Potencijalni projekt Linux promocije u Bihacu

Hola!

U pripremi je projekt promocije Linuxa u Bihacu. Za sad jos nista ne stoji, ali zanima me,
ukoliko bi takvo nesto se odrzalo, da li bi bilo zainteresirani.
Tek tako da unaprijed znam vrijedi li projekt uopce pisati.
Bila bi to visednevna predavanja na razne teme primjene Linuxa, prvenstveno
u desktop okruzenju radi popularizacije istog.
Ljudi bi se mogli prijaviti kao ‘predavaci’, koji bi ispunili odredjenu aplikaciju.
Nj rad bi bio kvazi-volonterski, sa nekom vrstom honorara i, ukoliko izdaleka,
smjestajem i hranom u Bihacu.

Dakle, sta mislite o tome?
Da li bi bilo odziva?

Posto je ovdje Linux scena skoro nepostojeca, bilo bi lijepo da sto vise raje sa strane navrne.
Opet ponavljam, ovo je za sad dosta hipoteticki, ali ako ima smisla organizirati,
ima i razloga pisati ovaj projekt.
Usput, ako neko zna dobre donatore za ovakve ili sl. IT projekte, nek’ mi javi.

Unaprijed hvala ;D

Tuxolong

Evo ja dolazim kao moralna podrska ikao pomoc koliko znam i umijem ako cete organizovati kupanje na Uni :mrgreen:

Ako bi bio vikend i ja bih se pridružio.

@ amar-ze ako hoces da se kupas na Uni ponesi jorgan i zimsku bundu, jer je voda hladna ko led :slight_smile:

Ako bi bilo za neki vikend vjerovatno bi i raja iz Sarajeva mogla doći. Neki okvirni datum?

Daj neki datum pa cemo ti javiti, ja sam very in takodjer.

volio bi i ja doci u bihac… naravno da i meni odgovara vikend…

I mene interesuje - ako me primate - neko predavanje o programiranju python ili C … možda Java … etc :wink:

Pitanje je samo koliko je autor ove teme pouzdan! Da sam ja ovo organizovao 100% bi propalo …

Podržavam ideju. :slight_smile: Jedva čekam da vidim Unu. :slight_smile: Javi detalje.

Dobro da si nam rekao. :stuck_out_tongue: :mrgreen:

Ma nema, dolazim i ja obavezno :slight_smile: Preostalo je još samo da organizuješ :wink:

WOW! Na takvo nešto nisam računao…

Što se tiče izleta na Unu, nema frke, oni su gratis, ukoliko ne računate bubrege koje ostavite ;D

Anyway, ništa ne mogu potvrditi za sad, jer zavisi od potencijalnih donatora, da li ćemo dobiti projekt,…
Ovu sam temu samo pokrenuo da vidim isplati li se. Drago mi je što ima mnogo zainteresiranih jer tako
ću 100% dobiti OK od ostalih u organizaciji, a i teme će biti raznovrsnije, nadam se.

ovakve stvari su dobre, jer ćemo dobiti onda i ovdašnji elektrotehnički faks na našu stranu.

Čim projekt i sredstva budu sigurni, javiću vam gdje možete skinuti aplikacije za projekt i sl.

PS.: Ako IKO zna gdje se može aplicirati za finansiranje projekata ove vrste, nek mi paste-a adrese ili
šta god u ovaj thread. FALJAAAAAAA! :smiley:

Pogledaj koje se firme bave programiranjem, hostovanjem etc.

Možda ti neko može nabaviti kontakte, ja baš i nemam informacija osim sa itbusiness.ba - imaš tamo brojeve telefona pa zovi sve odreda :wink:

Moj predlog ti je i da uradiš detaljan plan, navedeš predavače, distribucije itd - znači stvoriš jedan poslovni (i respektabilni) plan kojeg će svako ozbiljno shvatiti. I onda nazoveš sekretaricu, zatražiš sastanak ili email adresu, prikažeš svoj plan, ideje, koja korist za narod a koja korist za tu firmu kod koje “apliciraš” i gotovo :wink:

Huh to bi bilo to - ukratko. Uvijek je gadno tražiti te sponzore :stuck_out_tongue:

[quote=che.guevara]Pogledaj koje se firme bave programiranjem, hostovanjem etc.

Možda ti neko može nabaviti kontakte, ja baš i nemam informacija osim sa itbusiness.ba - imaš tamo brojeve telefona pa zovi sve odreda :wink:

Moj predlog ti je i da uradiš detaljan plan, navedeš predavače, distribucije itd - znači stvoriš jedan poslovni (i respektabilni) plan kojeg će svako ozbiljno shvatiti. I onda nazoveš sekretaricu, zatražiš sastanak ili email adresu, prikažeš svoj plan, ideje, koja korist za narod a koja korist za tu firmu kod koje “apliciraš” i gotovo :wink:

Huh to bi bilo to - ukratko. Uvijek je gadno tražiti te sponzore :P[/quote]
bravo che :wink:

itbusiness.ba je nekako skroz orijentiran na Banja Luku :frowning: ali nema veze. Elem… canci ili ko vec to zeli da organizuje - ja sam imao slicnu ideju, ali bilo bi bezze da samo prezentiramo Linux ( ljudima ce biti previse monotono ). Moja ideja/prijedlog, da se u Bihacu u julu ( krajem npr ) napravi IT vikend. Taj IT vikend bi sadrzavao sve - naravno pocevsi od LINUXa i OSSa, pa sve do prezentacija IT firmi. Ja sam voljan ici i traziti sponore, a isto tako finansijski podrzati ovaj projekt ! Znam vec par kompanija koje bi bile zainteresirane za sponzoring i za prezentaciju. Znaci da napravimo neku malu konferenciju. Da clanovi ULKa dobiju priliku da se upoznaju, razmijene iskustva, misljenja itd. Ako bude dovoljno sponzora, da napravimo neke workshope itd… ali naravno - ne mozemo napraviti Cebit u Bihacu. Ali svaki pocetak je tezak :slight_smile:

JA SAM ZA !

e sad dragi clanovi ULKa. Posto smo svi studenti i jos se vodimo kao mlada nada Bosne i Hercegovine, da li imate projekata/tema koje bi zeljeli prezentovati ( bilo bi i uzvanika iz vlade i privrede - znaci prezentacije sa ciljem primjene neke tehnologije, komada software.a itd ). Neki od vas takodjer rade u nekim IT firmama. Da li te iste firme imaju volje da se prezentiraju negdje, kako svoje usluge i proizvode tako svoja iskustva mladim informaticarima ( sve je dobrodoslo - od software.a do mreznih rjesenja ili orgomnih baza podataka ). Ma kuzite me vec sta mislim…

… ja cu danas nazvati jednu osobu i provjeriti kad bi bio nabolji termin za takvo nesto ! Jer se u Bihacu preko ljeta odrzi mnostvo nekih sitnih stvari itd. Bilo bi dobro da mozemo tijekom dana raspravljati o ITu, a navecer posjetiti festival muzike itd :smiley:

huh… PP je tu… ko hoce, kontaktirajte me, saljem vam sve podatke i ako bude imalo pozitivnog feedbacka od vas i od drugih iz Bihaca - ja pocinjem sa projektom !

Pozdrav

Ice

Dragi Ice,

to je jako dobra ideja, ali ovaj projektić je više imao namjeru da se fokusira na
slobodni softver i Linux kao alternativu propriatery softveru u sklopu jednog drugog,
većeg projekta Volonterskog servisa (ogranak Demokratskog centra ‘Nove nade’,
za koji si možda čuo).

Sviđa mi se, naime, ideja određene fuzije, ali imam osjećaj da bi se čak i na nekoj
vrsti mini Cebit-a ova ideja malo ugušila u moru lijepih, sjajnih silikonskih proizvoda.
To nikako ne isključuje našu suradnju, jer se međusobno možemo podržavati, ali nekako
ganjamo malo drukčije ciljeve.
Predpostavljam da bi to bio veći projekat sa daleko većim budžetom nego što sam ja
imao u vidu (Projekt “Tux na Uni” bi trebao biti ispod 3000 KM).

Ovo je, dakle, više obrazovnog karaktera više sa fokusom na radionice nego na neku
promociju, ona je više nuspojava.
Ali svakako bih želio više saznati!

Ako imaš gotov projekat, možda da mi pošalješ na

tuxnauni@fakat.ba

pa da vidim gledi suradnje. Ionako moram prvo “vijećiti” s ostalima.

:smiley:

hehehe… eeeeeee CANCI CANCI ! tek sad skuzih nick ! Mislim da te znam :wink:

nemam nista protiv da se takav IT vikend fokusira na slobodni software i linux - stovise, to mi je i cilj ( ipak MS je imao svoju prezentaciju u Bihacu, sad je vrijeme za kontru :slight_smile: ).

za DC nove nade sam cuo… cc c - a ko nije. Sajam kojeg sam ja … hm… “zamislio” bi imao primarni cilj da privuce sponzore. Ipak ako zelis da ti neko sponzorira takvo nesto, moras mu ponuditi nesto vise od same prezentacije logotipa na nekim papirima ili nekom plakatu :wink: Marketing brale… inace nista od toga. Tj. nista od para, a i 3000 KM nije mala lova. Volio bi da nadjemo par linuxasa koji su spremni odrzati prezentacije nekih novih tehnolgija, da ne ispadne samo da sjedimo tamo i pokazujemo nekome linux. Ipak - kao sto si rekao - treba sve da bude obrazovnog tipa. Evo da budem prvi koji ce se prijaviti… dvije ( barem meni interesantne teme )

1. AJAX ( asinhroni JavaScript sa XMLom )
  2. RADIUS i AAA

Posto ce neke od tema sigurno biti orijentirane naprednim korisnicima, bilo bi dobro kad bi mogli privuci sto vise ljudi ( i one koji nisu u ULKu ) iz privrede itd. Salu, projektor, laptop bi imali na raspolaganju. Ovisno o broju posjetioca/prijava, bi mogli to napraviti na faxu, u opcini, ili u hotelu Park ( SKUPOOOOO, ali prvo moramo naci 200 osoba :wink: ). Ako treba canci, ja cu preko firme donirati CD/DVD medije i sprziti nekoliko popularnih distribucija za rasparcavanje ( dosta ste vi iz DCa dijelili perzervative :smiley: ).

Eto… dajte da cujemo sta drugi misle… napisati projekt i predstaviti ga mogucim sponzorima u Bihacu nije frka ( samo moram doci do Bihaca prvo … ca 6 sati :wink: ).

Pozdrav

Ice

Za CDove, KEWL! I, koja je to firma? Ja tebe ne znam, poznat mi je samo nick.

To za AJAX, RADIUS,… svaka čast! Takvo nam nešto u biti i treba…

Što se tiče ostalog: Bilo bi kewl da taj miniCebit bude, a da ovaj “naš” dio bude promovisan na njemu,
a da radionice onda budu na faksu. Jer i oni su rekli da, a za radionice to znači džabna struja i prostorije.

Naravno, taj otvorni dio ne može biti n faksu, to je previše komercijalno i ozbiljno za faks, a i odbija nekako
investore ako nije neš fancy.
Anyway, radionice bi bolje bile nekako na faksu, a i veliki je akcent na edutainmentu, do-it-yourself-OS-prčkanju, whatever.

XGL mi spontano pada na pamet, to je nekako KEWL i najaca stvar kojom je Novell utjerao M$u.
Možda neka nabrijana prezentacija na vajdskrinovima? :smiley:
No ovo ne treba biti neka “M$ smrdi, gledajte kako je Linux dobar” manifestacija, već edukacija prvenstveno.

Uglavnom što se sponzora tiče nisam imao sreće. A kad dođeš u Bišće, javi mi se na mail

tuxnauni@fakat.ba

Pare su manji problem, potrebno je mnogo dobre volje da bi se jedan ovakav događaj organizovao.
I ja sam zainteresovan za jednu temu, recimo, Visoka dostupnost GNU/Linux servera (može nešto drugo…)

[quote=gomez]Pare su manji problem, potrebno je mnogo dobre volje da bi se jedan ovakav događaj organizovao.
I ja sam zainteresovan za jednu temu, recimo, Visoka dostupnost GNU/Linux servera (može nešto drugo…)[/quote]
moze moze… HA je jako vazna tema za firme. Iskreno - ja imam volje, ali u Bihacu inace vlada malo kriticno stanje po pitanju motivisanih mladih momaka i djevojaka. Ipak - ljeti je lakse otici cugati pored Une i kupati se nego organizovati nesto na volonterskoj bazi.

Dajte da nadjemo barem po 2-3 teme i da ih svrstamo u kategorije za pocetnike, za napredne, za eksperte itd… jer ako sad ULKasi dodju da se hvale svojim znanjem, rece nam narod da se samo foliramo. Zato dajte da prilagodimo teme svim nivoima.

Bono, vedrane i ostali… vi ste slicne stvari vec organizirali… dajte malo savjeta please :frowning:

Pozdrav

Ice

Upravo radi ljetnjeg vremena, odmora i sl. možda je bolje organizovati takvo nešto početkom septembra… tada se vraćaju i studenti, firme su aktivnije… samo sugestija :slight_smile:

[quote=IceBreaker][quote=gomez]Pare su manji problem, potrebno je mnogo dobre volje da bi se jedan ovakav događaj organizovao.
I ja sam zainteresovan za jednu temu, recimo, Visoka dostupnost GNU/Linux servera (može nešto drugo…)[/quote]
moze moze… HA je jako vazna tema za firme. Iskreno - ja imam volje, ali u Bihacu inace vlada malo kriticno stanje po pitanju motivisanih mladih momaka i djevojaka. Ipak - ljeti je lakse otici cugati pored Une i kupati se nego organizovati nesto na volonterskoj bazi.

Dajte da nadjemo barem po 2-3 teme i da ih svrstamo u kategorije za pocetnike, za napredne, za eksperte itd… jer ako sad ULKasi dodju da se hvale svojim znanjem, rece nam narod da se samo foliramo. Zato dajte da prilagodimo teme svim nivoima.

Bono, vedrane i ostali… vi ste slicne stvari vec organizirali… dajte malo savjeta please :frowning:

Pozdrav

Ice[/quote]
I ja sam za. Treba da se sirimo u Bihacu, naravno. Pomogao bih tako sto bih pripremio prezentaciju “Uvod u Linux za korisnike Windowsa”. Eto, ako treba jos sta, bujrum. Samo, nisam siguran glede termina, kada kome odgovara…