POMOC! [Instalacija, prvi koraci]

Instalirao sam ponovo ali sada mi pise slijedece kada zelim upaliti Windows putem Grub bootloadera javlja mi slijedece na ekranu

chainloader (hd1)+1

i onda stoji nikakva poruka nista zivo samo to u tamnom ekranu
grrrrrrrrrr
neznam sta dalje :frowning:
Suse prepoznaje drugi HD :slight_smile:
a mozda instalacija na istom HD donese rezultate???
Jer izgleda da ne moze prebaciti izmedju diskova ili u Bios-u nesto nije uredu ili ili …
Ili ima nekakvo drugo rijesenje google mi nemoze dalje pomoci pocecu vristati hahaha
Zeza neznam sta je ali kada su dva diska tesko to ide na google ima mnogo takvih foruma ali nisam nasao rijesenje moze biti da jednostavno nece taj sklop IDE i SATA najbolje da napravim particiju na IDE za Windows i Suse zajedno pa da krenem iz pocetka inace i Win XP CD sam kupio tako da nema zime :slight_smile:
Ali sva je fora u tome ako imas dva diska najbolje po jedan OS na svaki disk.
Inace distribucija Suse mi nije ama bas, koji OS podrzava one kompresovane programe da nisu rpm vec zavrsavaju na .tar.gz i lako ih instalirati ili tako nesto :slight_smile:
Ili ima na suse nekakava procedura za to ??

[quote=medo]Inace distribucija Suse mi nije ama bas, koji OS podrzava one kompresovane programe da nisu rpm vec zavrsavaju na .tar.gz i lako ih instalirati ili tako nesto :slight_smile:
Ili ima na suse nekakava procedura za to ??[/quote]
slackware koristi .tgz pakete

što se tiče problema bootanja…
prvo izvadi sve usb stickove i sl. storage medije, pa onda ovo:
su
ls -l -h /dev/sda*

ako izlista “sda” onda uradi ovo:

yast, system, boot loader, add, other system (chainloader), section name <upiši npr. win>, device - <upiši /dev/sda1>, ok, finish.

NAPOMENA:
ovdje pazi da ti bootloader-GRUB bude snimljen na /dev/hda, a to ćeš vidjeti u istom ovom prozoru, samo na Boot Loader Installation tab-u

reboot, probaj bootati novi “win”

to će možda riješiti problem dual boot-anja na tvom kompu… javi šta je bilo…

ps:
kada si snimao suse (ovaj zadnji put), jesli li imao prikopčan SATA + ATA, ili samo ATA disk?

opcija - probaj insatalaciju sa mandrivom vidi hoćeš li moći da koristiš dual boot

opcija - snimi sve na jedan disk… na SATA, na njemu napravi particiju za win, ostavi prostora za lin, instaliraj win, napravi particiju za lin, instaliraj lin, probaj dual boot

Ne uspjeva Aldine hvala na pokusaju vec sam formatirao Disk a napravio mjesta na SATA disku pa cu veceras opet da pokusam na istom mjestu jedno i drugo valjda ce se onda podnijeti zajedno hehehe.
Kazu ako se pas i macka ne vole zatvori ih zajedno u jedan prostor kasnije ce zajedno jedno kraj drugog i spavati ili macke nece biti.
A napravio sam Backup image od Windowsa tako da nemam sikirancije ako nesto iskrsne :wink:

Rijeseno oba sistema na jednom disku i funkcionise naravno samo da mi je onu Grafiku od Gruba malo promjeniti prilikom paljenja komp. tj. da mi je nekako plav deskop a ne sa onom zabom :slight_smile:
I kakve su ono nekakve druge mogucnosti XEN na dnu tabele ima jos par opcija dali je to uredu kao i nekakva memorija test sta da radim s time?