[RIJEŠENO] xgl na suse 10.2

Na samom pocetku zelio bih da se zahvalim svimana pomoci oko mog prvog pitanja vezanog za "widgets"na suse 10.2.Necu da nabrajam da nebih slucajno koga ispustio,jos jednom VELIKO HVALA!
Sada imam jedan drugi problem pokusao sam da pokrenem xgl 3d graphics i sljedio sve upute iz dokumentacije:download-ovao drivere za nvidia 7600,otisao u yast i promjenio sa xorg u xgl,restartovao i tada problem,otvori mi se crni ekran kao konzola i trazi mi username i password.Ukratko nema grafickog sucelja.Sta da radim sada?Ah ujedno da iskoristim priliku i pitam ovo
ja imam linux na drugom hard disc pa svaki put kad hocu da startujem linux moram ici u bios da podesavam boot option,dali ima mogucnosti da se nemora ici u bios i stalno mjenjati to.Unaprijed zahvalan za svaku vrst pomoci.

logiraj se kao root

onda ukucaj sax2 ispodešavaj driver i monitor

kucaj startx

ps:
nemam iskustva sa nvidiom na suse… ovo su neka generalna uputstva

http://en.opensuse.org/Beryl

trebalo bi da ima, ostaviš u BIOS-u da je default taj linux HDD, upališ linux, u njegov /boot/grub/menu.lst upišeš nešto slično ovome - zavisi koji ti je taj HDD sa windowsom i na kojoj je particiji

title Windows 95/98/NT/2000
root (hd0,0)
makeactive
chainloader +1

obrazloži malo više pa ćemo vidjeti (jel SATA ili PATA disk, šta ti piše u BIOSU - prioriteti itd)

Evo ovako Aldine dva HDD:
1.prime master SATA windows xp
2.prime master ide suse 10.2 grube loader.
U BIOS-u je podeseno da se podize sa sata diska pa ja to mjenjam stalno.Ostavio bih ja to na linux-u ali ostatak familije nemoze da zivi bez windowsa.Ja mislim da sam napisao sve sto si me trazio,ako sam izostavio nesto izvinjavam se.Hvala puno na pomoci.Namjestio sam 3d grafiku i beryl i sada funkcionise perfektno.Jos jednom hvala najljepsa svima na nesebicnoj pomoci.

De postaj grub.conf.To bi se moglo rijesiti tako sto ces ovaj gdje ti je Linux staviti kao primarni boot a onda jednostavno u grub.conf staviti root(hd0,x) za Windows , dok ce taj drugi disk na kojem je Linux biti root(hd1,x)

znači uradi ovo citirano, pa onda u konzoli ili gnome-terminalu kucaj redom:

su
echo “title Windows1” >> /boot/grub/menu.lst
echo “root (hd0,0)” >> /boot/grub/menu.lst
echo “makeactive” >> /boot/grub/menu.lst
echo “chainloader +1” >> /boot/grub/menu.lst

echo “title Windows2” >> /boot/grub/menu.lst
echo “root (sd0,0)” >> /boot/grub/menu.lst
echo “makeactive” >> /boot/grub/menu.lst
echo “chainloader +1” >> /boot/grub/menu.lst

ps:

1. stavio sam dva windowsa pa ti poslije bootanja obriši onaj koji nije mogao da boot-a ok, mislim da bi tebi odgovara ovaj windows2, jer je na sata disku a koliko ja znam oni se na linuxu obilježavaju sa sda sdb itd

2. pisao sam echo jer ne znam jel ti KDE ili GNOME (imaš li kate ili gedit) i zato što ne znam kakav si sa vi-em odnosno nano-om, a ti ako znaš koristi neki od ovih editora možeš samo iskopirati ove linije i dodati ih u menu.lst, ako ne znaš ovo ti je šansa da ih naučiš

title Windows1
root (hd0,0)
echo makeactive
echo chainloader +1

title Windows2
root (sd0,0)
echo makeactive
echo chainloader +1

pps:
lesson: kako se koriste nano i vi
su
nano /boot/grub/menu.lst
sa kombinacijom tipki na tastaturi, ctrl+x izlaziš iz programa, sa ctrl+o (nije nula već slovo “O”) snimaš/zapisuješ promjene u fajlu

su
vi /boot/grub/menu.lst
ako hoćeš “vi” (btw. on je moj favorit) onda kad hoćeš da pišeš pritisneš tipku “i” ili tipku “insert”, onda počinješ pisati, kad želiš da izađeš onda pritisneš Esc, pa kucaš dvotačku “:”, pa “wq” - write quit (zapiši i izađi), ako hoćeš da izađeš a ne želiš da snimiš promjene onda Esc pa dvotačka “:” pa q!

pps:
ovdje možeš naći kako da u GRUB-u naštimaš koji će operativni sistem biti prvi na listi, koji defaultni, koliko je vrijeme čekanja prije nego što krene bootanje…
http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=3641

[quote=aldin]lesson: kako se koriste nano i vi
su
nano /boot/grub/menu.lst
sa kombinacijom tipki na tastaturi, ctrl+x izlaziš iz programa, sa ctrl+o (nije nula već slovo “O”) snimaš/zapisuješ promjene u fajlu[/quote]
Suse još uvijek isporučuje pico umjesto nano :rolleyes:

hmm na slacku je pico, a suse je vi i nano, provjeriću još jednom kasnije…

sad provjerio, na suse-u (10.2) shipuje nano i pico tako da nema problema što se ovog tiče

Evo mene opet sa problemom,napravio sam sve kako ste mi objasnili i neradi.Izbacuje mi gresku.

root (sd0,0)
Error 23:Error while parsing number
Sve sam ovo pokusao dva puta i sada kada se GRUB loaduje imam tri windows opcije i opensuse.Gdje sam pogrijesio?
POMAGAJTE DRUGOVI HOCU…

Trebaš upisati

[quote=Emx]Trebaš upisati

[/quote]
Probao neradi sada imam 4 windows opcije.Imas li jos neku ideju EMX,ili barem da mi objasnis kako da uklonim ove windows opcije?Hvala

1. pošalji sadržaj menu.lst ovdje da vidimo… reći ćemo ti šta je višak

znači cat /boot/grub/menu.lst

1. onda uradi sve ove naredbe (neke neće dati nikakav izlaz a neke će dati listing particija):

su
fdisk -l /dev/sda
fdisk -l /dev/sdb
fdisk -l /dev/sdc
fdisk -l /dev/sdd

fdisk -l /dev/hda
fdisk -l /dev/hdb
fdisk -l /dev/hdc
fdisk -l /dev/hdd

ps:
btw na ubuntu: sudo fdsik -l izlista sve prikopčane diskove usbstikove itd dok kod suse-a AFAIK mora se listati posebno /dev/XdX

evo vako po redu
modemcablexxx:/home/me# cat /boot/grub/menu.lst

Modified by YaST2. Last modification on Sat Feb 17 16:30:07 UTC 2007

default 0
timeout 8
gfxmenu (hd0,5)/boot/message

###Don’t change this comment - YaST2 identifier: Original name: linux###
title openSUSE 10.2
root (hd0,5)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.18.2-34-default root=/dev/hda6 vga=0x31a resume=/dev/hda5 splash=silent showopts
initrd /boot/initrd-2.6.18.2-34-default

###Don’t change this comment - YaST2 identifier: Original name: windows###
title Windows
rootnoverify (hd0,0)
chainloader (hd1,0)+1

###Don’t change this comment - YaST2 identifier: Original name: floppy###
title Floppy
rootnoverify (hd0,0)
chainloader (fd0)+1

###Don’t change this comment - YaST2 identifier: Original name: failsafe###
title Failsafe – openSUSE 10.2
root (hd0,5)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.18.2-34-default root=/dev/hda6 vga=normal showopts ide=nodma apm=off acpi=off noresume edd=off 3
title Windows1
title Windows
root (sda0,0)
makeactive
chainloader+1
title Windows1
root (sd0,0)
makeactive
chainloader+1
title Windows2
root (hd0,0)
makeactive

druga stvar lst:
isk /dev/sda: 250.0 GB, 250059350016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 30401 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 * 1 30400 244187968+ 7 HPFS/NTFS

treca:
isk /dev/hda: 80.0 GB, 80060424192 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 9733 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/hda1 * 1 3265 26218080 7 HPFS/NTFS
/dev/hda2 3265 9733 51962211 f W95 Ext’d (LBA)
/dev/hda5 3265 3456 1542177 82 Linux swap / Solaris
/dev/hda6 3457 5979 20265966 83 Linux
/dev/hda7 5980 9733 30153973+ 83 Linux

nadam se da nisam nista zaboravio.:wink

title Windows1
title Windows
root (sda0,0)
makeactive
chainloader+1
title Windows1
root (sd0,0)
makeactive
chainloader+1
title Windows2
root (hd0,0)
makeactive
ovo si izgeda ti postavljao?
Odi na Suse upali terminal ili konzolu neznam na cemu su kde il gnome
uzecu da si na gnome :slight_smile:
tipkaj
su
unesi pass
gedit '/boot/grub/menu.lst’
e sada ja bi izbrisao ono gore i stavio ono sto je ispod u crvenom
###Don’t change this comment - YaST2 identifier: Original name: failsafe###
title Failsafe – openSUSE 10.2
root (hd0,5)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.18.2-34-default root=/dev/hda6 vga=normal showopts ide=nodma apm=off acpi=off noresume edd=off 3

[color=#FF0000]title Microsoft Windows XP (/dev/hda1)
rootnoverify (hd1,0)
savedefault
makeactive
map (hd0) (hd1)
map (hd1) (hd0)
chainloader (hd1,0)+1[/color]

i onda gore klikni na SAVE pa restartaj kompjutor,
kada se pojavi bootloader biraj zadnju opciju "Microsoft Windows XP"
Pa ako bude radilo boze moj mozes ga pomjeriti na vise negdje, a izbrisati staru opciju za windows

dok kod mene u menu.lst od suse izgleda ovako samo znam da sam imao nekakvu mrtvu glavu na ovoj konfiguraciji
###Don’t change this comment - YaST2 identifier: Original name: windows###
title XP
rootnoverify (hd0,0)
chainloader (hd1,0)+1

ovako, tebi je bitno da ima ovo:

default 0
timeout 8

title openSUSE 10.2
root (hd0,5)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.18.2-34-default root=/dev/hda6 vga=0x31a resume=/dev/hda5 splash=silent showopts

sve ostalo možeš brisati pisati koliko hoćeš.

medo je pisao hd, eh sad jel zato što treba ili zato što je mislio da je PATA… jer ti si rekao gore da ti je sata disk ovaj na kojem je windows xp…haj skontaćemo aBd, ti samo ovo dodaj i isprobaj bootati oba windows naslova (iskreno nemam sata disk pa ne mogu reći iz prve ruke - ali na ovaj način ja radim sa PATA - paralel ili ti hd diskovima)

title Windows by medo
rootnoverify (hd1,0)
savedefault
makeactive
map (hd0) (hd1)
map (hd1) (hd0)
chainloader (hd1,0)+1

kucaj:
su
cp /boot/grub/menu.lst /boot/grub.menu.lst_backup
nano /boot/grub/menu.lst

obriši sve što ima napisano u tom fajlu, pa ovo dole iskopiraj u taj fajl i snimi; sa kombinacijom tipki na tastaturi - ctrl+x izlaziš iz programa, sa ctrl+o (nije nula već slovo “O”) snimaš/zapisuješ promjene u fajlu

[code]default 0
timeout 8

title openSUSE 10.2
root (hd0,5)

title Windows by medo
rootnoverify (hd1,0)
savedefault
makeactive
map (hd0) (hd1)
map (hd1) (hd0)
chainloader (hd1,0)+1

title Windows SATA by aldin v1
root (sd0,0)
makeactive
chainloader +1

title Windows SATA by aldin v2
root (hd1,0)
makeactive
chainloader +1[/code]
ps:
@newinlinuxworld, prvo da te pitam jesi li spojio chainloader+1 ili ima bar jedan space između chainloader +1 kod ovog mog prethodnog posta?, btw treba da ima space, najbolje kopiraj ono što ti pošaljemo i sa shift + insert tipkama upišeš (kao ctrl+v), haj probaj ovo dvoje pa javi… ov e nepotrebne windows linije možež brisati iz nano programa ili čak probaj kucati “kate” umjesto “nano” kad budeš htio editovati fajl menu.lst

@medo može li se ovo “map” koristiti na sata diskovima? sjećam se da si i ti imao ovakvih pitanja/situacija kada si tek počinjao sa linuxom jelde?

rootnoverify (hd1,0)
savedefault
makeactive
map (hd0) (hd1)
map (hd1) (hd0)
chainloader (hd1,0)+1
E ovo mi je u Ubuntu bootloader-u koji je instaliran na IDE
Dok mi je Suse na SATA zajedno sa Windowsom( hehe Suse nasao druga)
Bootloader instaliram u IDE tako ako kojim slucajem stekne da mogu opet na Windows koji boota normalno.
I ni kod Mandrive niti kod SuSe nerade bootloderi kako treba (svejedno bili instalirani na SATA ili ATA mislim na distribucije) . Zato koristim Ubuntu- ov bootloader Grub.
Vise puta kod instalacije neke druge distribucije dobijem te probleme sa bootloaderima, pa onda idem opciju copy-paste mijenjane brojeva tako da dobijem po 7 il 8 opcija za paljenje tog windows-a ili druge neke distribucije dok ne potrefim na pravu. Tri minute posla, ali vrijedi pokusati sa vise kombinacija.
Iskreno kombinaciju (sda0,0) nisam nikada pokusao :frowning:
Ali za mene je logicki ako mu je Windows na SATA, a SuSe na ATA koliko sam razumio ako se ne varam onda vidim da mu je u bootloaderu
title openSUSE 10.2
root (hd0,5)
znaci Windows bi bio na nekih hd1,xx , jer mu je hd0 vec prikaziva drugi disk ATU i njegovu particiju “5” Suse .

jah eto vam je ista situacija, može bit da je ovo rješenje malo sam i ja gledao po google i vidio sam ovih map map, i da se fizički diskovi broje kod ovog root - hd0 hd1 hd2, pa ako je stavio ovaj pata (hda) kao “master” po prioritetima onda će sata doći kao “slave” - mada je sata (nema jumpera) disk i dobiće redni br hd1 AFAIK… haj vidjećemo bil hajr

A imas i u Yast-u opciju bootloader da napravis konfiguraciju mogao bih i to valjda, ali prije toga napravis backup od menu.lst
pa na Yast pod bootloader opcijama ides u donjem desnom cosku dugme, pa izaberesna ocitavanje particija ili tako nesto…
Rijetko palim SuSe tako da mi je iz pamcenja da ima ta opcija, ako nesto zeznes odes na Windows i instaliras driver za ext3 tako da vidis te particije i u Windows-u, iz njega ih takodjer mozes editovati ako zelis…
Ali pazi na SWAP particiju da je nebi formatirao tu nema nista posebnog, al’ ce ti windows javljati kada kliknes na nju dali si voljan da je formatiras ti izaberi “ne” :wink: