Dakle, ovako: openSUSE 12.1, KDE, 64bit, i konektujem se uredno na wireless konekciju koja je nezasticena (u pitanju je ZONA provajder). Nakon toga treba da napravim konekciju sa username-om i password-om (koje imam). E kako? Sjecam se da je na kubuntu-u bila komanda za to pppoeconf ali to na susetu nema. Pokusao sam kroz yast i napravio DSL konekciju i kad sam restartovao racunar vise nisam imao wireless karticu uopste. Yast je povukao naki paket za pppoe ali nista nisam napravio. Pokusao sam i iz network managera da napravim DSL konekciju ali ista stvar, tj. napravim konekciju ali nista se ne desi.
updatedb
locate pppoe|grep bin
[quote=Bo]updatedb
locate pppoe|grep bin[/quote]
boby@ASUS-K53TA:~> su
Password:
ASUS-K53TA:/home/boby # updatedb
If 'updatedb' is not a typo you can use command-not-found to lookup the package that contains it, like this:
cnf updatedb
ASUS-K53TA:/home/boby # locate pppoe | grep bin
ASUS-K53TA:/home/boby #
fick… ma pogledaj imas li nesto u $PATH da sadrzi pppoe u imenu…
ja mislim da se paket kod opensuseta zove rp-pppoe
Ok, sta uglavnom savjetujete? Da pobrisem one DSL konekcije koje sam pravio kroz yast i NM i da probam kroz komandnu liniju? Da jos jednom pojasnim ukratko:
Dakle, openSUSE 12.1 64x, KDE 4.7.9, i access point na koji se kacim wireless-om (otvorena mreza). Nakon toga treba da napravim konekciju sa svojim imenom i sifrom (tako sam uradio na windowsu kao DSL konekcija). Na susetu ima DSL opcija u NM ali nista se ne desi kad je napravim niti kad resetujem racunar. Nakon toga sam cackao po yastu za istu vrstu konekcije, koju kad sam pravio trazila je neki paket smpppd koji logicno nisam mogao skinuti, pa sam za repozitorij postavio samo ISO sliku instalacije susea i on je to povukao odatle i napravio takodje neku konekciju koja takodje nije nista napravila. Nekad se desi i to da mi je NM potpuno prazan i nema nikakvih mreza u njemu (i wired je disable-ovano). To se desi kad imam napravljenu konekciju u yastu, ali se ne desi uvijek. Probacu sa ovim rp-pppoe i pregledacu $PATH.
Jesi li probao prvo bez te free mreze?
Dakle, da napravis standardnu konekciju sa username/passwordom i tek ako to proradi, da dodajes taj free WLAN?
Znam da redoslijed ne bi trebao imati veze, ali vrijedi pokusati.
Jos jedna ideja, da li igdje imas opciju za default connection?
Moguce je da kada napravis tu prvu konekciju na free wlan, da je suse izabere kao default connection a sa njom ne moze na internet.
@Bo u $PATH nema nista vezano za pppoe
@Amar rp-pppoe ne postoji kao komanda ali sam nasao da postoji fajl koji se zove pppoe-rp.so
Dalje, ne kontam kako mislis prvo bez te free mreze? Ja se moram nakaciti na nju ona je provajder i ne pravim konekciju neko ju samo odaberem sa liste. Ali kao si mislio da napravim prvo DSL pa onda ovu, probacu i to. Nemam default opciju ali imam kvaku za “system connection” koju nikad ne odabiram kad pravim konekciju. Bar do sad nisam, i radilo je.
Probacu jos neke opcije i to sto ste rekli.
Nista od navedenog nije uspjelo. Ali sam sada ukljucio u yastu da ne kontrolise mreze pomocu NM nego pomocu ip-up metoda i sada internet radi! Jedina razlika je to sto radi uzano sporo. Ali nisam jos restartovao pa cemo vidjeti.
Mora negdje biti u repou “rp-pppoe” package, ali to i nije ime komande. Kada installiras ovaj paket dobijes pppoe-setup i jos utilsa.
E super pokusacu naci jer ono sto sam napisao zadnje nakon restarta nije vise radilo
[quote=boby]Ok, sta uglavnom savjetujete? Da pobrisem one DSL konekcije koje sam pravio kroz yast i NM i da probam kroz komandnu liniju? Da jos jednom pojasnim ukratko:
Dakle, openSUSE 12.1 64x, KDE 4.7.9, i access point na koji se kacim wireless-om (otvorena mreza). Nakon toga treba da napravim konekciju sa svojim imenom i sifrom (tako sam uradio na windowsu kao DSL konekcija). Na susetu ima DSL opcija u NM ali nista se ne desi kad je napravim niti kad resetujem racunar. Nakon toga sam cackao po yastu za istu vrstu konekcije, koju kad sam pravio trazila je neki paket smpppd koji logicno nisam mogao skinuti, pa sam za repozitorij postavio samo ISO sliku instalacije susea i on je to povukao odatle i napravio takodje neku konekciju koja takodje nije nista napravila. Nekad se desi i to da mi je NM potpuno prazan i nema nikakvih mreza u njemu (i wired je disable-ovano). To se desi kad imam napravljenu konekciju u yastu, ali se ne desi uvijek. Probacu sa ovim rp-pppoe i pregledacu $PATH.[/quote]
čisto da riješimo neke dileme, da li ti je to radilo nekada? npr ne windowsu na ubuntu sa njegovim network managerom
I jos jedno pitanje, da li mozes napraviti konekciju sa Live CD-om openSuseta?
Nemam live cd suseta, ali probao sam sa mandrivom i nisam znao napraviti dsl konekciju
@nidla: Radlio je nekad davno na ubuntu-u mozda 8.04 dok sam imao stari laptop. Fora je bila kad se nakacim na mrezu kucam pppoeconf i u njemu unesem usera i pass i nakon toga za konektovovanje pon dsl-provider a za diskonektovanje poff dsl-provider, i to je to.
[quote=boby]Nemam live cd suseta, ali probao sam sa mandrivom i nisam znao napraviti dsl konekciju
@nidla: Radlio je nekad davno na ubuntu-u mozda 8.04 dok sam imao stari laptop. Fora je bila kad se nakacim na mrezu kucam pppoeconf i u njemu unesem usera i pass i nakon toga za konektovovanje pon dsl-provider a za diskonektovanje poff dsl-provider, i to je to.[/quote]
Uh, ovo je bas davno bilo. Nekada je to tako ferceralo, dok se nije pojavio famozni NM. Probaj testirati sa par Live CD-ova, openSuse, Fedora, Ubuntu, cisto da vidis da li je opet problem sa NM.om ili distro zeza.
E ovako, opet sam uspio napraviti nesto. Skinuo sam rucno (guglao) rp-pppoe, raspakovao ga i instalirao. Dobio sam pppoe-setup za stimanje i pppoe-start i stop za konektovanje/diskonektovanje. Malo sam imao problema sa stimanjem, jer ne znam dns server od provajdera, ali mi je proslo sa 8.8.8.8 dns-om i sad net radi. Valjda ce sad biti ok. I brzina je uredna. Jedino mi je cudno to sto rp-pppoe nema na opensuse dvd-u, pa sam morao da ga skidam preko windowsa. Hvala svima, javim jos kako radi.
Zato što NetworkManager radi dovoljno dobro za 99% use-caseova. Istina na DVDu bi se morale nalazi sve moguće i nemoguće stvari za konektovanje, možeš probati prijaviti bug na opensuse projekat da vrate pppoe paket na DVD.
Ovdje je link na bugreport za NM (PPPoE over WiFi):
https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=446338
Developer bi rado to uradio ali nije baš tako lako kao što zvuči.
bad suse, bad suse
Hajd nek si rijesio.
Mada vjerovatno je problem opet na strani posranog NM-a. Medju prvim stvarima koje radim priliko instalacije distroa je da ukinem NM.
E opet ne radi :D. Dakle opet upalio komp, povezao se na mrezu, kucao pppoe-start i ispise Connected! u brovzeru nista. Probao nekoliko puta, restartovao, stopirao konekciju, pravio iz pocetka sa pppoe-setup al ista stvar. Probacu opet kasnije.
@Asmir: Sta koristis umjeto NM-a? wi-cd?
boby,
kada se konektujes, pogledaj koju si adresu dobio, pogledaj route, i probaj ping i traceroute google.ba.
Takodjer, pogledaj u /etc/resolv.conf, moguce da ti nije pokupio nameservere.