[RIJESENO] Adsl na Debian 5.0.3 GNOME

Kako da konekciju nastimam na ovom cudu.
Kucam pppoeconf ali nista,unknown command.
Probala sam i pppoeconfig ali nista.Vidim da u /etc folderu uopste nema /ppp foldera!?
Cini mi se da je na starijim verzijama moglo preko network managera kao i ubuntu linuxu ili se varam!?Ali u ovoj nema opcije te.
Hvala

ne bi trebalo, cak i minimal install bi trebao da ima pppoe klijenta, provjeri pa javi da vidimo sta dalje if [ ! -f “/usr/sbin/pppoeconf” ] :slight_smile:

Nema pppoeconf po defaultu.
Buduci da konfigurises DSL konekciju vjerujem da nemas izlaz na internet na toj masini pa da uradis

Ako mozes super, povuci ce ti i dependency (modconf), ako ne evo linkovi, pa skini rucno .deb fajlove, prebaci ih na masinu gdje ti je Debian i instaliraj:
ftp://ftp.ba.debian.org/debian/pool/main/m/modconf/modconf_0.3.9_all.deb
ftp://ftp.ba.debian.org/debian/pool/main/p/pppoeconf/pppoeconf_1.18_all.deb

dpkg -i /putanja/do/foldera/gdje/je/deb/file/modconf_0.3.9_all.deb dpkg -i /putanja/do/foldera/gdje/je/deb/file/pppoeconf_1.18_all.deb
Poslije ovoga ides sa pppoeconf i to bi trebalo da je to.

E ovako.Uspjesno sam instalirala ovo prvo “modconf” ali nakon ovoga drugog “pppoeconf” javi mi ovo:

Selecting previously deselected package pppoeconf.
(Reading database … 84275 files and directories currently installed.)
Unpacking pppoeconf (from pppoeconf_1.18_all.deb) …
dpkg: dependency problems prevent configuration of pppoeconf:
pppoeconf depends on ppp (>= 2.4.2+20040428-2) | pppoe (>= 3.0); however:
Package ppp is not installed.
Package pppoe is not installed.
pppoeconf depends on ppp (>= 2.4.1.uus2-4); however:
Package ppp is not installed.
pppoeconf depends on gettext-base (>= 0.13); however:
Package gettext-base is not installed.
dpkg: error processing pppoeconf (–install):
dependency problems - leaving unconfigured
Processing triggers for menu …
Processing triggers for man-db …
Errors were encountered while processing:
pppoeconf

I da,na ovom racunaru nemam alternative osim adsl-a.:-((

ukucaj to, pa vidi listu paketa koje bi instalirao aptitude, skini te pakete pa ih instaliraj isto kao i modconf
output bi trebao biti ovakav :

[code]Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
The following extra packages will be installed:
libpcap0.8 modconf ppp[/code]
Ili ga jednostavno nakaci negdje gdje imas gateway i zaobidji sve probleme :)

ukucaj to, pa vidi listu paketa koje bi instalirao aptitude, skini te pakete pa ih instaliraj isto kao i modconf

Reading package lists... Done Building dependency tree Reading state information... Done The following extra packages will be installed: libpcap0.8 modconf ppp
Ili ga jednostavno nakaci negdje gdje imas gateway i zaobidji sve probleme :slight_smile:

[quote=Bo]apt-get -s install pppoeconf

Reading package lists... Done Building dependency tree Reading state information... Done The following extra packages will be installed: libpcap0.8 modconf ppp
Ili ga jednostavno nakaci negdje gdje imas gateway i zaobidji sve probleme :)[/quote]
Kada kucam ovo dobijem ovaj izlaz:

Reading package lists… Done
Building dependency tree
Reading state information… Done
E: Couldn’t find package pppoeconf

A ako kucam apt-get -s install ppp kaze ovo:

Reading package lists… Done
Building dependency tree
Reading state information… Done
Package ppp is not available, but is referred to by another package.
This may mean that the package is missing, has been obsoleted, or
is only available from another source
E: Package ppp has no installation candidate

Ne mogu da vjerujem da po defaultu nema pppoeconf ili da ne mogu adsl da namjestim preko n.managera!!??
BTW skinula sam debian sa ovog linka a radi se o live ditribuciji velicine 692MB: http://cdimage.debian.org/cdimage/release/current-live/i386/iso-cd/

onda skini ovaj libpcap package i ppp pa instaliraj rucno

Ma nece opet!Tacno cu se raniti:-( ja sam neke skidala pakete ali je li to sve ili nije ne znam.
Ako ko zna tacno sta da skinem,bujrum.

A što se jednostavno ne prebaciš na routed mode, instaliraš pppoeconf (sam će povući potrebne pakete), a zatim vratiš na bridged? Skidanje pojedinačnih paketa bi se moglo otegnuti, jer svaki uvijek povlači makar još jedan za sobom :slight_smile:

Pa de mi reci hocu li, ako u windowsu namjestim u routed mod,imati odmah internet kada udjem u debian!??

1. poneseš taj live cd kod nekoga ko ima internet, uradiš apt-get install pppoeconf
  2. iz /var/cache/apt/archives pokupiš pakete koje je skinuo
  3. doneseš kući i uradiš dpkg -i *.deb

[quote=nidla]1. poneseš taj live cd kod nekoga ko ima internet, uradiš apt-get install pppoeconf
3. doneseš kući i uradiš dpkg -i *.deb[/quote]
Ma da je to laptop pa da ga nosim ok,ali ovo je mrcina od kucista i nema teorije da ja to nosam sada…shit:-(

ili
na windowsu instaliraš virtualbox, (mrežnu postaviš na bridged mode), pokreneš taj debain live, uradiš ovo prethodno napisano…

[quote=mladapartizanka81][quote=nidla]1. poneseš taj live cd kod nekoga ko ima internet, uradiš apt-get install pppoeconf
3. doneseš kući i uradiš dpkg -i *.deb[/quote]
Ma da je to laptop pa da ga nosim ok,ali ovo je mrcina od kucista i nema teorije da ja to nosam sada…shit:-([/quote]
pa poneseš samo CD medij, pokreneš ga na nečijoj mašini koja ima dhcp, na stick snimiš pakete

Ma ne treba, kako rekoh, samo se prebaci na routed mode, pokreni Debian i instaliraj pppoeconf. Evo upravo ovo pisem sa Debian LiveCD, router na ‘routed’ mode-u, radi normalno, bez ikakvih dodatnih podesavanja. Jedino vidi da podesis repozitorije, ako bude potrebno.

Usput, ako ni to ne radi, paketi koji ti trebaju su:

• gettext
  • libpcap0.8
  • modconf
  • ppp
  • pppoeconf

Heheh,Meho legendo,evo me sa Debiana pisem,modem je namjesten u routed modu u windowsu i evo radi.Idem da to instaliram da vidim jel onda ok.
HVALAAAA!!!

RADI!!!HVALA PUNO SVIMA PRAVI STE!!!
BTW ne znam da li mi se cini ali ovaj debian je tako brz,nevjerovatno!Mislim da sam nasla kandidata koji ce uskoro da zamijeni bugoviti ubuntu.
Pozz svima!

Munja :slight_smile:

Gledam sad ovaj LiveCD, Debian brži sa LiveCD-a nego neke druge instalirane distribucije.

[quote=meho_r]Munja :slight_smile:

Gledam sad ovaj LiveCD, Debian brži sa LiveCD-a nego neke druge instalirane distribucije.[/quote]
Ma to i hocu da kazem.Apsolutno ne mogu da vjerujem.Mislim da mi je samo Mandriva nova ovako isto bila brza,ali ipak je debian brzi.

ja to odavno govorim niko ne slusa