[RIJEŠENO] Fedora C 5.10 - net konekcija :(

Pozdrav svima, ovdje sam novi… i imam jedan problemcic :slight_smile:

Prije sam malo koristio SuSe i ubutnu, i sada sam nabavio Fedora Core posljednju verziju… i imam biHnet ADSL konekciju onaj 516 njihov modem sto se spaja preko mrezne kartice…

Pocetnik sam ali nisam totalni totoš :slight_smile: ali nemogun naci kako da podesim internet konekciju i spojim se na net… pa ako moze iko ukratko objasniti sta trebam uciniti… googlao sam, pretrazio ovaj cijeli forum ali nisam nasao nista sto bi mi pomogolo kad je u pitanju ova distribucija…

Unaprijed Zahvalan!!!

probaj da napises u konzoli [ups@ups.ups ~]# adsl-setup

pokusao daavno :frowning: dobijem poruku: “Command not found”

HEELP anyone

fali ti paket rp-pppoe
instaliraj ga
yum install rp-pppoe

Skinuo sam ja rp-pppoe sad koristeci windows, i nabacio ga na disketu, i onda pokrenem linux ali neznam gdje da stavim u koji folder rp-pppoe-3.8.tar.gz…

pokusavao sa make, make install i opet nista… idem sad pokusati ovo sam yum sto si rekao…

skini rpm file sa interneta ne tgz
znaci ekstenzija rpm i to za fedoru. imas na sajtu odakle se skida fedora ili na jednom od cd-ova koje imas.

http://rpm.pbone.net/index.php3/stat/4/idpl/2689709/com/rp-pppoe-3.5-31.i386.rpm.html

Skini odavde, instaliraj:

i pokreni:

Hash znak (#) označava da komande izvršavaš kao root user, da postaneš root user kao regularan korisnik (% ili $ znak) kucaj:

% su - Password: <ukucaj root password>
Javi ako radi.

Ne radi… desi mi se sljedece kada ukucam: rpm -i rp-pppoe-3.5-31.i386.rpm:

" error: open of rp-pppoe… failed: No such file or directory"

i ja ga onda prekopiram na desktop i udjem u Desktop sa CD Desk… i ponovo sve to otkucam i onda dobijem ovo:

“Warning: rp-pppoe-3…: Header V3 DSA signature: NOKEY, key ID (ovdje neka kombinacija brojeva i slova ide)
package rp-pppoe-3… is already installed”

Ali adsl-setup i dalje nece :frowning:

napisi su -
ukucas lozinku od root-a
pa adsl-start pa konfigurises

i dobije ponovo Command not found :frowning:

upucat cu se, zar nema niko sa FCom ovdje pa da kaze kako je nastimao net :frowning:

P.S. HVALA svima koji pokusavaju da pomognu !

Pa valjda ide pppoe-setup :smiley: :smiley: :smiley:

not workin kao i ostalo do sad :frowning:

Probaj pppoeconf kao root, možda će to raditi.

Nope :frowning: ne radi ni to… idem zvati exorcistu mozda natjera vraga da proradi :slight_smile:

fakat nije valjda da niko neznam kako podesiti :frowning:

Rijesenje je. Netreba nikakav pppoe adsl itd… setup il sta vec. To bi trebalo sa Speedtouch 330, dok Sa Speedtouch 510 (koji ti imas) ne reaguje tako, samo ga stavi da si non stop konektovan, to jest obicni eth0.

Znaci stavis ga ko obicni eth0 da non stop bude konektovan. Nista adsl ovo ono, mojne toga.

Ma ja sam danas probao, samo (ako ima DHCP) dhclient eth0 i to je to.

U mene je SpeedTouch 516… sta kada ga stavim da sam non stop konektovan, kako onda da postavim parametre, tipa login, password itako to ?

EDIT: izaberem to da se automatski konektuje , ukucam nickname za konekciju, izaberem nesto VPN i onda mi trazi da unesem a ja neznam, sljedece:

-IPsec - Local Network
Local network addres: ?
Local subnet mask: ?
Local network gateway: ?

Trebalo bi da DHCP-om dobiješ sve podatke, ne da ti ručno unosiš. Pogledaj imaš li instaliran dhclient ili dhcpcd.

imam DHCP… bar tamo u network opcijama neznam sta tacno pise ali izabrao sam DHCP