[RIJEŠENO]Ubuntu 8.04 upgrade?

Posto kao sto znate,izlazi uskoro ova nova verzija,imam pitanje oko upgrade-a.Naime,nikada nisam radila upgrade iz samog ubuntu-a nego sam radila fresh instalaciju,ali me interesuje da li je ok da to uradim tj da li se preporucuje onako “toplo”:-)) ,ili je bolje da se rusi sve i radi fresh instalacija???Dakle sta je vasa preporuka??
HVALA

Ja radim upgrade jos od 7.10 verzije i dosad nisam imao problema, tako da ne vidim sto bi bio belaj :slight_smile:

Pa dobro,to i trazim,da mi neko ko je to radio kaze da li se sa kakvim problemima susreo.Ok jer tako sam ga sredila sad i prawo bi mi bilo mrsko da sve ponovo radim.
Hvala

Uvijek mozes napraviti odvojenu particiju za /home, tako da ti reinstaliranje nije velika muka.

8.04 je LTS, ne vidim razlog za upgrade ako sve radi…

Zato sto ces dobiti nove verzije softwera, dok ces LTS-om dobiti samo sigurnosne ispravke. To LTS cini veoma prakticnim za server, dok bih ja za desktop ipak preporucio redovni upgrade.

Sto se tice odgovora mladoj partizanki, nema potrebe da radis reinstalaciju, upgrade redovno prodje bez ikakvih problema.

znači li to da novi open office- neće u skorije vrijeme biti uključen u LTS verziju?

Ma sto se particionisanja tice na ubuntu-u tim ne zelim da se bavim,jer imama losa iskustva:-)ali aBd ide onda lagani upgrade.Pa sutra izlazi 8.10 dragi moji kao sto znate:-).Happy new UBUNTU :clap:
POZZ i hvala na odgovorima

Novi openoffice nece nikada biti ukljucen u trenutni LTS 8.04.

[quote=mladapartizanka81]Ma sto se particionisanja tice na ubuntu-u tim ne zelim da se bavim,jer imama losa iskustva:-)ali aBd ide onda lagani upgrade.Pa sutra izlazi 8.10 dragi moji kao sto znate:-).Happy new UBUNTU :clap:
POZZ i hvala na odgovorima[/quote]
Pa dobro, ako sve radi, mozda bolje da ne diras nista :wink: Ali ako nekada budes radila instalaciju nanovo, obavezno odvoji \home particiju, ako ni zbog ceg drugog, onda zbog toga sto kod reinstalacije ne moras backup-ovati dokumente, a i sve postavke ostaju sacuvane.

BTW, ovi sto rade upgrade redovno, kakvo je iskustvo sto se tice upgrade-a u prvih dan ili dva dana po izlasku nove verzije? Da li sacekati nekoliko dana ili nema problema odmah upgrade-ovati (tj. odmah veceras :smiley: )?

Iskreno, ne znam maltene nikog kome OOo2 nema sto OOo3 ima, a raji kojoj treba nesto iz OOo3 su vrlo vjerovatno sami sposobni da to instaliraju. Mada priznajem da je veoma bezveze sto nisu ukljucili OOo3.

Evo jedna “sitnica” koja je meni, npr., veoma bitna: Notes. U 2.4 kada markiras tekst, moras ga obavezno deselektovati da bi dodao Note, inace ga obrisa. Pored toga, Note pises u posebnom okviru, a pregledas kroz Navigator. Uzas. Kada radis korekcije vece kolicine teksta, ovo je otprilike kao krampanje. U OOo 3 su to konacno promijenili (jes’ da je malo MS style, al’ sta fali kad je funkcionalno :wink: )

E ja ne znam da li ste vu upgrade uradili,ali ja ipak nisam ali ne bitno!Uradila sam fresh instalaciju i da vam kazem razocarana sam!!Dosta programa koje sam sa 8.04 koristila ne rade ili prorade nakon vise startanja,kad ja vec izgubim zivce,zatim,cesto mi se ruse neki programi kao sto je emerald za teme ili compiz,ekran s vremena na vrijeme poludi,drivere sam instalirala,a ekran mi je detektovao kao 15 a ne 17 incni!!!Ma puno stvari je nestabilno.Ne znam kakva je kod vas situacija ali meni se odmah ne svidja. :notkul:

hmm, veoma cudno. Ja sam ga instalirao i kuci i na poslu i radi bez greske. Da li si zadrzala /home direktorij pa te mozda zeza stara konfiguracija?

Iskljuci sve desktop efekte System -> Preference -> Appearance -> Visual Effects -> None pa vidi sta ce se desiti. Takodjer kazes da ti se ruse aplikacije, koje su to aplikacije i da li imas problema i sa jednom aplikacijom koja nije vezana za grafiku.

I meni se desavalo da su programi padali, dobivao prazne prozore…Kad sam isključio efekte sve normalno proradilo.

[quote=Avdija]hmm, veoma cudno. Ja sam ga instalirao i kuci i na poslu i radi bez greske. Da li si zadrzala /home direktorij pa te mozda zeza stara konfiguracija?

Iskljuci sve desktop efekte System -> Preference -> Appearance -> Visual Effects -> None pa vidi sta ce se desiti. Takodjer kazes da ti se ruse aplikacije, koje su to aplikacije i da li imas problema i sa jednom aplikacijom koja nije vezana za grafiku.[/quote]
NIsi dobro procitao.Rekla sam da sam uradila fresh instalaciju a ne upgrade,dakle sve na novo!!!A jedna od aplikacija koja ne radi kako treba je PPP TRAY kojom se konektujem na net.Naime,kad stavim da se dize sa sistemom a zatim pokusam uspostaviti konekciju ne reaguje,nego moram kucati sudo ppptray i terminal mora biti aktivan citavo vrijeme da radi ok.Prije sa tim nisam imala problema,ali eto sve u svemu,radi ali ne onako kako sam mislila da ce biti.

Dobro, nemoj galamiti odmah :slight_smile: Uradim i ja fresh instalaciju, ali zadrzim /home i svu konfiguraciju :slight_smile: Ako vec neces da prebacis modem u Router mode, 8.10 ti ima poboljsanu podrsku za pppoe kroz Network Manager 0.7, pa pokusaj preko toga praviti konekcije.

Ma jooj ne galamim ja:-)ne bitno moze i ovako kako sad radim.Napravila sam shortcut na desktop-u za ppptray kao aplikaciju u terminalu(sudo ppptray) pa onda radi.Ma sredice se to.Pozz

Evo danas uradio upgrade. Nigdje greske. Nigdje belaja. Sve radi. Samo mi nesto KDE3 :slight_smile:
Oni znaju da KDE4 jos nije dovoljno stabilan, tako da mi ovo djeluje kao pokusaj proguravanja GNOMEa kao defaultnog desktopa.
Sto za mene oznacava kraj koristenja Ubuntua – uskoro dobijam novi laptop i odo se igrat Mac OS Xom i BSD sistemima.

E sad mi je przac poludio!!!Kad zavrsi sa przenjem,izbaci cd i odmah se ponovo zatvori.Zatim ja pritisnem da otvorim on se opet sam zatvori!!!Tek iz 3-eg puta uspije da ostane otvoren!!!Nije do programa sa kojim przim jer sam pokusavala sa nerolinux-om,k3b-om a i sa gnome-bakerom,uvijek ista stvar.Przac je nov,kupljen neki dan,a ovo mi se poslo do maloprije desavati.U windows-u se ne desava.Ima li iko ideju do cega moze ovo biti???
Il je bolje da otvorim novu temu???
HVALA