Pomoc kod izbora os?!

[quote=nidla]
vrijeme će pokazati ko je bio u pravu (a već pokazuje)

i još nešto, ok, haj reci jel ovo tačno, ako ti ubuntu proradi iz prve onda imaš najbolji distro out there (gledajući na sve prednosti koje nudi korištenje ubuntua, prednosti su npr. audio/video kodeci, rar/7zip, flash, skype, VGA driveri, moderna tema, moderan wallpaper, fontovi, UI, installer, verzije software-a, renomirane firme (npr. DELL)na svojim laptopima shippuje ubuntu (riješen problem sa driverima), većina firmi pravi native ubuntu pakete)?[/quote]

Apsolutno, ako Ubuntu proradi iz prve, velike su šanse da će korisnik imati dobar distro, ali najbolji, e to je već pretjerivanje. Od prednosti koje si nabrojao, definitivno se slažem sa Dell-dijelom. Ostalo nije ništa teže ostvariti i na drugim distribucijama i ti to znaš :slight_smile:

[quote]
evo nek neko navede distro čiji je simple veći od ubuntu-a i nije problem, al nek bude realan i pošten.[/quote]

Moje iskustvo: Mandriva. Ima sve što ima i Ubuntu (osim Unity, ako se to smatra nedostatkom), plus što dođe by default sa kodecima/flash/java :stuck_out_tongue:

[quote]
i to nabrajanje da ti se krše stvari, kod mene radi al fakat ko doxa, brz, lijep, jednostavan, moderan, stabilan. znači nije da svakome krši, ja sam “grdio” 11.10 kad je bio izašao znači nije mi ga babo pravio pa da ga sad nešta guram da utrpam i sl.[/quote]

Zanimljivo, meni je 11.10 bio prilično dobar, mada ga nisam do u detalje testirao.

Zaćorio? Daj probudi se, nidla. Ako ćemo o “ćorenju”, pa pogledaj svoje postove i svoje preporuke, pa uporedi sa mojim. Ja sam uvijek savjetovao makar dvije-tri distribucije, dok je u tebe standardni odgovor “Ubuntu”, “Ubuntu.com” i tome slično.

Problem je što govorimo o Debian Testing (ne Stable) i Ubuntu LTS, nidla. Ubuntu LTS je baziran na Debian Testing, zar ne? Za početnika, Debian je ovih dana sasvim OK. On će svakako pitati kako instalirati kodeke i ostale sitnice, bilo to Debian ili Ubuntu, pa ova ili ona linija koda ne igraju ulogu. Ali ono što dobije nakon toga igra.

Ne mogu reći “probaj Ubuntu jer ti je najlakši za početak” zato što, nakon višegodišnjeg korištenja, smatram da nije najlakši (k’o što i nije). Derivati Ubuntu-a, poput Linux Mint-a, lakši su za instalaciju i prve korake, a, čini se, i stabilniji.

Problem je što “koristan savjet” nije sinonim za “Ubuntu”, ma koliko se to nekome ne sviđalo, niti su ljudi po bilo kojem osnovu dužni i spomenuti ga kada daju preporuke (eto, možeš meni predbaciti da imam nešto protiv Ubuntu, mada zaista nemam i sa svakim novim izdanjem priželjkujem da sve bude cakum-pakum), ali pogledaj savjete drugih korisnika, i to onih koji su daleko iskusniji od mene i čije je znanje neuporedivo veće, koliko je njih u temama poput ove preporučilo Ubuntu, a koliko druge distroe. Marketing, “najbolji” i “svi koriste” može proći kod nekih i neko vrijeme, ali ljudi nisu budale…

Nakamarao si tu svega (i onoga što se ne bih složio, da ne kažem netačnog), ali nisam više budala da (ti, vam) repliciram, haj da je nešto novo ali to su stvari koje se vrte u krug, uredu je.

Dosta od mene, evo da onim koji su novi i koji budu čitali dam još par informacija koje spadaju u prednosti (pošto je tema pomoć kod izbora OS-a):

Ubuntu (po defaultu) shipuje sa opcijom kriptovanja home direktorija, dovoljno je prilikom instalacije pored stavke require my password for login označiti i encrypt my home folder, nakon instalacije iskočiće vam obavještenje da spasite vaš passphrase kojeg koristite u slučaju havarije kada radite recovery vaših podataka ako dođe do toga (tipa crkne vam disk itd) i to je to, sav posao.

Pored toga što su vam podaci sigurni, prednost je što je ovo ultra jednostavno, tako da korisnik i ne primjeti šta se ispod dešava, tj. nema zahmeta što bi naš narod rekao, radi a ne čuje se

a šta je prednost kriptovanja home direktorija, evo jedna, oni koji znaju za live CD, znaju da vam neko može upaliti kompjuter kad vas nema, pokrenuti live cd i pročitati podatke.

usput ovo je implementirano još i na mac os-x, ostali distroi, OS-ovi, koriste malo teži način tj. da prilikom dekriptanja svaki put morate unositi šifru da dekriptujete particiju itd itd ili korištenje truecrypt disk-a, ali to je više zahmetli i napraviti.

recimo šta je još prednost ubuntu-a, to su “Personal Package Archives for Ubuntu”, pravo korisna stvar, stim što je ostale distro nemaju.

https://launchpad.net/ubuntu/+ppas

prednost recimo kome je pored ostalog bitan izgled i dizajn, GTK2 i GTK3 izgledaju isto, pošto je defaultna GTK2 teme portana na GTK3, a Qt aplikacije po defaultu pokupe GTK temu, tako da je baš ugođaj, sve izgleda unificirano što je inače pravo iritantno za vidjeti i naštimati sa nekom drugom distro i nekom drugom temom jer u 90% slučajeva nemate GTK2 to GTK3 tranziciju (npr na Fedora defaultna GTK3 tema je Adwaita a GTK2 tema je Clearlooks, a npr koristitie Firefox koji je GTK2 onda baš bode u oči)

prednost ko je navikao da skinute programe instalira clickom-om je, npr odete na google.com/chrome, skinete paket double click instalira se, ako ima dependencia to software centar uradi za vas, neće vam kao u nekim distro-ima otvoriti paket u arhive manageru (nešto slično WinZip-u).

Ispravi slobodno, nema frke :slight_smile:

Slažem se za enkripciju, moj omiljeni feature na Ubuntu i super implementiran. Drugi omiljeni feature koji nisi spomenuo jeste me-menu, koji je zaista koristan: IM, email, socijalne mreže, sve nadohvat ruke.

prednost je takođe i Ubuntu One, free 5GB web prostora (slično Dropbox-u), koji je fino integrisan u čitav sistem. Lagano shareovanje (share link) fajlova

takođe, mega popularni ubuntu-tweak, GUI alat maksuz pravljen za ubuntu, gdje je na dohvat ruke ono što korisnici često tweak-aju, meni se posebno sviđa janitor sekcija, brisanje nepotrebnih linux kernela (starije verzije), nepotrebnih skinutih deb paketa koji lako mogu napuniti netbook 16G diskove, sve radi smoothly u dva tri clicka.

Izgleda da je ovdje problem ukazati na nedostatke jednog i jedinog sistema…
Jbg, kada se kritikuje (sa razlogom ili bez) bilo koji drugi distro, onda je to ok, konstruktivno, neka vide raja, pomoci ce pocetnicima i slicno. Kada se kritikuje jedan i jedini, onda se A) nidla upali kao kutnjak, B) pocne se omalozavati onaj koji je kritiku uputio. I jos da jedan i jedini kritikujem samo ja, pa hajde, moglo bi se reci da imam problem u zivotu pa se natakario na jedan i jedini. Ali koliko vidim, sa kritikama se javljaju i ljudi sa pozamasnim linux iskustvom, ja bih se tu zapitao…
Tacno je da ako ti Bubuntu proradi iz prve (te bar jednom opravda ono “just works”) da ces imati jako dobar sistem. Unity, Gnome, ovo ili ono graficko sranje je pitanje licnog ukusa, u to ne bih ni ulazio. Ono sto mi je bitno je stabilnost, da mi se ne ruse aplikacije i da mogu je8eme settingse napraviti kako treba (a ne da mi javi da ne mozes snimiti moje promjene zbog errora aNx001 ili sta vec.
Ali ako ti Bubuntu kojim slucajem ne proradi kako treba, e onda ces se namuciti da sve sredis i dovedes u radno stanje. A iskreno, radije cu se muciti sa nekom drugom distribucijom, ako vec moram.
Ubuntu izbaci povremeno ok verziju, koja fakat just works. Posljednja je to bila 11.04. Par verzija prije toga (bar one koje sam probao) i ove dvije verzije nakon toga bolje da nisu ni izlazile. Jer osim eye candy-ja su njasre. One just don’t work, ako ne procackas neke stvari pa ih napravis da rade.

I ne kontam po cemu je to bilo koji Bubuntu jednostavniji za instalirati od Minta, Fedore ili Suseta…

[quote=Amar]Izgleda da je ovdje problem ukazati na nedostatke jednog i jedinog sistema…
Jbg, kada se kritikuje (sa razlogom ili bez) bilo koji drugi distro, onda je to ok, konstruktivno, neka vide raja, pomoci ce pocetnicima i slicno. Kada se kritikuje jedan i jedini, onda se A) nidla upali kao kutnjak, B) pocne se omalozavati onaj koji je kritiku uputio. I jos da jedan i jedini kritikujem samo ja, pa hajde, moglo bi se reci da imam problem u zivotu pa se natakario na jedan i jedini. Ali koliko vidim, sa kritikama se javljaju i ljudi sa pozamasnim linux iskustvom, ja bih se tu zapitao…
Tacno je da ako ti Bubuntu proradi iz prve (te bar jednom opravda ono “just works”) da ces imati jako dobar sistem. Unity, Gnome, ovo ili ono graficko s*anje je pitanje licnog ukusa, u to ne bih ni ulazio. Ono sto mi je bitno je stabilnost, da mi se ne ruse aplikacije i da mogu je8eme settingse napraviti kako treba (a ne da mi javi da ne mozes snimiti moje promjene zbog errora aNx001 ili sta vec.
Ali ako ti Bubuntu kojim slucajem ne proradi kako treba, e onda ces se namuciti da sve sredis i dovedes u radno stanje. A iskreno, radije cu se muciti sa nekom drugom distribucijom, ako vec moram.
Ubuntu izbaci povremeno ok verziju, koja fakat just works. Posljednja je to bila 11.04. Par verzija prije toga (bar one koje sam probao) i ove dvije verzije nakon toga bolje da nisu ni izlazile. Jer osim eye candy-ja su njasre. One just don’t work, ako ne procackas neke stvari pa ih napravis da rade.

I ne kontam po cemu je to bilo koji Bubuntu jednostavniji za instalirati od Minta, Fedore ili Suseta…[/quote]

Znači ista situacija kao kod meho_r, nemam namjeru da vas sad opet citiram itd itd. jer bi se samo ponavljao, dosta od mene, ko je htio da čita i ko hoće da čita dosta mu je to što sam do sada napisao.

Ja sam se sa Arch vratio na ubuntu samo zbog teme, nesto mi merak ona narandzasta :smiley: Sad hocu nazad na Arch jer me 12.04 LTS razocarao duboko al mi zao teme :smiley: Meni je bubuntu bio prva distro tako da … Na arch mi se pacman svidja praaavooo al helac ga instalirat (Prvi put trajalo 3 dana)

Arch se installira za 10 min, ako nije net install. Sad mozda prode malo vise dok ne startas X ali dosta manje nego kod Gentoo/Slackware.
Sto se teme tice, ne znam, neko voli te purple, orange or pinky stvari, ja ne. Odnosno Ubuntu mi se najmanje svidaja po izgledu, prije je bio bolji i u tom pogledu. ;(

preporuka ako idete na debian (GNOME, KDE, XFCE, LXDE), skinite hybrid verziju, bootate u GUI, malo isprobate prije upotrebe i onda imate GUI installer na Desktopu

http://www.debian.org/CD/live/

i386
http://cdimage.debian.org/debian-cd/current-live/i386/bt-hybrid/

amd64
http://cdimage.debian.org/debian-cd/current-live/amd64/bt-hybrid/

Generalna preporuka, na početku korištenja linuxa, bez obzira na distro, idite na i386 arhitekturu, ima PAE kernel koji podržava više od 3-4G RAM-a, dok se budete uhodavali manje ćete imati problema. U principu radiće vam i na 64bitnom OS-u, ali ovo vam je da tako kažem “sigurica”.

Još jedna stvar recimo imamo situaciju u kojoj (nedavni primjer ubuntu na kvm ili mysqlworkbencha, dual monitora, network managera) kod nekih korisnika ovog foruma to neće da radi, kod nekih (mene) sve to radi glat, znači ni jedna strana ne blefira, da ne kažem laže :))

Pošto za svaki bug/crash itd na ubuntu moguće je naći otprilike isti toliki broj bugova ili manjkavosti i na nekoj drugoj distro (ko ne vjeruje nek pogleda da i ostale distro imaju svoje bugzille itd), evo primjer: recimo ja na laptopu sa ubuntu-om imam uredno hlađenje, kad stavim slack hoće CPU da se zapali, dok recimo kod nekoga slack radi kako treba… znači dešava se, npr slack uopšte nema GNOME itd itd, e sad bitna stvar, globalno kad se pogleda, ubuntu-a ima najviše korisnika, znači da dosta raje power/begginer usera nema problema čim ga koristi, dakle,

šta je fora, ja sam u ovoj temi (preporučivanje najbolje distro za početnika) pretpostavljao da sve distro “rade ok”, tj nema crashiranja, jer svaka krhne ponekad ili joj fali ovo ili joj fali ono, i u tom slučaju kad se tako posmatra…

(što je realna situacija, jer evo kod mene ubuntu super radi, lijep, moderan, funkcionalan, sve na dohvat ruke itd itd, kod nekoga fedora super isto sve ove karakteristike pobrojane, radi itd itd. kod nekog se ovaj krši - baksuzluk, peh whatever, a kod nekog drugog (mene) se desi da fedora suse itd pada poslije upgrade-a, ne valja installer itd.itd. - vratimo se na priču linux je linux, ko zna zna se srediti na svakom)

…u toj situaciji ubuntu je za Desktop-a/Laptopa #1 za preporučiti, zbog bukadar razloga koji prave razliku (koje sam nabrajao da sad ne nabrajam opet, zavrtiće mi se :)). Npr. dobar je SUSE i Fedora installer (što će reći da početnik neće imati problema da instalira) ali je peglancija štimati ati/nvidia drivere, mp3, rar itd, onome kome ne treba ni driver ni audio/video njemu je svejedno, još pogotovo ako mu se skršio ubuntu požuriće da kaže da mu je bolje uzeti fedoru ili suse. Naravno,Ubuntu takođe može raditi i bez snimanja podrške za A/V, VGA drivera, tj. neko nema potrebu da snima 3D drivere, a/v codece, e onda radi mogućnosti da će nekome trebati i jedno i drugo bolje je ići sa varijantom da se preporuči distro koji ima više/najviše za ponuditi.

Htjeli mi/vi to priznati, složiti se oko toga ili ne, tako je - kako je.

Brale, mene nije ni pitao, instalirao nVidia driver za grafičku bez riječi. Istina, nakon instalacije pojavio se u notification area onaj standardni info da imaju novi driver-i, ali ja nisam obraćao pažnju. Nakon sat vremena kliknem, kad ono driver instaliran! Istina, jesam u toku instalacije klikn’o na ono instalira mp3 itd., al’ nisam mislio da se u to ubrajaju (?) i driver-i.

BTW, kakva peglancija oko rar-a?

Ja na slack bar znam gdje i kako da uhakam stuff da mi se ne vrti k’o lud CPU Fan :smiley:

Poenta je da se hvali dosta toga kako radi od prve, ono sto sam hotio rijet je da NIJE tako, ni na babantu, ni kod drugih…

Slackware necu uzimati kao referencu, valjda zbog toga sto ga cesce koriste napredniji korisnici :smiley:

[quote=meho_r][quote=nidla]
[…] Naravno,Ubuntu takođe može raditi i bez snimanja podrške za A/V, VGA drivera, tj. neko nema potrebu da snima 3D drivere, a/v codece […]
[/quote]

Brale, mene nije ni pitao, instalirao nVidia driver za grafičku bez riječi. Istina, nakon instalacije pojavio se u notification area onaj standardni info da imaju novi driver-i, ali ja nisam obraćao pažnju. Nakon sat vremena kliknem, kad ono driver instaliran! Istina, jesam u toku instalacije klikn’o na ono instalira mp3 itd., al’ nisam mislio da se u to ubrajaju (?) i driver-i.

[/quote]

U pravu si nije 100% syntaxno ispravno, trebali su još jedan zarez i onda pored wireless staviti i VGA, al u principu evo šta te pitao i šta si prihvatio, rekao ti da koristi 3rd party software i onda ti ponudio da zakačiš kvakicu ako želiš da instaliraš te 3rd party software, a ovo dole na dnu malim slovima je samo opis koji je mp3 u pitanju, mislim da je to razlika između LAME encodera i ovog fluendo (ali nisam 100% siguran, u svakom slučaju znam da ima open source LAME mp3 nešta nešta).
Mada je pravo jednostavno uraditi uninstall vga drivera, samo se klikne na deaktivate, ali dobro, traži se dlaka u jajetu :slight_smile: :wink:

pa nemam rar/unrar u repoima na fedori, na suseu ima unrar, dok npr na ubuntu ima oboje, znači možeš otpakivati i zapakivati u .rar format (ja inače koristim .tar ali raja su navikla na windowsu da koriste .rar maltene standard postao)

Fedora

openSUSE

zypper in rar

Loading repository data…
Reading installed packages…
‘rar’ not found in package names. Trying capabilities.
No provider of ‘rar’ found.
Resolving package dependencies…

Nothing to do.

Ubuntu

[quote=Bo]Ja na slack bar znam gdje i kako da uhakam stuff da mi se ne vrti k’o lud CPU Fan :smiley:
[/quote]

znam i ja al ošta mi je to, ne vidim onda što je problem, ovim naprednim korisnicima malo hackati i ubuntu kad pođekad zapne :smiley: :wink:

Ma nije Ubuntu napravljena za hackanje, napravi ovo pokvari ono i tako sve.

Za rar;
Sve sto nam treba je unrar, open source program, ne znam koja licenca, ali treba du bude u repou. WinRAR na Windowsu moze isto otpakovati skoro sve tako da nije problem ako nekom Windows korisniku posaljemo .tar,*

ejs, a đe to piše, otkud znaš, ko ti je to reko?

[quote=Asm1r]
Za rar;
Sve sto nam treba je unrar, open source program, ne znam koja licenca, ali treba du bude u repou. WinRAR na Windowsu moze isto otpakovati skoro sve tako da nije problem ako nekom Windows korisniku posaljemo .tar,*[/quote]

očito ne kontaš poentu, ako ćeš dalje diskutovati po starom navijačkom režimu onda nema ništa od diskusije. Ovdje poenta nije šta kome treba a šta kome ne treba, jer ti možeš nešta imati a da ti ne treba, a možeš nešto nemati a da ti treba, u ovom slučaju, pogledaj tabelu, ne moram je tumačiti.

rar - unrar

ubuntu -
suse [o] -
fedora [o] - [o]

[quote=nidla][quote=Asm1r]
Ma nije Ubuntu napravljena za hackanje, napravi ovo pokvari ono i tako sve.
[/quote]
ejs, a đe to piše, otkud znaš, ko ti je to reko?[/quote]

(mrsko mi je sad trazit djelice u tvojim postovima gdje poredis Ubuntu sa Apple-ovim operativnim sistemima, govoris o kompletnosti Ubuntua, ali nebitno sad…)

Krenimo od toga da je Ubuntu distribucija koja pokusava da olaksa stvari sto je vise moguce, odnosno distribucija za pocetnike tj. favorise korisnike sa manje znanja o GNU/Linux operativnom sistemu. Logicno da ovakvi korisnici ne hakaju operativne sisteme sto dalje implicira da Ubuntu nije predviden za hackanje. Sama promjena defaultnih vrijednosti u osjetljivim dijelovima sistema vise vjerovatno odovodi do vecih problema zbog same komplikovanosti Ubuntua nastale ciljem olaksanja koristenja istog.

[quote=nidla]

[quote=Asm1r]
Za rar;
Sve sto nam treba je unrar, open source program, ne znam koja licenca, ali treba du bude u repou. WinRAR na Windowsu moze isto otpakovati skoro sve tako da nije problem ako nekom Windows korisniku posaljemo .tar,*[/quote]

očito ne kontaš poentu, ako ćeš dalje diskutovati po starom navijačkom režimu onda nema ništa od diskusije. Ovdje poenta nije šta kome treba a šta kome ne treba, jer ti možeš nešta imati a da ti ne treba, a možeš nešto nemati a da ti treba, u ovom slučaju, pogledaj tabelu, ne moram je tumačiti.

rar - unrar

ubuntu [x] - [x]
suse [o] - [x]
fedora [o] - [o][/quote]

Postavljajne closed source/properity softwarea u defaultni repo nije u skladu sa GNU filozofijom i potice korisnike da koriste isti software. RAR format ne samo da ima open source alternativu, nego ima i dosta kvalitetnije open source alternative u vecini kriterija.
Sada je tu software kao flashplugin, nVidia/ATI … ili neki dr properity driver, to su prosto stvari koje moramo “trpiti” jer ne mozemo drugacije, ali rar i ne bas.

Koliko se sjećam, rar je komercijalan, tj. shareware, ne freeware, a to znači da treba platiti licencu. unrar je koristan, pošto dobije insan ponekad RAR arhive, ali ne vidim svrhu rar-a na Linux-u (meni lično nije zatrebao svih ovih godina ama baš nijednom). Windows korisnicima zafljaciš ZIP i nemaš problema.