Pozdrav svima na forumu… Sasvim sam nov korisnik Linuxa pa neznam bas sve…
E sada moj problem je sto neznam da instaliram programe… Skinuo sam npr Google chrome.prm i neznam sta da radim sa datom datotekom…Trazijo sam teme ali nigde nije kompletno i neuspe mi…
Molio bih nekog da mi objasni sve od pocetka u detralje sta da uradim…
Recimo da se google chrome nalazi u dowsloads
I sta da kucam u terminal itd znaci sve…
Hvala u napred…
Ali rekao sam da sam trazio na google ali nikako nece
probao sam npr ovo i izbacije greske kako nemoze…
prm -i gogolechrome.rpm
Mora da ime nesto pre toga sto su izostavili ili neznam vec
pa daj nam podatak sta ti izbaci , koje greske !?
Vjerovatno ‘permission denied’, koristi:
Zatim googlaj sta je “yum” i pripazi na gramatiku na forumu.
[Knin@Knin ~]$ cd Downloads
[Knin@Knin Downloads]$ sudo rpm -i googlechrome.rpm
[sudo] password for Knin:
warning: googlechrome.rpm: Header V4 DSA/SHA1 Signature, key ID 7fac5991: NOKEY
error: Failed dependencies:
lsb >= 4.0 is needed by google-chrome-stable-14.0.835.202-103287.i386
libXss.so.1 is needed by google-chrome-stable-14.0.835.202-103287.i386
wget is needed by google-chrome-stable-14.0.835.202-103287.i386
[Knin@Knin Downloads]$
- Predjem u folder Downloads
- Ukucam kod sudo rpm -i googlechrome.rpm
- Ukucam password
I izbaci mi to gore…
to su ti tzv dependencies, odnosno programi i biblioteke neophodni za rad tvog programa. Zasto jednostavno ne skines preko Add/Remove Programs? Ili yum install google-chrome?
Nema u Add/remove softwares a yum opet neznam sta je to… ?
Evo nesto sam nasao za yum… Treba u /etc/yum.repos.d/fedora.repo de se doda fajl sa odredjenim kodom (Koji sam nasao na internetu) ALI u tom folderu se ne moze kliknuti na Create new document…
Uopste se nemoze kreirati datoteka u celom File system…
kakav si ti sa engleskim?
pise ti tacno i dovoljno detaljno sta je problem.
Add/Remove programs ti je graficko sucelje za yum upravitelja paketima, a poznat je jos pod nazivom PackageKit. Pretpostavljam da koristis Gnome3 i kad otvoris Activities meni ukucaj u pretragu add/remove ili samo add. Drugi nacin instalacije je yum, otvoris terminal ili ti ga konzolu i ukucas yum install imepaketa ili u tvom slucaju yum install google-chrome.
Posto ti trebaju administrativne privilegije, to ide ovim koracima
- Otvoris u terminal tako sto tu rijec ukucas u search
- U terminalu ili ti konzoli kucas komandu su pa udaris enter
- Kucas svoju root sifru koju si odredio tokom instalacije pa udaris enter
- Kucas yum install google-chrome pa enter i kad te pita hoces li instalirati te i te pakete ukucas y pa enter i sacekas da se to sve skuha. Evo ovo je laicki napisano, valjda sam ti malo priblizio materiju.
Ovdje se nalaze uputstva za instalaciju Chrome na Fedora 15, potrebno je dodati posebni Google repozitorij:
http://www.if-not-true-then-false.com/2010/install-google-chrome-with-yum-on-fedora-red-hat-rhel/
Inače mogao si manuelno razriješiti te probleme kucanjem naredbe:
yum install redhat-lsb wget libXScrnSaver
(malo drugačija linija ako je u pitanju 64-bitni OS).
Što se tiče editovanja fajlova, za sve to treba biti root… zar nema u Fedora menijima opcija File manager as root ili tako nešto?
Za sve novajlije u Linuxu bih preporučio da ne kreću mojim stopama tj. da ne kreću od repa već od glave tj. osnova… ja sam zbog takvog pristupa instalirao Ubuntu minimum jednom sedmično, jer jednostavno nisam znao šta radim pa sve pobrkam. Informacije tipa probaj preko synaptica, kucaj ovo i ono u terminalu su me samo zbunjivale. Pa sam onda krenuo školski tj. wiki je majka svega :
- šta je Unix,Linux,malo istorije i pozadine
- jako bitno - Linux file-system hierarchy (ovo otvara oči)
- Unix shell osnovne komande ( trenutno radim )
- malo virnuti u popularne distribucije i njihove korijene ( Red Hat-Fedora…Debian-Ubuntu i ostalo)
Naravno postavim koje pitanje iskusnijima.
Naravno može se i težim putem al “šta ćeš na Linuxu” ako tražiš instant rješenja tipa klikni i riješi sve probleme. U svakom slučaju je to moje iskustvo. Naravno , usput uživam otkrivajući nove stvari.
[quote=carousel]Za sve novajlije u Linuxu bih preporučio da ne kreću mojim stopama tj. da ne kreću od repa već od glave tj. osnova… ja sam zbog takvog pristupa instalirao Ubuntu minimum jednom sedmično, jer jednostavno nisam znao šta radim pa sve pobrkam. Informacije tipa probaj preko synaptica, kucaj ovo i ono u terminalu su me samo zbunjivale. Pa sam onda krenuo školski tj. wiki je majka svega :
- šta je Unix,Linux,malo istorije i pozadine
- jako bitno - Linux file-system hierarchy (ovo otvara oči)
- Unix shell osnovne komande ( trenutno radim )
- malo virnuti u popularne distribucije i njihove korijene ( Red Hat-Fedora…Debian-Ubuntu i ostalo)
Naravno postavim koje pitanje iskusnijima.
Naravno može se i težim putem al “šta ćeš na Linuxu” ako tražiš instant rješenja tipa klikni i riješi sve probleme. U svakom slučaju je to moje iskustvo. Naravno , usput uživam otkrivajući nove stvari.[/quote]
obični ljudi nemaju vremena niti strpljenja da uče, ja cijenim recimo ovaj post i sl. gdje ljudi žele da nauče
http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=6530
takođe ne volim kako neko “krkanski” odgovara običnim ljudima i onda sam(i) sebi pravi(mo) medvjeđu uslugu
kako instalirati programe na fedora linux os-u (u konkretnom slučaju Google Chrome), photo story ispod:
prije pokretanja aplikacije u terminalu kucaj:
su
setenforce 0
šminka:
https://chrome.google.com/webstore/detail/oojbknijfmdmidgcgchmojbildmbdamm
https://chrome.google.com/webstore/detail/bkgmaggeefkcgmhmgiadbhgdoeiajccd
Resen problem… nisam kucao su Hvala svima na pomoci…
Dodaj u ime teme [RIJESENO]
Nadam se da ja nisam taj koji je “krkanski” odgovorio
nidla ti si jedan od rijetkih koji ima živaca da pokrene virtualnu mašinu i pokači screenshotove, osim toga nema nekog boljeg objašnjenja od onog koje je OP dobio.