[RIJEŠENO] Zvuk, veličina slova, zaštita Linuxa

tek sam pocela, a vec imam problem :rolleyes:
nemam zvuka. what to do? :oops:
btw. bilo ga je…
note: suse 9.3

i meni poslije instalacije nije bilo zvuka… fazon je bio sto je sve bilo smanjeno do kraja… vidi kakvo je kod tebe stanje…
imas li mozda ikonicu u donjem lijevom uglu na kojoj je prekrizen zvucnik ili tako nesto?
klikni na nju i uljuci sve i pojacaj do kraja , trebalo bi da radi …
:smiley: :smiley: :smiley: :smiley:

hahaha
nije mi smanjeno, pojacala sam sve :slight_smile:
pa vidjela sam da je jos ljudi imalo isti problem, smanjeno sve do kraja.
sve je ok
testni_hamo2 je rijesio problem 8)

ok, vazno je da radi…

problem no2

slova u mozilli su premala (i u konqueroru isti problem).
kad povecam na normalnu velicinu (ctrl + +) od koje me glava ne boli i odem na google, onda budu prevelika. u cemu je fol? :rolleyes:

Moras podesiti u Mozilli velicinu fontova za svaki Charter Encoding, jel npr. kad pristupas google-u on ima UTF-8 charter encoding, dok recimo npr ovaj forum je Central European…
To gdje stimas fontove je u Firefoxu (Edit -> Preferences -> Fonts), ali to izgleda ovako:
http://jarmin.com/demos/pics/access/browsers/moz3.jpg
A da ti fontovi ne bi bili premali stavis Minimum font size = 10

U svakom slucaju moras testirati i ja sam probao nekoliko kombinacija, dok nisam nasao onu pravu.

[quote]problem no2

slova u mozilli su premala (i u konqueroru isti problem).
kad povecam na normalnu velicinu (ctrl + +) od koje me glava ne boli i odem na google, onda budu prevelika. u cemu je fol? :rolleyes:[/quote]

tipično za one koji tek pređu sa windowsa na linux… i ja sam isto osjetio razliku lol

imaš MS fontove na kde-look.org

http://www.kde-look.org/content/show.php?content=19259

[quote]
by SeanParsons on: 04/05/2005, 11:00

Thanks for the concern, but I have followed the guidelines for redistribution of these fonts. These specific fonts only require that the apropriate EULA be maintained with the set for redistribution. The EULA is contained within the tarball as a README. If you use any of the aforementioned systems for downloading the fonts, you will find that your distro also includes the EULA as well.

I have previously exchanged heated words with several Microsoft employees over a few issues and am very careful to avoid giving them reason to make any threats towards me.

Best Regards

Sean[/quote]
pa sa tog linka odeš na dno stranice i naći ćeš

msttcorefonts.tar.gz

[quote]Microsoft True Type Core Fonts

Many web pages and documents require various MS licensed fonts for proper rendering. MS has allowed the redistribution of their most popular fonts as long as their EULA has been kept with them. This file contains the appropriate EULA and the following fonts:

* Andale Mono
* Arial
* Arial Black
* Arial Bold
* Arial Bold Italic
* Arial Italic
* Comic Sans MS
* Comic Sans MS Bold
* Courier New
* Courier New Bold
* Courier New Bold Italic
* Courier New Italic
* Georgia
* Georgia Bold
* Georgia Bold Italic
* Georgia Italic
* Impact
* Times New Roman
* Times New Roman Bold
* Times New Roman Bold Italic
* Times New Roman Italic
* Trebuchet MS
* Trebuchet MS Bold
* Trebuchet MS Bold Italic
* Trebuchet MS Italic
* Verdana
* Verdana Bold
* Verdana Bold Italic
* Verdana Italic
* Webdings[/quote]

i ima još jedan način:

ja ti “ne govorim” da importuješ fontove sa windows-a

ps
ja sam Tahomu dobio tako što sam preko wine-a instalirao “MS word viewer” i onda mi je on sam istalirao u /home/user/.wine/drive_c/windows/fonts/tahoma.ttf

raja jel to “legalno”? mislim ovo gore microsoft se “izradio”, ali jel se ovo sa tahomom može smatrati legalnim jer viewer je sebi instalirao font i to na linux lol

pps

stavi antialiasing na high možda bude bolje, ali ovo ti je tek u trećem planu

ok, pokusacu cim se vratim u linux.

problem no3.

jedan clan uze porodice mi je zaprijetio da ce mi pobrisati sve sa mog HDDa, pa i linux. kako da se zastitim?
nemojte mi samo reci da se ne moze pobjeci od antilinuxasa, da se ubijem odmah. :rolleyes:

svasta.

svasta.[/quote]

sta ces, muskarac pa sve na silu rjesava. :rolleyes:

ako imas grub pogledaj: http://www.gnu.org/software/grub/manual/grub.html#Security
ili kako ono bi da se postavi šifra kod butanja sistema ?..

[quote]ako imas grub pogledaj: http://www.gnu.org/software/grub/manual/grub.html#Security
ili kako ono bi da se postavi šifra kod butanja sistema ?..[/quote]
mislim da joj to nece pomoci, mada sve zavisi o tome koliko njen brat zna, ako dobro zna, onda joj ni bios ni grub sifra nece pomoci, jer ako moze uci u win moze joj odande formatirati linux disk, a ako nemoze, moze sa boot diskete (npr. partmagic) tj. prije startanja grub menija.

ma rekoh ja svasta :slight_smile:

[quote][quote]ako imas grub pogledaj: http://www.gnu.org/software/grub/manual/grub.html#Security
ili kako ono bi da se postavi šifra kod butanja sistema ?..[/quote]
mislim da joj to nece pomoci, mada sve zavisi o tome koliko njen brat zna, ako dobro zna, onda joj ni bios ni grub sifra nece pomoci, jer ako moze uci u win moze joj odande formatirati linux disk, a ako nemoze, moze sa boot diskete (npr. partmagic) tj. prije startanja grub menija.

ma rekoh ja svasta :)[/quote]

ma sve zavisi koliko buraz zna… inače ako je snimljeno kako pretpostavljam da jeste on ne može izbrisati iz windowsa ništa…

pa kolko ja malo znam, on zna jos manje lol
uvijek moze pitati nekoga kao sto ja pitam vas za pomoc. :rolleyes:
iz wina mi se linux particija ni ne vidi, dakle ne moze je na standardni nacin formatirati. helem, onda da je svoje podatke stavim na particije koje ce biti nekog file systema kojeg win ne vidi? a ako mi sta treba da koristim na winu uvijek mogu snimati na flash memory pa sa njega pokretati u winu. je li ima to ikakvog smisla?

hehe onda je dobro, ali sto ti kazes ako pita koga onda je gotovo :).
Nema veze sto se pariticija iz win-a ne vidi, on nju moze kad bi znao, obrisati-formatirati.
Ali uzmimo za pretpostavku da ne zna, iako nije uopste tesko to znati, imas vjerovatno jednu root particiju koja je ionako nevidljiva, a ako ti treba jos prostora koji ne bi trebao biti vidljiv pod windowsom onda napravi jos jednu ext3 particiju. A ako smatras da nije toliko opasno mozes napraviti jednu fat32 particiju koja ce biti ona na koju ces kopirati nesto sto treba da doradujes na windowsu ili sl.

dakle npr:
/ - root
/moje_stvari
/fat32 - za ostale toliko ne bitne stvari…

eto tako, a da zabranis pristup linuxu prilikom buta mozes dodaj u LILO (ako koristis lilo) sljedece (oznacene):

image = /boot/vmlinuz
  root = /dev/hda7
  label = ImeLinux
  read-only
  password="tvoja_sifra"           # dodaj ovu liniju
  restricted           # i ovu liniju

hvala, koristim GRUB :slight_smile:
e pa ne vjerujem da ce on maksuz nauciti kako da mi formatira, ali ako ima kakav divlji nacin on ce pokusati lol. hm, jednu cu staviti fat32, manju, a ove vece onda u ext3. tako bi trebalo biti ok?
a kako ide to brisanje linuxa? posto, ne moze u linux pristupiti bez passworda, a ako ga prema gore navedenom linku u GRUBu zastitim, oce to pomoci imaalo? :rolleyes:

Pa on Linux moze obrisati preko odredjenih programa koje “vide” linux particije.
Sto se tice GRUBa ti mozes s tim zabraniti pristup Linuxu, dakle npr. on ce moci bez problema pristupiti windowsu, ali kad krene da pristupi Linuxu (ono kod startanja komp.) trazit ce mu sifru. To je to.

[quote]ok, pokusacu cim se vratim u linux.

problem no3.

jedan clan uze porodice mi je zaprijetio da ce mi pobrisati sve sa mog HDDa, pa i linux. kako da se zastitim?
nemojte mi samo reci da se ne moze pobjeci od antilinuxasa, da se ubijem odmah. :rolleyes:[/quote]

1. zaprijeti mu da ces ga reci mami
  2. zaprijeti mu da ces ispricati njegovoj djevojci koji je krkan
  3. zaprijeti mu obrisati zauzvrat sve sa njegovog HD-a
  4. zaprjeti da ces mu instalirati virus - posljednji krik mode

:slight_smile:

[quote]

:)[/quote]
2a. zaprijeti mu da ces ga uslikati dok se tusira i objaviti sliku na internetu…

[quote][quote]

:)[/quote]
2a. zaprijeti mu da ces ga uslikati dok se tusira i objaviti sliku na internetu…[/quote]
2b. zaprijeti mu da ćes ga uslikati dok čačka nos i objaviti sliku na internetu