e onda je i nema, ili je naštimana na hidden pa moraš ukucati ručno ime mreže i tip enkripcije, meščini da logosoft u SA tako postupa sa svojim AP-ovima
e onda je i nema, ili je naštimana na hidden pa moraš ukucati ručno ime mreže i tip enkripcije, meščini da logosoft u SA tako postupa sa svojim AP-ovima[/quote]
Pa na windowsu ima uvijek
[quote=boby]Kako mislis da ukinem? Prebacio sam u yast-u na “traditional ifup” umjesto network manager-a za kontrolu mreza. I kad se nakacim na wireless pa zatim otradim pppoe-start dobijem ovo:
ASUS-K53TA:/home/boby # pppoe-start
................TIMED OUT
/usr/sbin/pppoe-start: line 193: 10199 Terminated $CONNECT "$@" > /dev/null 2>&1
a na toj liniji u fajlu /usr/sbin/pppoe-start stoji:
rm -f “$PIDFILE” “$PIDFILE.pppd” “$PIDFILE.pppoe” “$PIDFILE.start”[/quote]
To Terminated nije nikakva greška (i mene je zbunilo prvih par puta), ključna poruka je TIMED OUT odnosno nije uspio doći do koncentratora. Ne znam kako izgleda wireless podešavanje u Yastu ali wireless treba da pokupi i default gateway jer se negdje iza njega nalazi ppp koncentrator. Kada se zatim starta ppp on bi trebalo da “pregazi” taj default gateway. NM će to spriječiti ako je pokrenut.
Fakat najlakše rješenje je da ne koristiš ni NM ni Yast nego da napraviš malu skripticu:
iwconfig wlan0 …
dhclient wlan0 (ili dhcpcd wlan0 ne znam šta suse koristi)
pppoe-start
Moralo bi upaliti
Što se tiče jačine konekcije i dostupnosti mreže, koji ti je model wireless kartice i koji drajver koristiš?
U yastu moram odabrati ili controled by “traditional ifup method” ili controled by “network manager”, ne mogu oboje iskljuciti posto je radio dugme (jedno je uvijek odabrano). Probacu kasnije, nisam sada kuci.
Kartica je atheros driver athk9
[quote=boby]U yastu moram odabrati ili controled by “traditional ifup method” ili controled by “network manager”, ne mogu oboje iskljuciti posto je radio dugme (jedno je uvijek odabrano). Probacu kasnije, nisam sada kuci.
Kartica je atheros driver athk9[/quote]
ako odabereš na traditional, samo nemoj popuniti one tamo podatke oko ip dns itd
Vedrane u yastu pod network settings pa kartica routing imam default ipv4 gateway i ispod default ipv6 gateway s tim da sam ipv6 disable-ovao. Treba li da tu unesem nesto? Pored te linije za unos imam Device i kada kliknem imam listu sa: etho, lo, dsl0, wlan0. Treba li da odaberem neki jer nije nijedan izabran niti je ista uneseno za gateway?
boby@ASUS-K53TA:~> su
Password:
ASUS-K53TA:/home/boby # iwconfig wlan0
wlan0 IEEE 802.11bgn ESSID:"ZONA Prnjavor 5"
Mode:Managed Frequency:2.432 GHz Access Point: 00:0C:42:2C:DA:27
Bit Rate=36 Mb/s Tx-Power=15 dBm
Retry long limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off
Encryption key:off
Power Management:off
Link Quality=42/70 Signal level=-68 dBm
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:13 Missed beacon:0
ASUS-K53TA:/home/boby # dhclient wlan0
if-up.d/21-dhcpcd-hook-samba: line 202: 1: command not found
Failed to issue method call: Unit winbind.service failed to load: No such file or directory. See system logs and 'systemctl status winbind.service' for details.
ASUS-K53TA:/home/boby # pppoe-start
. Connected!
ASUS-K53TA:/home/boby #
Evo ga sad radi. Ali da li ce nakon restarta sistema, nzm. Ali necu da gasim sad dok radi.
Radi i nakon restarta. E kako sad od ovog da napravim skriptu i da mi se ta skripta startuje sama prilikom boot-a. Moze li:
#!/bin/bash
dhclient wlan0
pppoe-start
i sa chmod joj dodam +x. Slab sam sa skriptama pa ako moze pomoc. I naravno, opet, da se startuje sama.