Pppoe konekcija

Ne koristim nista od tog jer kod mene je ethernet.
Probaj pppoe-status, pa vidi gdje je zapelo, isto pingaj 8.8.8.8 ili neki poznati ip, da nije slucajno do dns-a.

preporučujem ti da skineš ubuntu 12.04 live 600MB i probaš, ako proradi znaš da je do tebe tj. da nije do providera

[quote=Asm1r]Ne koristim nista od tog jer kod mene je ethernet.
Probaj pppoe-status, pa vidi gdje je zapelo, isto pingaj 8.8.8.8 ili neki poznati ip, da nije slucajno do dns-a.[/quote]

Pa ako pinga 8.8.8.8 ili bilo koji IP, sta ce mu DNS? :slight_smile:

Nek pinga www.google.com ili www.linux.org.ba.

:smiley:
Moguce da radi net a da ne radi domain resolution, zato ping 8.8.8.8.

A vidis ima i ta :D.

Ja obicno pingam domenu i pogledam resolv.conf. Al moze i ovako :slight_smile:

Ajd sve cu to probati pa javim do sutra :slight_smile:

P.S. Nije do providera, evo pisem preko tog neta sa windowsa.

Evo ovo sam sve odradio i opet nista. Nema neta.

ASUS-K53TA:/home/boby # pppoe-start
.. Connected!
ASUS-K53TA:/home/boby # ping 8.8.8.8
PING 8.8.8.8 (8.8.8.8) 56(84) bytes of data.
From 10.0.0.44 icmp_seq=2 Destination Host Unreachable
From 10.0.0.44 icmp_seq=3 Destination Host Unreachable
From 10.0.0.44 icmp_seq=4 Destination Host Unreachable
^Z
[2]+  Stopped                 ping 8.8.8.8
ASUS-K53TA:/home/boby # traceroute google.ba
google.ba: Name or service not known
ASUS-K53TA:/home/boby # cat /etc/resolv.conf
nameserver 8.8.8.8
ASUS-K53TA:/home/boby # pppoe-status
pppoe-status: Link is up and running on interface ppp0
ppp0      Link encap:Point-to-Point Protocol  
          inet addr:62.101.136.101  P-t-P:87.250.118.206  Mask:255.255.255.255
          UP POINTOPOINT RUNNING NOARP MULTICAST  MTU:1480  Metric:1
          RX packets:14 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:8 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:3 
          RX bytes:408 (408.0 b)  TX bytes:59 (59.0 b)

ASUS-K53TA:/home/boby # 

Pa sam ponovo pravio konekciju

ASUS-K53TA:/home/boby # pppoe-setup
Welcome to the Roaring Penguin PPPoE client setup.  First, I will run
some checks on your system to make sure the PPPoE client is installed
properly...

Looks good!  Now, please enter some information:

USER NAME

>>> Enter your PPPoE user name (default boby85): 

INTERFACE

>>> Enter the Ethernet interface connected to the DSL modem
For Solaris, this is likely to be something like /dev/hme0.
For Linux, it will be ethn, where 'n' is a number.
(default wlan0): 

Do you want the link to come up on demand, or stay up continuously?
If you want it to come up on demand, enter the idle time in seconds
after which the link should be dropped.  If you want the link to
stay up permanently, enter 'no' (two letters, lower-case.)
NOTE: Demand-activated links do not interact well with dynamic IP
addresses.  You may have some problems with demand-activated links.
>>> Enter the demand value (default no): 

DNS

Please enter the IP address of your ISP's primary DNS server.
If your ISP claims that 'the server will provide DNS addresses',
enter 'server' (all lower-case) here.
If you just press enter, I will assume you know what you are
doing and not modify your DNS setup.
>>> Enter the DNS information here: 8.8.8.8
Please enter the IP address of your ISP's secondary DNS server.
If you just press enter, I will assume there is only one DNS server.
>>> Enter the secondary DNS server address here: 

PASSWORD

>>> Please enter your PPPoE password:    
>>> Please re-enter your PPPoE password: 

FIREWALLING

Please choose the firewall rules to use.  Note that these rules are
very basic.  You are strongly encouraged to use a more sophisticated
firewall setup; however, these will provide basic security.  If you
are running any servers on your machine, you must choose 'NONE' and
set up firewalling yourself.  Otherwise, the firewall rules will deny
access to all standard servers like Web, e-mail, ftp, etc.  If you
are using SSH, the rules will block outgoing SSH connections which
allocate a privileged source port.

The firewall choices are:
0 - NONE: This script will not set any firewall rules.  You are responsible
          for ensuring the security of your machine.  You are STRONGLY
          recommended to use some kind of firewall rules.
1 - STANDALONE: Appropriate for a basic stand-alone web-surfing workstation
2 - MASQUERADE: Appropriate for a machine acting as an Internet gateway
                for a LAN
>>> Choose a type of firewall (0-2): 0

** Summary of what you entered **

Ethernet Interface: wlan0
User name:          boby85
Activate-on-demand: No
Primary DNS:        8.8.8.8
Firewalling:        NONE

>>> Accept these settings and adjust configuration files (y/n)? y
Adjusting /etc/ppp/pppoe.conf
Adjusting /etc/resolv.conf
  (But first backing it up to /etc/resolv.conf-bak)
Adjusting /etc/ppp/pap-secrets and /etc/ppp/chap-secrets
  (But first backing it up to /etc/ppp/pap-secrets-bak)
  (But first backing it up to /etc/ppp/chap-secrets-bak)

Congratulations, it should be all set up!

Type 'pppoe-start' to bring up your PPPoE link and 'pppoe-stop' to bring
it down.  Type 'pppoe-status' to see the link status.
. Connected!

Evo pisem sa live fedore. Sve je ok samo je net malko spor, odnosno nekako sporo pronalazi stranice, pa kontam da je problem dns. U pravljenju konekcije sam probao sledece varijante za dns:

1. server (If your ISP claims that ‘the server will provide DNS addresses’, enter ‘server’ here.)
  2. 8.8.8.8
  3. ip provajdera i za sekundarni 8.8.8.8

u svim slucajevima je isto.

Dakle, provajder je ok, jer radi na windowsu i fedori, a za opensuse vjerujem da je takodje problem dns i mozda jos nesto, npr. sve ove konekcije sto sam pravio i brisao pa se mozda tu nesto zeznulo.

Nije do dns-a, niti znam sta je.
Ali ako ne mogadnes fixat i odlucis se za fedoru ili neku dr distru, mores ubrzat net tako sto stavis svoj dns, dns cache (pdnsd ili dnsmasq), i disablas ipv6, opcionalno mozes staviti local web cache (squid ili polipo).

Bice da suse ima neki problem u zivotu. U septembru izlazi 12.2 pa ako bas zelis suse a nije ti hitno, onda sacekaj do nove verzije.

[quote=boby]Evo pisem sa live fedore. Sve je ok samo je net malko spor, odnosno nekako sporo pronalazi stranice, pa kontam da je problem dns. U pravljenju konekcije sam probao sledece varijante za dns:

1. server (If your ISP claims that ‘the server will provide DNS addresses’, enter ‘server’ here.)
  2. 8.8.8.8
  3. ip provajdera i za sekundarni 8.8.8.8

u svim slucajevima je isto.

Dakle, provajder je ok, jer radi na windowsu i fedori, a za opensuse vjerujem da je takodje problem dns i mozda jos nesto, npr. sve ove konekcije sto sam pravio i brisao pa se mozda tu nesto zeznulo.[/quote]

iz konzolee uradi dig example.com

pa vidi koliko ms (miliseconds) i koji dns ti odgovori

Daj nam output komandi ‘route -n’ i ‘iptables -nvL’, nakon što se zakačiš sa PPOE, i “ne radi ništa”. Možda ti ne postavlja default routu ili je fw problem.

Jos sam zaboravio reci, iako ovo i nije bas rj, da prijedes na zona extra paket. Kostati ce te nekih 30KM prelazak, gdje ces za istu mjesecnu pretplatu imati duplo brzi internet ali preko AP-a, tj preko lan kabla.

@Asm1r: Nije mi bitan distro ali mi je na susetu dosad sve radilo (npr. standby), pa ne bih sad da ga mijenjam, a i navikao sam se. Nije rijesenje da predjem na extra paket jer koristim zonu svega mjesec dana godisnje, posto vecinu vremena budem u Banjaluci, a sad sam u Prnjavoru, odakle i jesam.

Ne mogu da vam dam output komandi zbog sledeceg:
Svo ovo vrijeme pored problema sa pppoe imam i taj problem da nekad ne vidim mrezu na koju se kacim Zona Prnjavor 5, jednostavno je nema medju mrezama. Od svih mreza koje se pojavljuju u NM (ima ih 5), sve su tu a zone nekad nema nikako, iako je njen signal jaci od svih ostalih, nekih 50% (vidim antenu kroz prozor). Danas sa fedorom isti problem, na windowsu se ne desava da je nema. Probao sam razne varijante, tipa da se automatski povezuje ili ne, da je obrisem i svasta nesto, ali bez rezultata.

Kad uspijem uhvatiti mrezu pisacu vam output.

Uhvatio sam mrezu i odradio connect na pppoe i evo output koje je adis trazio:

ASUS-K53TA:/home/boby # route -n
Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
0.0.0.0         10.0.0.2        0.0.0.0         UG    0      0        0 wlan0
10.0.0.0        0.0.0.0         255.255.254.0   U     2      0        0 wlan0
87.250.118.206  0.0.0.0         255.255.255.255 UH    0      0        0 ppp0
ASUS-K53TA:/home/boby # iptables -nvL
Chain INPUT (policy DROP 0 packets, 0 bytes)
 pkts bytes target     prot opt in     out     source               destination         
   72  6183 ACCEPT     all  --  lo     *       0.0.0.0/0            0.0.0.0/0           
    0     0 ACCEPT     all  --  *      *       0.0.0.0/0            0.0.0.0/0            ctstate ESTABLISHED
    0     0 ACCEPT     icmp --  *      *       0.0.0.0/0            0.0.0.0/0            ctstate RELATED
    3   242 input_ext  all  --  *      *       0.0.0.0/0            0.0.0.0/0           
    0     0 LOG        all  --  *      *       0.0.0.0/0            0.0.0.0/0            limit: avg 3/min burst 5 LOG flags 6 level 4 prefix "SFW2-IN-ILL-TARGET "
    0     0 DROP       all  --  *      *       0.0.0.0/0            0.0.0.0/0           

Chain FORWARD (policy DROP 0 packets, 0 bytes)
    0     0 LOG        all  --  *      *       0.0.0.0/0            0.0.0.0/0            limit: avg 3/min burst 5 LOG flags 6 level 4 prefix "SFW2-FWD-ILL-ROUTING "

Chain OUTPUT (policy ACCEPT 173 packets, 10302 bytes)
   72  6183 ACCEPT     all  --  *      lo      0.0.0.0/0            0.0.0.0/0           

Chain forward_ext (0 references)

Chain input_ext (1 references)
    1   114 DROP       all  --  *      *       0.0.0.0/0            0.0.0.0/0            PKTTYPE = broadcast
    0     0 ACCEPT     icmp --  *      *       0.0.0.0/0            0.0.0.0/0            icmptype 4
    0     0 ACCEPT     icmp --  *      *       0.0.0.0/0            0.0.0.0/0            icmptype 8
    0     0 LOG        tcp  --  *      *       0.0.0.0/0            0.0.0.0/0            limit: avg 3/min burst 5 tcp dpt:80flags: 0x17/0x02 LOG flags 6 level 4 prefix "SFW2-INext-ACC-TCP "
    0     0 ACCEPT     tcp  --  *      *       0.0.0.0/0            0.0.0.0/0            tcp dpt:80
    0     0 ACCEPT     udp  --  *      *       0.0.0.0/0            0.0.0.0/0            udp dpt:80
    2   128 DROP       all  --  *      *       0.0.0.0/0            0.0.0.0/0            PKTTYPE = multicast
    0     0 DROP       all  --  *      *       0.0.0.0/0            0.0.0.0/0            PKTTYPE = broadcast
    0     0 LOG        tcp  --  *      *       0.0.0.0/0            0.0.0.0/0            limit: avg 3/min burst 5 tcpflags: 0x17/0x02 LOG flags 6 level 4 prefix "SFW2-INext-DROP-DEFLT "
    0     0 LOG        icmp --  *      *       0.0.0.0/0            0.0.0.0/0            limit: avg 3/min burst 5 LOG flags 6 level 4 prefix "SFW2-INext-DROP-DEFLT "
    0     0 LOG        udp  --  *      *       0.0.0.0/0            0.0.0.0/0            limit: avg 3/min burst 5 ctstate NEW LOG flags 6 level 4 prefix "SFW2-INext-DROP-DEFLT "
    0     0 DROP       all  --  *      *       0.0.0.0/0            0.0.0.0/0           

Chain reject_func (0 references)
    0     0 REJECT     tcp  --  *      *       0.0.0.0/0            0.0.0.0/0            reject-with tcp-reset
    0     0 REJECT     udp  --  *      *       0.0.0.0/0            0.0.0.0/0            reject-with icmp-port-unreachable
    0     0 REJECT     all  --  *      *       0.0.0.0/0            0.0.0.0/0            reject-with icmp-proto-unreachable

Evo znači kada se konektuješ sa pppoe izgleda da ti se default route vrati na wlan. Predlažem da ukineš network manager :slight_smile: To bi moglo riješiti i probleme sa DNSovima.

Kako mislis da ukinem? Prebacio sam u yast-u na “traditional ifup” umjesto network manager-a za kontrolu mreza. I kad se nakacim na wireless pa zatim otradim pppoe-start dobijem ovo:

................TIMED OUT
/usr/sbin/pppoe-start: line 193: 10199 Terminated              $CONNECT "$@" > /dev/null 2>&1

a na toj liniji u fajlu /usr/sbin/pppoe-start stoji:

rm -f “$PIDFILE” “$PIDFILE.pppd” “$PIDFILE.pppoe” “$PIDFILE.start”

Kad se konektujes mozes i # route add default ppp0

[quote=boby]@Asm1r: Nije mi bitan distro ali mi je na susetu dosad sve radilo (npr. standby), pa ne bih sad da ga mijenjam, a i navikao sam se. Nije rijesenje da predjem na extra paket jer koristim zonu svega mjesec dana godisnje, posto vecinu vremena budem u Banjaluci, a sad sam u Prnjavoru, odakle i jesam.

Ne mogu da vam dam output komandi zbog sledeceg:
Svo ovo vrijeme pored problema sa pppoe imam i taj problem da nekad ne vidim mrezu na koju se kacim Zona Prnjavor 5, jednostavno je nema medju mrezama. Od svih mreza koje se pojavljuju u NM (ima ih 5), sve su tu a zone nekad nema nikako, iako je njen signal jaci od svih ostalih, nekih 50% (vidim antenu kroz prozor). Danas sa fedorom isti problem, na windowsu se ne desava da je nema. Probao sam razne varijante, tipa da se automatski povezuje ili ne, da je obrisem i svasta nesto, ali bez rezultata.

Kad uspijem uhvatiti mrezu pisacu vam output.[/quote]

možeš ručno uraditi skeniranje pa vidjeti fata li tvoju mrežu

sudo iwlist wlan0 scan

p.s.
za svaki slučaj pogledaj imaš li “more networks” sada na ovim novijim nm ima i ta fora da ne bi bio kilometarski spisak mreža, pa kad klikneš recimo na more networks onda vidiš “svoju mrežu”, meni se tako zna desiti da moje mreže nema na udarnom spisku ali svakako je bude u more networks meniju

Znam za to more networks - nema je tamo. A sa iwlist pokaze iste one koje imaju i u nm. Pokusacu ovo sto je amar napisao