Istina, jednako onako kako su katastrofa Gnome 3 i Unity u začecima. Uvijek sam preferirao Gnome, ali nakon instalacije KDE 4.6.x, zaključak je da i on može proći i radi sasvim lijepo.
Pa šta fali, ako je Aristotelu i Platonu valjao KDE 4.7.4, zašto meni ne bi? Hajd’ učini nama običnim korisnicima uslugu, virni u 4.8 i kaži nam razlike u odnosu na 4.7, pa nam saopći važna poboljšanja, prosvijetli nas, da ne lutamo u tminama.
Izvini, nisam znao da si baš sve isprobao, mislio sam ovo provući na blef
Wow, GTK3, nije valjda? Je li to onaj fini žuti što ga reklamišu na TV-u već neko vrijeme, il’ će biti onaj crveni? Kažu da je toliko revolucionaran da u MS već razmatraju opciju stečaja. Nidla, ja mislim da si ti izmislio i Internet, a ne Al Gore. Respect.
@Phoenix, hajd’ sad malo na “Pretraga” i pokreni novu temu za probleme na koje naiđeš.[/quote]
ma bježi tamo kakve te vaše distro, evo izašo ubuntu 12.04, haj zdrao[/quote]
i opet je moja Fedora 16 vise up-to-date od tog Ubuntu-a[/quote]
To je predznak smaka svijeta :D, licno ja KDE nemogu ocima vidit nikako, doduse nemogu ni unity :D, nekako mi najbolje lezi GNOME3 koji mi se u pocetku nije svidjeo al kasnje mrak…
[quote=nedim.bfo]
Hear hear.
Imao Gentoo u firmi pa doslo vrijeme da nesto novo instaliram. Hajd rekoh, ima ovaj novi Bubuntu, jos LTS, moglo bi se probati. Doduse bio je beta2, ovako tri dana prije official releasa. Skinem 64-bit CD, instaliram, dual screen ne radi. Hajd rekoh, nije automatski prepoznao, odem na Screens ili Display, kako se to vec zove, promjenim na dva monitora, smjestim gdje sta treba, kliknem dole na save, pojavi se neki error onako poprilicno nejasan, uglavnom ne moze snimiti conf file.
Drugi problem, konfigurisem staticku adresu u network manageru, save to, reset, opet na DHCP-u.
Meni bilo dosta od “just works” sistema, bacim to iz ruku i instaliram Fedoru 16. Prepoznat dual screen from scratch, jedino sto sam morao uraditi je namjestiti da mi pri promjeni workspacea, promjeni i jedan i drugi monitor jer to po defaultu nije bilo tako.
[quote=Amar][quote=nedim.bfo]
Hear hear.
Imao Gentoo u firmi pa doslo vrijeme da nesto novo instaliram. Hajd rekoh, ima ovaj novi Bubuntu, jos LTS, moglo bi se probati. Doduse bio je beta2, ovako tri dana prije official releasa. Skinem 64-bit CD, instaliram, dual screen ne radi. Hajd rekoh, nije automatski prepoznao, odem na Screens ili Display, kako se to vec zove, promjenim na dva monitora, smjestim gdje sta treba, kliknem dole na save, pojavi se neki error onako poprilicno nejasan, uglavnom ne moze snimiti conf file.
Drugi problem, konfigurisem staticku adresu u network manageru, save to, reset, opet na DHCP-u.
Meni bilo dosta od “just works” sistema, bacim to iz ruku i instaliram Fedoru 16. Prepoznat dual screen from scratch, jedino sto sam morao uraditi je namjestiti da mi pri promjeni workspacea, promjeni i jedan i drugi monitor jer to po defaultu nije bilo tako.[/quote]
nemoj me tjerati da to sve isto odradim i da dokumentujem da može
[quote=nidla]
nemoj me tjerati da to sve isto odradim i da dokumentujem da može :)[/quote]
Bujrum. Nemam razloga da izmisljam stvari. Mozda su u ova tri dana popravili, ne znam. Probao 23.04., nije radilo.
I opet, to se sigurno da rijesiti, ali vracamo se na ono “just works”…
u Kickoff menu je dodan “breadcrumbs” - za one koji ne znaju, to vam je kad Ivica i Marica putuju kroz meni pa se izgube
zvanično je izašao Kontact 4.7 + KMail 2 - nije velika razlika jer su i ranije verzije Kubuntua isporučivale neku totalno upatchovanu alfa-beta verziju, “finalna” verzija je IMHO podjednako smeće kao i te bete… upropastiše onako fin mail klijent
pogurali su activities po defaultu u panel i na još par mjesta, ostaje da skontamo “čemu to služi i đe se gasi” - fraza koju ponavljam otkako sam instalirao KDE 4.x
ergo na Kubuntu 11.10 out of the box je nemoguće instalirati softver iz GUIja, onako jedna manje bitna funkcionalnost, da ne govorimo da su ponovo nešto zeznuli sa policykit-om pa je nemoguće dobiti prompt za šifru, moraš stvari startati kao root ili kroz kdesu
Klikneš na džidžu u gornjem lijevom uglu koja se sakriva i ukucaš “monitor”. Iskočiće ti System Monitor (nije to) i Displays (e to je) - tu se štima rezolucija. Sorry ako je objašnjenje nejasno ali valjda će nidla sada postaviti video
Ikone su inače velike takav je dizajn. Mislim šta nećeš valjda reći da koristiš onaj starinski tzv. “monitor” umjesto touchscreena kao ostatak svijeta (ovo je bila šala)
Hm teško pitanje, može se bootati Linux koristeći Windowsov bootloader ali je to malo peglativno, zaguglaj i naći ćeš nekih howtos (ima i na našem forumu).
Mada može se iskonfigurisati grub (linuxov bootloader) kako tebi odgovara, instaliraj program koji se zove StartUp Manager (idi na Ubuntu Software Center i tamo potraži pod tim imenom) i to bi trebalo da ti ponudi neke opcije.
neki mi savjetovase da predjem na kbuntu??[/quote]
Gledaj, probaj par distribucija i vidi koja ti najbolje lezi. Licno ne bih isao na Kubuntu, prije bih uzeo Ubuntu (ako vec mora biti Bubuntu clone), jer cini mi se da ne poklanjaju dovoljnu paznju ostalim *buntuima, bar ne onoliko koliko rade na ubuntuu.
Prednost Ubuntua 12.04 je sto je to najnoviji distro, izasao jucer, dakle vjerovatno ima najnovije pakete. Drugo, LTS je, sto ne mora nista znaciti, ali bar u imenu imas Long Term Support
Mana su vjerovatno jos uvijek ne potpuno stabilni paketi.
Pogledaj neku od ovih distribucija:
Fedora 16
openSUSE 12.1
Mint 12
Ove gore distribucije su stabilne, objavljene prije cca pola godine u prosjeku.
Pored toga mozes probati i
Ubuntu 12.04
koji je kao sto sam gore objasnio novi ali iz mog iskustva i ne bas tako stabilan.
Ostaje naravno i
Debian 6.0.3
koji ima nesto starije pakete ali je rock stable.
Mint, Ubuntu i naravno Debian su Debian based distribucije, dok su Fedora i openSUSE Red Hat based. Razliku ces primjetiti tek onda kada pocnes cackati po sistemu.
Siguran sam da ce ti leci bar jedna od ovih distribucija.
Licno, kuci imam openSUSE a na poslu Fedoru, rade bez problema.
u Kickoff menu je dodan “breadcrumbs” - za one koji ne znaju, to vam je kad Ivica i Marica putuju kroz meni pa se izgube
zvanično je izašao Kontact 4.7 + KMail 2 - nije velika razlika jer su i ranije verzije Kubuntua isporučivale neku totalno upatchovanu alfa-beta verziju, “finalna” verzija je IMHO podjednako smeće kao i te bete… upropastiše onako fin mail klijent
pogurali su activities po defaultu u panel i na još par mjesta, ostaje da skontamo “čemu to služi i đe se gasi” - fraza koju ponavljam otkako sam instalirao KDE 4.x
ergo na Kubuntu 11.10 out of the box je nemoguće instalirati softver iz GUIja, onako jedna manje bitna funkcionalnost, da ne govorimo da su ponovo nešto zeznuli sa policykit-om pa je nemoguće dobiti prompt za šifru, moraš stvari startati kao root ili kroz kdesu :)[/quote]
Drugim riječima, ništa spomena vrijedno.
Nabacio sam jučer 4.8 na Netrunner iz Kubuntu backport repoa i prvo što se desilo nakon login-a bilo je da je plasma krahirala Nakon sat-dva vremena provedenog u čitanju announcement-a i testiranju, ne vidjeh nik’ve razlike u odnosu na 4.7.4 koji vrtim na Debian-u. Minus krahiranje
@Phoenix, najbolje da podigneš Kubuntu ili neku drugu distro sa LiveCD-a i vidiš kako ti se KDE sviđa. Ako ti se svidi toliko da poželiš nogirati Ubuntu, onda install ili Netrunner (kako rekoh, najbliža stvar Ubuntu-u, baziran na Kubuntu /koji se ne može pohvaliti kvalitetom/), ili openSUSE ili Mandriva. Naravno, možeš instalirati KDE i na postojeći Ubuntu i izabrati prilikom login-a hoćeš li Unity ili KDE, ako ti ne smeta da ćeš imati instaliranih sijaset novih KDE-based programa koji ti možda ne trebaju, te zbrka u menijima.