Pomoc kod izbora os?!

Nek si ti skenda cenzuru stavio :smiley:

[quote=meho_r][quote=vedran]
Onda idi desni klik na system tray, izaberi System Tray Settings > Entries, stavi Klipper, Message Indicator, Notifications na Auto pa će se sakriti, ostalo stavi na Always Visible da bi bilo korisnije…[/quote]

Ja pola stvari stavim na Always Hidden, i ovo je super opcija. To zatrpavanje što nidla spominje dešava se ako korisnik baš hoće da se zatrpa (a ako hoće, treba mu ispuniti i tu želju) :slight_smile:

Meni lično MeMenu izgleda fino i funkcionalno, mada bi bilo fino da se može podesiti da aplikacije (po izboru) budu vidljive ako korisnik to želi.[/quote]
E upravo to, malo fleksibilnosti. Ali mislim i dalje da je prilicno rano pricati. Unity je prilicno nov.

[quote=vedran][quote=nidla]ma dobro ti si konzervativan po tom pitanju :smiley: :wink: ali ova moderna raja to sve imaju i nako kad to sve imaš i koristiš baš bude praktično

meni fali još dvoje da popunim (twitter, FB, i email) :smiley:

el evo pogledaj

slika[/quote]
Meni ovo izgleda očajno, prekomplikovano, milion opcija. Pidgin ili kopete menu puno ljepše i jednostavnije izgleda a podržava sve navedeno osim maila gdje svakako nema smisla stavljati status.

Pa nemoj ga popuniti :smiley: ali pretpostavljam da je za Gnome/Ubuntu ljude feature ako se fizički onemogući korisnik da poružnja desktop jer je ljepota očito važnija od funkcionalnosti.

Evo par savjeta: ukini akonadi, ukini nepomuk, ukini device notifier (redundantan je sa notifications), ne znam šta je ona ikona sa kutijom i onaj rss reader ali vjerovatno nema potrebe da budu u trayu, show desktop ikona nije dio traya, i onda imaš istovremeno otvoren pidgin, xchat (pidgin podržava IRC protokol), skype (odbijam da koristim to proprietary kino koje se ne da fino integrisati u moj preferirani IM klijent) i plus email notifikaciju koja je cool stvarka ali realno nije potrebna ako ti fali prostora u trayu. Za ljude kojima je toliko bitno da budu informisani o dešavanjima postoje nekakvi desktop widgeti i sl.

Onda idi desni klik na system tray, izaberi System Tray Settings > Entries, stavi Klipper, Message Indicator, Notifications na Auto pa će se sakriti, ostalo stavi na Always Visible da bi bilo korisnije…[/quote]

najbolje da po tvom receptu desni klik i “remove this system tray”?

jer osnovne koncepte nisi pofatao, znači ljudi imaju integrisan FB, twitter, msn, gmail, skype, yahoo irc itd itd na jednom, jel sad treba zaći na deset mjesta i staviti status “i am busy”? ili na jednom mjestu a onda se to automatski primjeni na svim ostalima

dalje, nova poruka, znači može ti doći nova/novih poruka na pet messengera mail accounta itd, tebi je na jednom mjestu ikonica koja ti indicira da imaš nešta novo (novu poruku), ti kad klikneš ono ti u sekcijama pokaže sve nove poruke za pojedine aplikacije, od koga su itd, do tada vas ne ometa već samo promijeni boju ikonice, i to jednu a ne pet komada u trayu

xchat ne možeš porediti sa pidginovim irc klientom, na kopeteu da si reko pa hajd, ali pidgin moraš imati nonstop otvoren prozor za irc inače se raskačiš, kome treba još jedan prozor viška da bi održavao sesiju

xchat je moj favorite irc aplication, šta onda u tom slučaju?

e vidiš ima veoma velike potrebe da ovaj rss akregator bude u trayu tako da imaš vizuelni indikator ako se pojavi nova vijest odnostno koliko ih ima, i da ne moraš imati otvoren prozor non stop niti da pališ rss reader non stop i provjeravaš manuelno

a to plava kutija, FYI, to ti je dropbox, čudi me da nisi prepoznao, jer je već planetarno popularan servis

p.s.
u koje ti ljude spadaš? pošto je ovo meni i lijepo i funkcionalno?

[quote=meho_r]
Meni lično MeMenu izgleda fino i funkcionalno, mada bi bilo fino da se može podesiti da aplikacije (po izboru) budu vidljive ako korisnik to želi.[/quote]

as a matter of fact može, samo podesiš da se sve aplikacije koje imaju tray ikonicu prikazuju u trayu

samo što ti fali koji messenger, social network client, mail client, javio si se na temu a ne znaš ni što si se javio :slight_smile:

evo kako je u KDE-u možeš brzo napuniti čitav taskbar :slight_smile:

http://i.imgur.com/yytHt.png[/quote]
Nema to veze meni.[/quote]
samo kažem, mislim da je konceptualno dobro smišljeno, e sad što su neki ljudi “teški” na mijenjanju navika to je drugo, evo npr ja, meni je synaptic glavni :D, ha koristio kde , ha koristio ubuntu, uvijek sebi na debianu/ubuntu instaliram synaptic i rokaj, džaba što su ovi neki fakad saso mange meni je synaptic glavni, ali to ne utiče na to da kažem da je synaptic funkcionalniji, ljepši od ubuntu software centra, samo kažem, meni više leži ali generalno malo je obsolute, ali meni odgovara :slight_smile: tako se vjerovatno dešava i ostalim linux konzervaticima :smiley:

@wizz, meho

To enable the Notification Area (Systray) for all applications, run the following command:

gsettings set com.canonical.Unity.Panel systray-whitelist “[‘all’]”

You can only whitelist a certain application if you want, by using the following command:

gsettings set com.canonical.Unity.Panel systray-whitelist “[‘JavaEmbeddedFrame’, ‘Mumble’, ‘Wine’, ‘Skype’, ‘hp-systray’, ‘YOUR_APPLICATION’]”

The above command includes the already whitelisted (by default) applications so you should replace YOUR_APPLICATION with the application you want to whitelist.

p.s.
ja to radim npr za firestarter, imate i gui za ovo dconf-editor

p.p.s
piskarao sam o ovome po forumu http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=6319

[quote=nidla]@wizz, meho

To enable the Notification Area (Systray) for all applications, run the following command:

You can only whitelist a certain application if you want, by using the following command:

gsettings set com.canonical.Unity.Panel systray-whitelist “[‘JavaEmbeddedFrame’, ‘Mumble’, ‘Wine’, ‘Skype’, ‘hp-systray’, ‘YOUR_APPLICATION’]”

The above command includes the already whitelisted (by default) applications so you should replace YOUR_APPLICATION with the application you want to whitelist.

p.s.

p.p.s
piskarao sam o ovome po forumu http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=6319[/quote]

http://shuffleos.com/791/dconf-editor-show-selected-app-icons/

Pa definitivno jesam konzervativac, zato i kazem da malo prebrzo vrse promjene. Ali me fakat boli glava od sucelja, zao mi je ali je tako. Uvijek moram letati misem okolo da klikam neke ikone koje mi otvaraju neke menije okolo samo da bih pogledao imam li poruka npr. na pidginu, jer ja namjestim da mi se sakriju novi chatovi. To je kao jedan primjer. Zelim da mi je vidljivo u trayu. Neke stvari koje ne pregledavam uopce mi nece stajati u tray-u jer ja nemam toliko stvari upaljeno. Pola onoga sto je integrirano uopce ne koristim. I taj njihov sidebar mi previse odvlaci paznju. Prvo sto ugasim da mi se autohide jer me ona animacija dekoncentrira, ali onda mi previse prostora zauzima ako se ne uvlaci i tako to. One stare panele od gnome2 sam mogao namjestit da mi budu 20px sa gornje i donje strane, tray, meniji, app launcher na jednom, window list na drugom. Nikad crowded nije bilo. Al hajd xfce je tu i nadam se da ce barem oni finih stvari napraviti. Kazem da sam se bio navikao na unity/gnome3 ali sam primjetio da mi je produktivnost pocela opadati isto kao kad sam imao compiz upaljen prije. Sve to lijepo izgleda ali pocnem biti nervozan na kompu nakon nekog vremena. Nek sve to stoji po default sto se mene tice, ali bih volio da dodaju jos malo mogucnosti. Opet se vracam na to da je jos uvijek rano ogovarati sucelje koje je rano u razvoju ali mislim da je kasno vec. Znam da ima puno “ali” recenica

[quote=nidla][quote=nidla]@wizz, meho

p.s.

p.p.s
piskarao sam o ovome po forumu http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=6319[/quote]

http://shuffleos.com/791/dconf-editor-show-selected-app-icons/[/quote]
E to sam trazio. Ja sam intuitivno isao na desni klik. Vidio ne moze i rekao jbg. Zeznuto je kad se moras navikavati na novo sucelje.

[quote=nidla]najbolje da po tvom receptu desni klik i “remove this system tray”?

jer osnovne koncepte nisi pofatao, znači ljudi imaju integrisan FB, twitter, msn, gmail, skype, yahoo irc itd itd na jednom, jel sad treba zaći na deset mjesta i staviti status “i am busy”? ili na jednom mjestu a onda se to automatski primjeni na svim ostalima[/quote]
Ni ti mene nisi skontao, ja sam prije 10 godina imao MSN, ICQ, IRC i Yahoo i sve sam to setovao, slao/primao poruke itd. iz jedne ikone koja se zvala licq (čini mi se).
Nego zamalo sam pobrisao prošlu poruku kad sam je poslao jer sam skontao da već odavno ne volim nikakvu vrstu distrakcija… ko hoće da me kontaktira moraće da sačeka. Ovako trenutno izgleda moj tray, slovom i brojem:

[quote=vedran][quote=nidla]najbolje da po tvom receptu desni klik i “remove this system tray”?

jer osnovne koncepte nisi pofatao, znači ljudi imaju integrisan FB, twitter, msn, gmail, skype, yahoo irc itd itd na jednom, jel sad treba zaći na deset mjesta i staviti status “i am busy”? ili na jednom mjestu a onda se to automatski primjeni na svim ostalima[/quote]
Ni ti mene nisi skontao, ja sam prije 10 godina imao MSN, ICQ, IRC i Yahoo i sve sam to setovao, slao/primao poruke itd. iz jedne ikone koja se zvala licq (čini mi se).
Nego zamalo sam pobrisao prošlu poruku kad sam je poslao jer sam skontao da već odavno ne volim nikakvu vrstu distrakcija… ko hoće da me kontaktira moraće da sačeka. Ovako trenutno izgleda moj tray, slovom i brojem:
http://vljubovic.members.epn.ba/tray.png[/quote]

vidi, ti nekad bez osnova stavlješ sebe u centar svijeta, ako ćemo o konkretno komentaru na to “moraće da sačeka”. Ok, znam da raja znaju biti napadna, besposlena, ali nekome je npr. posao ili potreba da bude online i da odgovara na poruke čiji response time mora biti “less is better”, npr novinar (rss-ovi vijesti itd), onda na poslu npr imaš one jabber servere gdje čitava firma mora da koristi to kao službenu komunikaciju itd itd.

al nebitne su sad situacije, neko se bavi sa ovim neko onim, sa ovim. Sad smo se naklatili na memenu skoro bespotrebno, ali sa ovo idejom koja u principu ima potencijala jednostavno i tim ljudima olakšan život a da nije (ili je minimalno pokvario ostalima), ipak mislim da je to više stvar navika, i karaktera/profila, a da recimo neko ko nikad nije to koristio bi bio relevantan uzorak.

[quote=nidla]
…dalje, nova poruka, znači može ti doći nova/novih poruka na pet messengera mail accounta itd, tebi je na jednom mjestu ikonica koja ti indicira da imaš nešta novo (novu poruku), ti kad klikneš ono ti u sekcijama pokaže sve nove poruke za pojedine aplikacije, od koga su itd, do tada vas ne ometa već samo promijeni boju ikonice, i to jednu a ne pet komada u trayu…[/quote]

Ikone su inače velike takav je dizajn. Mislim šta nećeš valjda reći da koristiš onaj starinski tzv. “monitor” umjesto touchscreena kao ostatak svijeta :slight_smile: (ovo je bila šala)
[/quote]

Ako su vam i pored naštimane rezolucije velike ikone onda možete uraditi ovo:

Change launcher icon size in Ubuntu 12.04
http://youtu.be/m9B3UJBzN4c?hd=1