Dosta pišem o radu naše fime (http://www.bring.out.ba), ali pri tome malo znam o tome šta rade druge IT firme.
Pri time me interesuje isključivo djelovanje na lokalnom tržištu.
Bilo bi dobro da kolege navedu informacije o svojim, ali o informacije od drugim IT firmama kojima raspolažu.
Te informacije mogu biti sa aspekta radnika ili aspekta poslodavaca.
Koje firme imaju dobar menadžment, koje loš ? Zašto ? Šta bi vi promijenili da ste na mjestu menadžmenta ?
Naglašavam, topic je domaće tržište.
Takođe, zamolio bih da tema bude fokusirana na IT a ne na politiku. Politika jeste neizostavni dio poslovanja svake firme, ali ne bih volio da se diskusija usmjeri na priču kako “pravi biznis u Bosni prave samo političke podobne firme”.
Recimo da je to poznato i da to u ovoj diskusiji treba staviti po strani.
Koja su pozitivna iskustva bosanskih IT firmi, a koja negativna ?
Koji segment IT tržišta ima potencijal, koji ne ?
Pri tome bih takođe napomenuo da bi pored korištenih tehnologija (“php web rješenja”, MS SQL, Oracle database, Java vako nako, rails, .NET C# …) bilo super da prodiskutujemo o principima i metodologiji razvoja, domenu za koji su firme specijalizirane (ERP, e-commerce, telecom rješenja ta i ta, VoIP, sysadmin …)
Pozivam i kolege koje svoju perspektivu vide u takvim firmama da što otvorenije izlože stavove o tome šta njih interesuje, šta ih privlači a šta odvlači od rada u domaćim firmama.
Jedna od BH firmi za koju sam radio mi je omogucila da radim integraciju ~300 Oracle servera za jedan od federalnih zavoda. To je momenat kada sam vidio da M$ uopste nije toliki mainstream, nego ono sto je vendor spreman ponuditi. Naravno, ovdje se da o ekspertizi ljudi recimo za takve stvari s jedne strane, a s druge strane o hiperprodukciji M$ inzinjera (opet, svako se naziva M$ inzinjerom kad ne zna sta drugo). Cak i u ovoj firmi zavrsio sam na ovom projektu (a o Oraclu prije toga nisam blage veze imao) samo zato sto niko drugi nije zelio s tim da se barce jer nisu to gledali kao neki mainstream za buducu karijeru. Tu je takodje bilo i moje prvo pravo iskustvo sa Solarisom i developmentom na istom (opet jer drugim nije bilo interesantno).
Kasnije predjem u jednu vecu firmu, takodje u SA, gdje sam imao nekih tridesetak servera i prilicno velik distribuirani sistem sa mjesanim okruzenjima (linux, solaris, hpux, aix). Primljen kao senior developer, ali se uhvatio svega vezanog za operations, jer sam skontao da je to momenat da to naucim i vjerovatno necu vise imati priliku to ni da vidim. Tu upoznao lokalne ljude i skontao da najdalje gdje dobacuju AIX sistemi su neke od banaka u Sarajevu, i da je to to. U glavnom svi poslovi koje smo radili s tim su bili vani, nikoga lokalno to nije interesovalo uopste (najvise zbog cijene jednog takvog sistema).
Motorolin sistem za AFIS/APIS je takodje prebacen u ruke domacim ljudima nekad 2005. koje isti nije ni najmanje zanimao, pa su na kraju placani eksterni consultanti (ja sam bio jedan od njih) da se s tim barcu… Opet super iskustvo za mene.
Otisao prvi put iz BiH nakon sto sam otpusten iz BH firme zbog organizacije protesta protiv aktuelne vlasti u tom trenutku i dobio priliku da radim na zaista enterprise voicemail sistemima za svjetske telekome tipa Vodafone, Proximus, Optimus, Belgacom, T-Com, itd. Vratio se sav sretan nadajuci se da cu tu ekspertizu prenjeti na lokalno trziste, ali svaki pokusaj je zavrsio sa ‘sta se ba pravis pametan, mi tako ne radimo, nismo nikad, a opet postojimo’. I tu prestao pokusavati raditi ista za domace trziste. Do odlaska bio u klasicnom outsourcingu odnosno u firmama koje su striktno radile za strana trzista.
Sam pokusao osnovati firmu koja je bila mali lokalni ISP, sve po procedurama, koja je potrajala jedno godinu, pokrio infrastrukturom tri godine, i uredno je zatvorio. Zbog nekil licnih uvjerenja i price i odgoja o obrazu nisam htio proglasavati bankrot i stecaj (a pored zaista velikih prihoda, sve sto sam imao mi je pojela drzava i drzavni aparat) pa sam narednih pet godina zivio da vracam dugove, da sutra mogu mirna obraza proci ulicom.
[quote=bzip][quote=dexter]
… nakon sto sam otpusten iz BH firme zbog organizacije protesta protiv aktuelne vlasti u tom trenutku
Elem, my 2c.[/quote]
Zezas?..
Interesantno i veselo iskustvo ( irony ovdje ) …
Poz[/quote]
Ne zezam. Dan prije dobio bonus za iskazanost u prethodnoj godini, taj dan zovnut i urucen mi otkaz (dobio i napismeno razloge). Nakon toga svima gurnut aneks ugovora u ruke da potpisu kako ne smije ni jedan uposlenik firme biti bilo kako politicki ili aktivisticki angazovan ako je to u suprotnosti s interesima firme.
Dan prije dobio bonus za iskazanost u prethodnoj godini, taj dan zovnut i urucen mi otkaz (dobio i napismeno razloge). Nakon toga svima gurnut aneks ugovora u ruke da potpisu kako ne smije ni jedan uposlenik firme biti bilo kako politicki ili aktivisticki angazovan ako je to u suprotnosti s interesima firme.
Naravno da nije legalno, ali ko te pita… Imas, naravno, mogucnost i da ne potpises ugovor… U tom trenutku vjerovatno najveca IT firma u Sarajevu, koja je i onako otpustala pun klinac ljudi zbog ekonomske krize… Ljudi potpisivali sta im se pod nos guralo… A ja potpisao zahtjev za vizu.
Prebacio sam diskusiju ovdje jer je zanimljiva a tamo je manje-vise offtopic.
Cini mi se da dosta nas prica iz potpuno razlicitih uglova, pa izgleda kao da svako svoju politiku vodi.
Treba prvo definisati o kakvoj firmi pricamo, kolika je ta firma, koliko vec radi i cime se bavi. Najbitnije, u svakom slucaju treba analizirati potrebe firme, dakle sta se konkretno zeli postici. Ne kako se to moze postici, o tome kasnije, nego sta bi end result ili end product trebao biti.
Tek nakon toga mozemo pricati o nekim tehnologijama, zasto koriste to sto koriste a zasto ne nesto drugo.
Ja sam kao referencu kroz cijelu diskusiju provlacio novootvorenu programersku firmu, sa samo dva uposlenika. Znaci dva jarana koji znaju programirati odluce otvoriti firmu.
U takvom slucaju, zaista mi nije jasno koji ce im moj SAN, vlastiti mail i web server, Exchange, Active Domain, virtualizacija. Ove tehnologije se spominju kao nesto sto je skupo, bilo hardwareski ili softwareski. Volio bih da mi neko nabaci par argumenata zasto bi dvojici likova koji tek pocinju raditi u vlastitoj programerskoj firmi bile potrebne ove tehnologe. I nije ovdje pitanje samo u lovi, nego generalno.
Ako otvore firmu, treba im web prezentacija sa vlastitom domenom i mail sa vlastitom domenom jer je to neki minimum profesionalnosti. Sve to mogu dobiti uz neki relativno jeftin hosting. Dalje im trebaju dva racunara sa bazicnim OS-om i Office paketom, eventualno antivirus, te internet konekcija. Uz to je zgodno imati i neki mali servercic na kojem ce se vrtiti git ili nesto slicno ukoliko obojica rade na istom kodu. I to je to. Za pocetak.
Zasto bazirati posao na M$ tehnologijama? Pa recimo da je cesta pojava da klijenti trebaju aplikacije za .NET. To je sada vec rezultat analize trzista koju u svakom slucaju treba napraviti prije pokretanja bilo kojeg biznisa, ne samo programerske firme.
Ali se mora znati da ce firma koja bazira posao na M$ tehnologijama kostati vise nego firma koja se bazira na opensource tehnologijama. Ne mora nuzno biti losiji izbor, ali ce kostati vise. I to se mora uzeti u kalkulaciju.
Evo jos bolji primjer. Ako otvaram internet klub i igraonicu, moram znati da ce to imati enormne pocetne troskove, ako hocu da poslujem legalno. Ustvari, jadno je sto uvijek moram dodavati ovaj dio “ako hocu da poslujem legalno”. Problem je sto ljudi cesto zele da zive i rade iznad svojih mogucnosti. Sto gotovo uvijek vodi do neslavnog kraja. Ako nemam love da kupim 20 racunara, licenciram windows, office, antivirus i SVE igre koje cu ponuditi u igraonici, necu ni otvarati takvu firmu. Isto tako, ako nemam love da kupim par servera, virtualizaciju, licence za M$ software, necu ni otvarati firmu u kojoj ce mi sve to trebati. Ne kontam sta ovdje nije jasno.
Licence nekome mogu biti skupe, nekome jeftine. To je subjektivno misljenje. Cinjenica je da su cijene tih licenci ekonomski itekako isplative firmama koje ih prodaju. I tu se zavrsava sva prica. Skupo ti, nemoj kupovati. I meni je BMW X5 skup i vjerovatno ga necu kupiti. Sto ne znaci da sada trebam kukati na nekom BMW forumu kako su oni nepravedni i ne pustaju me da uzivam zivot jer imaju skupe produkte. Niti znaci da ce BMW zbog toga sto meni djeluje skup propasti.
Ako ce se firma bavit web dizajnom i pravljenjem web aplikacija, neizbjezno ce morat imat Photoshop (i mozda Illustrator) za sto licence ne da nisu jeftine. Pored toga, danas ce veliki broj klijenata trazit iOS app, Android app i slicno tako da ce se morat imat bar jedan Apple proizvod pri ruci; recimo ova dva jarana o kojim Amar prica imaju jedan iPad upravo zbog ovoga.
Da je u pitanju cisti neki backend razvoj moze se proc i lakse sa troskovima, to je vec scenario gdje je GIMP dovoljan a svi razvojni alati su dostupni na BSD/Linux sistemima. Pa eto, dok sam radio u istoj firmi kao Amar vrtio se Slackware (i to -current) na masini i cijela stranica bila uradjena u njemu.
Po mom misljenju, za pocetak ti cak ni ne treba neki server. Ovdje bar ISPovi nude brze konekcije tako da se moze i kuci zadignut neka masina sa par giga rama da sluzi kao svn/git/redmine server. To je vise pitanje organizacije – za dvoje ljudi nije se tesko organizovat ali kako to raste treba vec razmisljat o boljoj organizaciji.
Nisam vjerovo dok nisam vidio svojim ocima, ali ljudi daju ogromne pare ne na produktivni softver (photoshop, IDE il stavec) nego na organizacioni softver (JIRA, PBX-sistemi and such).
Bingo!
Mislim da, sa izuzetkom Ernada, ovdje nema niko ko vodi ili planira pokrenuti uspješnu IT firmu. Dakle priča o tome šta se firmi više isplati u postojećoj IT klimi je više neko nagađanje.
Svakome ko sebe vidi kao uposlenika takve firme isplati se učiti Linux jer je on kao takav povoljniji za svog poslodavca. Nebitno da li je u pitanju 1120 KM ili 11,20 KM, niko se nije obogatio dajući pare bezveze
Dalje, ako ste npr. programerska firma, vaš proizvod je skuplji ako je baziran na vlasničkim tehnologijama, pogotovo recimo ASP.NET. Ako ćete razvijati softver u Javi ili PHPu onda možete koristiti i Linux jer su najbolji alati za to opensource. Windows vam primarno treba da vrtite VisualStudio u kojem onda razvijate programe u C# a koji su po definiciji Windows-only Druga stvar je što se kod nas podrazumijeva da klijent koristi piratski softver ili da će riješiti licence kako zna… taj problem se polako rješava jer ljudi shvataju da i taj OS nešto košta i mora se platiti.
Prema tome, IT stručnjak koji zna raditi s Linuxom štedi novac svom poslodavcu kroz:
licence za njegovo radno okruženje
licence nekad u daljnjoj budućnosti (kada jednom bazirate sistem na nekoj platformi, teško se s toga skinuti)
jeftiniji proizvod za krajnjeg kupca (skriveni troškovi na licence za platformu)
Da ne govorimo da firma može ponuditi širu lepezu rješenja i da poznavanje Linuxa obično povlači i bolje razumijevanje Windowsa i OSa generalno.
BImingo!
Mislim da, sa izuzetkom Ernada, ovdje nema niko ko vodi ili planira pokrenuti uspješnu IT firmu. Dakle priča o tome šta se firmi više isplati u postojećoj IT klimi je više neko nagađanje.[/quote]
Ne bih bas rekao. Ja planiram insallah pokrenuti firmu u skorije vrijeme zato sam se malo i aktivirao oko ovih tema A i bio sam vrlo visoko u menadzmentu jedne od firmi (pa cak mi je i ponudjeno mjesto CEO-a) tako da sam i o ovim stvarima ucestvovao u donosenju odluka tako da ne pricam bezveze. (bar na onoj offtopic temi). Ko je radio sa mnom to moze potvrditi.
Da se razumijemo - moje djelovanje je najveci razlog sto je najnoviji proizvod te firme na open source tehnologijama radjen - ali znam kako je to mukotrpan posao za ubijediti ljude te zato pokusavam da objasnim da ovi “licence su glavni problem pa je open source puno bolji po definiciji” argumenti jednostavno ne piju vode same po sebi.
Ovo je samo nagadjanje On jeste u startu skuplji radi licenci - medjutim troskovi izrade proizvoda opet ponavljam su daleko veci nego sama licenca za neki windows server npr. i ms sql server na kojem bi se vrtila ta aplikacija. Dakle ako je tebi tesko naci Java programera (a na nasem trzistu jeste) ili naci kvalitetnog php programera (a to je jos teze), a ne daj boze da ti treba eventualno neko ko je PostgreSQL certificiran i iskusan (a ja mislim da oba ova covjeka u BiH imaju dobro placen posao), te ih moras mozda duplo vise platiti od ovih microsoftovaca kojih ima na svakom koraku i koje microsoft besplatno svako malo obucava ipak (pa i poducava ih nekim “best practices”) onda ce ti proizvod mnogo vise kostati iako je na open sourceu.
Evo uzecu primjer reportinga koji je najcesci zahtjev u enterprise rjesenjima. Ako krenes sa MS SQL baziranim rjesenjem out of the box dobijes Reporting Services koji je dusu dao da pocetniku sa minimalnom platom dadnes da zadovolji sve potrebe klijenata za izvjestajima. U svakom open source rjesenju koje sam ja gledao taj izvjestaj ne mozes dati tek friskom pocetniku da radi nego ga mora raditi iskusniji programer - i to mu puno duze vremena treba, tako da cijenu evo recimo “modula za izvjestaje” na m$ovoj platformi mozes drasticno smanjiti samo zato sto ga baziras na ne open source tehnologijama. I to ne moras cak microsoftu ni licencu platiti ako su u pitanju manji obimi podataka (a sa novijim verzijama MSSQL Expressa to he cifra koja pokriva potrebe vecine bosanskih firmi). Dakle za licencu windows servera (manje od 1000 maraka) si dobio drasticno smanjenje cijene proizvoda i sansu da tvoja web aplikacija stotinama korisnika daje jako dobre izvjestaje. Jos kad to povezes sa Excellom i Power Pivotom - pa za jos dodatno 500injak maraka svaki korisnikov domenski ekspert moze praviti kakav hoce izvjestaj u par klikova misem nad cijelom bazom … nista se ne moze ni porediti s tim u open source svijetu.
Ima jos jedan razlog zasto je Ernadov softver recimo manje uspjesan nego npr. Pantheon ili 4d. Ljudi mnogo lakse pare daju na licence nego na usluge. 'ta ti meni naplacujes 50 maraka inzinjer sat i slicno … ili moze li odrzavanje za 100 maraka mjesecno (a da vas zovemo kad god nam nesto naumpadne).
Dalje ako je motivacija covjeku da predje na open source SAMO radi cijene licenci - onda on nije bas dobra musterija. Drugim rijecima ili nije uspjesan u svom biznisu ili je skrtica (tj. ne razumije kako iskoristiti IT u svom poslovanju). Ako ikako mozes takve treba izbjegavati dok im ne dodje u glavu da je IT korisnija stvar od mramornih podova u prostorijama i bijesnih auta u menadzmentu.
Cijela poenta mog ucestvovanja u ovim flamelike threadovima je sljedeca:
Mi kao community koji promovira open source moramo malo racionalnije posmatrati svijet ako zelimo da budemo u tome uspjesni. Dosta se promijenilo ovih 10ak godina. Trziste je malo sazrelo te argumentacija se mora promijeniti. Licence su prije bile stvarno veliki iznos u odnosu na troskove rada ali se to drasticno promijenilo kao posljedica nastanka velikih outsorcing kompanija i “bidding ratovanju” koje one svakodnevno vode za talente. Jednostavno potraznja je porasla, ponuda ostala ista i to je uzrokovalo rast cijena rada. Odlazak velikog broja ljudi na zapad to samo produbljava.
Open source i free software ima puno drugih prednosti - cijena licence ne mora uvijek biti jedna od njih niti bi se trebala plaho isticati kao ogromna prednost nego mudro provlaciti izmedju ostalih prednosti. Nazalost pa ponuda programera konkretno koji rade na open source tehnologijama je manja nego m$ovaca te to jos otezava stvari.
I da dodam da, kod samog otvaranja firme, bitno je analizirati kako i trziste, tako i dostupnu radnu snagu. Dzaba fantasticna ideja za megareporting sistem pisan u Erlangu ako nemas nikoga ko zna Erlang.
[quote=testni_hamo2]Cijela poenta mog ucestvovanja u ovim flamelike threadovima je sljedeca:
Mi kao community koji promovira open source moramo malo racionalnije posmatrati svijet ako zelimo da budemo u tome uspjesni. Dosta se promijenilo ovih 10ak godina. Trziste je malo sazrelo te argumentacija se mora promijeniti. Licence su prije bile stvarno veliki iznos u odnosu na troskove rada ali se to drasticno promijenilo kao posljedica nastanka velikih outsorcing kompanija i “bidding ratovanju” koje one svakodnevno vode za talente. Jednostavno potraznja je porasla, ponuda ostala ista i to je uzrokovalo rast cijena rada. Odlazak velikog broja ljudi na zapad to samo produbljava.
Open source i free software ima puno drugih prednosti - cijena licence ne mora uvijek biti jedna od njih niti bi se trebala plaho isticati kao ogromna prednost nego mudro provlaciti izmedju ostalih prednosti. Nazalost pa ponuda programera konkretno koji rade na open source tehnologijama je manja nego m$ovaca te to jos otezava stvari.[/quote]
Sve što si napisao si u pravu. Moja namjera je bila da okrenem diskusiju sa CEO priče (koja je uzaludna jer ne možemo svi biti CEOvi ) na programersku priču.
Prihvatio ti to ili ne mi smo zajednica tehničara a ne zajednica biznismena.
Iz aspekta tehničara učiti opensource tehnologije se isplati zato što eto, kao što kažeš, ta vrsta znanja ima jako slab supply a demand očito postoji Kada bi više ljudi učilo raditi sa FLOSS tehnologijama tvoj bi argument pao u vodu i najednom bi postalo isplativo nuditi FLOSS rješenja radi te neke razlike u cijeni. Bio neko škrtica ili ne, optuživati ljude da su škrtice zato što gledaju da uštede na licencama mi ne liči na komentar koji dolazi od FLOSS entuzijasta nego od CEOa koji pokušava da proda ono što ima (hrpu ljudi koji ne poznaju tehnologiju dovoljno da bi izašli izvan svoje zone komfora zvane MS-sve).
Zato mislim da nije problem u (ne)racionalnom posmatranju svijeta, koju drugu vrstu argumentacije bi ti predložio nekome ko recimo sada bira koje tehnologije će učiti? “Uči ti sine C# sa tim ti je siguran poso a evo probaj ovaj unity ako ti se svidi”? Mislim da tako nećemo baš daleko stići.