[quote=nidla]
vrijeme će pokazati ko je bio u pravu (a već pokazuje)
i još nešto, ok, haj reci jel ovo tačno, ako ti ubuntu proradi iz prve onda imaš najbolji distro out there (gledajući na sve prednosti koje nudi korištenje ubuntua, prednosti su npr. audio/video kodeci, rar/7zip, flash, skype, VGA driveri, moderna tema, moderan wallpaper, fontovi, UI, installer, verzije software-a, renomirane firme (npr. DELL)na svojim laptopima shippuje ubuntu (riješen problem sa driverima), većina firmi pravi native ubuntu pakete)?[/quote]
Apsolutno, ako Ubuntu proradi iz prve, velike su šanse da će korisnik imati dobar distro, ali najbolji, e to je već pretjerivanje. Od prednosti koje si nabrojao, definitivno se slažem sa Dell-dijelom. Ostalo nije ništa teže ostvariti i na drugim distribucijama i ti to znaš
[quote]
evo nek neko navede distro čiji je simple veći od ubuntu-a i nije problem, al nek bude realan i pošten.[/quote]
Moje iskustvo: Mandriva. Ima sve što ima i Ubuntu (osim Unity, ako se to smatra nedostatkom), plus što dođe by default sa kodecima/flash/java
[quote]
i to nabrajanje da ti se krše stvari, kod mene radi al fakat ko doxa, brz, lijep, jednostavan, moderan, stabilan. znači nije da svakome krši, ja sam “grdio” 11.10 kad je bio izašao znači nije mi ga babo pravio pa da ga sad nešta guram da utrpam i sl.[/quote]
Zanimljivo, meni je 11.10 bio prilično dobar, mada ga nisam do u detalje testirao.
Zaćorio? Daj probudi se, nidla. Ako ćemo o “ćorenju”, pa pogledaj svoje postove i svoje preporuke, pa uporedi sa mojim. Ja sam uvijek savjetovao makar dvije-tri distribucije, dok je u tebe standardni odgovor “Ubuntu”, “Ubuntu.com” i tome slično.
Problem je što govorimo o Debian Testing (ne Stable) i Ubuntu LTS, nidla. Ubuntu LTS je baziran na Debian Testing, zar ne? Za početnika, Debian je ovih dana sasvim OK. On će svakako pitati kako instalirati kodeke i ostale sitnice, bilo to Debian ili Ubuntu, pa ova ili ona linija koda ne igraju ulogu. Ali ono što dobije nakon toga igra.
Ne mogu reći “probaj Ubuntu jer ti je najlakši za početak” zato što, nakon višegodišnjeg korištenja, smatram da nije najlakši (k’o što i nije). Derivati Ubuntu-a, poput Linux Mint-a, lakši su za instalaciju i prve korake, a, čini se, i stabilniji.
Problem je što “koristan savjet” nije sinonim za “Ubuntu”, ma koliko se to nekome ne sviđalo, niti su ljudi po bilo kojem osnovu dužni i spomenuti ga kada daju preporuke (eto, možeš meni predbaciti da imam nešto protiv Ubuntu, mada zaista nemam i sa svakim novim izdanjem priželjkujem da sve bude cakum-pakum), ali pogledaj savjete drugih korisnika, i to onih koji su daleko iskusniji od mene i čije je znanje neuporedivo veće, koliko je njih u temama poput ove preporučilo Ubuntu, a koliko druge distroe. Marketing, “najbolji” i “svi koriste” može proći kod nekih i neko vrijeme, ali ljudi nisu budale…