[quote]Meni obicno sve radi pod SuSe za skystar 2 tj. ne treba nista dodatno konfigurisati sistem. Da bih je koristio, prvo instaliram sve dvb pakete koji dolaze uz SuSe, a potom mplayer (njega obicno kompajliram, optimizacija izvrsnih datoteka cini cuda), uz njega je neophodno imati datoteku sa listom kanala koja se dobije sa:
dvbscan /usr/share/doc/packages/dvb/scan/dvb-s/Astra-19.2E | tee ~/.mplayer/channels.conf (za SuSe i Astra satelit)
Ako je sve uspjesno, moze se pokretati TV komandom mplayer “dvb://VIVA” i slicno, a za sve opcije se moze pogledati napravljeni channels.conf[/quote]
Instalirao sam dvb pakete iz Yasta, instalirao sa MPlayer, a ovo sto dalje govoris, nemam blage veze sta treba uraditi, i trebao bi mi Hotbird da se ne bih penjao na kucu
Za ovo ne znam drugi nacin osim da se otvori konzola i ukuca komanda:
Ja se nadam da je ova komanda odgovarajuca jer sam pokupio putanju sa SuSe 9.2 verzije, dakle uz Astra listu transpondera ima i Hotbirdova lista i za jos par drugih satelita. Sada bi trebalo da se izlistavaju kanali koji su pronadjeni na satelitu. Kada se zavrsi izvrsavanje komande, komandom:
se moze pokrenuti bilo koji od pronadjenih kanala. Samo pazi, navodnici trebaju ako ima razmaka u imenu kanala, a imena kanala su onakva kakva su se pojavljivala dok je dvbscan radio s tim da treba paziti na velika i mala slova. Kompletna lista kanala se moze izlistati komandom:
Izvini za peglanje, ali imaj strpljenja jer sam pocetnik, a vidim da mi ti mozes pomoci. Dakle nakon sto sam otvorio konzolu, i upisao kod, evo sta bi:
[quote]irfan@linux:~> su root
Password:
linux:/home/irfan # dvbscan /usr/share/doc/packages/dvb/scan/dvb-s/Hotbird-13.0E | tee ~/.mplayer/channels.conf
scanning /usr/share/doc/packages/dvb/scan/dvb-s/Hotbird-13.0E
using ‘/dev/dvb/adapter0/frontend0’ and '/dev/dvb/adapter0/demux0’
tee: /root/.mplayer/channels.conf: No such file or directory
ERROR: cannot open ‘/usr/share/doc/packages/dvb/scan/dvb-s/Hotbird-13.0E’: 2 No such file or directory
ERROR: initial tuning failed
dumping lists (0 services)
Done.[/quote]
Pratio sam ovu putanju i vidio da u dvb nema scan direktorije. Mozda nije dobra verzija MPlayera.
samo da te pitam jel ti proradio mp3 format, i ono ostalo od multimedije na tom mplayeru i radi li ti ss2 ikako, tj imaš li bilo kakve kanale da možeš gledati
ps:
kod mene na Kubuntu-u radi mp3, i ostalo bez problema, nisam morao raditi nikakvo patchovanje updateovanje itd.
možda da to probaš, ali ne znam kakva bi bila situacija sa ss2 i modemom, kod mene radi onaj vaš modem…
što se tiče izgleda evo kakav može da bude:
klikni za prikaz
slika je malo izgubila na kvalitetu jer sam je snimio kao jpg a ne kao png (bila bi teža)
Mplayer je proradio i pusta mp3, dvd i divx, ali nema playlistu, pa sam instalirao beep player koji sa mp3 proradi nakon YOU updatea i skidanja sam Multimedia pack1, koji je oko 800kb, tako da je najjednostavnije za pocetnike.
Ss2 jos uvijek ganjam sa DjThorom, nisam iskusan oko te instalacije i skeniranja kanala, imam osjecaj da nesto fali
Izmijenio sam one displaymanagere i windowmenagere pa se sada direktno na desktop logujem, pa smijem li sad upaliti 3d akceleraciju
Kao prvo, dvbscan je obicno bolje pozivati kao obicni korisnik tj. ne koristiti komandu “su” prije dvbscan-a (osim ako tako ne radi, onda se moze probati prvo “su”).
Ja cu tek veceras moci provjeriti gdje je to pod SuSe 9.3 (mislim da se sjecam da su promijenili), ali zato je tu komanda “locate” koja pretrazuje fileove na disku. Dakle u konzoli:
i onda ako se pokaze pravi put, moze se dati komanda:
[quote]Mplayer je proradio i pusta mp3, dvd i divx, ali nema playlistu, pa sam instalirao beep player koji sa mp3 proradi nakon YOU updatea i skidanja sam Multimedia pack1, koji je oko 800kb, tako da je najjednostavnije za pocetnike.
Ss2 jos uvijek ganjam sa DjThorom, nisam iskusan oko te instalacije i skeniranja kanala, imam osjecaj da nesto fali
Izmijenio sam one displaymanagere i windowmenagere pa se sada direktno na desktop logujem, pa smijem li sad upaliti 3d akceleraciju[/quote]
ma da ti pravo kažem ne treba ti 3D sad za sad, ali ako baš hoćeš, možeš je uključiti ali će ti možda opet prebaciti u konzolu… neka te još malo šteli se u radu sa konzolom, pa ćeš onda znati bez problema da popraviš neki fajl kao što je taj koji reguliše KDE login manager, ako se pokvari…
ps:
malo si se izgleda već naštelio i znaš o čemu ti govorimo… na početku je bilo kao na “kineskom” hehe
[quote]irfan@linux:~> locate Hotbird
bash: locate: command not found
irfan@linux:~>[/quote]
a isao sam preko Konquerora preko find file i nije nasao ni Astru ni Hotbird na cijelom disku
Pa jos samo da nastelim ss2 i da moze otkljucavati kanale kao na Winu i meni je dovoljno da promijenim OS, s tim da XP ostaje za igrice i DTP, jer sumnjam da na Linux ima Adobe InDesign 2, a sve ostalo sto mi treba sam podesio.
[quote]irfan@linux:~> su root
Password:
linux:/home/irfan # cd /
linux:/ # find -iname "Hotbird"
find: WARNING: Hard link count is wrong for ./proc/1/task: this may be a bug in your filesystem driver. Automatically turning on find’s -noleaf option. Earlier results may have failed to include directories that should have been searched.
find: ./media/floppy: No medium found
linux:/ # find -iname "Astra"
find: WARNING: Hard link count is wrong for ./proc/1/task: this may be a bug in your filesystem driver. Automatically turning on find’s -noleaf option. Earlier results may have failed to include directories that should have been searched.
find: ./media/floppy: No medium found
linux:/ #[/quote]
skenirao je transpordere i snimio ih u channels.conf.
i nakoon toga
slika je tu
trenutno pitanje, posto mi slika koci, da li bih trebao upaliti 3d akceleraciju.
pitanje za kasnije, tj. za DjThora, da li si probao pokrenuti ovo preko Xine playera, jer vidio sam da na njemu ima dugme DVB i javlja mi error da nema channel.conf, a evo taj fajl smo dobili. Ja ga ne mogu isprobati posto mi Video ne radi na Xine playeru.
Drugo, skinuo sam sa www.dvbsoft.net neki dvb software za Linux, ali ga ne znam instalirati