[RIJEŠENO] Nestalo mi zvuka

Juce j radilo sve super.
Danas, kad sam pokusao da slusam muziku - nece da starta. otvorim RhythmBox, odaberem pjesmu, double click - nista. kliknem na play button - nista.
otvorim folder sa pjesmama, kliknem desnom tipkom od misa na ime pjesme i odabrem “open with…” - opet nista.

u RhythmBox kliknem na Radio, odaberem radio stanicu, double click, vidim buffer bar kako se “napunio” i - nista. ne dela.

hajd’ sad da predjemo na video.
ubacim DVD, automatski se starta totem, ali sam film se ne starta. ne mogu ga startati.
otvorim mplayer i pokusam startati film - nece.

sve radi (programi) dok ne pokusam startovati pjesmu ili film.

zvuk radi jer gledam (i slusam) YouTube bez problema kao i internet radio.

nisam instalirao nikakav program zadnjih 2-3 a juce sam slusao i gledao tako da ovi progami ne bi trabali praviti konflikt.

JEDINO, ako ima neke veze ili je koincidencija, sinoc sam pokusao otvoriti jednu stranicu uradjenu u javi (pretrazivanje gradske arhive dokumenata) - naravno firefox. nisam uspio otvoriti i pitalo me hocu li instalirati neki java dio ja odbio i - nastavio raditi svoj posao, a za ovu gradsku stranicu sam morao otici na windows masinu.

imal’ ko kakvih ideja kako da pocnem sa sredjivanjem?

kako da dobijem listu posljednjih 10 stvari instaliranih, ili instalirano posljednjih 7 dana, ili tako nesto?

update:
pokusao sam otvoriti flv i wmv fileove sa mog kompjutera i uspio sam ih otvoriti i pokrenuti, ali su UZAAAAASNOOOOO spori. zvuka nema.
?!?!!?

Moze biti da pustis na youtube nakavu pjesmu i onda jos pokusas sa drugim playerom otvoris jos kakvu muziku ili video, to je radi nove integracije pulseaudio, meni neradi vec samo ili player ili flash na mozilli.
Za DVD ja koristim Ogle, nekako mi najlaksi:
sudo apt-get install ogle-gui
ali prije bih rekao da nemas instaliran libdvdcss paket, njega mozes instalirati kao i komplet multimedija codece preko Medibuntu:
https://help.ubuntu.com/community/Medibuntu

[quote=medo]Moze biti da pustis na youtube nakavu pjesmu i onda jos pokusas sa drugim playerom otvoris jos kakvu muziku ili video, to je radi nove integracije pulseaudio, meni neradi vec samo ili player ili flash na mozilli.
Za DVD ja koristim Ogle, nekako mi najlaksi:
sudo apt-get install ogle-gui
ali prije bih rekao da nemas instaliran libdvdcss paket, njega mozes instalirati kao i komplet multimedija codece preko Medibuntu:
https://help.ubuntu.com/community/Medibuntu[/quote]
iako imam dva uha, uglavnom slusam jednu stvar u isto vrijeme. :smiley: salim se.

ne, sve ovo sto sam napisao su pokusaji da nesto proradi i ne vjerujem da imam bilo koja dva programa otvorena u isto vrijeme. youtube sam spomennu kao “dokaz” da zvuk radi i da nije do slasilaca ili neceg vezano za zvuk.

instaliracu i Ogle da vidim, ali to nije rjesenje.

sto se tice libdvdcss paketa, mislim da imam sve instalirano kako treba jer sam do jutros bez problema slusao i gledao.

skin’'o ga ali ni on ne fercera. kad startam film (dvd) otvori onu prvu stranicu (upozorenje o copyright) i - ugasi se (zatvori). sam. totalno.
kad odaberem flv ili wmv ni ne otvori ga. k’o da nisam ni klokn’o. ali se bar ne ugasi?!?

skin’'o ga ali ni on ne fercera. kad startam film (dvd) otvori onu prvu stranicu (upozorenje o copyright) i - ugasi se (zatvori). sam. totalno.
kad odaberem flv ili wmv ni ne otvori ga. k’o da nisam ni klokn’o. ali se bar ne ugasi?!?[/quote]
Odi samo na “open” manuelno sa ogle u /media/cdrom 1 ili 0, pa kada otvoris vidjeces video-ts, otvori taj folder i pokreni.
Drugo pokusaj u preferences
po sound staviti na alsa za mediju.

ok. po starom windows sistemu, restart kompjuter i - sad sve opet radi kako treba. znaci, ona java stranica je bila cista koincidecija. :smiley:

Imam jedan mali problem sa Ogle. Svidja mi se sto je uspio prepoznati chapters na filmu koji sam snimio sa K9copy jer ni Totem ni MPlayer ne mogu. medjutim, slika mi je nekako vertikalna? omjer skoro 1:2 a ne 16:9? kako to da regulisem?

[quote=afan]ok. po starom windows sistemu, restart kompjuter i - sad sve opet radi kako treba. znaci, ona java stranica je bila cista koincidecija. :smiley:

Imam jedan mali problem sa Ogle. Svidja mi se sto je uspio prepoznati chapters na filmu koji sam snimio sa K9copy jer ni Totem ni MPlayer ne mogu. medjutim, slika mi je nekako vertikalna? omjer skoro 1:2 a ne 16:9? kako to da regulisem?[/quote]
Vec ako zelis menu-e najlakse vlc npr. u terminal stavis vlc i privuces cdrom na kojem je video u terminal
npr:
vlc '/media/cdrom0’
ili cdrom1

poslije pod video imas aspect ratio, na ogle vidi kako izgleda u full screen?

Trebao si samo ‘ubiti’ Firefox… I meni se to cesto desava,valjda zbog ovog sto je medo spomenuo. Ugasis browser i sve OK

Ili “ubiti” pulseaudio (kill pulseaudio) i pokrenuti ga ponovo. Nekada pomaze

zasto ubiti firefox? pa nije mi radio Totem, MPlayer, RhythmBox, Banshee…?!? a YouTube na firefox JESTE rado?
ili ja nisam nesto skonto?

sta je pulsaudio?

update:
sinoc sam gledao film i omjer je kakav i treb ad abude. jutros, na poslu opet otvorim film i opet “vertikalan”
http://afan.net/images/Screenshot.png ← ovo je full screen

na poslu imam dodatni monitor a sam ubjedjen da “kalkulacija” sirine ukljucuje i taj drugi monitor?!?

U Totemu je to View>Aspect ratio>16:9 pa potrazi tu opciju u Ogle…

u tome i jeste problem :slight_smile:

Edit > Properties - nista se ne otvara
View im asam odvije opcije: Full screen i Keypad. kad kliknem na Keypad otvori se mali “kalkulator” i na koju god tipku da kliknem zatvori mi Ogle?!?

vlc–>>file–>>open directory
kasnije ides na video–>>aspect ratio i stavi koji ti odgovara

[quote=medo]vlc–>>file–>>open directory
kasnije ides na video–>>aspect ratio i stavi koji ti odgovara[/quote]
hadzija, ja te ne kontam? sta ti je vlc? nema toga na mom Ogle-u? niti file ima open directory? ima samo open i open disc? a “open” je klasicni open, file browser?

VLC ti je player (valjda su na to mislili).
Applications–>Add/Remove–> vlc

zasto ubiti firefox? pa nije mi radio Totem, MPlayer, RhythmBox, Banshee…?!? a YouTube na firefox JESTE rado?
ili ja nisam nesto skonto?[/quote]
vjerovatno imas flash plugin installiran na firefox-u (rece ti da koristis youtube)… eh taj plugin zauzme sound device i onda nijedan drugi program ne mozes tom sound device-u pristupit i tako ti nemas zvuka,… vjerovatno ti je sound karta neka slicna intel hd il tako nesto slicno , sto ne podrzava hardware mixing …