATA i jedan SATA disk. Prilikom instalacije, htio sam da se windows instalira i boot-a sa SATA diska. Odlično se instalirao na SATA disk ali je MBR smjestio na ATA disk i to iz instalera nisam uspio promjeniti. Kasnije mi je super došlo jer sam Debian instalirao na ATA disk i u njegov MBR stavio GRUB.
Ne znam kakve to prioritete windows instaler daje diskovima, prava glupost, SATA mi je 250 GB a ATA 120. Plus SATA je naravno dosta brža. Još jedna u nizu nelogičnosti windows operativno sistema.
da ti pravo kažem, ja i priželjkujem tu situaciju da se MBR snimi na ATA
(lakše je uraditi promjenu fstab i menu.lst nego da mu “zezne” SATA-in MBR - koji kako reče nemože popraviti jer nema winCD)
title WINDOWS XP
rootnoverify (hd0,0)
makeactive
chainloader +1
e vidiš, ovo mu nebi baš puno odgovaralo (po mom mišljenju), jer ako bi ti sad izvadio/formatirao taj ATA disk nebi mogao boot-ati windows, dok nebi uradio MBR recovery sa winCD-om (mada sam čitao da ima nekih alata mimo winCD-a za popravljanje MBR-a - fdisknešta)
samo jedno quiz pitanje jel taj ATA (kada si “instaliravao”) bio slave ili master, jel bio primary ili secondary (zanima me da znam za analize inače)
ovo peglanje i jeste radi toga što čovjek ne posjeduje winCD, i da eto ako linux SLUČAJNO padne može na neki način “povući i windows” time što bi napravio konflikt MBR-a
ps:
fakat koliko se napravi halabuke oko ovoga instaliranja ko da je nuklearna lol, kada sam ja snimao linux nisam imao šta izgubiti, a imao sam dobiti puno hehe
pps:
e to je ono što ja govorim, radije bih početniku otišao kući nego ovako… hem što dugo traje, hem odoše živci