Python programer

Vozdra raja,

evo moja firma opet trazi programera. Oglas ne mora biti nesto posebno dug, pa cu ukratko ovdje napisati sta nam treba.

• dobro poznavanje Python programskog jezika
  • poznavanje engleskog ili njemackog jezika
  • mogucnost preseljenja u Minhen

pozeljno bi bilo:

• poznavanje openERP sistema
  • zavrsen fakultet tehnickog smjera

Plata je oko 42.000€ brutto na godisnjem nivou. Pozicija je nije za outsourcing, dakle moralo bi se preseliti u Minhen. Firma se bavi online prodajom dijamanata, backend web-shopa je baziran na openERP-u koji je baziran na Pythonu.
Nije nuzno da se u pocetku poznaje i openERP jer je planiran period u kojem bi se isti naucio.

Eto, javljajte se ovdje pa cemo se dogovoriti sta i kako.

btw koliko se tamo kreću mjesečni troškovi, kirija režije, hrana? morel se šta uštekati

pa sa ovom platom se moze komotno jedno 500€ mjesecno ostavljati na stranu. Uz jako ispunjen i ugodan zivot.

pa sa ovom platom se moze komotno jedno 500€ mjesecno ostavljati na stranu. Uz jako ispunjen i ugodan zivot.[/quote]

primamljivo :slight_smile:

btw haj neću puno da remetim post offtopičarenjem, ali negdje sam čuo da švabe sad masovno traže radnika, evo nađoh:

http://tinyurl.com/6qjqlcc

…i trenutno prilicno jednostavno proci kroz proceduru, za razliku recimo od Ceske (bar prije par godina). Sve se rijesi jednim odlaskom u ambasadu nakon sto dobijes ugovor na adresu.

kad smo vec kod programiranja, zna li neko kakav essentials, tj.dobru kolekciju knjiga o programiranju koje ukljucuju najznacajnije programske jezike, tj python, c, java itd. Moze i na engleskom ako nema na b/h/s :smiley:

head first… znam da je Java dobra, mislim lijepo formatirana i poucna. http://headfirstlabs.com/

Sta ovo nema python developera?

Pitaj Adisa! :smiley:

ja bih volio da se i meni javi taj drugi Python developer da popijemo kahvu i osnujemo udruženje :smiley:

(Sorry Amare, odosmo u offtopic, ali makar ti reklamiramo temu :slight_smile:

pa sa ovom platom se moze komotno jedno 500€ mjesecno ostavljati na stranu. Uz jako ispunjen i ugodan zivot.[/quote]

jednosoban stan u gradu 700€
auto i troskovi za auto /mjesec 200€
hrana 1 osoba 200€
ostali troskovi (kojih uvijek ima) 150€
Cigare 1.kutija 5€ 150€
javna kuca 1x 50€ 500€
Alkohol 1x pivo 3,5€ 300€

2200

taman koliko dodje tih 42K u netu , dje ti ustedis 500€ :slight_smile: na javnoj :slight_smile:

Salim se, svakako za pocetak ok da bi se doslo u njemacku i steklo znaje iskustvo i radna dozvola ali dobar devel ide od 60.000 +10-15 K

kako ide to konkretno za posao, evo recimo ja hoću, šta ide pored standardnog CV-a, kako ide testiranje jel remotely ili tamo, jel oni plate ili ja dođem o svom trošku, probni rad itd, koliko se mora znati, mogu li juniori itd

Pitas uopsteno za DE, ili?

ma da ti pravo kažem, za oboje :slight_smile:

pošto sam čuo da je par osoba koje znam sa etf.unsa.ba već otišlo ali nemam detalje na koji način su dobili/aplicirali itd za posao

Mene su konkretno kontaktirali preko LinkedIn-a, a znam dosta raje koju su kontaktirali preko Xing-a. Ovo raje sto ja znam, sto je hodala po tim intervjuima, obicno krene od telefonskog (oni tebe zovu), prvi je obicno sa HR-om, zatim jedan-dva Skype intervjua tehnicka, te na kraju on-site intervju(i). Za on-site, u mom slucaju, bilo je doslovno pretresanje ama bas svega sto sam u CV stavio. Oni su platili kartu, smjestaj obezbjedili, snijeli mi sve troskove koje sam imao tokom intervjua.

Sto se tice samog tehnickog intervjua, razlika koju sam ja primjetio u odnosu na intervjue kod nas je da ako, na primjer, traze Python developera, i to seniora, onda fakat hoce Python developera i seniora, i intervjuisu te za tu poziciju. Nema onoga ma hajde, bio bi dobar mali mozda za QA. On-site intervjui se sastoje od real life problema, kako bi pristupio ovom ili onom problemu, whiteboard sessions, za development cak znam da su ljudi imali simulaciju standardnog radnog dana, dobili feature da developaju taj dan (nista veliko i nista ober komplikovano, u skladu s pozicijom na koju apliciras).

Dalje sto se tice procedure, posalju ti ponudu, ispregovaras, posalju ti postom ugovor, i to je to. S tim ugovorom odes u Njemacku ambasadu, prije toga uzmes od njih formular koji popunis, iskopiras diploma/certifikata sta imas i prevedes kod sudskog tumaca za Njemacki, i predas to u ambasadi. U mom konkretnom slucaju (mada mislim da je to i firma pogurala sa svoje strane) sve je trajalo mozda 15 dana. I eto, nazovu te iz ambasade, dodjes da ti udare vizu, i mozes ici.

E sada, u mom konkretnom slucaju ogromna olakotna okolnost je bila to sto mi je firma obezbjedila, kao standardni benefit koji pruza, stan sa placenim rezijama prva dva mjeseca, sto znaci da imas gdje sletiti i smjestiti se te sebi naci nesto sto ti pase.

U glavnom, izvinjavam se Amaru na zacatavanju teme, nije neka nauka. Najteze je proci intervjue :slight_smile: Ja sam tehnickih imao, u totalu, 11 komada :slight_smile:

jednosoban stan u gradu 700€
auto i troskovi za auto /mjesec 200€
hrana 1 osoba 200€
ostali troskovi (kojih uvijek ima) 150€
Cigare 1.kutija 5€ 150€
javna kuca 1x 50€ 500€
Alkohol 1x pivo 3,5€ 300€

2200

taman koliko dodje tih 42K u netu , dje ti ustedis 500€ :slight_smile: na javnoj :slight_smile:

Salim se, svakako za pocetak ok da bi se doslo u njemacku i steklo znaje iskustvo i radna dozvola ali dobar devel ide od 60.000 +10-15 K[/quote]

Vidi, moze se i vise potrositi, nije problem. Nadjes stan u elitnom dijelu grada i lupis dvije trecine plate samo na stan. Sve se moze kad se hoce.

Moji troskovi:

jednosoban stan u centru 420€
prevoz 55€
hrana 200€
ostali troskovi 200€
cigare 0€
javna kuca, imam koga i imam gdje 0€
alkohol 400€ (******, ima se, moze se :D)

ukupno 1275€

A iskreno, ja ne znam NI JEDNOG developera koji ima stalni radni odnos i zaradjuje preko 55.000€ Sad, freelancing i to, to je druga prica, moze se puno vise zaraditi, ali ti za to treba stalna boravisna dozvola.
Pocetne plate developera bez zavrsenog fakultata su izmedju 36.000 i 40.000€

@nidla
procedura je u posljednje vrijeme jako pojednostavljena. Nekada se apliciralo i njemackom birou za zaposljavanje pa ako oni aminuju, islo se dalje. Danas je IT bransa oslobodjena toga, cak je minimalna plata smanjena sa 60.000€ ma 32.000€, dakle ne trazi se vise neki poseban ugovor. Dovoljno je da se nadje mjesto, odnosno da se sklopi ugovor o radu. CIjela procedura se moze zavrsiti unutar mjesec dana.
Otprilike ide ovako, nadjes oglas online, posaljes aplikaciju koja se sastoji od CV-a, motivacijskog pisma i scanova svjedocanstava i diploma. Nakon toga te firma pozove na razogovor. Moze biti online, dakle skpe, ali neke firme traze i licni intervju. Ako to prodje kako treba, dogovaraju se uslovi ugovora. Obicno se dobije ugovor na godinu dana. Na osnovu tog ugovora, moguce je registrovati adresu u DE, znaci prijaviti se zvanicno. Tu se dobije papir na osnovu kojeg se moze otvoriti racun u banci ali jos vaznije, trazi se boravisna i radna dozvola koja je u pocetku ogranicena na godibnu dana, Kasnije se produzuje ovisno o trajanju radnog odnosa. Ako se dobije stalni ugovor o radu, onda se vec druga boravisna dozvola moze dobiti na 3 godine. Nakon 4 ukupnog boravka se moze traziti stalna boravisna i radna dozvola.

EDIT:
obicno se prvo dobije ugovor za probni rad. Moze biti od tri mjeseca do pola godine. Odnosno, ugovor je na godinu dana, unutar kojih su prva tri ili prvih 6 mjeseci probni rad. Ako se mora doci na intervju, to firma u principu ne placa, znaci moras se sam snaci. Neke firme pomazu kod pronalaska stanova, ili cak ponude da prvih par mjeseci placaju stan te ti u tom periodu uplacuju manju platu. Stanove je relativno tesko naci, posebno za pristojnu cijenu, jer obicno traze tri posljednje platne liste.
Uglavnom, da se to sve srediti, evo @adioe3 je nedavno dobio boravisnu i radnu na tri godine (jos nije castio zbog toga te ga ovom prilikom napominjem da bi to bilo zgodno uraditi :D)

Kupicu ti OpenBSD CD :stuck_out_tongue:

imaju li oni neki svoj posao.de?

kakva je situacija za juniore (developeri, sysadmini, netadmini)

jel se može komunicirati na eng, ili se mora znati njemački

može li se vrćati po potrebi u Bosnu, tipa rodilo se dijete, smrtni slučaj, obilazak rodbine itd

kakva je situacija da se povede supruga, dijete itd

p.s.

sorry na generalno offtopicu, možda smo ovo mogli otvoriti na drugoj temi

imaju oni stotine stranica

stepstone.de

su ok, ima dosta izrabljivaca tj. firmi koje nude leasing ljudi tu se bruka nishta zaradi ali uglavnom brzo dobije posao poput:

ranstand.de

+100 drugih

ali je bitno odlicno poznavanje njemackog jezika, jer njemac je prilicno osjetljiv i primitivan po tom pitanju pogotovo u bavraskoj ako mu pocnete po indijanski i u infinitivu ala " ja bit dobra informaticar bila " bice “u redu je” :slight_smile:

Sta se trazi?

Social Skills:

• Njemacki jezik na dobrom nivou (pisanje i govor)
  • Engleski (iako ovi urodjenici imaju 10god engleskog u skoli, ziva su katastrofa znaci veliki + )
  • Socijalna Kulutra (bez prdenja naglas i kopanja nosa) i Timski rad
  • Pisanje Dokumnetacije
  • Precizan rad (svabo= cjepidlaka u radu drugog primjeti i trnje u svom ni shumu)
  • Flexibilnost i otvorenost za ucenje novog

Tehnicki skills:

mislim da je ne realno traziti posao helpdeska vece su shanse rariteti:

dobri Programeri Jave
Oracle Strucnjaci
Linux Senior Admini
Senior Network Admini (Cisco uredaji i konfiguracija ala big provider )
Tele-kom strucnjaci (mobile,inap, isup, camel)

@nidla, ima se u prosijeku 30 dana godisnjeg i po jedan-dva dana za ine slucajeve, koliko znam kad se dobije radna viza moze se podnjeti i zahtjev za spajanje porodice laufa preko ambasade.

@Amar, svakako da se moze zivjeti svakakoo :), javna je bilo vise figurativno :))
Ali devel bez skole tj. faxa ako nije wunderkind treba biti sretan da dobije i minimalac a onaj koji zaradjuje ispod 55.000 trebo bi dobro da se zamisli u kojoj je firmi i koliko vrijedi po meni srednja zalost pogotovo na minhenske cijene

Momci ja znam da medju vama ima genijalaca i visoko motivisani i nakon 13god IT u njemackoj znam da medju vama i hobijistima ima boljih nego ovih sto se zovu strucnjacima, zbubajte malo tog njemackog pa da im izgradimo ovo malo ITa, ja nemogu vise sam :slight_smile:

Ako treba kakav savjet u prozi ili bez tu sam/smo

ljudi fakat hvala puno na ljubaznim, motivirajućim i detaljnim odgovorima