svaka cast na detaljnim odgovorima, ovo su super informacije. Jest da su iscrpni kriteriji, ali su posve razumljivi (Svabo je to)
Zna li neko koliko je tesko upast na one faksove tipa ETH Zurich?
Za trazenje posla mozete srediti CV na www.xing.com, znam trenutno 3-4 covjeka iz BiH po intervjuima po Njemackoj, s tim sto su njih HR-ovi pojedinih firmi pronasli. Moguce je takodje, za gore pobrojane senior pozicije, i preko recruitera (ako je ko voljan, mogu ustupiti privatno pojedine kontakte) kojim je u interesu da pogodite sto bolje uslove, jer je njihov procenat (koji placa firma) veci, ali to je, opet ponavljam, za bas rijetke senior pozicije, pa da firma uopste bude zainteresovana da to plati. Takodje, barem Berlina sto se tice, moguce je uletiti i sa Engleskim kao sluzbenim, ali ucenje Njemackog je obavezno, cim prije to bolje.
I da, pazite sta stavljate u CV, jer sta god da stavite, bicete pitani i ispitani. Ja sam za trenutnu poziciju ima 11 tehnickih intervjua…
Sa srecom, takodje ako mogu pomoci kome na bilo koji nacin, neka se javi. I ako moze, neka neko od moderatora ovo premjesti na novu temu, usrasmo se covjeku u pos’o
najbolje ovu temu preimenovati u “get a job abroad” a da Amar napravi novu temu i prekopira sadržaj oglasa.
Ma nek stoji tema sto se mene tice.
die7 jarane,
znam ja da se moze puno vise zaraditi od 55.000€. Nije to poenta. Poenta je da vise od 55.000 nije standardna plata a pogotovo nije pocetna. Kolega iz kancelarije je Dipl. Ing. sa TUM-a pa je poceo sa 50.000€. Polako, plata se vremenom povecava, stice se iskustvo, radi se do-edukacija… Nije u kamenu zapisano da mora ostati tih pocetnih 45.000€.
[quote=adis]ja bih volio da se i meni javi taj drugi Python developer da popijemo kahvu i osnujemo udruženje
(Sorry Amare, odosmo u offtopic, ali makar ti reklamiramo temu :-)[/quote]
Stan’te ljudi, hoce li iko ostati u BiH
Pa druze Adise ja heklam u pythonu zadnjih par godina. Sve sto mi treba za posla radim u njemu.
70-80% stvari u Djangu, a ostalo Tk i konzola.
Amare jest da smo svi otisli u offtopic, ali je tvoja tema donijela more korisnih informacija svima!
Još par off-topic pitanja na ovu interesantnu temu.
Vrlo vjerovatno da mi Amar neće moći odgovoriti na sve, ali ako ne pokušam sigurno neću dobiti odgovor.
Pretpostavljam da je tvoja firma dobili posao da određenom klijentu realizirate ERP rješenje bazirano na OpenERP-u.
Da li će to rješenje biti bazirano isključivo na “open source” dijelovima ili će se ići na ugovor sa Belgijancima (kreatorima OpenERP-a) ?
To me interesuje i iz tog razloga što smo svojevremeno uzeli OpenERP za tehnološku osnovu našeg knowhowERP-a da bi kasnije odustali od te varijante.
Ono što mi se nakon par mjeseci praćenja nije svidjelo jeste politika OpenERP-a po pitanju šta se ostavalja otvorenim a šta se nudi kao zatvoreni software i isključivo komercijana ponuda.
O tome sam pisao ovdje: http://hernad.bring.out.ba/pije-li-vode-oss-erp-software-u-bosni-openerp
Evo istorije aktivnosti na projektu:
http://redmine.bring.out.ba/projects/openerp/wiki
Ovo je skroz off-topic u smislu traženja posla, ali bi razmjena iskustava i razmišljanje Nijemaca po ovim pitanjima baš bilo od koristi.
Neko se maloprije s pravom uspita “Hoće li iko ostati u Bosni da radi IT”.
Evo ja imam nijet ostati.
Malo što me niko ne bi radi ovih sijedih, malo što ne znam njemački, malo više što i nakon 20 godina ne odustajem od ideje da je moguće napraviti IT biznis u Bosni za bosansko tržište.
Zato bi mi svaki komentar mladih kolega koji su vidjeli bijeli IT svijet pomogao
@Ernade, na zalost ti ne mogu u potpunosti odgovoriti na pitanja jer se izbor software arhitekture radio dosta ranije od mog dolaska u firmu. Onako ukratko, openERP, i to onaj njegov open source dio u potpunosti je zadovoljavao i jos uvijek zadovoljava nase potrebe. Znaci imamo backend za nas online web shop a kada semo se bavili e-commerceom, zadovoljavao je potrebe i nasih klijenata.
Tacno je da openERP nudi dosta toga na komercijalnoj osnovi, ali zato su nama i potrebni developeri, da razvijaju ono sto je preskupo za kupiti. U nasem slucaju, sve se vrti oko novca, dakle, ako je isplativije kupiti neki openERP modul nego ga razvijati, onda cemo ga kupiti. Medjutim, cesca je varijanta da je kupovina modula ili nekog drugog dodatka za openERP dosta skuplja varijanta od razvijanja slicnog software in-house.
Do sada nismo imali ugovore sa Belgijancima, odnosno nismo kupovali komercijalne openERP core module. Ranije smo kupovali neke third-party module za neke male pare (cca. <100€ po modulu) jer smo izracunali da bi nas vise kostalo da to razvijamo sami.
Ja licno ne radim na backendu pa ne mogu dati odgovor na postavljeno pitanje na tvom blogu ali ti mogu reci da je itekako pilo vode u e-commerce poslovanju u DE. Potpuno komercijalna ERP rijesenja su jaaaaaako skupa a osim supporta sumnjive kvalitete ne nude nista pretjerano revolucionarno u poredjenju sa openERP-om.
I jos da dodam, pomalo me iznenadjuje cinjenica da se ljudi cude kada se postavi pitanje “Hoce li iko ostati u Bosni da radi IT”. S obzirom sta se nudi u tom polju u BiH i sta se nudi vani. Moje licno iskustvo je da sam u poslovnom smislu, za godinu dana u Njemackoj napredovao vise nego za 10 u BiH, u smislu novih tehnologija i kompleksnosti samog posla. Tako da ja definitivno nemam nikakvih dilema kuda i kako dalje.
Šteta što sam maloljetan
@Amare
I jos da dodam, pomalo me iznenadjuje cinjenica da se ljudi cude kada se postavi pitanje “Hoce li iko ostati u Bosni da radi IT”. S obzirom sta se nudi u tom polju u BiH i sta se nudi vani. Moje licno iskustvo je da sam u poslovnom smislu, za godinu dana u Njemackoj napredovao vise nego za 10 u BiH, u smislu novih tehnologija i kompleksnosti samog posla. Tako da ja definitivno nemam nikakvih dilema kuda i kako dalje.
Vjerujem Amare da je to tako, vezano za tvoj lični profesionalni napredak.
Upravo zato je pitanje o sudbini bosanskog IT-a aktuelno.
Ja sam ubjeđenja da bi drugačiji sistemski potezi države mogli napraviti od lokalnog IT-a respektabilnu privrednu granu ne samo u dijelu outsource-inga nego i u segmentu razvoja za potrebe domaćeg tržišta.
Bosanski IT je inferiroran na bosanskom tržištu. Mi smo najčešće viđeni od strane naših klijenata kao “talašike” u odnosu na naše strane konkurente.
Treba biti pošten pa reći da je ova percepcija klijenata, nažalost, u velikom broju slučajeva tačna.
Mah, presiroka je to tema a jos je i offtopic. Ukratko, u BiH bi dosta togo MOGLO ali vecina toga jednostavno NIJE.
Slažem se.
dugi, prvo da mi fax dovedemo do kraja, pa ce biti prilike za nas.
Bez puno duzenja i skretanja, ono sto firme ne shvataju u BiH jeste da ih cine ljudi, a ne poslovi. I ono sto firme najvise gube su kvalitetni ljudi, a ne poslovi. Ja znam svoje razloge sto sam otisao, a sve i jedna firma u kojoj sam radio zna razloge zasto nije zadrzala ni mene niti druge prije i poslje mene.
pa sa ovom platom se moze komotno jedno 500€ mjesecno ostavljati na stranu. Uz jako ispunjen i ugodan zivot.[/quote]
primamljivo
btw haj neću puno da remetim post offtopičarenjem, ali negdje sam čuo da švabe sad masovno traže radnika, evo nađoh:
http://tinyurl.com/6qjqlcc[/quote]
evo još:
http://tinyurl.com/d6d2kae
Upravo tako. Kod nas se još uvijek razmišlja u sistemu “štela” i “talova” gdje nije bitno uraditi posao (kvalitetno) nego dobiti/naći posao a sve ostalo je sporedno. Sve dok je tako eksperti se neće cijeniti i ljudima koji žele nekim znanjem postići nešto je bolje ispaliti se odavde.
Ja moram ovdje simpatisati sa firmama. Naime nabaviti posao jeste glavna stvar. Dzaba tebi sto si kvalitetan ako nemas posla.
Kvalitet nije preduslov za finansijski uspjeh, a finansijski uspjeh je poenta firme. Informatika je grana koja sama po sebi nema smisla.
Mi smo uglavnom vrijedni onoliko koliko mozemo pomoci drugim privrednim granama da poboljsaju svoje performanse (ukoliko ignorisemo consumer trziste - koje je finansijski procentualno manje).
Problem kod nas je sto ostatak privrede nije uopste toliko jak - a i oni koji su jaki nisu dovoljno zreli da znaju kako da iskoriste informatiku u svom poslovanju.
Licno sam bio prisutan kada najvisi menadzment jedne vece bih firme kaze kako im IT nije vazan uospte iako njihova svjetska konkurencija u zadnjih 20 godina napredak je napravila
samo zahvaljujuci IT-u. Eh sve dok se to ne promijeni nece biti zahtjeva za kvalitetom na nasem trzistu - tako da firme nece ni traziti kvalitet od svojih zaposlenika niti
moci zadrzati dovoljno kvalitetne da idu dalje.
Drzava - kao najveci nas potrosac na IT je jos gora (padne mi napamet jedan ministar koji smatra da posao moze obavljati “golub pismonosa” sto se njega tice umjesto sofisticiranog informatickog sistema).
That said - podrzavam sve informaticare koji odlaze jer to je win win situacija - ovi sto ostaju ce kao rezultat dobiti bolje uslove jer se smanjuje ponuda a potraznja ostaje ista ili raste, a
svi koji odu mogu steci veze u inostranstvu pa se vratiti i osnovati outsorcing firme - sto direktno poboljsava stanje nase informatike.