Ljudi nije toliko zapelo valjda sad sve samo mogu gledati citati informacije i reci sam sebi No???
Master /slave nemam pojma to mi je HD iz prijasnjog Komp… kojeg sam izvadio jedina vrijednost sto je ostala od smeca …
Ovaj prvi odgovor od Aldina bio je strava dobar a ovo ostalo mislim da odustajem nakon svega
Zezam se jos neeee!
Promasi sam Aldinov post znaci da uradim onako kako je receno. Mislim da ce potrajati koju sedmicu dok ne kupim kablove za ovaj drugi Hd. Mjesta ima u kucisu ovaj prvi nisam ni vadio jer ima zaljepljene konektore i naravno u jedinici je na maticnoj ploci.
Ovaj ATA premosten mi je “1 + 2” Slave bi trebao biti “3 + 4” valjda a ovaj drugi kad ga odlijepim vidjecu kakvo je stanje.
Znaci prva slika od SATA HD koji je unutra
Drugi Disk ATA
Onda ostaje vadjenje prvog Diska stavljanje drugog kao master disk te instalirati LINUX.
pa premoscavanje prvog SATA kao slave (po slici trebalo bi onda biti “3 + 4” valjda) vracanje nazad u Kucisce.
Pa da vidimo sta ispadne valjda nesto kaze poslije toga.
Inace na prvoj nemam nikave virtualne podjele diska evo i to sam postavio
Eto toliko pa valjda sam konce pohvatao
Hvala kad odradim ovo onda kasnije nastavljam jos jednu turu
Ne trabaš vaditi prvi disk. SATA ima svoj kontroler tako da nećeš ništa postići. Najbolje bi bilo da ti neko uživo pomogne, ako imaš nekoga ko već koristi linux.
Aldine, SATA disk je na svom kontroleru a ATA je primary master. Primary slave mi je prazan a na secondary imam DVD i CD kao master i slave. Možda da sam stavio ATA na primary slave, ne bi ga windows vidio kao prvi disk, nisam probao.
Amare da imam koga nebi vas gnjavio na ovo mjestu pricao bi temu koja je bolja distribucija itd…
Za mene za sada KNOPPIX i Ubantu ili tako nekako
Pa nista onda kakva je sansa sa drugim diskom SATA da nabavim.
Koje sanse onda stoje da se to odradi?
Vidio sam vec po googlu da nesto nestima izmedju SATA i ATA .
Npr. SATA disk nema jumper da se odredi dali je slave ili master. Moze biti i jedno i drugo a kakva je kombinacija sa ATA diskom to sami bog zna.
Inace ako bi ovo sta pomoglo da i odradim.
Pozzz
ništa, drž’ se plana! dok ne vidimo može li ovo da radi.
- nabavi IDE kabal
- skini napajanje sa SATA diska (izvadi mu i onaj njegov konektorski kabal - sa ploče)
- pogledaj na ploči trebao bi da imaš dva slot-a za IDE kablove (one široke 40 pin, slične floppy-u ali malo šire)
- ustanovi koji je PRIMARY od njih (MOTHERBOARD - uputstvo pa vidi šemu) u njega uštekaj IDE kabal koji kupiš/nabaviš
- ATA disk podesi na MASTER (jumper)
- imaš ove situacije: 1.MASTER, 2.SLAVE, 3.CABLESELECT i 4.MASTER (SLAVE PRESENT) ova 4-tu prvi put vidim lol
- ako je 1-2 on je stavljen na CABLE SELECT, da bi bio MASTER, izvadi jumper skroz, tako sam ja shvatio!
- nabaci ATA disk na podešeni PRIMARY IDE kabal
- upali kompjuter
- uđi u BIOS
- provjeri da li je HDD detektovan, i kako je detektovan (kao primary master/slave ili secondary master/slave)
- ako bude kao PRIMARY MASTER izađi, ako bude nešto drugo, izađi, promjeni jumper, kabal ili šta bude trebalo
- ako postaviš stvari da budu kako smo se dogovorili, ja bih još stavio knoppix (NE ubuntu, knoppix automatski podesi fstab, a ubuntu ne, moraš sam - ako znaš)
- ako bude radio knoppix, i mogneš pristupiti disku, onda ubaci suse i kreni s bismilom
- napomena: pošto si izvadio SATA, nemaš brige da šta možeš pokvariti na windowsu, slobodno se opusti i uglavnom rezonski odgovaraj na pitanja prilikom instalacije suse-a
- haj nek je hairli, hehe
ps:
mada sam nekoliko puta pisao isto, evo ti ovdje procedura, malo urednije, i uradi ovo i ne javljaj se dok ne uradiš lol
Medo, nisi napisao gdje se nalaziš ali u svakom većem gradu postoji Linux Users Group sa ljudima koji bi bili spremni pomoći.
Informacije možeš naći na:
http://www.linux.org/groups/
http://lugww.counter.li.org/
http://www.linuxlinks.com/UserGroups/
Samo mi recite jos sta da instaliram.
SUSE 10.0 (5 CD-ova), Mandriva 2006 DVD i Fedoru imam ih skinute sa net-a.
U subotu bih to zelio odraditi.
Ostalo modem moram li na ethernet ili kao sada preko USB? Knoppix-om nemam sanse na Internet dok sa Ubuntu mogu? Jeste da mi javlja nekakav “network unencrypted” ali ide
Moj predlog je Mandriva 2006. Najlakše će ti biti i instalirati i konfigurisati a vjerujem i koristiti. Nemoj SuSE 10 jer nema podršku za multimediu (moraš posebno instalirati). Fedoru nisam probao tako da ti ne mogu preporučiti. Kako sada ideš na internet? Tako ćeš vjerovatno morati i iz Linuxa. Hajd ti prvo instaliraj Mandrivu pa ćemo onda rješavati internet (naravno ako imaš s nekog drugog kompjutera da se konektuješ, pod uslovom da ti internet ne radi odmah nakon instalacije).
muštuluk, ako u BIOSU imaš disk priority onda možeš poslije instaliranja na ATA disk (linux-a) postaviti da ti je ATA pod 1 a SCSI pod 2. i bootaj na linux kasnije ćemo se “zdogovorit” oko fstab i menu.lst
Aldin to sam pitanje postavio na Google groups kod alt . linux . suse i dobio slican odgovor u subotu cu vidjeti dalje iako mi rece da se ne javljam morao sam a mustuluk moze kafa samo moraces 1600 km da prepjesacis hehehe.
Evo mene opet da dosadjivam hehehe
Ovako instalirao sam Suse i bootloader Grub ali kada zelim da pokrenem windows mogu samo preko Bios-a putem disk priority Grub-om nemogu nikako pokrenuti drugi sistem
Inace javlja mi slijedece (hd1,0)+1 za windows
Fstab izgleda ovako
/dev/hda6 / reiserfs acl,user_xattr 1 1
/dev/sda1 /windows/C ntfs ro,users,gid=users,umask=0002,nls=utf8 0 0
/dev/hda7 /windows/D vfat users,gid=users,umask=0002,utf8=true 0 0
/dev/sda5 /windows/E ntfs ro,users,gid=users,umask=0002,nls=utf8 0 0
/dev/hda5 swap swap defaults 0 0
proc /proc proc defaults 0 0
sysfs /sys sysfs noauto 0 0
usbfs /proc/bus/usb usbfs noauto 0 0
devpts /dev/pts devpts mode=0620,gid=5 0 0
/dev/hda1 /data1 auto noauto,user 0 0
/dev/dvd /media/dvd subfs noauto,fs=cdfss,ro,procuid,nosuid,nodev,exec,iocharset=utf8 0 0
/dev/dvdrecorder /media/dvdrecorder subfs noauto,fs=cdfss,ro,procuid,nosuid,nodev,exec,iocharset=utf8 0 0
a u Grub_u ovako
(hd1) /dev/sda
(hd0) /dev/hda
inace imam na sda disku dvije particije u NTFS
a u hda disku tri tj dvije za Linux po defaut plus jednu u FAT 32
U menu.Ist stanje je ovakvo
Modified by YaST2. Last modification on So Mai 7 17:21:04 CEST 2006
color white/blue black/light-gray
default 0
timeout 8
gfxmenu (hd0,5)/boot/message
###Don’t change this comment - YaST2 identifier: Original name: linux###
title SUSE LINUX 10.0
root (hd0,5)
kernel /boot/vmlinuz root=/dev/hda6 vga=0x31a selinux=0 resume=/dev/hda5 splash=silent showopts
initrd /boot/initrd
###Don’t change this comment - YaST2 identifier: Original name: windows###
title Windows
chainloader (hd1)+1
###Don’t change this comment - YaST2 identifier: Original name: failsafe###
title Failsafe – SUSE LINUX 10.0
root (hd0,5)
kernel /boot/vmlinuz root=/dev/hda6 vga=normal showopts ide=nodma apm=off acpi=off noresume selinux=0 nosmp noapic maxcpus=0 edd=off 3
initrd /boot/initrd
sada moze li kako pomoc oko svega ovoga, malo je razlicit ovaj sistem Linuxov ali pohvatao sam i kako se moze slusati mp3 avi itd i java. Mandrivu sam bio instalirao ali bio sam ne zadovoljan s njom
hajd ovako:
To će ti dati tabelu svih particija te njihov file system.
Pogledaj na kojoj je particiji windows.
Kako si rekao, windows ti je na SATA disku.
Ako je particija recimo sda1, u /boot/grub/menu.lst dodaj:
title Windows
root (hd1,0)
chainloader (hd1)+1
Tebi fali ova druga linija pa GRUB ne zna na kojoj particiji je instaliran Windows.
Evo rezultata ni ja nemam pojma vise
linux:~ # fdisk -l
Disk /dev/hda: 80.0 GB, 80026361856 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 9729 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/hda1 * 1 764 6136798+ 83 Linux
/dev/hda2 765 9729 72011362+ f W95 Ext’d (LBA)
/dev/hda5 765 904 1124518+ 82 Linux swap / Solaris
/dev/hda6 905 7118 49913923+ 83 Linux
/dev/hda7 7119 9729 20972826 b W95 FAT32
evo jos malo da donapisem
linux:~ # ls /proc/scsi
. … device_info scsi sg usb-storage
linux:~ # cat /proc/partitions
major minor #blocks name
3 0 78150744 hda
3 1 6136798 hda1
3 2 1 hda2
3 5 1124518 hda5
3 6 49913923 hda6
3 7 20972826 hda7
U dosje Windows-a postoje particije sa windows_a “C” i “E” koje kada otvorim izgledaju prazne, ali su tu
možeš ovo:
su
fdisk -l /dev/sda
da ti izlista satu
ps:
makeactiv?, jel to ono +1
medo@linux:~> su
Password:
linux:/home/medo # fdisk -l /dev/sda
linux:/home/medo #
Kao da ne postoji ???
Pokusacu sa knoppixom da vidim kakav je rezultat
a sto se tice
Kod:
title Windows
root (hd1,0)
chainloader (hd1)+1
Pokusao sam i to sa slijedecim rezultatom
root(hd1,0)
file system type unknown, partition typs 0x7
chainloader (hd1)+1
Nemam pojma dalje ako imas ideju javi
Hm evo knoppixove analize
knoppix@1[knoppix]$ su
root@1[knoppix]# fdisk -l
Platte /dev/hda: 80.0 GByte, 80026361856 Byte
255 Köpfe, 63 Sektoren/Spuren, 9729 Zylinder
Einheiten = Zylinder von 16065 × 512 = 8225280 Bytes
Gerät boot. Anfang Ende Blöcke Id System
/dev/hda1 * 1 764 6136798+ 83 Linux
/dev/hda2 765 9729 72011362+ f W95 Erw. (LBA)
/dev/hda5 765 904 1124518+ 82 Linux Swap / Solaris
/dev/hda6 905 7118 49913923+ 83 Linux
/dev/hda7 7119 9729 20972826 b W95 FAT32
Platte /dev/sda: 160.4 GByte, 160483438080 Byte
255 Köpfe, 63 Sektoren/Spuren, 19511 Zylinder
Einheiten = Zylinder von 16065 × 512 = 8225280 Bytes
Gerät boot. Anfang Ende Blöcke Id System
/dev/sda1 * 1 5099 40957686 7 HPFS/NTFS
/dev/sda2 5100 19510 115756357+ f W95 Erw. (LBA)
/dev/sda5 5100 19510 115756326 7 HPFS/NTFS
valjda sada moze nesto biti ,…
root@1[knoppix]# cat /proc/partitions
major minor #blocks name
3 0 78150744 hda
3 1 6136798 hda1
3 2 1 hda2
3 5 1124518 hda5
3 6 49913923 hda6
3 7 20972826 hda7
8 0 156722107 sda
8 1 40957686 sda1
8 2 1 sda2
8 5 115756326 sda5
240 0 4822976 cloop0
240 2 3225984 cloop2
Eh sada Windows je u 40957686 sda1
Jos malo da dosadjivam
U Boot.ini windowsa je ovako
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS=“Microsoft Windows XP dition familiale” /noexecute=optin /fastdetect
[quote=aldin]ps:
makeactiv?, jel to ono +1[/quote]
Nije, makeactive se kao opcija koristila za bootanje NT-a. Koliko znam ne koristi se za bootanje 2000/XP.
chainloader +1 se koristi uz bootanje bilo kojeg windows-a. U principu govori GRUB-u da ima još jedan loader koji treba pokrenuti (boot.ini).
Medo,
probaj
su
fdisk /dev/sda
To će pokrenuti fdisk na /dev/sda disku. Partiotion table možeš pogledati sa p.
Ako ne bude radili probaj:
cd /dev
ls
Potraži među rezultatima ispisa sda, sda1, sda2 itd. Ako ih ne bude, znači da nisu napravljeni nodovi. I to se može napraviti sa mknod komandom. Pogledaj prvo ima li pa javi.
[quote]Medo,
probaj
su
fdisk /dev/sda
[/quote]
To sam pokusao u suse ali ne ide dok sa sigurnoscu u Knoppix-u rezultat ce biti. Ako nista pokusacu nabaviti nekakav drugi bootloader pa instalirati na Windows pri tome uklonim Grub i valjda bude funkcionisalo. Sto se tice ovog zamrsenog problema mislim da taj problem jos nije rijesen koliko sam mogao googlati po stranicama i forumima nisam vidio rijesenja, a slicnih problema bilo je kao kod mene.
Ne mora biti toliko zamršen, možda ti udev jednostavno ne pravi nodove, jer ako Knoppix prepoznaje sata disk, onda se vjerovatno i SuSE može natjerati da ga prepozna. Ima komanda, mknod, probaj malo googlati, ja ne znam tačnu sintaxu.
Problem je u tome što se sata disk ne vidi iz Suseta, pa se samim time ne može ni iskonfigurisati grub prilikom instalacije. Jedno moguće rješenje je da instaliraš grub iz tog knoppixa, mada ja bih na tvom mjestu pokušao srediti taj disk na Susetu pa reinstalirati grub, jer svakako će ti trebati da pristupaš svojim fajlovima na Windows particiji. Probaj saznati koji je SATA kontroler (koristeći naredbu lspci) a zatim tražiti na netu probleme Suse korisnika sa ovim kontrolerom jer očito na drugim distribucijama (Knoppix) to radi.