Sto bi jednostavno kad moze komplikovano = Ubuntu

Objasnjavam danas jednoj jaranici kako da iz konzole konfigurise mrezu. Distro Ubuntu 10.10.

I editujem tako ja /etc/network/interfaces

kad tamo nista, samo lo.

Hmm, kontam mozda mreza nije ni podignuta, odradim ifconfig, kad tamo regularno definisan eth0, DHCP-om dobio sve sto mu treba.

Pogledam jos malo, kad /etc/init.d/networking uopste nije pokrenut.

Sta, kako, gdje i ZASTO?

ja mislim da ubuntu koristi network-manager za to. znaci u gnome-u lijevi klik na network-manager pa tamo calakaj. druga opcija ti je da ga ukines pri startanju sistema i onda definises rucno u /etc/network/interfaces … (nemoj ovo radit moze se ubuntu razorit od zabune :D)

Ma nije frka podesiti iz Gnome-a, cura htjela znati kako to uraditi iz konzole. I ja ispao seljak jer sam to pokusao uraditi kao i na svim drugim Linux distribucijama.

Ma NetworkManager je dio jednog “modernog” pristupa OSu gdje stvari “Just Works™ (aha) (malo sutra)” pa ako ne radi prijavi bug i nadaj se da nećeš biti izignorisan kao 99% ostalih, a alati koji ti daju kontrolu nad vlastitim računarom su za “luzere”, “prekomplikovani”, “ne rade” i slično. Jer zaboga ako ugledaš dijalog sa viškom opcija plaho ćeš se nasekirati što ne možeš sve da ih razumiješ odjednom, naglasak na odjednom jer je naučno dokazano da čovjek može obraditi 7 informacija odjednom. A konfiguracioni fajlovi - ko to koristi kad imaš registry pardon gconf, svi znaju da je žalosna proprietary reimplementacija file systema bolja od ext4 i drugih, naime ta žalost ima manje mogućnosti od običnog file systema i to je čini boljom, vrlo logično zar ne?

Inače NM nema veze sa Ubuntuom, to je dio Gnome projekta a originalno je nastao u RedHatu odnosno Fedori.

Moguce, eto ja sam ga prvi put susreo na Ubuntu-u. Ne branim ja NM-u da postoji, sta vise, ako ce to nekome olaksati konfiguraciju, onda u svakom slucaju. Problem je sto NM ima veci prioritet od standardne konfiguracije iz konzole koja bi MORALA da bude uniformna za sve linux distribucije. Ne vidim zasto NM ne moze koegzistirati sa vec postojecim konfiguracijskim datotekama.

Danas mi taj isti NM ne da promijeniti ip adresu nego sam ga morao killnut i uraditi iz konzole. Do toga je doslo. On ima neke svoje konfiguracijske datoteke koje ne mare 2% za core konfiguracijske fileove na sistemu i onda je kaos kad se tek instalira linux, a NM kaze: “Ne mozes se spojitit, network not managed” sto god mu to not managed znacilo. Poprilicno sam ljut na ovaj network manager u gnomeu.

Amare,

ocito nije problem ni sa NM, ni sa Gnome, ni Ubuntu, nego ti ne znas kako se to radi, te stoga nemoj kriviti druge.

Za one koje intresuje konfiguracija u Ubuntu NIJE LINUX (a jos manje Unix way) WAY, jer taj ne postoji. Ono sto je nekad (a i sad, kad se ukloni NM infrastruktura) na UBNT (/etc/network/interfaces) je DEBI(*)AN WAY.

A “konzolni” nacin podesavanja na kolekciji LINUX + DBUS, GNOME, NM (mislim da je to ispravan redosljed) je objasnjen ovdje:
http://live.gnome.org/NetworkManager/

OMG!

Joj jesi mi suknuo, evo odoh odmah promjeniti posao, nakon ove tvoje strucne analize zivot mi je puno jasniji.

Prije nego sto nastavite sa flamingom: http://openrespect.org/

Zaista mi nije bila namjera da “suknem” bilo kome, cisto savjet kako pristupiti rjesavanju problema (“ovog” /navodnici su zato sto problem ocito ne postoji/ i drugih)…

Ma nemam namjeru da flame-am, Zajko i ja smo jarani.

Nego, i dalje vidim problem u tome sto NM ili bilo koja druga aplikacija overrides core config. I ne radi se ovdje specificno o Ubuntuu (ja sam se sa problemom prvi put susreo na Ubuntuu, ergo naslov), niti se radi specificno o Gnome-u niti o NM-u.
Ako svaki distro (ili WM ili bilo sta drugo) odluci da napravi aplikaciju koja ce promjeniti standardni nacin konfiguracije iz konzole, ja tu vidim problem.
I da, postoji linux way, kojeg bi se trebalo pridrzavati. Koliko toliko.

Ja se slazem sa amarom, na kubuntu-u sam zamjenio knetwork manager sa wicd-om. Jos uvijek u knm nije proradilo stimanje dsl konekcije. Ne znam da li je ikad radilo.

Sad cete i na mene drvlje i kamenje ili kako neki imaju obicaj RTFM!

[quote=boby]Ja se slazem sa amarom, na kubuntu-u sam zamjenio knetwork manager sa wicd-om. Jos uvijek u knm nije proradilo stimanje dsl konekcije. Ne znam da li je ikad radilo.

Sad cete i na mene drvlje i kamenje ili kako neki imaju obicaj RTFM![/quote]
I ja sam imao problema na slackwareu sa njegovim network managerom pa sam morao iz konzole konfiguraciju raditi.
Prvi put sam se i ja susreo sa tim gnome nm-om na ubuntu i uspio sam rijesiti problem, nekoliko ljudi se ovdje zalilo na to kako se na tek instaliranom ubuntuu ne moze konfigurirati mreza, pa korisnik mora prckat po nm config datotekama. Nisam siguran ali mislim da je bilo rijec o ubuntu 8.10. Takodjer sam primjetio, nakon sto je ta verzija nm-a ukljucena na debianu isti mi se problem pojavio.

[quote=Wizz]…
Takodjer sam primjetio, nakon sto je ta verzija nm-a ukljucena na debianu isti mi se problem pojavio.[/quote]
Prva stvar koju sam uradio po instalaciji Debiana bila je purge NM-a. Nakon Ubuntu, zaista nisam imao živaca više se hrvati s njim. Gnome stvarno ima par “da_se_ne_izražavam_čega” u sklopu “standardnog” paketa.

[quote=meho_r][quote=Wizz]…
Takodjer sam primjetio, nakon sto je ta verzija nm-a ukljucena na debianu isti mi se problem pojavio.[/quote]
Prva stvar koju sam uradio po instalaciji Debiana bila je purge NM-a. Nakon Ubuntu, zaista nisam imao živaca više se hrvati s njim. Gnome stvarno ima par “da_se_ne_izražavam_čega” u sklopu “standardnog” paketa.[/quote]
Pa, et nije mi tesko sad skontati kako ga konfigurirati nakon sto sam nasao kako to uciniti na ubuntu. It truly is a beginners distro. Nakon njega sve ostale distribucije su lagane za koristiti. Barem iz mog iskustva.

then simply use KDE (Mandriva)!

ma ne znam, meni se nekako vise svidja gnome, ali da su ukakili totalno sa NM-om, jesu. Koristio sam KDE nekad davno na Gentoo-u.

Network Manager i opcije u /etc/network/interfaces su u međusobnom konfliktu (barem na Debian i Arch, za druge ne znam),
tako da treba koristiti ili jedan ili drugi pristup.

Druga GUI alternative ja WICD.

Less is more. To i jeste filozofija Gnomea (onaj famozni ejč aj dži). :slight_smile: Ovako je Uncyclopedia predviđala da će izgledati Gnome 3:

Šalu na stranu, Gnome Shell i Unity stvarno malo liče na ovo. Ko voli… Network Manager valjda nikad nije ni zamišljen da radi išta kompleksnije, nego samo da everidž nanama spoji komp na net (naravno, samo ako se komp kači na routed mode DSL. Sve drugo je too l33t.)