: D
legendo, volim ljude koji primjete razliku, nebitno, ja sam pisao sve ali na ubuntu kad sam pisao nisam izgleda nigdje žurio
: D
legendo, volim ljude koji primjete razliku, nebitno, ja sam pisao sve ali na ubuntu kad sam pisao nisam izgleda nigdje žurio
[quote=nidla]
ma ja sad presto 64bit :), skratim sebi muke, npr skineš ti 64bit ali ti zatreba radi nekih aplikacija 32bit biblioteke (npt android sdk http://developer.android.com/sdk/installing.html ), a da ti pravo kažem (radi čega sam se tivra na 32bit) ja uopšte ne osjetim razliku u brzini, samo instaliram PAE kernel, i vozi miško.
p.s.
nervira me ono Program Files (86) i /usr/lib32 :D[/quote]
ma to na stranu. Vecina distribucija od nedavno preferira 64bitnu verziju, te vise paznje poklanja razvoju iste. Cak je i Ubuntu od slijedece verzije najavio 64bit kao default, sa 32bit kao opcionalnom (trebalo od ove verzije, ne znam zasto nije).
Razlika u brzini se naravno nece primjetiti, posebno ne na danasnjem hardwareu. Ali idemo u korak s vremenom, ne?
[quote=Amar][quote=nidla]
ma ja sad presto 64bit :), skratim sebi muke, npr skineš ti 64bit ali ti zatreba radi nekih aplikacija 32bit biblioteke (npt android sdk http://developer.android.com/sdk/installing.html ), a da ti pravo kažem (radi čega sam se tivra na 32bit) ja uopšte ne osjetim razliku u brzini, samo instaliram PAE kernel, i vozi miško.
p.s.
nervira me ono Program Files (86) i /usr/lib32 :D[/quote]
ma to na stranu. Vecina distribucija od nedavno preferira 64bitnu verziju, te vise paznje poklanja razvoju iste. Cak je i Ubuntu od slijedece verzije najavio 64bit kao default, sa 32bit kao opcionalnom (trebalo od ove verzije, ne znam zasto nije).
Razlika u brzini se naravno nece primjetiti, posebno ne na danasnjem hardwareu. Ali idemo u korak s vremenom, ne? :D[/quote]
ma svakako, nisam ja nipošto za 32bit, samo kažem
problem je sto ja nemam podrsku za CD/DVD sta onda
xD
problem je sto ja nemam podrsku za CD/DVD sta onda
xD[/quote]
bootaš s mreže PXE
[quote=meho_r]
Drugi omiljeni feature koji nisi spomenuo jeste me-menu, koji je zaista koristan: IM, email, socijalne mreže, sve nadohvat ruke.[/quote]
jesi li probao ovo:
http://omgubuntu.co.uk/2011/11/skype-wrapper-lands-in-a-ppa-for-easy-installation/
[quote=nidla][quote=meho_r]
Drugi omiljeni feature koji nisi spomenuo jeste me-menu, koji je zaista koristan: IM, email, socijalne mreže, sve nadohvat ruke.[/quote]
jesi li probao ovo:
http://omgubuntu.co.uk/2011/11/skype-wrapper-lands-in-a-ppa-for-easy-installation/
[/quote]
Prob’o. FAIL. Ovo vrti konstantno.
INFO: Initializing Skype API
INFO: Waiting for Skype Process
INFO: Attaching skype-wrapper to Skype process
WARNING: Failed to attach skype-wrapper to Skype process
/usr/lib/python2.7/dist-packages/gobject/constants.py:24: Warning: g_boxed_type_register_static: assertion `g_type_from_name (name) == 0' failed
import gobject._gobject
Probao Skype iz repoa i 64-bitni sa stranice, te nakon instalacije dodatnih 172 paketa, ista stvar.
[quote=nidla][quote=meho_r]
jesi li probao ovo:
http://i.imgur.com/TK0iF.png[/quote]
Imam problem sa ovim. Pidgin ne zeli ostati otvoren u njemu. Kad klikem close on ga potpuno ugasi. Very weird. Radilo je na 11.10.
[quote=meho_r][quote=nidla][quote=meho_r]
jesi li probao ovo:
[/quote]
Prob’o. FAIL. Ovo vrti konstantno.
INFO: Initializing Skype API
INFO: Waiting for Skype Process
INFO: Attaching skype-wrapper to Skype process
WARNING: Failed to attach skype-wrapper to Skype process
/usr/lib/python2.7/dist-packages/gobject/constants.py:24: Warning: g_boxed_type_register_static: assertion `g_type_from_name (name) == 0' failed
import gobject._gobject
Probao Skype iz repoa i 64-bitni sa stranice, te nakon instalacije dodatnih 172 paketa, ista stvar.[/quote]
ja sam prije upotrebe ukino ~.Skype i ~.skype-wrapper
[quote=nidla]
ja sam prije upotrebe ukino ~.Skype i ~.skype-wrapper[/quote]
Probao, ništa. Ustvari, radi samo prilikom prvog pokretanja (s tim da izbaci 30 dialog-a o potvrdi za pristup Skype-u). Ali nebitno, Skype svakako koristim samo kad moram (a to je jako rijetko, kad ljudi uhodaju G+ možda još rjeđe).
[quote=meho_r][quote=nidla]
ja sam prije upotrebe ukino ~.Skype i ~.skype-wrapper[/quote]
Probao, ništa. Ustvari, radi samo prilikom prvog pokretanja (s tim da izbaci 30 dialog-a o potvrdi za pristup Skype-u). Ali nebitno, Skype svakako koristim samo kad moram (a to je jako rijetko, kad ljudi uhodaju G+ možda još rjeđe).[/quote]
imao sam ja isto tako ovih notice-a tonu, ali ne pokrećem ga iz terminala alt+f2, i ja sam nekolik oputa prihvatao onaj skype python wrapper da koristi skype API, na kraju sam ubo pa ga ima na spisku tamo aplikacija koje mogu pristupati skype api-ju, poslije toga se stabilizovao, nakon što mi je sve jednog po jednog kontakta spominjea da je online
Probat ću još koji put. Mada ne vidim neku jaku poentu, izuzev što je jedna sličica manje u notification area i što koristi ubuntu native sistem notifikacije. Mijenjanje statusa (Available, Busy, Invisible…) putem MeMenu-a ne radi.
MeMenu mi izgleda kao način da se 3-4 systray aplikacije grupišu u jednu a meni to nema prevelike svrhe jer nikad i nisam imao više od jedne takve aplikacije.
Moze li se ukinuti MeMenu i vratiti standardni tray? Ja volim da mi je sve vidljivo.
ma dobro ti si konzervativan po tom pitanju
ali ova moderna raja to sve imaju i nako kad to sve imaš i koristiš baš bude praktično
meni fali još dvoje da popunim (twitter, FB, i email)
el evo pogledaj
evo kako je u KDE-u možeš brzo napuniti čitav taskbar
evo kako je u KDE-u možeš brzo napuniti čitav taskbar
http://i.imgur.com/yytHt.png[/quote]
Nema to veze meni.
[quote=nidla]ma dobro ti si konzervativan po tom pitanju
ali ova moderna raja to sve imaju i nako kad to sve imaš i koristiš baš bude praktično
meni fali još dvoje da popunim (twitter, FB, i email)
el evo pogledaj
slika[/quote]
Meni ovo izgleda očajno, prekomplikovano, milion opcija. Pidgin ili kopete menu puno ljepše i jednostavnije izgleda a podržava sve navedeno osim maila gdje svakako nema smisla stavljati status.
Pa nemoj ga popuniti ali pretpostavljam da je za Gnome/Ubuntu ljude feature ako se fizički onemogući korisnik da poružnja desktop jer je ljepota očito važnija od funkcionalnosti.
Evo par savjeta: ukini akonadi, ukini nepomuk, ukini device notifier (redundantan je sa notifications), ne znam šta je ona ikona sa kutijom i onaj rss reader ali vjerovatno nema potrebe da budu u trayu, show desktop ikona nije dio traya, i onda imaš istovremeno otvoren pidgin, xchat (pidgin podržava IRC protokol), skype (odbijam da koristim to proprietary kino koje se ne da fino integrisati u moj preferirani IM klijent) i plus email notifikaciju koja je cool stvarka ali realno nije potrebna ako ti fali prostora u trayu. Za ljude kojima je toliko bitno da budu informisani o dešavanjima postoje nekakvi desktop widgeti i sl.
Onda idi desni klik na system tray, izaberi System Tray Settings > Entries, stavi Klipper, Message Indicator, Notifications na Auto pa će se sakriti, ostalo stavi na Always Visible da bi bilo korisnije…
Ma vidis dosla voda do grla, pa hoce da ocrni KDE, zar ga treba jos vise ocrnjavat…
Inace evo kako to normalno izgleda, barem kod mene!
[quote=vedran]
Onda idi desni klik na system tray, izaberi System Tray Settings > Entries, stavi Klipper, Message Indicator, Notifications na Auto pa će se sakriti, ostalo stavi na Always Visible da bi bilo korisnije…[/quote]
Ja pola stvari stavim na Always Hidden, i ovo je super opcija. To zatrpavanje što nidla spominje dešava se ako korisnik baš hoće da se zatrpa (a ako hoće, treba mu ispuniti i tu želju)
Meni lično MeMenu izgleda fino i funkcionalno, mada bi bilo fino da se može podesiti da aplikacije (po izboru) budu vidljive ako korisnik to želi.