[quote=Asm1r][quote=nidla][quote=Asm1r]
Ma nije Ubuntu napravljena za hackanje, napravi ovo pokvari ono i tako sve.
[/quote]
ejs, a đe to piše, otkud znaš, ko ti je to reko?[/quote]
(mrsko mi je sad trazit djelice u tvojim postovima gdje poredis Ubuntu sa Apple-ovim operativnim sistemima, govoris o kompletnosti Ubuntua, ali nebitno sad…)
Krenimo od toga da je Ubuntu distribucija koja pokusava da olaksa stvari sto je vise moguce, odnosno distribucija za pocetnike tj. favorise korisnike sa manje znanja o GNU/Linux operativnom sistemu. Logicno da ovakvi korisnici ne hakaju operativne sisteme sto dalje implicira da Ubuntu nije predviden za hackanje. Sama promjena defaultnih vrijednosti u osjetljivim dijelovima sistema vise vjerovatno odovodi do vecih problema zbog same komplikovanosti Ubuntua nastale ciljem olaksanja koristenja istog.
[quote=nidla]
[quote=Asm1r]
Za rar;
Sve sto nam treba je unrar, open source program, ne znam koja licenca, ali treba du bude u repou. WinRAR na Windowsu moze isto otpakovati skoro sve tako da nije problem ako nekom Windows korisniku posaljemo .tar,*[/quote]
očito ne kontaš poentu, ako ćeš dalje diskutovati po starom navijačkom režimu onda nema ništa od diskusije. Ovdje poenta nije šta kome treba a šta kome ne treba, jer ti možeš nešta imati a da ti ne treba, a možeš nešto nemati a da ti treba, u ovom slučaju, pogledaj tabelu, ne moram je tumačiti.
rar - unrar
ubuntu [x] - [x]
suse [o] - [x]
fedora [o] - [o][/quote]
Postavljajne closed source/properity softwarea u defaultni repo nije u skladu sa GNU filozofijom i potice korisnike da koriste isti software. RAR format ne samo da ima open source alternativu, nego ima i dosta kvalitetnije open source alternative u vecini kriterija.
Sada je tu software kao flashplugin, nVidia/ATI … ili neki dr properity driver, to su prosto stvari koje moramo “trpiti” jer ne mozemo drugacije, ali rar i ne bas.[/quote]
znaš li ti da je windows hackabilan a kamoli ubuntu, i ta priča je smiješna, to možete pričati nekome ko ne zna, ja ti bukvalno mogu hackati po svemu kao i na ostalim distro, znači 1:1
a što se tiče filozofije, de molim te, pa reci jel ti koristiš flash na youtube, jel ti koristiš a/v codece, nemoj mi toga, vratiš se malo u stvarnost i onda dođeš na početak ove komparacije, pa vidiš da je stvarnost takva da će ljudi sigurno htjeti da to imaju, i onda ako ništa bar mu objasniš “agreement” ali mu ne napraviš tonu prepreka ili učiniš nemogućim da to instalira, jer u svakom slučaju će otići na drugi distro (npr mandriva one) i šta si dobio? znači fora je da kažeš mi se u principu ne slažemo sa closed, ali je takva situacija da u prelaznom periodu napravimo da ljudi ne polome zube. eh et nadam se da si me upratio sad.