Ne bih stvarno da izazovem sukobe medju moderatorima, od mene izvinjenje svima.
Ne bih ti znao reci, jer je sve sistema sto je bilo na kompu, otislo u …, zato sto sam zafrko sa bootom, pa nisam mogao ni image xpa vratiti, vec ponovno instalirati
Javlja mi errore, nisam ih mogao pamtiti, uglavnom nesta da server nije ok, ukratko nisam mogao uci u suse. Pa sam mislio da se okusam u Fedora core, jer Mandrk mi se vizuelno ne svidja, dizajn je ko za cirkus sa pingvinima, mada bih i to prebolio jer pusta dvd i mp3, ali kada sam htio na internet, i u konfirguraciji isdna vidio da sam moram unositi Irq i Dma, šlag me strefio, i brze je otisao sa kompa nego sto je dosao. Fedoru ne znam instalirati, ustvari instaliram je, ali nece da buta, a nikako mi se ne dira prvi disk, ako treba odlomiti particiju sa prvog diska da bi mogla butati.
I sta mi se dogadja sa susetom, sta mu uradim, pa se nakon izvjesnog vremena ne mogu logovati, vec samo zeleni xconsole.
[quote]
I sta mi se dogadja sa susetom, sta mu uradim, pa se nakon izvjesnog vremena ne mogu logovati, vec samo zeleni xconsole.[/quote]
a meni govorili da ne mogu nista zeznuti :lol:
samo sto moj radi i vise nego se ocekuje od njega, rodila ga majka :rolleyes:
vjeruj mi možeš naštimati mandrivu da bude ista kao suse (i obratno), stvar je u window stylu, colorsima, wallpaperu, KDM-u i bootsplash image-u, to je samo dva tri klika u kontrol centru, nađeš plastik, linux je to da se konfigurisati.
kada si update-ovao suse i nasilno prekinuo možda se neki paket zeznuo
nesto se kroz maglu sjećam da je neko imao problema sa logiranjem na suse-u, pa je u pitanju bila grafička jer je enable-vao 3D, i poslije toga je morao rucno ubaciti umjesto konzole da mu boot-a K display manager, jesi li ti dirao nešto oko graficke ili si ostavio po defaultu?
imam ti ja fedora core 4 na dvd-u, priznajem malo je komplikovanije za pocetnike napraviti particije na FC4 nego na suse ili mdrv,
pošto znam cime se baviš (posao), obavezno snimi važne podatke na cd/dvd, jer radiš ovo snimanje na svoju ruku pa da se nebi slucajno sta obrisalo tvojom greskom jer samo od sebe nece, a kada skontas kako ide onda se ne sekiraj sto je na particiji to ce i ostati…
[quote]
Ne bih stvarno da izazovem sukobe medju moderatorima, od mene izvinjenje svima.[/quote]
Ma nema frke, mi tako komuniciramo
[quote]
I sta mi se dogadja sa susetom, sta mu uradim, pa se nakon izvjesnog vremena ne mogu logovati, vec samo zeleni xconsole.[/quote]
Mislim da se to dešava kad se čačka oko login managera
[quote]
aaaaaaaaa, zeleni, pa što ne kažeš, to je garant xterm, eh sada sam siguran da te on logirao u u XDM, a ne u KDM (naucices sta je ovo dvoje)
ma to je onaj problem sto je bio na forumu, popravicemo to ako Bog da…
Zakljucak, koju da distribuciju odaberem, prije nego se vratim na pocetni problem i ponovo pocnem instalaciju Linuxa. Zahvaljujuci momcima i djevojci na sajmu, imam cetiri: Suse, Mandrake, Fedora, Umbumtu…
Suse se cini najbolji, ali je bugovit i problemi sa multimedijom,
Mandrake, ne da mi se stimati isdn za izlaz na internet
Fedora, nisam je ni pokrenuo, a ne bih dirao prvi disk. Ako postoji nacin da buta sa drugog fizickog diska, ne bi mi bilo mrsko da rucno odredjujem boot sa njega, i ako ce ona rijesiti moje zahtjeve sto se tice prve instalacije bez ikakvog updatea, kompajliranja, rucnih konfiguracija hardwarea itd: isdn, mp3, dvd, poceo bih sa njom.
Umbutmu sam vidio samo live-cd, i fino izgleda, samo sumnjam da je napredan.
[quote]Zakljucak, koju da distribuciju odaberem, prije nego se vratim na pocetni problem i ponovo pocnem instalaciju Linuxa. Zahvaljujuci momcima i djevojci na sajmu, imam cetiri: Suse, Mandrake, Fedora, Umbumtu…
Suse se cini najbolji, ali je bugovit i problemi sa multimedijom,
Mandrake, ne da mi se stimati isdn za izlaz na internet
Fedora, nisam je ni pokrenuo, a ne bih dirao prvi disk. Ako postoji nacin da buta sa drugog fizickog diska, ne bi mi bilo mrsko da rucno odredjujem boot sa njega, i ako ce ona rijesiti moje zahtjeve sto se tice prve instalacije bez ikakvog updatea, kompajliranja, rucnih konfiguracija hardwarea itd: isdn, mp3, dvd, poceo bih sa njom.
Umbutmu sam vidio samo live-cd, i fino izgleda, samo sumnjam da je napredan.[/quote]
ispravka
umbutmu je ustvari UBUNTU, mandrake je odnedavno promijenio ime firme u mandriva…
ne znam što je na suse 9.3 ukinut mp3, ali koliko se sjecam na 9.2 je radio bez problema, ja ti ipak preporucujem da se držiš suse-a, pa ćemo nešta skontati, ili mandrivu pa brate naštimaj taj isdn, ili neki modem ubaciš serijsi ili tako nešto, pokupi informacije sa windowsa šta treba da se ukuca i tako to… fedora ima ban na mp3 ali to se može naštimati duga je to priča ali uglavnom kriva su autorska prava na mp3 format i fedora to po defaultu nema…ona nije user friendly kao suse što se tiče dodavanja hardware-a isl., pa ti nju sad za sad ne preporucujem, ubunut na cd-u je “mali” ali može se i on “nabildati” da bude extra distribucija postoji ubuntu na dvd-u, ostaje još debian sarge cim ga snimim javim ti utiske…
znaci suse 9.3 i pitaćemo raju kako su oni nastimali mp3/dvd na njemu… to ti je moj savjet a možda ima i bolje…
a to što se logira u xconzolu može se popraviti definitivno…
[quote]
znaci suse 9.3 i pitaćemo raju kako su oni nastimali mp3/dvd na njemu… to ti je moj savjet a možda ima i bolje…[/quote]
Aldine, kako ne radi mp3? kod mene je radio od dana instalacije pa do danas. a dvd gledam pomocu mplayera (tnx to adis )
Ok, trenutno radim, ali kad dodjem kuci, instaliram Suse 9.3, ne diram 3d hardversku akceleraciju, instaliram MPlayer sa lokacije koju mi je sugerisao Testni, i to bi trebalo biti to, za pocetak, pa cemo vidjeti…
ako Bog da, samo budi strpljiv, možda ti naletim do posla hehe, pa da kupim jedan dvdrom bez poreza, šalim se…uh a možda danas radite do 14h necu stici
Evo sta se desilo nakon sto sam pokrenuo instalaciju MPlayer-1.0pre7-pm.3.i586.rpm sa Yastom
[quote]#### YaST2 conflicts list - generated 2005-09-10 17:13:25 ####
libmad.so.0 not available
Required by:
MPlayer requires libmad.so.0
Conflict Resolution:
( ) Remove the Referring Package
Do Not Install MPlayer
(x) Ignore Conflict and Risk System Inconsistencies
libmp3lame.so.0 not available
Required by:
MPlayer requires libmp3lame.so.0
Conflict Resolution:
Do Not Install MPlayer
libtheora.so.0(libtheora.so.1.0) not available
Required by:
MPlayer requires libtheora.so.0(libtheora.so.1.0)
Conflict Resolution:
Do Not Install MPlayer
MPlayer 1.0pre7-pm.3 conflict
Unresolved Requirements:
MPlayer requires w32codec-all
MPlayer requires libmad.so.0
MPlayer requires libmp3lame.so.0
MPlayer requires libtheora.so.0(libtheora.so.1.0)
Conflict Resolution:
( ) Do Not Install MPlayer
( ) Ignore Conflict and Risk System Inconsistencies
w32codec-all not available
Required by:
MPlayer requires w32codec-all
Conflict Resolution:
Do Not Install MPlayer
rpm -i ./Mplayer…blablbla.rpm --nodeps
(mozes koristiti TAB za dopunjavanje imena datoteka …)
I onda ce ti instalirati bez obzira na dependencies …
Kasnije trebas instalirati pakete koji daju ono sto ti fali
(sto mozes vidjeti iz tog error loga) …
mislim da mu se nece javlajti onaj problem (*DM) ako ne bude dirao 3D na grafickoj, a ako bude htio može to podesiti uz malo truda…
ps:
da malo pojasnim covjeku dok se ne uhoda… shell, konsole, terminal, da te ne buni to ti je ono crno kao msdosprompt…
onaj fajl što si skinuo: MPlayer-1.0pre7-pm.3.i586.rpm, prebaci u Home direktorij, dalje, otvoriš konzolu, kucaš su, kucaš password, pa onda rpm -i MPlayer-1.0pre7-pm.3.i586.rpm --nodeps
*note: ovdje su ti dva minusa --ispred nodeps
ako ovo uradiš bez nekih problema, skini ostale pakete za koje ti je testni_hamo2 dao link, i instaliraj ih isto kao što si ovaj Mlpayer…rpm paket instalirao iz shela komanda je:
rpm -i imepaketa.rpm
pps:
ma nemam ti sad para za ss2, skupljam za laptop onaj vas HP ZV5000, ali ima i ss2 preko usb-a…
E ovako, instalirao sam ovo sto mi je hamo dao, preko Yasta, i nakon izvjesnog vremena samo je nestalo yasta, i nije mi potvrdio da je instalirano, jel to ok, s tim da lame nije na tom linku nego na
drugom, a nakon naredbe
[quote]irfan@linux:~> rpm -i MPlayer-1.0pre7-pm.3.i586.rpm --nodeps
warning: MPlayer-1.0pre7-pm.3.i586.rpm: V3 DSA signature: NOKEY, key ID 5f6842a4
error: cannot get exclusive lock on /var/lib/rpm/Packages
error: cannot open Packages index using db3 - Operation not permitted (1)
error: cannot open Packages database in /var/lib/rpm[/quote]
sta je sad. Izvini sto sam malo dosadan, ali ne bih experimentisao vise, ne instalira mi se ponovo.
I jos nesto, ima li kakav irc kanal da mogu odmah pitati.
Hm … to znaci da ti neki program drzi otvorenu RPM bazu … posto je yast “nestao” onda je najvjerovatnije to yast … da ti ne komplikujem sad … resetuj kompjuter i trebalo bi biti u redu … (mada postoji i drugi nacin da se to rijesi) …
Hoce li neko od moderatora biti ljubazan pa da obrise ove moje blamaze od predposljednjeg haminog posta, jer nisam kliknuo na mali gubm Accept u Yastu nakon pokretanja rpm instalacija :oops:
Dakle sada radi, pa cujemo se jos kad mi gdje zapne, hvala svima
[quote]E ovako, instalirao sam ovo sto mi je hamo dao, preko Yasta, i nakon izvjesnog vremena samo je nestalo yasta, i nije mi potvrdio da je instalirano, jel to ok, s tim da lame nije na tom linku nego na
drugom, a nakon naredbe
[quote]irfan@linux:~> rpm -i MPlayer-1.0pre7-pm.3.i586.rpm --nodeps
warning: MPlayer-1.0pre7-pm.3.i586.rpm: V3 DSA signature: NOKEY, key ID 5f6842a4
error: cannot get exclusive lock on /var/lib/rpm/Packages
error: cannot open Packages index using db3 - Operation not permitted (1)
error: cannot open Packages database in /var/lib/rpm[/quote]
sta je sad. Izvini sto sam malo dosadan, ali ne bih experimentisao vise, ne instalira mi se ponovo.
I jos nesto, ima li kakav irc kanal da mogu odmah pitati.[/quote]