Skystar 2 na Suse 9.3

Pocetnik sam, moze li mi neko ko se razumije, reci sta mi sve treba da bi mi satelitska kartica Skystar 2 proradila na Suse 9.3.
Vidio sam da je prepoznao kao hardware, i sta trebam uraditi sljedece.
Google mi bas i nije pomogao.
Ili ako ne moze na Susetu, na kojoj distribuciji moze? Valjda neko iz Bosne to koristi.

http://www.linuxquestions.org/questions/answers/426

nemam ss2 ali evo sta sam nasao na web-u

Meni obicno sve radi pod SuSe za skystar 2 tj. ne treba nista dodatno konfigurisati sistem. Da bih je koristio, prvo instaliram sve dvb pakete koji dolaze uz SuSe, a potom mplayer (njega obicno kompajliram, optimizacija izvrsnih datoteka cini cuda), uz njega je neophodno imati datoteku sa listom kanala koja se dobije sa:

dvbscan /usr/share/doc/packages/dvb/scan/dvb-s/Astra-19.2E | tee ~/.mplayer/channels.conf (za SuSe i Astra satelit)

Ako je sve uspjesno, moze se pokretati TV komandom mplayer “dvb://VIVA” i slicno, a za sve opcije se moze pogledati napravljeni channels.conf

To je kako ja radim, znam da imaju i druge metode, ali je ova meni najbolja.

P.S.
Nisam odgovoran ni za kakvu stetu nastalu slijedjenjem ovih instrukcija :slight_smile:

Kao sto rekoh na pocetku, pocetnik sam, tj. koristim Linux jedan dan :), i evo sta sam uradio, nakon sto na Susetu nisam mogao pokrenuti mp3 i DVDove, niti Skystar, instalirao sam sa Yasta sve dodatne multimedialne i dvb opcije, pokrenuo live update, i kada sam nakon pola sata vidio 1%, abortiro sam.
Rezultat svega toga je da se ne mogu logovati, samo na pocetku stoji “Xconsole” u gornjem lijevom uglu, i ni makac dalje
Tako da dok ne reinstaliram, ne mogu ovo isprobati. Pa javim vam :oops:

Aldine, to sam vec vidio, samo mi nije jasno

[quote]This is how you can make SkyStar 2 work in Fedora core 3 distribution (with the Kernel 2.6.10)
[/quote]
da li moram instalirati Fedoru ili ovo vazi i za Suse

Kada sam jedini put u životu setovao satelitsku karticu :smiley: sjećam se da je glavni fazon bio doći do spiska kanala. Dakle to je ovaj dio “/usr/share/doc/packages/dvb/scan/dvb-s/Astra-19.2E” (specifično za Astra satelit). Proizvođači DVB opreme kod nas obično isporučuju neku Windows aplikaciju u koju su hardkodirani kanali za najčešće korištene satelite kod nas, naravno to je potpuno neupotrebljivo pod Linuxom. Znam da sam par sati tražio ove liste kanala na netu i da sam našao nešto vrlo jadno.

To je samo spisak transpondera koji dvbscan koristi da bi skenirao sve dostupne kanale i napravio spisak koji je 100% up2date (polazeci od pretpostavke da su svi transponderi u spisku).

Inace svi oni koji koriste ProgDVB (nazalost samo za win32) obicno takodjer polaze od spiska transpondera i skeniraju kanale.

SuSe nema u okviru svoje instalacije podrsku za mp3, zato ja uvijek kompajliram mplayer iz najsvjezijeg source-a sa http://mplayerhq.hu i njega koristim, a takodjer se moze naci mp3 plugin za xmms i ostale programe.

ne znam, teoretski je moguće, ali…

nemam skystar ne bih da ti pričam o nečemu što nisam probao.

[quote]Da bih je koristio, prvo instaliram sve dvb pakete koji dolaze uz SuSe, a potom mplayer (njega obicno kompajliram, optimizacija izvrsnih datoteka cini cuda), uz njega je neophodno imati datoteku sa listom kanala koja se dobije sa:

dvbscan /usr/share/doc/packages/dvb/scan/dvb-s/Astra-19.2E | tee ~/.mplayer/channels.conf (za SuSe i Astra satelit)

Ako je sve uspjesno, moze se pokretati TV komandom mplayer “dvb://VIVA” i slicno, a za sve opcije se moze pogledati napravljeni channels.conf
[/quote]

DjThore, instalirao sam dvb pakete iz Yasta, a druga stvar:
Skinuo sam mplayer sa datog linka, codecs i fontove, ali onda veliki znak pitanja:
KAKO CU OVO INSTALIRATI NA LINUXU, i KAKO SE UOPSTE INSTALIRAJU PROGRAMI? :evil:
Navikao sam na Instal.exe i Setup.exe, tu sam zapeo. :shock:
I ako mi ovo uspijes pojasniti, objasni mi i kako da skinem transpodere za Hotbird, jer mi Astra nije interesantna.
Probao sam slijediti Readme iz MPlayer foldera, ali nisam uspio kopirati codecs, niti napraviti folder u zadanoj putanji usrlocallibscodecs, i uspio sam skontati da nemam dozvolu da pisem po tom folderu

Da bi napravio taj folder moraš biti root korisnik, znači možeš u konzoli kucati “su” (pa root šifra) a u KDE grafičkom okruženju pritisni Alt+F2 da bi dobio prozor za startanje programa, unesi program npr. konqueror (file manager) pa onda klikni na ono Settings dugme da bi dobio opciju “Start as another user” (ili tako nešto) i tu kao usera stavi root a šifru root šifru.

http://start.linux.org.ba/Instalacija_programa

Postupio sam po vasim uputstvima i nakon pokretanja “./configure” u Mplayeru, dobio sam sljedeci rezultat:

[quote]============ Checking for cc version ============
Result is: not found
##########################################

============ Checking for gcc version ============

============ Checking for gcc-3.4 version ============

============ Checking for gcc-3.3 version ============

============ Checking for gcc-3.2 version ============

============ Checking for gcc-3.1 version ============

============ Checking for gcc3 version ============

============ Checking for gcc-3.0 version ============

============ Checking for cc version ============
##########################################[/quote]

Uz svu dobru volju ovo mi vec pocinje ici na zivce :evil:

Ali sam barem uspio napraviti direktoriju, i to je uspjeh :stuck_out_tongue:

sa zaba>system>file manager>file manager - super user mode

A ti se fino vrati instaliranju zadnjeg antivirus update-a na Windows-u.

Linux nije platforma za “elitu”, ali kada vidim ovakve komentare novih korisnika, brrr …

Prelazak sa Windows-a na Linux zamislite ovako:

Do sada ste vozili biciklo
Počinjete voziti pravo auto
Nađite instruktora
Nađite fini veliki poligon/parking/livadu
Ne zaboravite, više ne vozite biciklo

:lol:

P.S.
Naravno, osnovna ideja gornje zezancije jeste da kad učite nešto novo trebate imati i dovoljno strpljenja. Rezultati se isplate…

Stvarno nisam mislio da vrijedjam nikoga, ali ovakav pristup pocetnicima stvarno nema mjesta.

[quote]A ti se fino vrati instaliranju zadnjeg antivirus update-a na Windows-u.
Do sada ste vozili biciklo
Počinjete voziti pravo auto
Nađite instruktora
Nađite fini veliki poligon/parking/livadu
Ne zaboravite, više ne vozite biciklo[/quote]

Ako mi ne mozes, ili nemas zivaca da pomognes, pusti ljudima koji to mogu da mi objasne,
Meni se Suse na prvi pogled svidio, uspio sam pokrenuti nekoliko aplikacija, povezao se na internet, jos samo hocu da slusam mp3, gledam dvd, divx i satelitsku. Jel puno trazim, sam reci.
Uostalom, ja ne koristim nikakav antivirus na Windowsu (a po tvom komentaru ispade da Linux sluzi da mozes smirom surfati po adult sajtovima, ili traziti crakove za Windows), platio sam hiljadu maraka za vozacki, tri nervna sloma dobio dok nisam polozio, i mogu ti reci da ti je usporedba prava.

Polako polako …
Ovo sto ti kaze je da nije mogao da nadje kompajler.
To sto radis je instalacija iz izvornog koda … i ona i nije bas za pocetnike … ali kad si vec krenuo …
Te poruke sto vidis - pokrenuo si skriptu za generisanje tzv. “Make fileova” … koji sadrze informacije kako kompajlirati i instalirati program …
Moras instalirati c i c++ kompajler. To mozes uraditi u Yastu.

Strpljenje … nestrpljenje … tebi je (nadam se) cilj da naucis. Instalacija nije teska ali si izabrao tezi nacin …
Pokusaj instalirati nesto iz izvornog koda na windowsu pa ces vidjeti kako je “lahko”…

Evo ovdje imas prekompajliran paket
http://packman.links2linux.de/?action=128

downloaduj i instaliraj … samo 2 puta kliknes na njega iz konquerora (ili “my computer” pa nadjes gdje si downloadovao)
Mozda ti zatrazi da ubacis dvd … za jos neke pakete …

teško da se za jedan dan objasni kako stvari “hodaju” na linux-u, evo bil ti mogao da objasniš nekome ko se prvi put susreo sa windowsom, i da mu za dva tri dana objasniš kako se kompajlira, instalira, patchuje, particioniše, kopira, backupira, defragmentira, ide na internet, itd., i to sve preko net-a, jedno je sigurno, može se naštimati, drugo što je sigurno da kada jednom nešto (šta bilo) uradiš, znaćeš ga i ponoviti osim ako nisi prvi put uradio na sreću…

kao što vidiš linux je vizuelno dosta sličan windowsu, pa neke stvari nemoraš učiti, ali za ostalo, pa to je do tebe, pitanje je koliko ćeš uložiti u učenje,

U Yastu sam ukucao ccg u search, ubacio mu dvd i instalirao sam taj kompajler (ovaj je postupak alternativa za gorenavedene provokativne umotvorine :lol: ), - ovome me je poducio Aldin, thnx, i instalirao navedeni program Mplayer.
Sada je problem sto ne znam kako da ga pokrenem, a i da mi kazes kako, to nemogu jer se ne mogu logovati u sistem, izbacuje mi xconsole na pocetku, i jedini lijek je da pritisnem off dugme.

šta je ba ovo, meni jaran isto konto da je ono žaba, hehe, a ustvari ono je kameleon

ps:
“žaba” ti je K-menu

[quote]U Yastu sam ukucao ccg u search, ubacio mu dvd i instalirao sam taj kompajler (ovaj je postupak alternativa za gorenevedene umotvorine :lol: ), i instalirao navedeni program Mplayer.
Sada je problem sto ne znam kako da ga pokrenem, a i da mi kazes kako, to nemogu jer se ne mogu logovati u sistem, izbacuje mi xconsole na pocetku, i jedini lijek je da pritisnem off dugme.[/quote]

ccg da nije gcc?

za xconsole kucaj startx, a kako da ga pokreneš (mplayer), k-menu, pa nađi run command, i ukucaj mplayer ili ga nađi negdje u menijima…

nema na čemu…

mojne se predavati, ako budem išao gore do radnje pa ćemo se “zdogovoriti”, ali nipošto nemoj brisati linux hehe, probao sam sa xmms-om na suse 9.3 i nije mogao mp3 format to je do njih, ali može se naštimati…

Ljudi, nemojte flejmovati čovjeka.

Irfane: Fazon sa Linuxom jeste što je “kriva učenja” vrlo strma, ako se zatrčiš prebrzo uz nju možeš ostati bez daha :smiley: Dakle, DJThor nije mogao znati gdje si ti na toj krivoj pa ti je spomenuo da kompajliraš mplayer iz sourca. To je prenaglo. Obzirom da još nisi savladao sistem privilegija i instalaciju programa na regularan način nema smisla da sad instaliraš sve iz sourca. Polako, do daha Jonuze :lol: :lol: stotine ljudi su se tako zaletili sa Linuxom što obično završi razočarenjem i povratkom na Windows. Tebi preporučujem da se držiš ovog linka http://start.linux.org.ba/Instalacija_programa

Postoje gotovi paketi za Suse sa podrškom za mp3 i svašta nešto, samo ih treba malo potražiti, a ja bih zamolio iskusnije Suse korisnike da prestanu glumiti nafurane geekove i postave koji link.