Instalirao sam uspjesno Mardake Linux 9.0 ali mis mi radi ali je nevidljiv…hmm kako to ili zasto_ Dali trebam nesto da uradim
Ja sam imo isti problem sa SuSE 7.3. Pronaso sam da je fazon kod izabiranja podrske rezolucije tvog monitora i graficke karte. Neznam dali na Mandrake-u ima sax ili sax2, i tamo podesis rezoluciju, frekvenciju monitora i broj boja, kao i jos neke dodatne stvarcice. Ako ti slika bude mala onda pomocu standardnih tipki na monitoru razvlacis sliku po potrebi.
Ja sam tako rijesio problem, za tebe neznam, ako mogu pomoc bice mi drago.
Ako koristis KDE, probaj npr. ctrl+alt+f1 da predjes u tekstualni mod, a onda ctrl+alt+f7 (kod nekih distribucija f5) za povratak u KDE.
Desi mi se ponekad da u po’ frke nestane kursor, al’ ovaj fol kod mene vazda fercera.
Inace, kad radis u grafickom okruzenju, dobro je s vremena na vrijeme odmoriti oci od tog cirkusa.
Mali info za traktora… :idea:
Sax ili Sax2 je alat koji samo postoji na SuSE distro.
Kod Mandarake se zove harddrake ako se nevaram…
Što se tiče samog miša idi na hardware setup i probaj različite vrste/modele miševa i vidi koji se najbolje ponaša.
hm, mozda mousedrake
ako ne radi gumistucna, uvijek probaj gumistucnadrake
:rolleyes: Pozdrav i hvala na odgovorima… Pri samoj instalaciji linuxa sve je bilo ok do X instalacije (rezolucija i boje), komp mi je star 3 mjeseca i standard rezolucija mu je 1024x768. Mandarke je nasao auto. tu rezoluciju i kad potvrdim pocrni ekran i nakon 10 sec se vrati itako je sve bilo ok dok nisam startovo linux isto tako pocrni ekran i jarane radi mu sta hoces nema slike ali ima zvuk (KDE start zvuk). Hmm onda sam mislio da nisam dobro instalirao i tako 3-4 puta isto mada nigdje gresku nisam uradio,zatim probam rezoluciju 800x600 kad ono dodje test boje i pita dali je u redu ili nije. Onda startam linux ponovo napokon doje slika al nije to to mis radi a nema ga nigdje, slova strahota, rezolucija nikakva (nije standard)…Medjutim cito sam u mandarke doc. i tamo stoji ako imate sariju ili najnoviju graficku karticu doce do zatamnjenja ekrana. Graficak kartica je (GeForce2 DDR),Procesor pentium 4, 2,4GMHh,256 ram,40gb hardisk i nekontam kako nemoze. dali je to kod svih distribucija ili samo kod mandarke. Evo upravo skidam RedHat 8.0 linux i pokusacu sa njim. Po vama dali je on bolji od Mandarke i dali je bolji izbor uzeti RedHat…da vas napomenem nemojte zamjeriti ako neku glupost napisem inace sam amater :rolleyes: sto se tice Linuxa a imam zelju da ga imam i da se ucim na njim… Pozdrav
KDE/Mandrake Control CEnter/Podesavanje hardvera/Miš
Savjetujem da skineš SuSE. Prema mnogima to je najbolja desktop distro.
Pogledaj www.linuxiso.org
Jarane, taj tvoj mis je izgleda ninja postao, sad ga vidis sad ga ne vidis. :lol: :lol:
Uvijek postoje neke kombinacije hardvera koje neka distribucija nece prepoznati kako treba, a druga hoce. Konkretno u tvom slucaju, mislim da ce se tvoj problem rijesiti nakon sto instaliras NVidia drajvere, sto u svakom slucaju trebas uraditi (http://www.nvidia.com pa trazi Drivers, Linux).
WRT koja je distribucija najbolja, pogledaj http://forum.lugbih.org/viewtopic.php?t=513.
Dino lako se smijati amateru…al nema veze!
Hvala na odgovorima al evo upravo sam instalirao Red Hat 8.0 bez ikakvih problema i upravo pisem na forumu sa njega. Posto sam ja midi fanatik i bavim se muzikom (klavijature) Red Hat nema nikakav midi payer ima dva tri playera al nepodrzavaju midi fajlove, medjutim skinuo sam par fajlova za midi al problem je u insalaciji ti playera. Dali se mogu Windows programi instalirati na Linux…?
Dino citao sam na ovom forumu da jedan tip u Norveskoj ima SuSE, pisao sam ti mail al nema odgovora…
kako mogu da ga kontaktiram…iliu postoji li ijedan ftp server gdje mogu da ga skinem ali da nije demo…
Pozdrav
Hmmm…
Teško ces Win programe pokrenuti pod Linux-om, ali svakako ima veoma dobri programa pod Linux-om…
Za SuSE ovdje www.linuxiso.org (ali nisam siguran šta ima od SuSE-a)
Joj , neznam kako je kod drugih distribucija, ali sa SuSE dobijas kamaru MIDI programa i playera. Informisi se malo za sljedece programe :
kmid , vkeybd , timidity , rtsynth , spiralsynth , RTSynth , jazz , noteedit ,i mnogi drugi. Ali ove koje sam naveo dolaze sa SuSE pa prvo se informisi za MIDI pod linuxom pa onda izprobaj programe.
Linux je skroz drugi sistem tako da se win programi samo kroz takozvane emulatore daju pokrenuti. Emulacija znaci nesto kao imitacija, tj to su programi koji imitiraju windows iako koristis linux. Dobri emulatori su poskupi i to pravi linuxasi slabo koriste. Ali inace za sve postoji alternativa na linuxu tako da ti win programi nece trebati ako si stvarno zagrijan. Jedino ako si strastveni igrac onda napravi tkz. dual boot pa imas oba sistema na racunaru.
Sto se tice tvog misa mogu ti samo preporuciti ono sto je moj prijatelj Sahbaz rekao tj, da izprobas vise miseva prilikom konfiguracije i pogledas koji se najbolje ponasa. Vecina miseva radi na istom principu i koriste iste drivere i jedan od njih je sa tvojom distr. tu samo ti ga nisi jos pronasao.
Samo polako , sve se da srediti
Kosto kazes za SuSE da ima dosta programa neznam posto koristim trenutno Red Hat 8.0 i nema ni jedan, ima samo KsCd, Audio Player. Sutra dobivam orginal SuSE 8.2 i nadam se tim programima posto kazu da ima nemoguce dosta programa…
Pozdrav
Vidim odlučio si se za 8.2…samo naprijed…
Odmah po instalaciji napravi update radi Nvidia drivera.
Neštimaj rezoluciju dok to ne uradiš.
I naravno uživaj u korištenju najboljeg distro-a na svijetu :lol:
Pa zar ima vec 8.2?? nisam znao ba, eto vidis kako co’jek uci dok je ziv
nego gdje se moze naci taj novi 8.2???
Sada sam i ja zainteresovan.
shabaz zar nema drivera za graficku karticu gForce4 pa moram updatirati…ili ?
Ima…
To su isti driveri za sve modele nvidia-e.
SuSE nema licencu za njih tako da ih moraš sam skinuti sa
update-om…a to je veoma lako
Ne mislim da vec ima u ISO-vanom obliku na nekom public mjestu, al’ za one koji nemaju ni 8.1, bolje ista, nego nista:
[quote]
… al’ za one koji nemaju ni 8.1, bolje ista, nego nista:http://mirrors.unixsol.org/suse/8.1-pro/ [/quote]
Ili kod mene :borg:
shabaz vidi ovo…
Citiram…“Pored toga, novi XFree86 server sadrži drajver za nove Intelove čipsetove 845G, 852GM, 855GM i 865G, drajver za kartice bazirane na nVidia GeForce 4 i GeForce FX čipovima, podršku za Mesa OpenGL i DRI 4.0.4 i mnoga druga poboljšanja.” a sto novi suse ima “XFree86”. Potrebne fajlove možete prezeti ovdje!