Sastanak core teama! - subota, 15. 07. 2006

Dva nova prijedloga za baznu distro:
http://www.mepis.org/
http://www.arklinux.org/

Što se tiče CentOS live kao prijedloga, dovoljno je pročitati ovu poruku:
http://lists.centos.org/pipermail/centos/2006-June/065913.html
(pročitajte i ostatak threada). Takođe moglo bi biti i (vjerovali ili ne) licencnih problema.

Ono, people, take it easy, ako neko misli da želim biti zajedljiv, mogu ja to i puno bolje :stuck_out_tongue:
A niko nije umro od malo skepticizma.

I dalje mi se (lično) ne sviđa ideja za Ruby, ma kako dobro zvučalo, ma koliko ljudi reklo da je cool. Jednostavno rečeno, stvari tako ne funkcionišu. Sad će se još ljudi učiti Ruby-u preko BHLD-a?

Što se tiče detekcije, ako instaler (npr Yast) ne prepozna sve kako treba, korisniku svakako ne gine editovanje tekstualnih datoteka. (btw, Vedrane, rekao sam da uopšte ne kontam otkud je sad Ubuntu favorit što se tiče stavke “Admin GUI”). Ili mi možemo bolje od komercijalnih Linux distributera.

Treća stvar, meni kriteriji nisu baš po ćejfu i vezano sa tim četvrta stvar:

Ukoliko ne želimo ličiti na Debian, treba nam lider! Neko ko može presjeći stvari. Već smo počeli gubiti vrijeme na male (tehničke) prepirke, a vjerujte biće ih još puno (jbg, kad to tak ide).

Meni su u zadnje vrijeme sve druge distro osim Slacka totalno bezveze (čak i SuSE), ali Slack očigledno ne dolazi u obzir, tako da nema smisla to gurati kao bazu. Ali se mogu principi gurati, a ono što sam ja od Slack-a naučio je KISS. Da je nama utabanom stazom krenuti, a ne raspravljati o tehnici letenja …

P.S.
Naravno da Slax/ZenWalk nisu bile realne opcije zbog instalacije na HD (i onda ide dependency hell, odnosno nedostatak istog kod datih, lol) Ali nam je trebalo nešto za poređenje, a i Slax je izgleda najdalje došao u dijelu “automatizirane hd instalacijske skripte”, možda bi se moglo šta iskoristiti …

P.P.S.
Nek se ne uvrijede Debian korisnici, al’ demokratija na takav način hvala, ali ne hvala. Moraš se oko svake fscking stvarčice “dogovarati”, po toj tradiciji, mi bismo 90% vremena trebali trošiti na dogovaranje, ostatak vremena na stvarni rad. Sreća njihova da drugi ljudi ipak pišu softver koji oni kako/tako spakuju.

Pozdrav svima,
Dobro, nisam imao vremena da procitam sve postove do sada u vezi BHLD2 ali nesto se sve poremetilo,prije nego sto se rijesi prvi problem (zadatak) iskoci novi,nebi bilo lose kada bi se otvorile zasebne teme:odabir distra,alata,dizajn i sl.
(Doduse mozda sam i to previdio,satra me selidba)
U svakom slucaju evo da i ja dadam koju “pametnu” u vezi odabira “distria” ili osnove za preradu

http://www.aurox.org/en/ …primitivno,funkcionalno,brzo,obecavajuce (dobro ja jesam malo vise naklonjen feferonicnim distrima ali pokazali su se kao ok,bar u vecini folova)

ok,ok procitacu prosle postove da se malo informisem…
die7

Mislim da ćemo se mi naći u petak na ETFu da razmijenimo mišljenja oko remasteringa. Ako još neko ima neki konkretan prijedlog oko distribucije, može nam se pridružiti i prenijeti svoje mišljenje i iskustva. Ako bude bolje rješenje, bezobzira o kojoj dist. je riječ, mislim da će većina prihvatiti.

Većina nas želi što više naučiti u procesu stvaranja BHLDa i želi na neki način “vratiti nešto zajednici” (napraviti nešto što do sada nije napravljeno ili unaprijediti). Mislim da je ovo dobar način da se obje stvari dese.

Sad trebamo diskutovati o tome da li trebamo diskutovati ili nam treba lider :wink:
Mislim ne vidim zasto ne bi mogao biti kompromis. Ako se ljudi ne mogu dogovoriti - lider odlucuje. Amila je prihvatila da bude lider BHLD2 core teama.

Ja se slazem da Amila bude lider.

Apsolutno se ne slažem! Nebitno je šta installer prepozna ili ne prepozna, korisnik treba imati mogućnost da to naknadno promijeni.

Školski primjer: imaš dvije zvučne kartice, onu integrisanu na matičnoj (koja se ne može isključiti u BIOSu) i pravu koju želiš koristiti. Ne znam za Yast, ali na Mandrivi fino odeš na pregled hardvera, klikneš na hardver koji želiš isključiti i zadaš mu nepostojeći drajver. Primjer drugi: instaliraš sistem bez scannera, tako da nije instaliran sane. Kasnije dodaš scanner. Ko će instalirati sane? Dobra vila? Korisnik koji ne zna da sane znači Scanner Access Now Easy? Instaliraće ga kontrolni centar. Primjer treći: korisnik nakon instalacije promijeni zvučnu ili grafičku karticu ili monitor ili doda radio karticu ili DVB ili satelitski risiver ili web kameru. Zapamti da radimo na live CDu tako da nije baš pametno ubaciti sve moguće i nemoguće drajvere. Primjer četvrti: kako ćeš konfigurisati scanner na paralelnom portu? Ne, neće biti prepoznat, znam iz iskustva. Primjer peti: korisnik ima winmodem. Yast ili MCC će barem ispisati korisniku da ima winmodem tog i tog tipa i da potraži drajvere na netu. Sve su ovo problemi sa kojima sam se susretao i ljudima pokušavao dati rješenje bez korištenja konzole.

Jednostavno, ne sviđa mi se OS koji pretpostavlja da su svi njegovi korisnici ili hackeri ili idioti. Postoji jedan veliki broj ljudi između i ti ljudi su oni koji su presudni za uspjeh ili neuspjeh nekog OSa.

Što da ne? Bitno je koristiti sistem koji ako ništa pokušava da uradi pravu stvar, prijavljivati i ispravljati bugove dok sve ne bude radilo na zadovoljavajući način. Koliko ja vidim stvar je trivijalna, glavni problem je što u tim komercijalnim distributerima rade razni Adisi koji misle da je kontrolni centar nepotreban.

Pozdrav,

nesto se ne mogu registrovati na wiki pa ne mogu komentirati prijedloge za novi ime distribucije. Ne bih da budem pogresno shvacen, ali mi prepateticno zvuci BOne, standardna prica jedna Bosna, jedinstvena, najbolja na svijetu i sl. Nesto ne bih ovo ime.

BOlix je vec bolji prijedlog ali nekako mi ode na Red Hat i njihove Enterprise edicije.

S obzirom da ce ovo biti (nadamo se) prva distribucija na lokalnom nivou, moj prijedlog je da se zadrzi stari ime, samo da se promjeni znacenje:

BHLD - BH Linux Distribution.

Ah ljudi ljudi …

Odem na odmor, vratim se, kontam sta se sve desilo. Ono nista se nije desilo. Ljudi razmisljaju o imenu distroa? Ono fakat wtf. A po meni pored svega, raspravlja se i prica o “nevaznim” stvarima pored toliko “vaznih” stvari.

Uredu je sve to. Desit ce se. Al ajde nek se krene.

Nemoze se core tim skupit? Ajde da taj isti core team se onda nadje eto na irc-u bar. Ako tu bude bar 51% core team clanova odluka je validna. Tj ipak izgleda da ce morat doc do “glasanja”

Meni je da vam kazem vise i svejedno. Ovo jest vazan korak za ovo isto, al ljudi ista prica se ponavlja danima i danima. Amila je lider team-a?

Ok, Amila je lider, Amila daj molim te stvarno uradi nesto, nek se stvarno krene. Jer i nakon svih stvari, samo se treba zapitat koliko ce jos da se naleti na problema …

Pa krece se … :slight_smile: (ipak se krece … :wink: )
Sutra, inshallah, poredimo 3 distribucije po remasteringu … i ako se odlucimo za neku od njih to je to … .radovi mogu poceti …

Ne ako, make it happen :wink:

Ppl,

večeras smo skontali da neki od nas neće sutra (danas) naći vremena da se sumiraju rezultati. Znači, moramo pomjeriti termin. Pošto ima dosta ljudi koji ne mogu doći do Sarajeva, sastanak ćemo održati na IRCu u ponedjeljak u 22:00h. Ako bude potrebno zatvorit ćemo se na #lugbih-core i tamo “odlučivati”.

Što se tiče liderstva, hvala ljudi, ali mislim da neću imati dovoljno vremena da dobro uradim taj posao. Naravno, tu sam, radiću puno parom, ali ne mogu preuzeti tu ulogu.