Pomoc kod izbora os?!

[code][nedim@stacy ~]$ lsb_release -a
LSB Version: …(nebitan tekst…)…
Distributor ID: Fedora
Description: Fedora release 16 (Verne)
Release: 16
Codename: Verne

[nedim@stacy ~]$ kded4 -v
Qt: 4.8.1
KDE Development Platform: 4.8.2 (4.8.2)[/code]

radi savrseno bez krahiranja, i kojekakvih bugova! :smiley:

(napomena da koristim klasicni start meni, jer od ovih kvazi eksperimenata mi se digne kosa na glavi, takodje svi efektri iskljuceni) xD

[quote=Amar][quote=nidla]
nemoj me tjerati da to sve isto odradim i da dokumentujem da može :)[/quote]

Bujrum. Nemam razloga da izmisljam stvari. Mozda su u ova tri dana popravili, ne znam. Probao 23.04., nije radilo.
I opet, to se sigurno da rijesiti, ali vracamo se na ono “just works”…[/quote]

komentar:
nema šta, vi ste onda baksuzi :), nema idealnog OS-a

just works (ubuntu) > just works (ostali)

• — veće

halo ba pa probao sam i koristio sigurno više distroa i prošli su sito i rešeto kod mene, s pedagoške strane kad preporučujem ljudima procijenim ko me pita i preporučujem mu ono što mu je optimalno

ne koristim ja samo ubuntu

šta je problem? čovjek ti je preporučio da napraviš novu temu kada ti iskrsne problem, nemamo običaj da više tema trpamo i jednu

Pa zar nije pomoc kad ti kazem da ta i ta distribucija ima problem sa dual screenom?[/quote]

a možda i nema, i ti ga generalizova momački

ne koristim ja samo ubuntu[/quote]
Aaajde idi bre :smiley: Opusti se malo, vidis da se zajebavam ba :smiley:

[quote=Phoenix_sa]Uspio sam podesiti grub

a vidim da postoji mogucnost da na ubuntu nabacis kde gui??
Koliko je to pametno???[/quote]

napravi novu temu, nemoj sve meteti u ovu, ovdje je pitanje “preporučite mi neku distro”, olakšavaš život drugim korisnicima koji pretražuju forum

[quote=nedim.bfo][code][nedim@stacy ~]$ lsb_release -a
LSB Version: …(nebitan tekst…)…
Distributor ID: Fedora
Description: Fedora release 16 (Verne)
Release: 16
Codename: Verne

[nedim@stacy ~]$ kded4 -v
Qt: 4.8.1
KDE Development Platform: 4.8.2 (4.8.2)[/code]

radi savrseno bez krahiranja, i kojekakvih bugova! :smiley:

(napomena da koristim klasicni start meni, jer od ovih kvazi eksperimenata mi se digne kosa na glavi, takodje svi efektri iskljuceni) xD[/quote]

kod mene 15 i 16 nakon clean install pa upgrade-a nekoliko stotina paketa nisu više mogle meda, kad boota zakuje i slikaj se

Cenzura? :smiley: Ne daj se isprovoKacirati, nidla :smiley:

ma otišao je ovaj forum u zasićenje…

Klikneš na džidžu u gornjem lijevom uglu koja se sakriva i ukucaš “monitor”. Iskočiće ti System Monitor (nije to) i Displays (e to je) - tu se štima rezolucija. Sorry ako je objašnjenje nejasno ali valjda će nidla sada postaviti video :)[/quote]

evo jedan video za vedrana, koji na pitanje “kako promijeniti rezoluciju” kuca monitor, treba kucati “resolution” i sve bi bilo jasnije.

http://youtu.be/SQ_N-mQCmIc?hd=1

[quote=meho_r]Eto da ne bude baš svako, boby, ja ću za početak predložiti da definitivno zaobiđe Ubuntu :stuck_out_tongue:

Ako ti je stabilnost broj jedan, onda Debian, pošto ga je prilično lahko instalirati (ali ćeš trebati nakon instalacije OS-a dodati nekoliko repozitorija, instalirati kodeke, flash, java-u itd., kao i na mnogim drugim distroima). Ako želiš brzu i jednostavnu instalaciju, nakon čega je sistem spreman za rad u punom smislu riječi, bez bilo kakvih naknadnih peglanja oko repozitorija, kodeka, flasha, java-e itd., probaj Netrunner (koji je, drugim riječima kazano, fino zapakovani, korigovani i dorađeni Kubuntu, moj novi favorit za početnike, ono što su nekada bili Ubuntu i Mandriva, s tim da je Mandriva još uvijek cool).[/quote]

Dajte ljudi odoste u krajnost. Koji vam je djavo. AUTORU teme preporucujem ubuntu, do sad si ga mogo isprobati. A vi stalno, te nemoj to, te debian te de ovaj onaj. Covjek je rekao da je pocetnik, nek proba pa nek ga brise. “Necemo sad gledat u meter” :smiley:

[quote=boby][quote=meho_r]Eto da ne bude baš svako, boby, ja ću za početak predložiti da definitivno zaobiđe Ubuntu :stuck_out_tongue:

Ako ti je stabilnost broj jedan, onda Debian, pošto ga je prilično lahko instalirati (ali ćeš trebati nakon instalacije OS-a dodati nekoliko repozitorija, instalirati kodeke, flash, java-u itd., kao i na mnogim drugim distroima). Ako želiš brzu i jednostavnu instalaciju, nakon čega je sistem spreman za rad u punom smislu riječi, bez bilo kakvih naknadnih peglanja oko repozitorija, kodeka, flasha, java-e itd., probaj Netrunner (koji je, drugim riječima kazano, fino zapakovani, korigovani i dorađeni Kubuntu, moj novi favorit za početnike, ono što su nekada bili Ubuntu i Mandriva, s tim da je Mandriva još uvijek cool).[/quote]

Dajte ljudi odoste u krajnost. Koji vam je djavo. AUTORU teme preporucujem ubuntu, do sad si ga mogo isprobati. A vi stalno, te nemoj to, te debian te de ovaj onaj. Covjek je rekao da je pocetnik, nek proba pa nek ga brise. “Necemo sad gledat u meter” :D[/quote]

Dobar je Ubuntu. Kad se instalira i koristi duže, bude i odličan u edukativnom smislu: tek tad insan nauči cijeniti ono što ima… na drugoj particiji.

[quote=meho_r][quote=boby][quote=meho_r]Eto da ne bude baš svako, boby, ja ću za početak predložiti da definitivno zaobiđe Ubuntu :stuck_out_tongue:

Dajte ljudi odoste u krajnost. Koji vam je djavo. AUTORU teme preporucujem ubuntu, do sad si ga mogo isprobati. A vi stalno, te nemoj to, te debian te de ovaj onaj. Covjek je rekao da je pocetnik, nek proba pa nek ga brise. “Necemo sad gledat u meter” :D[/quote]

Dobar je Ubuntu. Kad se instalira i koristi duže, bude i odličan u edukativnom smislu: tek tad insan nauči cijeniti ono što ima… na drugoj particiji.[/quote]

Ti si bas nesto napacen. Ne kontam te. Mislim da bi radije covjeku savjetovao windows nego ubuntu. Kako sam vec rekao: Nek isproba pa nek radi sta hoce.

Ja stvarno ne kontam sta je ubuntu skrivio pa da ga toliko mrzite. Ja cim ga instaliram apt-get remove unity&&apt-get install gnome-shell i postane odlican

[quote=boby]
Ti si bas nesto napacen. Ne kontam te. Mislim da bi radije covjeku savjetovao windows nego ubuntu. Kako sam vec rekao: Nek isproba pa nek radi sta hoce.[/quote]

Čovjek isprobao. Slabo misliš, boby. Ne kužim šta je problem, ne valja vam kad se kaže “Ubuntu ne valja”, ne valja vam kad se kaže “Ubuntu je dobar”. Pa šta više, ljudi, hoćete?

@Maverick123, mene što se tiče, Unity je OK. Sumnjam da iko ovdje mrzi Ubuntu.

[quote=meho_r]… ne valja vam kad se kaže “Ubuntu ne valja”, ne valja vam kad se kaže “Ubuntu je dobar”. Pa šta više, ljudi, hoćete?
[/quote]

Ko je to rekao? Ja mislim da je ubuntu dobar OS. Ja hocu da prestanete s tim prepirkama koji je linux bolji, cim neko zatrazi pomoc oko odabira istog. Ovaj, ima ovo, onaj ima ono. Mislim wtf. Nek covjek isproba sto je najjednostavnije za pocetak, a to je ubuntu. Mislim da je dosta sad zaista ovih gluposti.

Covjek je trazio pomoc. OK, iznesite argumente za odredjeni distro. Ali ne, ovdje neko napise nesto za neki linux, i odma drugih 5 postova je oko pljuvanja tog os-a tipa: “Ma to ne valja uzmi ti ovo drugo”. Smijesno. Pogledajte koliko je postova zapravo odgovor na pitanje za odabir os-a a koliko ih je off topic. Dajte pustite to vise.

Šta su tvoj glas ili mišljenje vredniji od moga? Ti savjetuješ čovjeku da isproba Ubuntu jer smatraš da je dobar, ja mu savjetujem da se poštedi muka i popravki bez kraja i konca i isproba neki stabilniji i jednostavniji distro. Šta je tu problem? Ako ti možda polaziš od toga da je svaki novi potencijalni korisnik Linuxa glup, to je tvoj problem. Ja smatram da je danas sasvim jednostavno instalirati bilo koju od popularnijih distribucija čak i za totalnog početnika. I da, za Ubuntu je tih “5 postova” sa razlogom. Da li se ikad desilo slično za Slackware? Ili za Gentoo? Ili za Debian? Ili Fedoru? Ili Mandrivu?.. Nije i male su šanse da hoće. Zašto? Zato što su ljudi probali Ubuntu i vidjeli šta je i kakav je. Šta očekuješ, da ga okivaju u zvijezde?

Ja sam instalirao 12.04 prije dva dana, na istoj mašini na kojoj sam imao Ubuntu i ranije i na kojoj su sve druge distribucije radile besprijekorno, bilo da su Debian-based ili ne, i šta se desilo? Apport je toliko puta iskočio da sam ga na kraju morao ugasiti jer se počeo uvirati u oči, prva poruka koju sam vidio bila je “xy has crashed” i to pukla preko splash screen-a, nekoliko aplikacija je segfault-ovalo i ostalo na tome, a jučer sam prvi put otkad koristim Linux uopće vidio sam da je Firefox pao! Mislim, stvarno! I ne samo to, nego izgleda čak ni DVD nije u stanju spržiti: nakon gotovo pola sata haljvanja, Brasero koji, ne znam gdje nađe “bra”, kaže “možda su neki podaci ‘corrupted’”! Naravno da su “corrupted”! DVD čitač nije mogao ni učitati DVD. I to su samo neke od niza stvari. I buniš se i nazivaš glupostima kad neko, nakon ovakvih i sličnih budalaština koje se ponavljaju godinama, samo u drugom pakovanju, savjetuje nekome da učini sebi uslugu i zaobiđe Ubuntu. A ako se desi da novi korisnik upita kako riješiti neke od tih problema, standardni odgovor je: kod mene se to nikad nije desilo, nisi dobro instalirao, ne valja ti hardware itd. Glupi korisnik. Naravno da ću predložiti Debian, jer na Debian-u, čak ni Testing-u, u godinu dana nije bilo ni upola problema koliko je sa Ubuntu “Stable” (i to LTS) za dva dana, i to dva dana korištenja Firefox-a, Empathy-ja i Gwibber-a, igrarije, nikakav ozbiljan ili zahtjevan posao. Give me a break!

[quote=meho_r]Šta su tvoj glas ili mišljenje vredniji od moga? Ti savjetuješ čovjeku da isproba Ubuntu jer smatraš da je dobar, ja mu savjetujem da se poštedi muka i popravki bez kraja i konca i isproba neki stabilniji i jednostavniji distro. Šta je tu problem? Ako ti možda polaziš od toga da je svaki novi potencijalni korisnik Linuxa glup, to je tvoj problem. Ja smatram da je danas sasvim jednostavno instalirati bilo koju od popularnijih distribucija čak i za totalnog početnika. I da, za Ubuntu je tih “5 postova” sa razlogom. Da li se ikad desilo slično za Slackware? Ili za Gentoo? Ili za Debian? Ili Fedoru? Ili Mandrivu?.. Nije i male su šanse da hoće. Zašto? Zato što su ljudi probali Ubuntu i vidjeli šta je i kakav je. Šta očekuješ, da ga okivaju u zvijezde?

Ja sam instalirao 12.04 prije dva dana, na istoj mašini na kojoj sam imao Ubuntu i ranije i na kojoj su sve druge distribucije radile besprijekorno, bilo da su Debian-based ili ne, i šta se desilo? Apport je toliko puta iskočio da sam ga na kraju morao ugasiti jer se počeo uvirati u oči, prva poruka koju sam vidio bila je “xy has crashed” i to pukla preko splash screen-a, nekoliko aplikacija je segfault-ovalo i ostalo na tome, a jučer sam prvi put otkad koristim Linux uopće vidio sam da je Firefox pao! Mislim, stvarno! I ne samo to, nego izgleda čak ni DVD nije u stanju spržiti: nakon gotovo pola sata haljvanja, Brasero koji, ne znam gdje nađe “bra”, kaže “možda su neki podaci ‘corrupted’”! Naravno da su “corrupted”! DVD čitač nije mogao ni učitati DVD. I to su samo neke od niza stvari. I buniš se i nazivaš glupostima kad neko, nakon ovakvih i sličnih budalaština koje se ponavljaju godinama, samo u drugom pakovanju, savjetuje nekome da učini sebi uslugu i zaobiđe Ubuntu. A ako se desi da novi korisnik upita kako riješiti neke od tih problema, standardni odgovor je: kod mene se to nikad nije desilo, nisi dobro instalirao, ne valja ti hardware itd. Glupi korisnik. Naravno da ću predložiti Debian, jer na Debian-u, čak ni Testing-u, u godinu dana nije bilo ni upola problema koliko je sa Ubuntu “Stable” (i to LTS) za dva dana, i to dva dana korištenja Firefox-a, Empathy-ja i Gwibber-a, igrarije, nikakav ozbiljan ili zahtjevan posao. Give me a break![/quote]

vrijeme će pokazati ko je bio u pravu (a već pokazuje)

i još nešto, ok, haj reci jel ovo tačno, ako ti ubuntu proradi iz prve onda imaš najbolji distro out there (gledajući na sve prednosti koje nudi korištenje ubuntua, prednosti su npr. audio/video kodeci, rar/7zip, flash, skype, VGA driveri, moderna tema, moderan wallpaper, fontovi, UI, installer, verzije software-a, renomirane firme (npr. DELL)na svojim laptopima shippuje ubuntu (riješen problem sa driverima), većina firmi pravi native ubuntu pakete)?

evo nek neko navede distro čiji je simple veći od ubuntu-a i nije problem, al nek bude realan i pošten.

i to nabrajanje da ti se krše stvari, kod mene radi al fakat ko doxa, brz, lijep, jednostavan, moderan, stabilan. znači nije da svakome krši, ja sam “grdio” 11.10 kad je bio izašao znači nije mi ga babo pravio pa da ga sad nešta guram da utrpam i sl.

ti zaćorio debian pa debian, ok, recimo da jeste stabilniji što je za očekivati jer ljudi izdaju novu verziju svakih n godina, kod ubuntu-a je to svakih 6 mjeseci, znači imaju više vremena da testiraju, ja i volim debian, ali realno govoreći ne može u ligu sa ubuntu-om ako se radi o jednostavnosti odnosno što lakšem snalaženju POČETNIKA (a i početnika na linuxu).

evo šta je problem, eto ako se slažeš sa ovim gore, mogao si biti realan, i bar reći probaj ubuntu jer ti je najlakši za početak (ko što i jeste), ako budeš imao problema probaj neki drugi distro (pa navedeš 2nd po lakoći. itd itd)

znači ljudi moji, preporučujete čovjeku, početniku distro, upamtite to (evo primjer, kada je u folu bio ADSL na kablovskim, ubuntu/debian je tada imao pppoeconf konzolni alatić, tada sam raji - početnicima, preporučivao mandrivu jer je fakat imala dobar network manager u sklopu control panela, moglo se štimati sve saso mange, bila ikonica u trayu, radi sve na klik itd itd), znači ne radi se ovdje o distro (i da to jednom riješimo), radi se o davanju korisnog savjeta.

e sad kada bude tema “koji distro da malo naučim o linuxu” onda se možemo natezati.

p.s.
e dobro sad da spomenem jedan glup problem na fedora installeru (ako se neko odluči za fedoru), ako imate 3 primarne particije, a želite napraviti / i /home možete se slikati sa installerom gui partitioner, napravi primary i onda puca error da nema više prostora (hint: rješenje exit installer, cfdisk, napraviti particije i pokrenuti ponovo installer)

Dobro gospodo, da novim korisnicima saopštimo veliku tajnu, linux je linux, koji god distro da izaberete u doglednom vremenu ćete naštimati sve što ima i na nekoj drugoj distro, pitanje je samo koliko znanje i vremena imate (na bacanje), razlika između distroa je što je neka više fokusirana odnosno nefokusirana na nešto (brzina, stabilnost, up-to-date, izgled itd), neke pokušaju da pokriju što više mogu, neke su konzervativne, neke otvorene, ima svega. Vremenom neke distro nestaju dolaze nove, evo pogledajte ovu sliku(malo je veća).

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8c/Gldt.svg

Preporučujem da prvo razmislite na osnovu čega nekome preporučujete neki distro, da li ta distro ima više prednosti nego mana u odnosu na prednosti i mane neke druge distro