[quote=Phoenix_sa]Da rezimiram potrebna mi je distribucija koja je poprilicno ili izricito stabilna, kojoj cu dodjeliti 40 GB diska na cijoj drugoj polovici je instaliran xp koji iz prakticnih razloga nesmijem jos izbaciti iz igre, a da usput ne bude dosadna verzija instaliraj i koristi za surfanje i sl, tj koja nudi pregrst raznih opcija i istrazivanja istog…
Suse???
Adise mozes li navesti jos koji argument a nisam bas ljubitelj firefoxa chrome mi je drazi…
“DISTRO” sta to znaci?
" nema UI eksperimenata (klasični GNOME)" ???
MOZE LI MI NEKO POJASNITI OVO DVOJE???
DAJTE LINUX KORISNICI NEMOJTE DA ODUSTANEM OD IDEJE POMOZITE MLO DAJTE KOJI ARGUMENT SAVJET…[/quote]
ubuntu ti je pun pogodak, u slučaju da ti iz prve proradi podizanje sistema ostaviš i koristiš, ne može biti lakše da instaliraš npr skype, drivere za svoju grafičku karticu (ATI, Nvidia), mp3 (generalno audio video kodeke) podršku, flash player, da instaliraš google chrome, operu, dropbox (imaš ga čak i u dostupnim paketima kroz paket manager), bilo koji program npr mplayer, vlc, neki office alat, dalje dijeljeni folderi (samba server i samba klijent), neki server, web (apache), DB (Mysql, Postgresql)… a to sve na dohvat ruke maltene šta god vidiš na net-u ili ti padne na pamet, “you name, we have it”, npr ako ti dosadi taj izgled (GNOME/Unity), ultra jednostavno možeš snimiti najnovije ostale Desktop Environmente (LXDE, XFCE; KDE), instaliranjem jednog meta paketa “lubuntu-desktop”, “xubuntu-desktop”, “kubundu-desktop”
ovo gore ti sve možeš naštimati na bilo kojem linuxu, ali ovdje je ultra jednostavno, lijepo za oko itd itd
inače ubuntu je danas najpopularnija linux distro, na Desktop mašinama, moderan izgled, prilagođen je novim korisnicima
pogledaj kako izgleda taj unity koncept, evo ovi ljudi snimaju video klipove o oubuntu
http://www.youtube.com/user/omgubuntu
a evo i moj kanal pa pogledaj malo
http://www.youtube.com/user/nidlatube
nije sve u izgledu, ali svako voli da pored funkcionalnosti ima i izgled, zar ne