Pomoc oko ...?

Sa obzirom da je momak iz Zenice (dakle moja bliža okolina) te da ga relativno dugo znam, našao sam se sa njim i odradio mu mySqL i FTP

:slight_smile: hvala svima koji su bili strpljivi i koji su imali razumjevanja. hvala i tebi gomez (lakse se dise kad znam da je debian kod tebe :stuck_out_tongue: ) trenutno sad experimentisem malo. jos mi je ostalo dva servera da podignem a to je: IRC i Jabber. ircd sam probo medjutim nisam uspio (vec par puta)

Ma nema problema… Kad budem imao vremena doci cu da i to sredimo…

koji je ircd ?
U biti ni jedan program pod *nixom nije veliki problem instalirati, vecina je ./configure make && make install, ali treba procitati kako se konfigurise!! mozda si ti i instalirao, ali te zeza konfiguracija??

trip0d vjerovatno si upravu… ja ustvari i instaliram medjutim dalje neide… haj malo pogurajte narode… :slight_smile:

pa opet ti nista ne rece konkretno :slight_smile: koji ircd, ako si ispravno kompajlirao i instalirao onda nam posalji config da vidimo mozemo li pomoci, ili kada ga pokusas startati sta kaze ERROR ako nisi compile onda daj ERROR log da vidimo gdje je problem. samo malo detaljnije opisi lakse nam je svima “otkriti” gdje je prob. logovi su zakon!! uglavnom sve fino kazu sta im fali itd.

pozdrav
trip0d

ev vako. konto sam na hybrid ircd. ja ga iskompajliram po onom sistemu standardnom. i tu je stop. dalje neide. usput da kazem jos koju. imam jedan problem pa da vidim u cemu je kvaka. nakon sot sam podigao: apache, ssl, qmail, proftp, mysql 4.x, sendmail i bind dns (koji nazalost nije dobro conf). eh sad kad sam instlirao forum phpBB (proslo sve kako treba) pokrenem ga i to je ok, hodanje kroz teme je isto tako ok. problem je kad hocu da se ulogam ili kad hoce neko da se registruje. jednostavno izbaci poruku da nema te stranice nakon 1 min cekanj, a on ustvari registruje tu osobu koja vrsi reg. U CEMU JE KVAKA?

dal je moguce da imam virus pod FreeBSD-om. na ovo sam dosao nakon sto sam rekao prijatelju da se registruje na forum (tj ovaj forum koji sam spomenuo predhodno) Ime virusa je Trojan.Simcss.B. u mrezi mi je 16 kompova a izmedju ostalog i server pod BSD-om tako da nisam siguran. :slight_smile:

šta stop??? čovječe detaljnije malo :slight_smile: iskoči ti znak STOP na ekranu? smrzne se računar? šta?

ma kazem stop. znaci nakon make install neznam sta dalje. o to me je rijec. tj. sta moram tad da uradim i kako ga pokrecem. drugo (jako bitno) nakon more provedenih sati podizuci server dobio sam neko razocarenje… :frowning: instaliram phpBB forum i imam sta da vidim… sve dobro prodje i pregledavam forum al kad hocu da se ulogam ili registrujem tu problem biva. tj. jednostavno izbaci nakon par min da nemoze da prikaze stranicu a kad ponovo udjes na forum imas sta da i vidis. user registrovan. tako mi je i sa guestbook-om i bilo kojom stranicom koja koristi php i mysql. ne kontam u cemu je kvaka. :frowning: pocinjem polako da gubim zivce :slight_smile:

cian, nemoj se naći uvrijeđen ali na ovom forumu često navrate ljudi koji kompajliraju programe koje su skinuli negdje sa interneta neznajući kako taj proces zna biti kompleksan. Iz tvojih postova se nemože zaključiti KADA je došlo do zastoja, greške ili problema. Moguće je da neznaš kako se pokreću programi iz konzole ??? Ako kompajliraš na linuxu onda bi to trebao znati .Moguće je da si nakon “make install” dobio neku grešku koju nam nisi naveo. Uostalom, programi se pokreću sa ./imeprograma . Eh sad , da bi ti pokrenuo na ovaj način uspješno svoj program, on se mora nalaziti u aktuelnom direktoriju ili u direktoriju koji je sastavni dio Varijable PATH.
Ako si uspjesno instalirao program ( bez nekih gresaka) onda se on nalazi u jednom od direktorija koje dobijes kad u konzolu utipkas
echo $PATH

[quote] Uostalom, programi se pokreću sa ./imeprograma . Eh sad , da bi ti pokrenuo na ovaj način uspješno svoj program, on se mora nalaziti u aktuelnom direktoriju ili u direktoriju koji je sastavni dio Varijable PATH.
Ako si uspjesno instalirao program ( bez nekih gresaka) onda se on nalazi u jednom od direktorija koje dobijes kad u konzolu utipkas
echo $PATH[/quote]

Kad pokreces sa ./imeprograma onda mora biti u trenutnom direktoriju. Da demonstriram:

anonim@cudoviste:~$ ./echo nesto
bash: ./echo: No such file or directory
anonim@cudoviste:~$ echo nesto
nesto
anonim@cudoviste:~$

Kad sam kompajlirao ircd (nije hibrid, ne sjećam se koji je, mogu javiti ako je potrebno) nakon make install sljedeći korak je bio
/etc/rc.d/init.d/ircd start
!? (redhat linux, ako nije očigledno iz one linije iznad ;))

s obzirom da sam uspio da podignem server uz vasu pomoc i nekih prijatelja ostalo mi je samo jos jedna mala a kod mene velika sitnica. radi se o configu bind dns-a. znaci da napomenem da se kod mene na internet izlazi preko routera, sto znaci: komp (lazna ip, recimo 192.168.0.50), getaway (192.168.0.1), router (ip 80.65.94.250). mozetel mi poslati potrebne konfiguracijske fajlove za bind dns (s podacima koje sam naveo). pokuso sam razne teorije i seme al bez uspjeha. cak sam i na netu nasao kako postupno da uradim i kad uradim tako (znaci identican fajl bude s primjerom) opet bez uspjeha. :frowning: jedinu mogucnos vidim u tome da mi neko posalje fajlove. napomena: otvorio sam sve portove potrebne za dns.