Potrebna mi je pomoc oko podizanja servera pod freeBSD-om. Ko god sta zna o serveru pod freeBSD-om dobro ce mi doci.
Eh prijatelju da bi ti neko mogao pomoci trebas reci kakav server hoces da podignes ?
web, irc, jabber server… a moze i savjet.
E pa prijatelju moj savjet ti je da pocnes citat sta ti google.com kaze, jer ti trazis malo puno.
Ako mislis sve to sto hoces sam compile i install onda imas u svakom paketu README i INSTALL file i to lijepo iscitas, a ako neces vecinu stvari ces nac u /usr/ports na FBSD. (ako sam pogrijesio prepravite me)
maher_
cya
prijatelju mojom greskom nisam, nazalost, rekao da ja vec znam nesto o freebsd-u i da sam ja vec instalirao apache, ssl i jos neke servise medjutim to mi je prvi put i volio bi da dobijem neka objasnjenja i savjete. recimo primjera radi koji servisi su mi dobri da ih instaliram.
Pa vako prijatelju navest cu ti ono sto ja u biti koristim:
Apache + PHP + MySQL + OpenSSL -> ovo znas sta je
djbdns -> DNS server
qmail + vpopmail -> mail server
proftpd -> ftp server
Freeradius -> radius server
hybrid-ircd -> irc server
samba -> file sharing
OpenSSH -> ssh server
to je u sustini to, sad ako imas mozda neko pitanje o ovome gore navedenom pitaj.
maher_
prvo bih da se zahvalim na ponudjenoj shemi koja mi ustvari i pase. neke od tih servera sam pokusao instalirati i imao sam problema kao npr. sa: ircd, php, mysql, dok neki su prosli jako dobro. bio bih zahvalan ako je moguce da mi navedes koje module ti koristis jer moguce da pogresne module uzimam. podiagao si i IRCD sto me jako zanima i volio bi da znam jel moguce da se podigne ircd koji bi koristio ssl tako da nebi imao niko pristup ip adresama. i na kraju mozes li mi pojasniti samo zasta je RADIUS SERVER. nadam se da netrazim previse.
Radius ti služi za autentikaciju korisnika, kao neka vrsta baze podataka korisnika sa šiframa. Usput čuva neke druge korisne informacije kao npr. koliko vremena si bio konektovan, kada, sa kojom IP adresom i slično. Uglavnom se za dial-up koristi ali može i za druge servise.
hvala na objasnjenu vedrane. nadam se da nece biti previse ako mi kazes ime tog software-a (mislio sam na tacan naziv tar.gz arhive), jer smatram da mi je taj server potreban.
za administraciju servera sam uzeo da koristim WEBADMIN pa me interesuje imal ko da mi ponudi neko misljenje ili cak neki bolji software.
webmin je odlican alat, odnosno bar ga takvim smatraju.
ja smatram da je komplikovan, odnosno da vrlo lako mozes napraviti gresku. generalno smatram da je to alat koji je predvidjen za iskusnije admine koji ionako znaju editovati sve rucno u fajlovima.
ja sve editujem rucno … tako mi je najdraze, jer tacno znam sta se nalazi u fajlu, sta sam upisao i sl. ali to je pitanje ukusu.
M.
hehehe… blago tebi kad znas sam podesiti. ko nebi volio to da zna. ja sam trenutno u tom stanju da neznam sam rucno da podesim (al naravno da bi volio i ja da znam i da nemoram uopste da pokrecem gnome). stoga i trazim pomoc!!!
Pa vako stari, ja mislim da oko modula nemozes pogrijesiti jer ti stavljas u biti sta tebi treba, a ako gdje pogrijesis il izostavis koji modul koji je neophodan onda ce te konfiguracijska skripta upozorit (sto se apache-a tice), druga stvar onaj ircd sa ssl-om, ja ti preporucujem da vidis stunnel.org sa njim mozes to odradit.
maher_
cya
maheru hvala ti… da malo pojasnim sad o cemu se radi :). nabrojat cu sistem koji treba da koristim prilikom podizanja servera. znaci tu je: komp, switch, router. u pitanju je staticka IP i skyDSL. neznam dal je dovoljno al bi volio da vidim vase misljenje i vasa preporuka oko zastite tog sistema i mogucnosti podizanja kao i potrebni sofware.
o narode pomazite :9… imam problem oko instalacije mysql servera… instalirao sam apache, ssl, samba, qmail, NFS, Internet and RPC Server, BIND DNS Server. inace koristim WEBMIN. htio bi da instaliram jos PHP i MYSQL za sada medjutim imam problema…
Pa daj postavi pitanje kako treba :? :shock: :?:
Sta nije u redu ?
pa najbolje bi bilo da nam kazes sta si pokusavo i dokle si dosao, tj. gdje si zapeo. Da nam pastiras greske koje ti je davo mysql i php.
tako cemi ti najlakse rec kako da radis i gdje grijesis.
Jah
cya
problem je u tome sto sam ja instalirao mysql-5.0alpha verziju i izbacilo mi je poruku da je sve ok. medjutim neznam dalje. pokrecem ga iz webmina i izbaci gresku o pokretanju (iz terminala ga neznam pokrenuti). inace nemam instaliran gnome, kde… samo terminal. uvezao sam par racunara u mrezu i sa drugog kompa pomocu webmina radim administraciju (naravno radim je i na serveru). do sad sam uspio instalirati: apache, ssl, qmail, sendmail, samba, binddns, ssh. pomagajte da instaliram jos php i mysql. buni me to oko kompajliranja sa apache. takodje sam pokusao par puta instalirati i IRCD medjutim bez uspjeha. (tako je sa pocetnicima)
zbog cega si instalirao 5.0 verziju??? to je apsolutno nestabilna verzija … druga stvar, ako ti treba bilo koja opcija iz MySql 5.0, instaliraj PostgreSql, neces pogrijesiti.
da bi ga pokrenuo sa konzole, pogledaj /usr/local/etc/rc.d/mysql*.
koju php verziju hoces da instaliras? nemoj reci 5.0 i tu … instaliraj 4.3.4 . da bi sebi ustedis posla i da uradis kako treba pod FreeBSD-om. idi u dir /usr/ports/lang/php4, tamo odradis “make install clean”, on ce te fino pitati podrsku za koje ekstenzije zelis da ukompajliras u php i to je to … sve dalje ce ti samo ici.
M.
A može i obratno
Cian… pazi 'vako… jedna suštinska razlika između Windowsa i Unixoidnih operativnih sistema: na Windowsu najbolji način za učenje je da klikaš na sve što stigneš i isprobavaš sve što ti padne napamet. Ustvari to je jedini način za učenje (koliko ja znam).
– Na *nix-u to ne pali!
Možeš se samo dovesti u situaciju u kojoj ne znaš šta dalje.
Poslovica: RTFM (Read The Fucking Manual)
(upppss… :oops: … sada će se javiti neki koji su se našli uvrijeđeni onom F riječju… bolje da se cenzurišem )
Dakle, Read The Fscking (File System ChecKing) Manual
- Nađi dobar priručnik.
- Nadaj se da je ažuran.
- Pročitaj. Od A do Ž.
- Pročitaj još jednom.
- Isprobaj primjere koji su dati u priručniku.
- Lagano pođi eksperimentisati sa izmjenama konfiguracije.
- Kada dobiješ sistem koji radi ono što ti treba, ne diraj.
- Ako nisi programer, drži se stabilnih verzija svega.
Eto toliko…