pa sa ovom platom se moze komotno jedno 500€ mjesecno ostavljati na stranu. Uz jako ispunjen i ugodan zivot.[/quote]
jednosoban stan u gradu 700€
auto i troskovi za auto /mjesec 200€
hrana 1 osoba 200€
ostali troskovi (kojih uvijek ima) 150€
Cigare 1.kutija 5€ 150€
javna kuca 1x 50€ 500€
Alkohol 1x pivo 3,5€ 300€
2200
taman koliko dodje tih 42K u netu , dje ti ustedis 500€ na javnoj
Salim se, svakako za pocetak ok da bi se doslo u njemacku i steklo znaje iskustvo i radna dozvola ali dobar devel ide od 60.000 +10-15 K[/quote]
Vidi, moze se i vise potrositi, nije problem. Nadjes stan u elitnom dijelu grada i lupis dvije trecine plate samo na stan. Sve se moze kad se hoce.
Moji troskovi:
jednosoban stan u centru 420€
prevoz 55€
hrana 200€
ostali troskovi 200€
cigare 0€
javna kuca, imam koga i imam gdje 0€
alkohol 400€ (******, ima se, moze se :D)
…
ukupno 1275€
A iskreno, ja ne znam NI JEDNOG developera koji ima stalni radni odnos i zaradjuje preko 55.000€ Sad, freelancing i to, to je druga prica, moze se puno vise zaraditi, ali ti za to treba stalna boravisna dozvola.
Pocetne plate developera bez zavrsenog fakultata su izmedju 36.000 i 40.000€
@nidla
procedura je u posljednje vrijeme jako pojednostavljena. Nekada se apliciralo i njemackom birou za zaposljavanje pa ako oni aminuju, islo se dalje. Danas je IT bransa oslobodjena toga, cak je minimalna plata smanjena sa 60.000€ ma 32.000€, dakle ne trazi se vise neki poseban ugovor. Dovoljno je da se nadje mjesto, odnosno da se sklopi ugovor o radu. CIjela procedura se moze zavrsiti unutar mjesec dana.
Otprilike ide ovako, nadjes oglas online, posaljes aplikaciju koja se sastoji od CV-a, motivacijskog pisma i scanova svjedocanstava i diploma. Nakon toga te firma pozove na razogovor. Moze biti online, dakle skpe, ali neke firme traze i licni intervju. Ako to prodje kako treba, dogovaraju se uslovi ugovora. Obicno se dobije ugovor na godinu dana. Na osnovu tog ugovora, moguce je registrovati adresu u DE, znaci prijaviti se zvanicno. Tu se dobije papir na osnovu kojeg se moze otvoriti racun u banci ali jos vaznije, trazi se boravisna i radna dozvola koja je u pocetku ogranicena na godibnu dana, Kasnije se produzuje ovisno o trajanju radnog odnosa. Ako se dobije stalni ugovor o radu, onda se vec druga boravisna dozvola moze dobiti na 3 godine. Nakon 4 ukupnog boravka se moze traziti stalna boravisna i radna dozvola.
EDIT:
obicno se prvo dobije ugovor za probni rad. Moze biti od tri mjeseca do pola godine. Odnosno, ugovor je na godinu dana, unutar kojih su prva tri ili prvih 6 mjeseci probni rad. Ako se mora doci na intervju, to firma u principu ne placa, znaci moras se sam snaci. Neke firme pomazu kod pronalaska stanova, ili cak ponude da prvih par mjeseci placaju stan te ti u tom periodu uplacuju manju platu. Stanove je relativno tesko naci, posebno za pristojnu cijenu, jer obicno traze tri posljednje platne liste.
Uglavnom, da se to sve srediti, evo @adioe3 je nedavno dobio boravisnu i radnu na tri godine (jos nije castio zbog toga te ga ovom prilikom napominjem da bi to bilo zgodno uraditi :D)