Srbijanski časopis posvećen FOSS

S moje strane, posto sam prvi uocio ovu “sitnicu”, dakle, jedini razlog moje poruke jeste da se uoceni naziv mog jezika i jezika koji je sluzbeno priznat u cijelom svijetu ISPRAVI. Ako do toga dodje, prvi sam spreman pisati za taj isti casopis. Sto se tice nacionalistickih prepucavanja, to me apsolutno ne zanima. Ideja da se napravi jedan takav casopis je sjajna i treba je podrzati. Ali mi se cini nacionalistickim da neko zove moj jezik onako kako mu ne dolikuje. Jos nesto, mislim sto se tice clanaka u GNUzilli da ne bi trebali biti lektorisani u smislu prevodjenja s jednog narjecja u drugo nego u smislu pravopisa. Dakle, ako je neko pisao na ijekavici, neka ostane tako i obratno.

P.S. Iskreno se nadam da ce ovaj propust uskoro biti priznat i da cemo moci uspostaviti dublje kontakte i saradnju, a ako ne onda, zao mi je…

hm… jeli moguce da se ovdje radi jednostavno o gresci koju je autor slucajno napravio? a ne o nekoj zezanciji na nacionalnoj bazi?

Pozdrav

Ice

[quote]@afan
E, jarane, jarane… ne znam đe bi počeo… ajmo redom :slight_smile:
[/quote]

izgleda da ti stvarno ne zelis da shvatis razlog ove rasprave ovdje. nije niko uvrijedjen, niti kome smeta cerilica i ekavica niti bilo sta drugo. niti je tema politika niti da li postoji neki jezik. jer nije niko ni komentarisao prije GNUzillu na taj nacin.
Meni samo smeta sto je umjesto bosanski napisano bosnjacki jezik. Molio bih da se to ispravi i to je sve. Nakon toga, idemo dalje, idemo dalje…

[quote]
hm… jeli moguce da se ovdje radi jednostavno o gresci koju je autor slucajno napravio? a ne o nekoj zezanciji na nacionalnoj bazi?

Pozdrav

Ice[/quote]

U mom prvom javljanju sam napisao da postoji mogucnost da se radi o gresci. Sta vise bio sam ubjedjen. Sad vec nisam siguran. Ali bih volio da sam u krivu i da se ova rasprava zaustavi jer ne vodi nicemu. U stvari vodi ka svadji.

Lijep pozdrav,

Uredništvo GNUzille se izvinjava na pogrešci.
U sljedećem broju magazina će najvjerovatnije biti napisano da se radi o grešci.

Lijep pozdrav i sa poštovanjem

[quote]Lijep pozdrav,

Uredništvo GNUzille se izvinjava na pogrešci.
U sljedećem broju magazina će najvjerovatnije biti napisano da se radi o grešci.

Lijep pozdrav i sa poštovanjem[/quote]

Hej Gomez! Bio sam ubjedjen, i drago mi je da je tako ispalo, da se ipak samo radi samo o nesporazumu. :slight_smile:

Zahvaljujem se najljepse.

Ako je tako, ostaje da vidimo to izvinjenje u sljedecem broju i da nastavimo saradnju s njima. Hvala ti Gomez sto si se potrudio da posredujes.

Eto lijepo što jje sve razriješeno, ali nije mi jedna stvar jasna. Na osnovu čega si donijeo sljedeći zaključak:

možda na osnovu ovih rečenica:

[quote]inače valjda je i svakoj budali jasno da je bivši srpsko-hrvatski (sada srpski, hrvatski, bosanski) jedan te isti jezik, ali ako neko želi da ga zove drugačije, budi siguran da niko nema ništa protiv…
dobrodošli su i svi koji žele pisati…
vidiš ja sam insistirao da svi tekstovi idu onakvi kakvi su napisani, zadržavajući tako identitet onih koji su ih napisali i onoga što oni pretstavljaju…
nego da se ko ne nađe uvrijeđen… čudna stvar je ova pisana riječ… možeš je shvatiti na 100 načina… je se nadam da je nećete shvatit na uvrijedljiv, jer mi to uopšte nije bila namjera…
[/quote]
kao da ne čitaš šta sam napisao…
no hard feelings…

[quote]Eto lijepo što jje sve razriješeno, ali nije mi jedna stvar jasna. Na osnovu čega si donijeo sljedeći zaključak:

možda na osnovu ovih rečenica:

[quote]inače valjda je i svakoj budali jasno da je bivši srpsko-hrvatski (sada srpski, hrvatski, bosanski) jedan te isti jezik, ali ako neko želi da ga zove drugačije, budi siguran da niko nema ništa protiv…
dobrodošli su i svi koji žele pisati…
nego da se ko ne nađe uvrijeđen… čudna stvar je ova pisana riječ… možeš je shvatiti na 100 načina… je se nadam da je nećete shvatit na uvrijedljiv, jer mi to uopšte nije bila namjera…
[/quote]
kao da ne čitaš šta sam napisao…
no hard feelings…[/quote]

hm. mislio sam da smo gotovi. izgleda da nismo :slight_smile:

pa, izmedju ostalog i zbog toga. ali, hajd’ da pokusam sa druge strane:
upoznajes se sa mnom i ja se predstavim “Afan”. I, nakon odredjenog vremena ti me oslovis sa Hasan (ovo mi se cesto desava :)). Ja te ispravim i kazem: “Nije Hasan nego Afan”.

Situacija 1.:
“Oh, izvini…”
“Ma, nema problema… Cesto mi se desava…”
I nastavimo razgovor kao da nista nije ni bilo. Vjerovato cu zaboraviti da je do lapusa ikad i doslo. I zivjeli smo svi sretni do kraja zivota.

Situacija 2:
“Ma, dobro, de… Sta si zapeo. Afan, Hasan… Slicno je… Vjerovatno proizilazi iz istog korjena… Sto si zapeo za to k’o da je to vazno?”
“Pa, ako tebi nije vazno - meni jeste” - I ja se lijpo okrecem i napustam mjesto razgovora.

Kontas?

A, ako to uporedimo sa “nasom” situacijom:

Solucija 1:
“Momci, procitao sam GNUzillu i tamo stoji bosnjacki umjesto bosanski jezik”?
"Ooops! Greska.
a) Ma, znamo da se ne zove bosnjacki nego bosanski ali je ipak greskom napisano. Errare humanum est Popravicemo u iducem broju. No hard feelings :slight_smile:
b) Jel’? Hm. Nismo to znali. Nema problema, ispravicemo to. No hard feelings :slight_smile:
“Ma, nema problema. Desava se.”

Solucija 2: - citaj ispocetka sve ove postove.

E, s obzirom da sva dosadasnja prica lici vise na Situaciju 2, odnosno na Soluciju 2, onda sam na osnovu toga zakljucio:

E, de ti sad meni reci jel’ se ti to ne slazes sa onim sto je Gomez napisao i tjeras i dalje svoje ili… ? Jer ja sam mislio da je ovo gotovo?

Aferim, slažem se… zar ti nije dosad jasno…

Da ne bi bilo zabune, nisam ja urednik GNUzille, a nit autor datog teksta, pa da od mene tražiš završnu riječ cijelo vrijeme… ali pošto je problem riješen (a nikad nije ni postojao), nemamo šta dalje o tome…

@afan
Al’ da ja i ti nastavimo dijalog… :slight_smile: najmanje ima veze sa politikom i idealizmom i nacionalizmom i ne_znam_sve_čime (bar sa moje strane)… nikako nema veze sa GNUzillom… zanima me samo jedna stvar… kako to da od silnih mogućih zaključaka uspjedneš da izvučeš onaj najmanje vjerovatan, i to iz konteksta… evo već vidim da iz ove moje rečenice “a nikad nije ni postojao (problem)” donosiš zaključak kako ja ignorišem nečije pravo na jezik, da pokušavam mijenjat istoriju ili nešto slično… :slight_smile: vidim da si se uhvatio “ko pijan plota” sljedeće rečenice:

i odatle izvlačiš sve zaključke… pa evo mogu izvući i ja par njih…
1.kao prvo vidiš da nigdje ne piše bošnjački… piše bosanski… namam ja tu nikakvih problema… još manje pokušavam progurat tvoju “situaciju 2”…
2.ako kažem da je jedan te isti jezik, a koriste se tri imena, znači da mislim da niko od tri naroda nema patentirano pravo na njega… (a i o ta tri naroda imam slično mišljenje) a još manje da ga proglašava isključivo svojim… ovo ti je moje mišljenje, pa ljutio se ko ili ne… ne moramo se uopšte slagati oko ovoga,… a nikog normalnog to ne bi trebalo vrijeđati… evo već vidim kako neko iz konteksta izvlači da ja kažem da su i Hrvati i Bošnjaci u stvari Srbi, što nema nikakve veze sa onim što ja u stvari mislim…

a onda dolazi rečenica (nije tvoja) :

Ja odavde mogu izvuć samo jedan jedini zaključak… da su to različiti jezici… pa ako su različiti, onda sve ove primjedbe uopšte ne stoje… Zašto? Pa eto, na srpskom može komotno reći bošnjački, jer to je drugi jezik (opet dođosmo do “prevođenja” sa jednog na drugi)… ovo opet nema veze sa mojim mišljenjem, već samo izvlačim zaključke iz konteksta…
a imo nešto što me ovdje strašno vrijeđa… ono pravoslavac/katolik i naprasno progovori ekavski i “čisti hrvatski”… da ja tebe nazovem muslimanom, skočilo bi ovdje pola foruma da pljuje po meni… otkud ti znaš da li sam ja religiozan?.. a kao što vidiš ja se eto negdje na 16.-tom mijestu smatram Srbinom i govorim srpski (isto kao ti bosanski), i eto ne govorim ekavicom… nit bi mi ikad palo na pamet… pogotovo ne naprasno…

Posto je ovo forum o necem sasvim drugom mislim da svaki daljnji “dijalog” na ovom mjestu nema smisla, a mislim da se ni ostali nece sloziti da nastavimo.
No, posto meni licno ne smeta ni najmanje da “nastavimo”, nego da mi to lijepo nastavimo preko email-a - od ovog tvog posta me zasvrbio keyboard :slight_smile:
javi mi se na afan@afan.net pa cemo nastaviti natenane. takodje, svako ko se zeli ukljuciti u diskusiju neka posalje svoj email.
mislim da se moderatori slazu sa mnom?

Na dojavu da je na forumu “izbio nacionalno-politički flejm” prva asocijacija bila je zaključavanje foruma i premještanje na Offtopic. Međutim, nakon čitanja post-ova vidim da neki od vas/nas imaju potrebu diskutovati na ovu temu (teme). Koliko god je “opasno” ulaziti u ovakvu diskusiju ili dozvoliti da se nastavi na ovom forumu, mislim da negdje mora započeti i završiti. Da li ćete diskusiju nastaviti ovdje ili preko email-a je do vas. Ko ne želi da učestvuje u diskusiji, ne mora čitati. Naravno, za sve postoji granica. Nadam se da je nećete preći.

Pozdravi,

Amila

Sram da te bude… tužibabo :wink:

Evo, moja završna riječ (valjda :slight_smile: )… ako je nacionalistički to što sam “zadojen” nekakvim bratstvom i jedinstvo (znaš ono, jedan narod, jedan jezik) priznajem - jesam. A mogu ti reći samo jednu stvar. Ovakve iste poruku da sam postavio na nekoj “beogradskoj”, “banjalučkoj” ili “zagrebačkoj” stranici, većina bi otprilike reagovali isto, kao i ovdje. Evo, ajmo dalje matemetičkim jezikom. Vjerovatno svi znaju za “princip isključenja trećeg”. Znaš, ono: ili jesi ili nisi. Pa eto, ako sam ja nacionalista, i ako sam započeo taj flame, kako objašnjavaš činjenicu da svi (ne mislim samo na ovaj forum) otprilike reaguju jednako.

Varijanta prva: ja sam nacionalista, svi ostali su “UN ambasadori dobre volje” , i jedino se bore za “svoju stvar” il_ne_znam_šta…

Varijanta druga: ja sam sve, samo nisam nacionalista (il’ kakvim se imenim već ko voli nazivat), a većina ljudi je opterećeno… nije da to nije razumljivo poslije svog sr*nja koje je zadesilo ove prostore…

E sad da bi znali koji je slučaj od ova dva, najbolje bi bilo da sve svoje postove staviš na neki od navedenih, pa ako se slože sa tobom… onda vrijedi varijanta jedan… al’ mislim da bi doživio jedno opšto pljuvanje i ponižavanje, i mislim da je to svima jasno… znači, većina ljudi JESU nacionalisti, čime otpada ona prva varijanta, a ostaje druga… E sad treba, rasčistit neke stvari sam sa sobom… ja odavno nemam takvih problema… a nisam ih nikad ni imao…

Ajd neka me neko ispravi u ovoj mojoj logici, samo nek’ ne koristi “ideje”, “pitanja” i ostale gluposti kao argument… ja nisam, nit’ ću ih ikad koristiti…

Mislim da bi bilo jako lijepo da se vas dvojica nadjete negdje na IRC-u ili gdje vec i nastavite svoj (de)(kon)struktivni dijalog :smiley: Na ovoj temi i na ovom forumu mu nije mjesto. Idete daleko zaista i to, kako se sad cini, bez potrebe. Problem je izgleda rijesen i a vecina nas je prosla i platila cijenu prepucavanja tokom zadnjih 20-tak godina.

Back to reality! Nismo valjda toliko naivni da slijedimo one koji nas, na opstu zalost, zastupaju :rolleyes:
Cheers :smiley:

mozda malo sad ovdje ipak off-topic, ali posto se situacija “smirila” nece nikome smetati. govoreci opcenito - novinari su isto ljudi kao i svi mi, samo sto isti nose malo vecu odgovornost po mom misljenju - njihova djela citaju mnogi ( cak iz raznih drustvenih slojeva ) i najcesce vjeruju sto isti napisu.

po meni bi bilo stvarno jadno koristiti neki casopis koji se bavi odredjenom tematikom ( IT, OSS recimo etc ) kako bi isti novinari sirili svoj pogled o drugim nacijama i narodima koje zive u njegovoj blizini. ne samo da se time skodi image.u casopisa u tim istim zemljama nego moze opet dovesti do podjele citaoca istog nacionaliteta - pod time mislim na one koje ce reci da je autor u pravu sto sluzi vec navedeni izraz za nas jezik, dok ce drugi kritikovati istog. ukoliko autor ne uvidi da je napravio gresku i da njegov clanak moze dovesti do “vecih problema” kao recimo ovakvih rasprava u stvarnost, onda isti stvarno nije prikladna osoba za tu struku…

jedan mali primjer iz Europe… njemacki casopis iX je testirao brzinu izvodjenja PHP i PERL skripti… nakon sto je u jednom broju objavio da je PERL u mnogim oblastima brzi od PHPa - mnogi citatelji su na to reagovali tako sto su redakciji poslali pismo zahvale za pretplatu u proslih par godine i zahtjevali prekid pretplate. Vec par mjeseci nikako da nadjem ime autora tog clanka u novinama -> dobio tip nogu ! Zasto? jednostavno sto je napisao dosta gluposti u jednom casopisu koji je namjenjen profesionalcima i koji su odmah uvidjeli njegove grekse i razocarali se u casopis.

ne kazem da bi sad autor clanka o kojem se gore vec diskutiralo trebao dobiti nogu - nego bi mozda trebao prihvatiti kritiku i ispraviti gresku mozda uz malo izvinjenje. Ipak - ja bi prvo nesto provjerio prije nego sto napisem, pogotovo ako znam da ce dosta ljudi procitati moje djelo…

Pozdrav

Ice

[quote]
ne kazem da bi sad autor clanka o kojem se gore vec diskutiralo trebao dobiti nogu - nego bi mozda trebao prihvatiti kritiku i ispraviti gresku mozda uz malo izvinjenje. Ipak - ja bi prvo nesto provjerio prije nego sto napisem, pogotovo ako znam da ce dosta ljudi procitati moje djelo…

Pozdrav

Ice[/quote]

Icy, sapphire nasao gresku. I prijavio ovdje na forum. Trazeno da se greska isparvi. Greska iz ne znanja il lapsus, nema veze. I nije tolika greska ako se da ispraviti.
Medjutim, mtm76 ne samo da smatra da nije greska nego nas napada da smo nacionalisti?!?
I poslije recenice

[quote]
ali pošto je problem riješen (a nikad nije ni postojao), nemamo šta dalje o tome…[/quote]
ja sam odustao jer momcina ili nece ili ne moze da shvati “temu” ovog topica, odnosno, o kakvoj gresci se govori.
Za mene je slucaj stavljen ad acta. Jedino me interesuje sljedeci broj :slight_smile:

Ma ocigledno taj mt… ne zna sta je nacionalizam.

Moja (tacna) izjava da je projekat Velika Srbija ukljucivao ostale regije nije nacionalisticka. Ja tom izjavom uopste nisam iracionalno izdigao svoj narod iznad nekog drugog.

Izjava “svi jezici koji su nastali ovdje poslije raspada Jugoslavije su isti jezik” nije tacna … za vise informacija http://www.bosanskijezik.com , a osim toga i nacionalisticka jer implicira da Bosnjaci ne znaju svoju historiju i namece im drugo vidjenje.

Evo jos jedne nacionalisticke izjave:

„Ovo nije bio zadnji rat, mi ćemo proširiti Hrvatsku, važno je da znamo šta je bilo naše. Tuđe nećemo, ali doći ćemo do Drine. "

dr. Šime Đodan, na promociji knjige “Fenomenologija nacije” u Zagrebu, prenosi Feral Tribune

Opet ista stvar. Iracionalno izdize svoj narod nad drugima.

Dalje ovaj mt… je naveo kao nacionalisticku izjavu da treba prekinuti saradnju ljudima koji negiraju nasu naciju … to je glupo. Dakle ja sam nacionalista ako kazem da necu da saradjujem s ljudima koji smatraju da moj narod ne zna nista o svojoj historiji ?

Dalje … citao sam jednu knjigu … “Srbi, narod najstariji” u kojoj “profesorka” na univerzitetu u Novom Sadu, pise kako su sve grupe indoevropskih jezika nastale od starog srpskog jezika, kako je u Kini pronadjena - stara srpska mumija i prikazuje mapu starih srpskih drzava po cijeloj Aziji, Africi itd …
Eh toooooooooooo je nacionalizam :slight_smile:

Dakle mt… ovdje sam ti fino poredao po gradaciji nacionalisticke izjave pa se nadam da ces nesto i nauciti iz toga, i iskreno se nadam da ce tekst izvinjenja biti prihvatljiv :slight_smile:

pa kakve veze ima na kojem je jeziku.

mr. KONTEKST opet u akciji… :wink:

koliko znam, problem bi bio da je autor teksta stavio sa namjerom to oko čega se raspravlja… al’ pošto nije:

[quote]Prenesi moje izvinjenje ljudima. (Neupucen sam, ili bolje receno pogresno upucen od strane moje komsinice koja je iz Sarajeva)

Nazalost, sada je kasno za izmene.

Jos jednom, izvinjavam se na gresci

nema frke, objavicemo u 06 da smo nenamerno poglesili

Ubacicu ispravku u download sekciju u ovom broju…

Meni jedino nije jasno zasto niko ne pise na mail redakcije koji stoji na prvoj strani svake GNUzille? Moramo da hitno uvedemo rubriku ‘pisma citalaca’ [/quote]
ja zaključih da problem nije ni postojao… a ti, kao što sam i predvidio si izvukao iz konteksta ono što ti odgovara…

a onda ostaje pitanje zašto “momčina” nastavlja i dalje da “insistira”, ako je problem riješen… pa, eto zato što “momčina” naprasno progovori bosanski ili ekavski (po izboru), zato što ti drrrrrrastično gore reaguješ na spomen rata… što postadoh religiozan, iako mi je stari “komunjara”, pa nikad ni u životu nisam u crkvu otišao… mislim, jasno je šta se tu želi p(r)oturit (mislim na ono pravoslavac)… al’ nije bitno…

a ovo za nacionalizam… pa eto ja sam priznao da sam “nacionalista” :wink: samo ono što sam ja naveo za “argument” nema ikakve veze sa velikom Srbijom/Hrvatskom il’ već čim…
a to da sam ja nazvao sve nacionalistima jednostavno nije istina… ja sam rekao da većina ljudi jesi nacionalisti, pa sad ako se ko prepoznao… :slight_smile:

jah… šta ćeš… ma nek’ nije goreg zla :wink:

“ovaj mt…” se udaljava iz ove rasprave jer mu se čini da postaje malo previše lična (čuj, tek sad postaje :slight_smile: ), i da mu se lijepe etikete koje ničim nije zaslužio… nit’ izgovorenim riječima (osim ako “zaključci” nisu izvučeni iz konteksta), a još manje djelima… a i čini mi se da na mene projektujete to što god da vam već smeta (ne mislmi na jezik, valjda je to riješeno)… na kraju krajeva, kao da je moje mišljenje bitno (ili bilo čije)… ionako će uskoro propast svijeta :slight_smile:

Živio linuks!