Da se nebi patio… instalijaj neki *buntu… Takodjer imas dosta infornacija za pocetnike na stranici linuxzasve.com … sto se tice stabilnosti svi navedeni su nakon instalacije stabilniji od XP-a. Ako ces podesavat/cackat po sistemu budi spreman na reinstalaciju. Na gore navedenoj stranici imas pregled distriucija i Window managera. Za termine kao sto su terminal, cli, kernel itd. ima jedna stranica zove se google, vjeruj da su se te teme istrosile. svaki problem je rijesiv sa malo logike i googlom…
[quote=adis]Aldine, kada govorimo o stabilnom desktopu, tu ne mislimo na developerske desktope, niti na desktope sysadmina i sl.
Za sve praktične upotrebe, poslovni desktop i jeste “fiskalna kasa”. Na njemu dođe preinstaliran softver koji IT osoblje održava.
Nema tu điđa miđa, torrenata, messengera i sl. (što su kod nas ljudi navikli na takve stvari to je drugi par cipela, ali čak i kod
nas kompanije koje drže do sebe ne daju korisnicima admin privilegije na desktop računarima, niti priliku da instaliraju softver “po željama”.
Na računaru trebaju biti poslovne aplikacije (npr. račlunovodstveni softver), email klijent (da se može komunicirati sa poslovnim partnerima)
i web browser (sa filtriranjem prometa).
IMHO, za ogromnu većinu ljudi računar je alat koji treba poslužiti u korisne svrhe, a ne tamo neka igračka za “pimp my ride”.
[/quote]
ja sam mislio prvenstveno na home usera, kojem treba sve to pobrojano, a ako nekome to ne treba lako je, samo ne koristiš na ubuntu to sve pobrojano, razlika je što na ubuntu imaš “prostora” dok kod ovih imaš manjka prostora, jer recimo vice versa stvari ne rade ili ih je PITA naštimati, recimo na centosu štimati mp3 drivere za grafu, flash, compiz itd itd
[quote=adis]
Esperimentisanje?
Šta biste uradili da vam neko pokaže novi model Škode Fabia koja nema volan, već novi intuitivni džojstik kojim se upravlja vozilom?
a) Poslali ga u neku stvar
b) Sačekali neko vrijeme (par godina) da se ispeglaju dječije bolesti takvog sistema
c) Sačekali i druge proizvođače auta da vidite da li oni smatraju da je potrebno novo rješenje za “problem” upravljanja vozilom.
d) Objeručke prihvatili fantastično poboljšanje ergonomije upravljanja i postali 200% efikasniji kao vozač[/quote]
probao i ako mi se svidi nastavio, ako ne svidi onda tvoj spisak i uzmem drugo nešta što mi paše, ja ne kažem da je a priori unity idealno za sve korisnike (openbox, icewm, windowmaker itd;)) ali za ove koji dolaze s windows-a, mac-a, niodakle… mislim da njima paše (pa valjda i ovi što su ga pravili rade neke user studies?), znači nije mi mjerilo šta koristi adis, nidla ili linus torvalds, richard stallman, mjerilo mi je šta može koristiti neki tamo početnik koji ne želi da zna ni šta je OS, ni šta je linux ni šta je distro, koji hoće da to proradi odmah, da se razumijemo, ja uopšte nemam ništa protiv ostalih distro, imam protiv nekih korisnika koji preporučuju neke distro početnicima, e sad ne znam, meni je cilj da što više raje proba i koristi linux, trenutno IMHO ubuntu je #1 za preporučiti, lako se kasnije šaltati, eto ko da bi mene neko na forumu mogao nagovoriti koji distro da koristim? pa valjda ja mogu skontati na kojem mi je distro sve potaman, ha ja.
Moj prijedlog za pocet je da uzmes nesto sto te nece puno prepasti. Ubuntu nebi trebo ali Unity bi ti mogao biti cudan (defaultni izgled ubuntua). Ja bih predlozio da uzmes openSUSE, Mandrivu ili Kubuntu jer imaju KDE desktop koji je najvise nalik na windows tako da ti prelazak nece bit tezak. Pored toga, KDE4 je veoma lijep:
[quote=adioe3]Moj prijedlog za pocet je da uzmes nesto sto te nece puno prepasti. Ubuntu nebi trebo ali Unity bi ti mogao biti cudan (defaultni izgled ubuntua). Ja bih predlozio da uzmes openSUSE, Mandrivu ili Kubuntu jer imaju KDE desktop koji je najvise nalik na windows tako da ti prelazak nece bit tezak. Pored toga, KDE4 je veoma lijep:
[/quote]
Mandriva vise nije nesto kao sto je prije bila, kao zamjena moze Fedora sa KDE spinom!
@adis, znači prebaciš na GNOME3 classic DE i stabilan si do bola, jer ovo ostalo je uglavnom regulara. Pošto godinama koristim ubuntu pa mogu iz prve ruke reći.
jah zaboravih, uz onih nekoliko tipičnih stvari, recimo screencasting i to je pravo popularno, za sec imaš sve pripremljeno na ubuntu repos i radi npr gtk-recordmydesktop, pa onih video editora itd itd
Na #slackware je troje ljudi izjavilo kako im je to bio prvi OS. Ja sam poceo s opensuse, zatim presao na fedoru u kojoj sam se jednako dobro snasao, tek onda je uslijedio ubuntu, gentoo i onda slackware, a u medjuvremenu sam jos probao dosta toga. Autoru teme bih preporucio da procita teme drugih korisnika u Opsta linux pomoc podforumu.
[quote=Phoenix_sa]Neznam odakle bih poceo, al…
Imam kucni kompjuter i dugo se kanim da prijedjem na linux znam neke osnove ali nisam bas strucan…
Konfiguracija kompjutera je slijedeca:
CPU Type Intel Pentium 4 631, 3015 MHz (15 x 201)
Motherboard Name Gigabyte GA-945PL-DS3 (3 PCI, 3 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN)
System Memory 2048 MB (DDR2 SDRAM)
Video Adapter ASUS X1050 Series Secondary (512 MB)
Hdd sata2 80GB
hdd ata 80gb
Eh sad koju verziju linuxa izabrati za ovu konfiguraciju ukljucujuci to da cu jos neko vrijeme vrtiti i xp na kompu radi ostalih ukucana a ja zelim da prijedjem na linux da koristim gui a da pocinjem uciti terminal itd… usput uzivam u obilju instaliranih aplikacija…[/quote]
Da rezime rezimea. Sto se tice konfiguracije, dovoljna je za bilo koji linux. E sad ovdje imas more prijedloga, zbog kojih ti je mozda sve jos manje jasno. Svako ce za pocetak predloziti ubuntu i tu cu se sloziti. Lako je preci na nesto drugo ali za pocetak definitivno ubuntu.
Eto da ne bude baš svako, boby, ja ću za početak predložiti da definitivno zaobiđe Ubuntu
Ako ti je stabilnost broj jedan, onda Debian, pošto ga je prilično lahko instalirati (ali ćeš trebati nakon instalacije OS-a dodati nekoliko repozitorija, instalirati kodeke, flash, java-u itd., kao i na mnogim drugim distroima). Ako želiš brzu i jednostavnu instalaciju, nakon čega je sistem spreman za rad u punom smislu riječi, bez bilo kakvih naknadnih peglanja oko repozitorija, kodeka, flasha, java-e itd., probaj Netrunner (koji je, drugim riječima kazano, fino zapakovani, korigovani i dorađeni Kubuntu, moj novi favorit za početnike, ono što su nekada bili Ubuntu i Mandriva, s tim da je Mandriva još uvijek cool).
za početnike, informacije radi:
na debianu je:
u 21 stoljeću defaultni installer u textualnom modu
na prvom CD-u nema haman ništa (networka managera, office-a), znači ako nemate internet, tač (početnik mora da se pegla, pogotovo ako je na LAN-u statičkoj IP, wireless-u ili nedaj Bože kriptovanom wirelessu), a ako imate onda ko i da niste skinuli CD1 jer gro paketa ponovo skida s neta-a pošto su ovi paketi na CD1 outdated, a i da namakne npr. nm office itd)
na KDE(4)-u plasma malo malo pa se nešta skrši (mada sada su dosta pokrpili), onaj KDE plasma integrated network manager je pravo hafifan, kde4 se još uvijek oporavlja/stabilizira, nekada najbolji/najkompletniji linux DE…
Oh rily?
-Text install je samo opcija za low ram sisteme i one koji preferiraju takav installer.
-Ima dovoljno stanardnih utilityja da se zakacis na internet i poskidas sve sto ti treba. Ja sam imao jedno vrijeme na starom laptopu debian squeeze (xfce+lxde cd) i dodje hejbet osnovnih alata, te u startu Debian u svom repozitoriju makar nudi vise CD-ova/DVD officialy pa ti sebi snimi sta ti treba.
-KDE4 necu komentarisati, jer nisam probao, imao sam samo xfce+lxde i wm-ove preko netinstall.
-Slazem se da bi network manager i office trebali biti included na prvom cd-u, ali je bio akcent na ustedi prostora na disku nakon sto se instalacija zavrsi. Ipak, Ubuntuov iso je malo tezi, i koristi vecu kompresiju, i kada se svi paketi otpakuju zauzme cca 4 GB na disku, dok debian zauzme 1 GB.
Sad malo o text based instalaciji. Smatram da je ona sarolika smjesa boja i slova sasvim dovoljna za instalaciju kako za pocetnike, tako i za eksperte. Meni je licno lakse baratati tastaturom, nego nabadati misem opciju po opciju. Primjerice, Slackware nudi samo text based instalaciju, pa opet ga je uspjelo snimiti dosta pocetnika. Osim toga, Slackware i Debian su dizajnirani tako da se mogu instalirati i pokretati i na starijim racunarima, posebno je debian ekstreman u tom pogledu, pa u tom slucaju veliki plus za njega. Ja smatram da je to dobar distro i moze se svakome preporuciti.
Uostalom, za one sto pitaju gdje, kako, sta, ima dosta tema otvorenih, u nekima i objasnjeno s korisnickog aspekta zasto izabrati bas tu distribuciju. Ne mora Ubuntu biti uvijek opcija, ali slazem se, dobar je za pocetak.
Evo za autora teme jedna diskusija o distribucijama: http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=6440
Al’ hoću ja komentarisati KDE. To što veliš, nidla, možda važi za KDE na Ubuntu, ali ne i za Debian. Godinu dana ekstenzivnog korištenja Debian-a sa KDE 4 (4.6 i 4.7), gdje pod ekstenzivnim podrazumijevam dnevni prosjek od nekih 12 sati od kojih su većinu vremena otvoreni najmanje jednan browser, Open/LibreOffice Writer, Kile ili TeXStudio, Okular, Zekr, Kate, Yakuake, Kontact, Kopete/Pidgin, Chokoq, te počesto Inkscape i GIMP, i sjećam se da je plasma pukla svega nekoliko puta (jednocifreni broj; zadnji put neki dan kad sam htio odgovoriti na pitanje nekog lika na jednom forumu i pokušao instalirati neki Google widget). Za razliku od Ubuntu i Kubuntu, na kojima KDE možda i puca svako malo (da je makar samo KDE!), situacija na Debian-u je, iz mog iskustva, doslovce zlatna (uz napomenu da ovo radi sa OpenSource driver-om za grafičku, ne nVidia prop., ako to nešto znači).
Jedina prednost Ubuntu nad Debian-om koju sam uočio jeste ta što, kad instaliraš Debian, polahko se zaboravljaju stvari vezane za sistem. Dok sam koristio Ubuntu od 2007 do 2011, stalno sam bio u pripravnosti, čitao, tražio rješenja za raznorazne probleme, čačkao, testirao, copy-paste sijaset kôda, reinstalirao, dodavao razne PPA kako bih riješio neke glupe bug-ove sa aplikacijama… jer je stalno bilo materijala za popravljati (pih, zadnji put kad sam gledao, nisi mogao uštimati čak ni prikaz fonta na normalan način, nego morao instalirati neku dodatnu aplikaciju ili čačkati po gconf editoru; istina, ovo je, čini mi se, do Gnome 3, al’ bez obzira). Zadnjih godinu dana, kako sam instalirao Debian Testing, sve to zaboravih, jerbo Debian radi besprijekorno i jedina stvar koju sam morao “hackovati” jeste dodati dva-tri repozitorija nakon instalacije. I, naravno, aplikacije su up-to-date, neke čak novije nego u Ubuntu oficijelnim repoima, tako da je i taj argument trahana (a ako si avanturista, uvijek imaš Debian Unstable).
P.S. Ali moram dodati da Mandriva također radi fenomenalno na istoj mašini.
OT: Pod uslovom da Firefox u međuvremenu ne pređe na geometrijsku progresiju u pogledu verzija Nekako imam osjećaj da bismo uskoro mogli vidjeti više brojeva nego slova u nazivu browsera
pročitaj fino šta sam napisao “defaultni”, mojne ti meni, ko da je ne znam da ima i taj installer
preporučuje se “distro” nekome ko je početnik, ko možda veze nema o kompjuterima particijama itd itd, a ne nekom studentu etf-a ili nekom geeku :), ovo nije contest šta linuxaši koriste, niti koja je najpopularnije distro kod linux usera, nego šta preporučiti novim korisnicima, linuxaši sami sebi proberu šta im odgovara.
znači ubuntu ima ako ne najlakši onda jedan o najlakših najkraćih/najjednostavnijih GUI linux installera, i još nešta kad toliko fališ text based instalaciju za slabije računare, ubutnu ima alternate CD verziju
https://help.ubuntu.com/community/Installation#Alternate_Installation
znači pokriva i to.
znači prvo da razjasnimo, ja nemam ništa protiv KDE-a čak šta više prije nisam dao da neko kaže ‘A’ na KDE (pogledaj moje stare postove KDE3 era), ovdje je stvar objektivnosti, kada su bilo “beton” raji sam govorio uzmi SuSE + KDE, Mandriva + KDE, ali kada su prešli na KDE4 to je bilo katastrofa, tada je GNOME ufatio momentum i to je to.
one je bio odgovor na adioe3-ov screenshot (čisto informacije radi), a ono prvo za debian, nisi morao faliti debianov antički KDE jer ta verzija KDE na debianu 6 je za “no comment”, neka verzija iz antičke Grčke, ljudi ba pripremaju KDE5.
koja to aplikacija ima da je novija na debianu a da nije u ubuntu još novija, neki flip flops, ko da ja to sve nisam isprobao :), čak i u unstable su stari ko Grčka a da bi to i dobio, šta bi obični korisnik rekao jel mu lakše podići debian unstable ili ubuntu current.
evo i ja sam miran po pola godine kako izlaze novi ubuntu-i? s tim što je imam nautilus gtk3 a kod tebe je i dalje GTK2, ali ja sam takav meni ako je izašao tv u boji ne koristim više crno bijeli
Eh uspio sam instalirati ubuntu, moze li mi neko reci kako da podesim rezoluciju nekako mi je cudan izgled velke ikone, a radna povrsina premala…
I kako da promijenim boot loader jer pri instalaciji instalirao mi se linuxov i sad mi se podize neki linuxov koji mi se nesvidja, treba mi neki jednostavniji da ima samo dva izbora i da mogu nastimati da deafultno nakon malo vremena ulazi u xp radi ostalih korisnika a ne u ubuntu???
[quote=nidla]@meho_r
znači prvo da razjasnimo, ja nemam ništa protiv KDE-a čak šta više prije nisam dao da neko kaže ‘A’ na KDE (pogledaj moje stare postove KDE3 era), ovdje je stvar objektivnosti, kada su bilo “beton” raji sam govorio uzmi SuSE + KDE, Mandriva + KDE, ali kada su prešli na KDE4 to je bilo katastrofa, tada je GNOME ufatio momentum i to je to.[/quote]
Istina, jednako onako kako su katastrofa Gnome 3 i Unity u začecima. Uvijek sam preferirao Gnome, ali nakon instalacije KDE 4.6.x, zaključak je da i on može proći i radi sasvim lijepo.
Pa šta fali, ako je Aristotelu i Platonu valjao KDE 4.7.4, zašto meni ne bi? Hajd’ učini nama običnim korisnicima uslugu, virni u 4.8 i kaži nam razlike u odnosu na 4.7, pa nam saopći važna poboljšanja, prosvijetli nas, da ne lutamo u tminama.
Izvini, nisam znao da si baš sve isprobao, mislio sam ovo provući na blef
Wow, GTK3, nije valjda? Je li to onaj fini žuti što ga reklamišu na TV-u već neko vrijeme, il’ će biti onaj crveni? Kažu da je toliko revolucionaran da u MS već razmatraju opciju stečaja. Nidla, ja mislim da si ti izmislio i Internet, a ne Al Gore. Respect.
@Phoenix, hajd’ sad malo na “Pretraga” i pokreni novu temu za probleme na koje naiđeš.
[quote=meho_r][quote=nidla]@meho_r
znači prvo da razjasnimo, ja nemam ništa protiv KDE-a čak šta više prije nisam dao da neko kaže ‘A’ na KDE (pogledaj moje stare postove KDE3 era), ovdje je stvar objektivnosti, kada su bilo “beton” raji sam govorio uzmi SuSE + KDE, Mandriva + KDE, ali kada su prešli na KDE4 to je bilo katastrofa, tada je GNOME ufatio momentum i to je to.[/quote]
Istina, jednako onako kako su katastrofa Gnome 3 i Unity u začecima. Uvijek sam preferirao Gnome, ali nakon instalacije KDE 4.6.x, zaključak je da i on može proći i radi sasvim lijepo.
Pa šta fali, ako je Aristotelu i Platonu valjao KDE 4.7.4, zašto meni ne bi? Hajd’ učini nama običnim korisnicima uslugu, virni u 4.8 i kaži nam razlike u odnosu na 4.7, pa nam saopći važna poboljšanja, prosvijetli nas, da ne lutamo u tminama.
Wow, GTK3, nije valjda? Je li to onaj fini žuti što ga reklamišu na TV-u već neko vrijeme, il’ će biti onaj crveni? Kažu da je toliko revolucionaran da u MS već razmatraju opciju stečaja. Nidla, ja mislim da si ti izmislio i Internet, a ne Al Gore. Respect.
@Phoenix, hajd’ sad malo na “Pretraga” i pokreni novu temu za probleme na koje naiđeš.[/quote]
ma bježi tamo kakve te vaše distro, evo izašo ubuntu 12.04, haj zdrao
@nidla, “Current” ili “Unstable”?
Oboje.
[quote=nidla][quote=meho_r][quote=nidla]@meho_r
@Phoenix, hajd’ sad malo na “Pretraga” i pokreni novu temu za probleme na koje naiđeš.[/quote]
ma bježi tamo kakve te vaše distro, evo izašo ubuntu 12.04, haj zdrao[/quote]
i opet je moja Fedora 16 vise up-to-date od tog Ubuntu-a