Prijedlog: Plan aktivnosti za narednih 12 mjeseci

Odlučili smo na forum staviti plan aktivnosti ULK-a za narednih 12 mjeseci, kako bi čuli vaše komenatare i prijedloge, koji su više nego dobrodošli. Unaprijed se zahvaljujemo na vašim komentarima.

Finalni plan aktivnosti bit ce prezentiran 28.06.2003. na izbornoj skupštini ULK-a o kojoj ćete biti naknadno obavješteni.

----8<----
PLAN AKTIVNOSTI ZA NAREDNIH 12 MJESECI

ULK u narednoj godini planira fokusirati svoje aktivnosti na 6 strateških ciljeva, odnosno pravaca djelovanja:

• Upoznavanje najširih slojeva stanovništva sa GNU/Linuxom
  • Stvaranje specijaliziran(e/ih) distribucij(e/a) za naš jezik ipodneblje
  • Obuka korisnika i administratora za rad sa GNU/Linuxom
  • Širenje upotrebe GNU/Linuxa u oblasti školstva (posredno dejstvo na najšire
    stanovništvo - učenike)
  • Širenje upotrebe GNU/Linuxa u vladinim institucijama
  • Širenje upotrebe GNU/Linuxa u preduzećima i organizacijama

Za ove strateške ciljeve definisane su konkretne aktivnosti i taktički (kratkoročni) ciljevi. Ciljevi su sortirani prema stepenu prioriteta.

0. ORGANIZACIJA I ŠIRENJE ULK

• Povećati broj podružnica
    Osnovati podružnice u Mostaru, Bihaću i Banja Luci.

• Razraditi element "Šta dobivam članstvom u ULK?"
    Potrebno je pokrenuti logističke i druge aktivnosti da bi se svim članovima ponudilo sljedeće:

• po učlanjenju, član poštom dobija člansku karticu (do sada se nisu slale poštom)
  • takođe dobija primjerak BHLD distribucije
  • popusti za učešće na kursevima

Ove beneficije treba jasno isticati na web stranici i u svim propagandnim materijalima.

• Saradnja sa ULKovima susjednih država

Pokrenuti razgovore kako bi se konačno objedinili naši napori na dokumentaciji i lokalizaciji, ili makar da bi se povećalo dijeljenje posla. GNU filozofija ne poznaje granice.

Razmotriti zajedničke projekte.

• Održivo finansiranje ULKa
    Do sada ULK se finansirao isključivo iz članarina.Pokrenuta je akcija prodavanja CDova sa distribucijama.
    Potreban je brainstorming na temu načina zarade ULKa. Pokušati iznači stalan izvor prihoda makar za dosadašnje aktivnosti ULK (učešće na sajmovima, prevodilački maratoni), a poželjno i nove aktivnosti navedene u ovom dokumentu.

1. OBUKA KORISNIKA I ADMINISTRATORA ZA RAD SA GNU/LINUXOM

ULK smatra da je glavna prepreka širenju GNU/Linuxa nepoznavanje rada s njim onog djelomično informatički obrazovanog stanovništva. Stoga fokus našeg rada jeste i biće edukacija korisnika za rad sa GNU/Linuxom.

• Organizirati 3 standardna i jedan modularni kurs iz oblasti GNU/Linuxa.

Pregled kurseva uz osvrt na trenutno stanje:

“Početnički kurs korištenja GNU/Linuxa” - trajanje 6 časova (tri termina po dva časa).
Pripremljena je agenda i materijal za ovaj kurs, te su već završena dva obrazovna ciklusa.
Nastaviti održavanje kursa po potrebi (kada se skupi dovoljan broj zainteresovanih).

“Osnove GNU/Linux sistema” - trajanje 15 časova (8 termina po dva časa).
Pripremljena je agenda i materijal (na engleskom). Prvi ciklus je planiran za oktobar.
Kurs uglavnom korespondira sa ispitom za LPI 101 certifikat.

“Osnove administriranja GNU/Linux sistema”.
Ovaj kurs još nije osmišljen. Kurs bi (trebalo da) korespondira sa narednim LPI certifikatima. Nastava bi trebala početi po završetku prethodnog kursa.

Modularni kurs - administriranje GNU/Linux sistema.
Planirani moduli su: Apache, BIND, MySQL…
Nastava bi trebala početi početkom iduće godine.

Kursevi se održavaju i biće održavani u prostorijama Centra studentske inicijative.

• Proširenje fonda instruktora.

Trenutno je na raspolaganju 5 instruktora, od čega su 3 u procesu LPI certifikacije.
Potrebno je obučiti najmanje 8 instruktora (po dva za svaki kurs), od čega najmanje 4 certificirana.
Uložiti maksimalan trud da ovaj broj bude još i veći.

• Razmotriti druge lokacije za održavanje kursa

Prethodno je potrebno daljnje povećanje broja instruktora.

• Organizirati seminare iz oblasti administriranja i korištenja GNU/Linux sistema

U toku je seminar o sigurnosti sistema (generalno).
Održavati slične seminare i ubuduće. Stupiti u kontakt s ljudima koji posjeduju potrebno znanje.

2. STVARANJE SPECIJALIZIRANE DISTRIBUCIJE ZA NAŠ JEZIK I PODNEBLJE

2a. Lokalizacija GNU/Linux sistema je najznačajniji element pravljenja lokalizirane distribucije.

• Plan aktivnosti:

Septembar 2003.:

• završiti lokalizaciju OpenOffice.org (verzija 1.1 bi trebala izaći u septembru)
  • izvršiti update prijevoda KDE grafičke okoline (verzija 3.2 izlazi u septembru)

Oktobar 2003.:

• izvršiti update prijevoda Mandrake Linux distribucije (verzija 9.2 ili 10.0 je najavljena za oktobar/novembar)

Poslije toga: pokrenuti projekte (sa sljedećim prioritetima)

1. help datoteke za OpenOffice.org
  2. MySpell - spellchecking sistem koji se koristi u OOo i vjerovatno KDEu - napraviti kvalitetan spellcheck
  3. lokalizacija Mozilla browsera
  4. lokalizacija GNOME okoline
  5. lokalizacija SuSE Linux distribucije
  6. izabrane datoteke: help za KDE okolinu, man stranice, info stranice
  • Prevodilački maratoni
  • organizovati prevodilačke maratone u Sarajevu u prosjeku jednom mjesečno

• organizovati prevodilačke maratone u većim centrima BiH. U slućaju da lokalni LUG ne postoji ili nije spreman za saradnju, probati samoinicijativno to izvršiti povezujući se sa članovima i simpatizerima u tim mjestima.

• pokrenuti kampanju na webu i drugim glasilima za uključivanje građana u projekte prevođenja putem weba/e-maila/CVSa

• Web prevođenje

Implementirati web aplikaciju (PHP, Perl) koja omogućuje editovanje PO datoteka putem weba. Koristiti postojeće elemente + dodati mogućnosti za kontrolu revizija, “iznajmljivanje” datoteka itd. Analizirati probleme koje imaju susjedi sa svojim aplikacijama i riješiti te probleme.

2b. BHLD - Bosansko-hercegovačka Linux distribucija

do Septembra 2003:

• updatovati kod na posljednju verziju Knoppix-a
  • dovršiti sve aktivnosti spomenute na stranici www.lugbih.org/bhld
  • objaviti BHLD 1.0
  • pokušati iznaći rješenje za hosting (BitTorrent?)

2c. BosDrake

Ukoliko Mandrake i u idućoj verziji propusti dodati bosanske language fajlove za KDE i KOffice (a nadamo se u budućnosti i helpove, OOo fajlove, MySpell fajlove itd.)

• izvršiti fork()
  • napraviti sve potrebne RPMove
  • napraviti varijantu Mandrake distribucije pod imenom BosDrake koja će sadržavati ove RPMove i instalirati ih po defaultu ako se izabere bosanski jezik
  • redovno updatovati BosDrake sa novim fajlovima, sistemskim updatima itd.

3. UPOZNAVANJE NAJŠIRIH SLOJEVA STANOVNIŠTVA SA GNU/LINUXOM

Ono što želimo postići ovim aktivnostima jeste povećanje broja članova ULK.

• “Upoznaj Linux” - aktivnosti CSI-ja

Podržati CSI u nastojanju da dio funkcija cyber-kafea prebace na Linux. Iskustvo ovako stečeno ponuditi drugim cyber-kafićima kao gotov proizvod LinCafé ili tako nešto.

• Učešće na sajmovima

Učestvovati na barem jednom većem sajmu u narednih godinu dana.
Pokušati dobiti zakup mjesta na sajmu besplatno, a onda ganjati donacije za ostalo ili
finansirati koliko je moguće iz budžeta ULKa.

Aktivnosti na sajmu:

• besplatno prženje GNU/Linux CDova svim zainteresovanim
  • dijeljenje letaka i drugog propagandnog materijala
  • prezentacija GNU/Linuxa
  • Poboljšati postojeću dokumentaciju za GNU/Linux

Aktivnosti u okviru ovog projekta su:

• Izvršiti reviziju sajta howto.linux.org.ba (aktivnost je već u toku. Procjenjeni završetak je …)
  • Izvršiti reviziju sajta start.linux.org.ba
  • Prevesti par ključnih howto dokumenata
  • Prevesti neku početničku dokumentaciju
    ovo se može nadovezati na dokumentaciju za “Početnički kurs korištenja GNU/Linuxa”
  • ULK izdavaštvo

U okviru ovog projekta možemo odštampati neke najpoznatije knjige i tekstove sa Interneta koji su pod GNU licencom, a zatim ih prodavati po izuzetno povoljnim cijenama. Za ovo možemo stupiti u kontakt sa nekimštamparijama i kopirnicama

• Prezentacije i seminari

Organizirati niz prezentacija i seminara za najšire stanovništvo na temu Linuxa, OpenOfficea itd.

• Preinstalacija Linuxa na računare

Preduzeti sve moguće mjere kako bi u narednih godinu dana barem jedan trgovac
računarima u BiH počeo prodavati računare sa preinstaliranim Linuxom.

Organizovati seminar na temu instalacije Linuxa na računare, za predstavnike prodavača računara. Pozvati predstavnike svih vodećih firmi iz Sarajeva ali i drugih gradova. Fokusirati se na instalaciju neke distribucije (npr. Mandrake Linux) i pitanja podrške za najrazličitiji hardware (winmodemi, USB uređaji itd.)

Pokrenuti kampanju među trgovcima računarima da na svoje Windows računare
preinstaliraju GNU aplikacije, kao što je OpenOffice.org.

4. ŠIRENJE UPOTREBE GNU/LINUXA U OBLASTI ŠKOLSTVA

• BHLD/Eduka

Do novembra 2003. godine na osnovu BHLD 1.0 napraviti GNU/Linux distribuciju
sa svim najpoznatijim i najboljim edukativnim programima.

Aktivnosti na ovom polju uključuju:

• istraživanje - lista vodećih edukativnih aplikacija za GNU/Linux, prije svega kdeedu paket
  • lokalizacija odabranih edukativnih aplikacija
  • pravljenje mastera distribucije
  • Osnovne i srednje škole

Po završetku rada na BHLD/Eduka distribuciji, krenuti u turneju po osnovnim i
srednjim školama. Organizovati sastanak sa direktorom/zamjenikom/ovlaštenom
osobom i nastavnicima Informatike.

Na svakom od ovih sastanaka biće obavljeno sljedeće:

• održati kratku OOo Impress prezentaciju GNU/Linuxa
  • prezentirati BHLD/Eduka distribuciju i sve aplikacije
  • donirati 3 CDa BHLD/Eduka uz napomenu da je te CDove moguće slobodno kopirati
  • donirati neku knjigu o GNU/Linuxu (vidjeti ULK izdavaštvo)
  • pozvati sve zainteresovane da besplatno učestvuju na “Početničkom kursu GNU/Linuxa”

Element “donacije” je jako bitan ako hoćemo da nas škole uopšte saslušaju, zato u kontaktima treba stalno naglašavati riječ “donacija”. Obzirom na to, možemo i sami potražiti pomoć od neke organizacije.

• GNU/Linux na ETFu Sarajevo

Nastaviti aktivnosti na proboju GNU/Linux operativnog sistema na ETF Sarajevo:

• Pozivati profesore i asistente ETFa na seminare i prezentacije koje organizujemo.
  • Organizovati javnu debatu na temu licenciranja softvera na ETFu.
  • Uspostaviti bolje odnose sa profesorima koji predaju predmete vezane za softver, operativne sisteme i programiranje.
  • GNU/Linux na drugim fakultetima gdje se izučava informatika (pozivam studente tih fakulteta da daju svoje prijedloge)

5. ŠIRENJE GNU/LINUXA U VLADINIM INSTITUCIJAMA

• Učešće u ICT Forumu i izradi strategije informatizacije
  • Metode pritiska javnosti

6. ŠIRENJE GNU/LINUXA U PREDUZEĆIMA I ORGANIZACIJAMA

• Case studies
    Napraviti više studija o primjeni Linuxa u preduzećima i organizacijama, u formi Impress prezentacija i/ili letaka. Pokušati dobiti informacije o domaćim uspjelim projektima (ako ih ima, a pogotovo ako ih bude). Za sve projekte implementacije Linuxa u firmama u
    kojima su učestvovali naši članovi odmah praviti case study. Case study “CSI” (kada zaživi).

• Prezentacije poslovnih aplikacija za GNU/Linux

• Prezentacija groupware rješenja za GNU/Linux

• Fokusirati pojedine grupe preduzeća i organizacija: informatičke firme, NVO

Pod ovim podrazumijevamo: Impress prezentacije, projekte, dokumente na temu npr. “Upotreba GNU/Linuxa u zdravstvu”. I naravno priložiti odgovarajući case study.
Cilj je napraviti bazu gotovih seminara na temu “Upotreba GNU/Linuxa u *”.
Ovaj materijal ćemo ponuditi za download na našem sajtu svim zainteresovanim firmama koje se bave GNU/Linuxom. U početku ovakvih prezentacija će biti malo, ali vremenom će ova baza rasti.
------------->8---------

Ne mogu da vjerujem da ovo nikoga ne interesuje!

maH… Ok… nemmame nikad’ na sastancima pa vjerovatno nemam ni osjecaj koliko je ulk sposoban ali mislim da je program malo opsiran. necu da kazem da je nesto suvisno i da netreba naprotiv ali ipakmise cini da su mogucnnosti nesto manje… So ovako…

prije svega mislim da bi bilo dobro godinu zapoceti sa

• Upoznavanje najširih slojeva stanovništva sa GNU/Linuxom

i sa

• Širenje upotrebe GNU/Linuxa u oblasti školstva (posredno dejstvo na najšire
    stanovništvo - učenike)

mada kod ovoga drugog’ nedostaje nezavrsena “BHLD/Eduka distribucija” al’ nevidim da je to neki extremni problem niti da je to neophodno za napad na skolle hehe

PostScriptummmmmmmm…
So… joj moram doc 'edan cetvrtak valla da vidim stHa se dessava … stid me nisam ni nosom primiriso na prevodjenju!:.

Plan je dosta ambiciozan i u planu je da zainteresuje šire narodne mase, ne bi li se više afirmirali na polju GNU/Linuxa.
Ali u suštini nije nomoguć.

sto li ovo “predsjednica” nezbori nijedne hehe :stuck_out_tongue:

Predsjednica se izgleda povlaci iz ULK… :frowning:

:frowning: hocel’ bit’ kake’ potvrde o tome ??? il’ jdfbhgjkldsgbvdsjkbvkčdsjbvčksbvčkebvkčsebv
:smiley: :stuck_out_tongue:

steta … to je jedna od dvije zenske osobe koje poznajem a da znaju zasto se “chmod a+x /bin/laden” moze smatrati vicem :slight_smile:

Ma to sam je ja malo provocirao. I mene interesuje?

Stvar je u tome što je sa Amilom broj aktivnih članova ULK minimalan, bez nje bismo slobodno mogli katanac u vrata.

:smiley: hmmmm…

al’ zadeverava ‘ono stho neprozborava il’ nije ni vidjela :stuck_out_tongue: hehe

Pa možda bi Amila i trebala uzeti malo godišnjeg, pa da vidimo kako se (ne)ćemo snaći.

Ili bi, sudeći po obimu aktivnosti poslije maratona, gornja rečenica trebala biti u prošlom vremenu.

A možda još uvijek traju septembarski rokovi pa se ipak moramo i nečemu drugo posvetiti?

Who knows :wink:

Tu sam jos uvijek, naravno. Mogu i ja malo posustat’. :slight_smile:

Sto se tice tvojih komentara valajbeg, u jednom si u pravu, a to je “da su nam mogucnosti nesto manje”. Mogucnosti u smislu podrske koju dobijam(o) od (“velikog broja”) linuxasa sirom BiH. Do sada je par nas uspjevalo uraditi, na prvi pogled, malo za Linux u BiH ali ako se malo bolje pogleda dajemo vise nego sto je realno moguce. Dakle, slobodno mogu reci da sam pomalo razocarana u linuxase (ma sta se pod tim podrazumjevalo), pogotovo u ove mladje generacije, a na starije vec odavno :x. Malo sam se zapetljala u izlaganju svoje teze, ali bit je ova: ULK ne moze opstati bez vas (da, bez tebe koji citas ovu poruku!), ULK postoji radi vas (da! upravo tebe!), ULK za nase bolje sutra (mogla bih u politicare, ne?) i posljednje (ali ne i manje vazno) ULK treba biti domaca stvar, stoga kupujmo domace! :mrgreen:

Nije li vrijeme da odem u penziju? :slight_smile: Bar kad je ULK u pitanju. Da raspisemo oglas: traze se mladi entuzijasti koji su spremni izdvojiti svoje slobodno vrijeme za stvari koje sutra svi mozemo koristiti? :slight_smile:

Poz,

Amila +tuzan+ :9icon:

Ja Amile…

Vidis Amila i ja ponekad slusam EKV al me ne baci tako u depresiju :? 8)

Nedaj se Amila, ti si nama sve!

Vidiš Adise, ja taj komentar smatram nepoštenim. Ako tri osobe rade punom parom na ULKu i još dvije sa pola snage, a to je realno stanje, onda naravno da ako dvije od te tri osobe napuste te aktivnosti da ce se aktivnosti smanjiti za pola.

Prema tome, to “da vidimo” trebalo je biti upućeno (eksplicitno) na neke nove ljude tj. na neke ljude koji se do sada nisu skoro nikako angažovali, jer svi znamo šta i kako je ULK radio dok je Amila bila jedini njegov aktivni član. I naravno uz sve to kao “biber po pilavu” nađu se neki koji smatraju da nisi dobar Linuxaš ako ne doprineseš kod, sa čim se ja slažem u načelu ali ne može se istovremeno studirati, raditi, kodirati i ispunjavati zacrtano iz onog gore plana.

Meni lično je draže da u slobodno vrijeme čačkam po sourceu i možda dam svoj doprinos ljudima širom svijeta, nego da se mučim za ovu našu %@#ˇ# državu čiji nacionalni moto je “šukni bližnjem svom”. Preko glave mi je ljudi koji svoju ulogu u Linux zajednici vide u tome da s vremena na vrijeme nekog potapšu po ramenu. :x

Vedrane, mislim da nisi shvatio Adisovu poruku.
Necu previse da filozofiram i ne svidja mi se sto uvijek odemo daleko od teme. Vise ne znam ni sta je bila tema.

Kao sto sam vec rekla, treba nam vasa podrska. Mislim na konkretnu podrsku (rad, rad i samo rad). (Neispunjenih) obecanja i govora je bilo i previse.

Ok… onda rad…

[quote]- Širenje upotrebe GNU/Linuxa u oblasti školstva (posredno dejstvo na najšire
stanovništvo - učenike)
[/quote]

imam vrlo raspolozenog profesora… i citavu skolu koja rado podrzi bilokoga sa dobrom namjerom-da doprinese obrazovanju
(sirenju vidika 3So… znam da vas kolju ispiti …ali et’ predsjednice szha predlazzes…
na koji nacin ste zamislili to ? Sta vam je potrebno…???..
-naravno kao “clan” Sta bi bile moje obaveze. jer radoBiH doprinosio al’ nazalost “mojom krivi.com” nisam se za pola godine ni upoznao svama …
Ok… mjenjam odnos docu na sljedeci sastanak… !..

So… cekam odgovor!.. :smiley:

[quote]
Implementirati web aplikaciju (PHP, Perl) koja omogućuje editovanje PO datoteka putem weba. Koristiti postojeće elemente + dodati mogućnosti za kontrolu revizija, “iznajmljivanje” datoteka itd. Analizirati probleme koje imaju susjedi sa svojim aplikacijama i riješiti te probleme. [/quote]

Evo … ja ne obecavam da cu se pozabaviti ovim poslije ispita (ovo je a dugo) :slight_smile: (ozbiljan sam … ako vec neko nije odabrao to)

huh… evo da i ja napisem par nekih sitnica… Amila - ako se sjecas Lorda ( cisto sumnjam, ali nije vazno ), on je opet ovdje :lol:

prvo - mali osvrt na rad ULKa : ja sam na pocetku se htio malo vise angazovati, ali sile prilika mi to nisu dopustile, tako da sam se povukao. Sto se tice Amilinog rada, mogu samo reci BONO 4 PRESIDENT :slight_smile: ona je postigla vise nego ovi nasi politicari zajedno i zato ti svaka cast. Istina nebi ona sve mogla sama uspjeti da nije drugih aktivista.

drugo - sto se tice sirenja linuxa u skolama, moje iskustvo je da su ucenici dosta zainteresovani za njega, ali profesori jednostavno nemaju pojma ( cast izuzecima opet ) i ne zele ga uvesti u plan i program.

kad smo vec kod plana i programa, mozda bi neko mogao pogledati kako stoje stvari sa ministarstvom obrazovanja, jer iskreno receno, meni je muka slusati neke gimnazijalce kako uce pascal, a zapravo nemaju pojma kako kompjuter radi. mozda bi se trebalo proraditi na tome malo da se u srednje skole uvede neki bolji program barem za informatiku - recimo operativni sistemi itd itd… neka me neko ispravi ako ovo vec postoji :wink:

jedan mali savjet za Amilu :wink: - u Bihacu se ove godine otvara informaticki univerzitet, pa nebi bilo lose da se njima ponudi par verzija linuxa ( ukljucujuci BHld ) jer svi mi znamo da se na faksovima najvise experimentise itd…

firma koja bi prodavala preinstalirani linux… nice try… ja znam jednu, i jos par drugih, ali jednostavno nedostatak znanja i literature za krajnje korisnike, stavlja linux u nezgodan polozaj… jeli ULK razmisljao o izdavanju knjiga ili slicno?

huh… toliko od mene za sada… Ill be BACK :wink:

pozdrav, ICE ( L )

Što se tiče ministarstva, prema onome što sam ja vidio napravili su novi plan koji je dosta interesantniji od onoga plana koji je do sada bio. Međutim, nigdje u njemu nisam vidio nešto kao operativni sistemi, dakle samo su ubacili dosta više prakse…

hamo: na vrijeme si se ponudio :slight_smile: baš sam mislio čačkati oko toga idućeg vikenda (nisam još ništa radio oko toga)

ŠKOLE: pa ja mislim da bi školama najinteresantnije bilo ponuditi neku varijantu BHLDa sa podešenim (ili makar izvučenim na desktop) nekim edukativnim aplikacijama. Ne znam koliko ste informisani o programima kao KGeo, KEduca, KStars (za što sam saznao prevodeći KDE :)) itd. Ima tamo sjajnih stvari, samo da ih je prevesti. A što se tiče znanja, možda treba profesore navući nekako na one kurseve :slight_smile: ok, to nakon što se certificiramo.

Ima li negdje taj plan i program? Interesuje me koliko ima onog kompjuter==Windows? to je IMO pogubnije od izostavljanja poglavlja o OSovima.

PREINSTALIRANI LINUX: nije baš to tako daleko od stvarnosti.

KNJIGE: da razmišljali smo o tome, isto kao i o prodaji CDova i pretplaćivanju na CDove (npr. pretplatiš se na RedHat i dobijaš svaku novu verziju čim izađe) ALLIII… da bismo to radili treba nam knjigovođa jer nećemo da odemo u zatvor radi pogrešnog vođenja knjiga - eh, knjigovođa se može platiti (puno više nego što trenutno imamo godišnjih članarina!) ili može volontirati neki član koji se razumije u knjigovodstvo, a takav se do sad nije javio.