Pomoc kod izbora os?!

[quote=meho_r][quote=nidla]
napisao si:

pogledaj kako sam ja bio miroljubiv, sam dao link na stranicu, nisam A reko “protiv” drugih dok mi niste povukli živac :D[/quote]

Ma bjaaaži. Rečenica s “:-P” na kraju (pitam se šta li to znači). Ali čak i da uzmemo zaozbiljno, to je bio tek odgovor na uobičajene generalizacije tipa “svako”, “svi”, “najbolji”, “jedini” itd., koje su odavno poštapalice Ubuntu korisnika.

Ja mislio da si ti mislio na “…ono što su nekada bili Ubuntu i Mandriva, s tim da je Mandriva još uvijek cool.” Kroz gušće sito, ovo ne bi prošlo :D[/quote]

ja kad stavim smajli to se izgleda ne pika

LOL^2

P.S. Me signing out.

Jeste se raspisali. Ko će ovo čitati? :smiley:

Glede preporučivanja početnicima: Unity možda jeste bolji interfejs od Gnome 2. Možda i nije. Ja mislim da nije i imam svojih razloga, ali očito je to stvar ukusa. Poenta je da je velika većina ljudi koji se nakon korištenja Windowsa (i to najčešće XPa) sretnu sa Unityjem potpuno izgubljeno i nisu baš oduševljeni. Isto kao što mnogi nisu oduševljeni Office “ribbon” interfejsom iako ima dosta ljudi koji se kunu u njega. Zato ja ne bih slao link na Ubuntu ISO totalnim početnicima. Trenutno je Mint bolji izbor.

Ako je neko otvoren za različite ideje i želi isprobati nove stvari, dajte mu da proba Ubuntu ali mu objasnite kako da dobije Gnome Classic / Xubuntu / Cinnamon (nisam siguran šta je od ovoga trenutno dobra opcija, Classic je bio suptilno broken u 11.10, Xubuntu izgleda kao da je došao iz 90tih, Cinnamon nisam probao ali ljudi kažu da ima problema i da je očajno spor).

[quote=vedran]Jeste se raspisali. Ko će ovo čitati? :smiley:

Glede preporučivanja početnicima: Unity možda jeste bolji interfejs od Gnome 2. Možda i nije. Ja mislim da nije i imam svojih razloga, ali očito je to stvar ukusa. Poenta je da je velika većina ljudi koji se nakon korištenja Windowsa (i to najčešće XPa) sretnu sa Unityjem potpuno izgubljeno i nisu baš oduševljeni. Isto kao što mnogi nisu oduševljeni Office “ribbon” interfejsom iako ima dosta ljudi koji se kunu u njega. Zato ja ne bih slao link na Ubuntu ISO totalnim početnicima. Trenutno je Mint bolji izbor.

Ako je neko otvoren za različite ideje i želi isprobati nove stvari, dajte mu da proba Ubuntu ali mu objasnite kako da dobije Gnome Classic / Xubuntu / Cinnamon (nisam siguran šta je od ovoga trenutno dobra opcija, Classic je bio suptilno broken u 11.10, Xubuntu izgleda kao da je došao iz 90tih, Cinnamon nisam probao ali ljudi kažu da ima problema i da je očajno spor).[/quote]

pa gnome 2 look je baš što bi rekli “mimo svijet”, nit je taskbar/start meni dole ko kod windowsa, niti liči na mac, baš teškim početnicima koji nisu vidjeli ni jedno ni drugo ovo bi bilo ko s marsa, a usput ko još koristi XP-a a da nije vidio i win7 :slight_smile: unity je nešto slično win7 start meniju samo što point nije u donjem lijevom nego u gornjem lijevom uglu.

[quote=nidla]
kao što nedavno rekoh ovaj forum je malo otišao u zasićenje, i postao je pravi time waster, tako da ću ja malo da odmorim, ako Bog da :)[/quote]

Jel se to sprema “Odlazak nidle, part 2” ???

Ne mogu da vjerujem.

Ali vratices se ti opet…

:smiley:

[quote=Amar][quote=nidla]
kao što nedavno rekoh ovaj forum je malo otišao u zasićenje, i postao je pravi time waster, tako da ću ja malo da odmorim, ako Bog da :)[/quote]

Jel se to sprema “Odlazak nidle, part 2” ???

Ne mogu da vjerujem.

Ali vratices se ti opet…

:D[/quote]

aha, sprema se, btw. ja sam imao svoje razloske odlaska i dolaska, šta bi s tvojim razlozima odlaska i dolaska?

pogledaj datum registracije, nit sam pompezno otisao, nit se vratio. Tu sam i citam i pisem kad mi se cefne.

ma ja nije te bilo jedno godino od nansena ko da si propo u zemlju, kasnije ko s kruške u heartbeat problem s maherom :slight_smile:

hoću reći daily posts a lot, pa onda ništa pa onda opet daily post a lot

al nebitno, haj ti za svojim poslom, stipu nime

Fakat raspravljate se oko gluposti. nidla je 99% upravu. Ovo je LUG forum i ako neko pita da mu se preporuci distribucija onda fakat ne vidim nista lose da to bude Ubuntu (iskreno, svi znate istinu da je Ubuntu trenutno najdotjeraniji samo necete da priznate). Ja bi licno mozda gurao Xubuntu ili Mint (koji je za mene Ubuntu u zelenoj boji…) cisto radi jednostavnosti. Imate podforume vasih uber distribucija pa nastavite mazohizam tamo. Ili napravite ko u srbiji slackware-bih gentoo-bih i organizujte takmicenja ko moze brze kompajlirati glibc na sto slabijem hardware-u :smiley:

ljudi iskreno nije bitno sta se koristi. naravno ja svakom preporucim slackware na prvu ruku ako hoce da nesto nauci. ako nece vec hoce da proba kako to izgleda onda ubuntu zato sto je izgled najfunkcionalniji na toj distribuciji. fedora moze isto proci. oboje su prave beta distribucije (podsjeca me na doba redhat-a 90tih). ne vrijedi ulaziti u flame war bez veze jer svako od vas ima nesto sto mu bolje “sjeda” od drugog. fazon je sto na svakom sistemu MORAS uloziti vremena za ucenje. ako nisi spreman na to dzaba ti i ubuntu/fedora/mandriva/suse itd …

Kako starim razvijam ovaj stav (kog cini mi se i ez prakticira): pravi alat za pravi posao. Koristi ono s cim ces najbrze obavit pos’o i bizi otale. Sta ces koristit za zajebanciju nije ni bitno: zajebancija je u pitanju. Ako covjek hoce da gleda filmove daj mu distro koji ima codece out of the box. Ako covjek hoce da ima storage server daj mu FreeNAS. Ako covjek hoce da proba nove desktope, nova iskustva daj mu Ubuntu, Fedoru il DreamLinux (jel on ono ima Enlightenment?). Itd itd itd. Nekad koristis sta ti bude pri ruci. Ja na poslu evo instaliro Slackware (jer ga volim i jer ga znam najbolje koristit) i obavljam sve na njemu bez problema vec skoro godina. Kuci laptop isteroriziran promjenama, te je vrtio i Slackware i Ubuntu i Fedoru i OpenBSD i FreeBSD i stavecne. Al kuci se zajebavam, na poslu radim. Mozda bi cak i zasalto Slackware da mi nije mrsko sve konfigurisat, al brate mili: radi, ne diraj :slight_smile:

beli će se ko bude čitao načitati, ali imaće i šta vala, evo još jedan link s foruma o distro o kojoj se raspravljao

Ubuntu 12.04 utisci

http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=6793

'ta ce ti ova tehnologija iz proslog stoljeca?

cuj 32bit…

:smiley:

Ko ti je pisao ubuntu cd. ljepsi je rukopis na tom cd-u :slight_smile:

[quote=Amar]'ta ce ti ova tehnologija iz proslog stoljeca?

cuj 32bit…

:D[/quote]
cuj CD/DVD…

zar se sad to ne radi sa USB ofo-ono…

Hajd sta ste napali, a sta kad hoces instalirat na neki malo stariji hardware, pa nema podrske za 64-bitni, pa ne moze bootat sa USB-a. Lahko vam je galamit :slight_smile:

ne mozes se na to vaditi kad ima plop cd/floppy :smiley:

pa onda uzmes 32bitni - logicno.

64bitni sistem se pojavio prije vise od decenije a u posljednjih 5 godina nisam vidio 32bitni sistem u prodaji.

Licno vrtim 64bitne linuxe od 2004., rade k’o curica.

pa onda uzmes 32bitni - logicno.

64bitni sistem se pojavio prije vise od decenije a u posljednjih 5 godina nisam vidio 32bitni sistem u prodaji.

Licno vrtim 64bitne linuxe od 2004., rade k’o curica.[/quote]

ma ja sad presto 64bit :), skratim sebi muke, npr skineš ti 64bit ali ti zatreba radi nekih aplikacija 32bit biblioteke (npt android sdk http://developer.android.com/sdk/installing.html ), a da ti pravo kažem (radi čega sam se tivra na 32bit) ja uopšte ne osjetim razliku u brzini, samo instaliram PAE kernel, i vozi miško.

p.s.
nervira me ono Program Files (86) i /usr/lib32 :smiley: